Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Gebruik jij het Mijn Menu van jouw camera al?

vrijdag 3 december 2021, 22:44 door | 3.521x gelezen | 2 reacties

Camera's zijn volgepropt met functies. Er is tegenwoordig zoveel mogelijk, dat het menu van een camera erg omvangrijk of zelfs ingewikkeld is geworden.

Soms kun je een snelmenu openen, soms kun je knoppen programmeren. Maar gebruik jij het Mijn Menu van jouw camera al? Daarmee wordt het gebruik van je camera een stuk eenvoudiger.


Het menu van een camera kan een oerwoud zijn. Veel instellingen hoef je gelukkig maar een keer te doen, en daarna ben je klaar. Instellingen die je vaker moet doen zitten vaak onder de knoppen van de camera. Denk aan de PASM instelling, witbalans en ISO.

Er zitten niet genoeg knoppen op een camera om alle instellingen snel bereikbaar te maken. Daarom hebben fabrikanten een snelmenu geÔntroduceerd.

Bij sommige camera's activeer je dit met een Q-toets, zoals bij Canon en Fujifilm. Andere camera's hebben een i-toets, zoals bij Nikon, of een Fn-toets zoals bij Sony.

Het snelmenu geeft je toegang tot een aantal functies die vaak ook nog te programmeren zijn. Zo heb je de belangrijkste instellingen snel onder handbereik. Dat is handig.

Nando mijnmenu sony oud

Het oude menu van Sony staat erom bekend dat het niet erg overzichtelijk is, en tijdrovend om doorheen te bladeren. Gelukkig is er een My Menu functie, zoals deze van de Sony A7R III.

Er zijn ook functies die minder snel gebruikt zullen worden. Veel van die functies zijn ook niet altijd in het snelmenu te zetten. Je kunt ze vaak ook niet onder een knop programmeren. Dat betekent dat je voor die functies vaak diep in het menu moet duiken.

Dit kunnen functies zijn zoals helderheid van je LCD/EVF scherm, formateren van je geheugenkaart, of batterijstatus controleren.

Maar ook andere functies zoals bracketing, focus stacking, bulb-timer of interval kunnen verdeeld zitten over meerdere tabbladen in het menu. Is het niet handig als je die bij elkaar zou kunnen zetten?

Nando mijnmenu sony nieuw

Het nieuwe menu van Sony is eenvoudiger om erdoorheen te navigeren. Maar het blijft zoeken naar die ene functie als je niet weet waar die precies staat. Dat verandert als je de functies bij elkaar bundelt. Dit is het Mijn Menu van de Sony A1.

De meeste cameramerken hebben inmiddels een Mijn Menu in hun menu ingebouwd. Dit is een tabblad waarin je een eigen selectie van menu-opties en functies kunt verzamelen zodat ze heel snel bereikbaar zijn. Zo heb je ze altijd onder handbereik zonder dat je diep het menu moet induiken.

Nando mijnmenu canon

De voor jou belangrijkste menu-opties verzamel je in het Mijn Menu, zoals bij deze Canon EOS R. Zo hoef je niet te zoeken als je er een moet hebben.

Het is verbazingwekkend hoeveel fotografen er nog steeds geen gebruik maken van deze ingebouwde mogelijkheid van hun camera.

Ze programmeren knoppen naar eigen voorkeur, passen een snelmenu aan en personaliseren hun camera op deze manier. Maar het Mijn Menu wordt vaak over het hoofd gezien.

Nando mijnmenu nikon

Het Mijn Menu van de Nikon Z 50 is de plek voor de functies die diep in het menu zitten, maar toch regelmatig gebruikt moeten worden.


Ga eens naar het menu van jouw camera kijken, en zoek uit of daar ook een Mijn Menu in zit. Ga dan eens aan de slag om de functies erin te zetten die je regelmatig gebruikt. Weet je niet welke je moet hebben? Wees gerust, de functies die je erin zet kun je altijd nog veranderen.

Nando mijnmenu fujifilm

Het Mijn Menu van de Fujifilm GFX100. Alle veelgebruikte opties uit het menu bij elkaar verzameld.

Door gebruik te maken van het Mijn Menu in jouw camera, wordt het nog handiger om je camera onder alle omstandigheden goed en snel te bedienen. Doe dit samen met het functies toekennen aan knoppen, en het samenstellen van jouw persoonlijke snel menu.

Bedenk wel dat niet alle camera's een Mijn Menu hebben. Weet je het niet zeker, kijk dan even in de handleiding van je camera. Daar staat het vast wel in vermeld.

Maak jij gebruik van de Mijn Menu functie? Of heb je dit nog nooit bekeken? Vertel ons in een reactie onder dit bericht welke functies jij in het Mijn Menu hebt verzameld en waarom. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. Paul
  Paul schreef op woensdag 8 december 2021 om 07:25  | reageer

  Een goede bruikbare tip Nando. Ik ben er mee aan de slag gegaan en heb de opties in het menu die ik regelmatig gebruik nu onder "mijn menu" geplaatst. Heel handig en snel te gebruiken, eerlijk, daar zou ik zelf nooit aan gedacht hebben.

 2. Gerda Roelofs
  Gerda Roelofs schreef op woensdag 8 december 2021 om 12:57  | reageer

  Erg bedankt voor de tips. Ik heb sinds een week een Sony 7iii en worstel me door de gebruiksaanwijzing heen. Ik heb nu in mijn menu ingesteld: Eye f, blue tooth bediening, wifi, vliegtuigstand. De rest doe ik via de andere knoppen.
  Poeh, wat een portretjes kan je hiermee maken, ben heel blij.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord