Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Peter van Veen

Gebruik je statief

donderdag 25 januari 2007, 21:03 door | 19.697x gelezen | 2 reacties

StatiefEen statief is essentieel om foto's te maken van een hoge kwaliteit en met een perfecte scherpte. Hoewel veel fotografen ze niet gebruiken omdat ze denken dat ze echt wel een goede foto kunnen zonder een statief te gebruiken. Dat is waar; je kunt dan echt wel een goede foto maken. Maar 9 van de 10 keer zal het wel een goede foto zijn, maar geen geweldige foto.

Ik probeer mijn statief elke keer te gebruiken als ik een foto maak en begin het verschil in kwaliteit van mijn foto's te merken. Hier zijn drie redenen waarom ik geloof in het gebruik van een statief voor (bijna) al mijn foto's:


  1. Compositieverbetering - het gebruik van een statief dwingt je om de snelheid van fotograferen te verlagen. Het geeft je de kans om meer na te denken over wat je door de zoeker ziet. Wat wil je op de foto en vooral wat niet. Je kunt je compositie verschillende keren schikken en herschikken voordat je beslist om op de sluiterknop te drukken.


  2. Lagere sluitertijden - de meeste fotografen zijn het er over eens dat wanneer je fotografeert met een sluitertijd lager van 1/60s je de camera niet meer voldoende kunt stilhouden om nog scherpe foto's te kunnen maken. Echter, wanneer je een telelens gebruikt kan de minimum sluitertijd wat aangepast worden aan de lengte van de lens. Als ruwe vuistregel kun je aanhouden als minimumsluitertijd: 1 delen door de brandpuntafstand. Dus de minimumsluitertijd bij een 200mm lens zal dan 1/250s zijn.


  3. Professionaliteit - dat mag je dan een beetje vreemd in de oren klinken, maar wacht even. Lees even verder. Wanneer je werkt met een statief zul je je realiseren dat je bezig bent om de best mogelijke foto te maken. Je stopt tijd en moeite in je werk en dat is precies gelijk aan wat een professional doet. Ok, die zit misschien een niveautje of wat hoger, maar de essentie is hetzelfde. Trots zijn op je werk mag en is het kenmerk van de ware Pro!


Ik hoop dat dit je kan overtuigen. Haal je statief uit het stof en gebruik hem eens!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

2 reacties

  1. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 25 januari 2007 om 21:13  | reageer

    Persoonlijk gebruik ik eigenlijk nooit een statief, tenzij ik perse een lange sluitertijd nodig heb. Ik denk dat het voordeel bij het gebruik van een statief ook afhangt van het onderwerp dat je fotografeert. Tijdens een bruiloft of evenement heb je meestal niet de tijd om met een statief te gaan klooien..

    War ook mee kan spelen bij mijn ervaring is dat mijn statief niet al te stevig is en ook best lastig in de juiste positie te krijgen is. Het is ook mijn bedoeling binnenkort eens rond te gaan kijken voor een beter statief. Wellicht ga ik dan alsnog om.. knipoog

  2. Brian DSLR.nl
    Brian (DSLR.nl) schreef op zondag 28 januari 2007 om 14:22  | reageer

    Ik gebruik inderdaad vrij regelmatig een statief maar kom dezelfde problemen als Elja tegen. Een statief is niet in iedere situatie te gebruiken. Zelf heb ik in mijn fotorugzak ook een bonenzak zitten en om heel eerlijk te zijn, daar heb ik zelfs meer profijt van dan van mijn statief.

    Even een voorbeeldje. Ik gebruik voor natuurfoto's vrij regelmatig een 500mm lens met 2x extender. Dit resulteert in 1000mm, maar op mijn Nikon met 1.5x brandpuntsverlenging is dit dus 1500mm. Als ik deze combinatie op mijn statief zet is het bijna onmogelijk om hiermee te fotograferen. Mijn statief is domweg niet sterk genoeg om de beweging die mijn camera maakt tijdens het opklappen van de spiegel tegen te houden (Ik gebruik het zwaarste Manfrotto statief met de grootst mogelijke balhoofd kop). Op een bonenzak is dit helemaal geen probleem. De camera ligt als een rots zo vast en wiebelt totaal niet. Bovendien geeft de bonenzak me de bewegingsruimte om te werken op plekken waar ik met een statief niet uit de voeten kan, zoals in moerassen en moeilijk begaanbare bossen.

    Een bonenzak kost je een lapje stof, wat gare en een pak cappuceiners, of als je ze kant en klaar koopt ongeveer 15 tot 30 euro), veel goedkoper dan een professioneel statief dus. Enige nadeel, de camera moet wel wat gewicht hebben om goed gebruik te kunnen maken van een bonenzak.

    Succes.
    Brian.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord