Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Hoe bepaal je wat de meest geschikte camera is om te kopen?

maandag 18 oktober 2021, 16:32 door | 3.915x gelezen | 9 reacties

Een camera kopen is spannend. Je staat op het punt een prachtig staaltje techniek in bezit te krijgen waarmee je fantastische foto's kunt maken. Tegelijkertijd kan het kopen van een camera een frustrerend traject zijn. Er is zo ontzettend veel om uit te kiezen.

Het gezegde door de bomen het bos niet meer zien geldt ook voor het land van fotografie. Met name voor camera's is de keuze enorm. Van klein tot groot, van goedkoop tot duur. Je hoeft zelfs niet veel moeite te doen om onbetaalbare camera's te vinden.

Cameras gereviewed

Deze 16 verschillende camera's zijn slechts het topje van de ijsberg.

Of een camera goedkoop, duur of onbetaalbaar is, niet elke camera is geschikt voor jou als fotograaf. Met andere woorden, jouw fotografie bepaald in feite welke camera je het beste kunt kopen.

Dit wil niet zeggen dat je direct de perfecte camera hoeft te vinden, want misschien weet je nog niet wat jouw favoriete soort fotografie is.

Is het niet je eerste camera, maar een upgrade naar een meer geschikte camera, dan is het zoeken misschien iets eenvoudiger geworden. Als je maar één ding in gedachten houdt: je hoeft niet het nieuwste van het nieuwste te hebben, of alle moderne functies waarmee fabrikanten proberen prestige te halen.

Kies wat voor jou geschikt is. Dat is het veel belangrijker.

De belangrijkste les


Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat al die moderne technieken, functies en andere mogelijkheden niet garant staan voor een goede foto. Vanuit technisch oogpunt bekeken misschien wel, maar een goede foto is veel meer dan alleen het technische aspect.

Met andere woorden, jij als fotograaf maakt een foto. Compositie, vlakverdeling en belichting bepaald of de foto goed of slecht is. Het heeft niets te maken met resolutie, scherpte, of dynamisch bereik. Met elke camera kunnen goede, aantrekkelijke en spraakmakende foto's gemaakt worden.

Nando fujfilm gfx100

Het nieuwste van het nieuwste is geen garantie voor een goede foto. Je camera mag dan zoveel functies en mogelijkheden hebben, jij bent degene die uiteindelijk moet zorgen dat de foto goed gemaakt wordt.

De camera is slechts het gereedschap waarmee je de foto maakt. Al die techniek is niet meer dan een middel om je foto te kunnen maken. De voor jou geschikte camera's kan het eenvoudiger maken om die foto te bereiken.

Kortom, een camera voor actiefotografie hoeft niet perfect te zijn voor landschapsfotografie. Een fotograaf die portretten maakt heeft misschien niet nut van een camera die voor product fotografie perfect geschikt is.

Nando met tiltshift

Wie aan vastgoedfotografie doet, heeft geen razendsnelle camera nodig, of oog-AF met tracking. De eisen zijn heel anders.

Er is geen één camera die alles perfect kan. Als die er was zou dit het Zwitsers zakmes voor de fotografie zijn. Maar bedenk ook dat de kruiskop schroevendraaier van dat Zwitsers zakmes nooit op kan tegen een echte schroevendraaier. Zo werkt dat ook voor camera's.

Kies binnen je budget


Een camera vinden die 8.000 euro kost is niet moeilijk. Je krijgt daarvoor een fantastisch staaltje techniek in bezit. Het is echter niet per se nodig om zo diep in de buidel te tasten. Kans is groot dat je niet het neusje van de zalm hoeft te hebben. Althans, nog niet.

Er zijn ook camera's die niet meer dan een paar honderd euro kosten. En ja, ook daar kun je goede foto's maken. Bedenk je echter dat die lage kosten met een eigen prijs komen. Kwalitatief minder materiaal, een minder uitgebreide of minder vriendelijke bediening, niet zo heel snel of met een beperkte functionaliteit.

Dat alles klinkt onaantrekkelijk, maar dat is niet per definitie het geval. Ook voor dit soort camera's is een doelgroep.

Tussen 8.000 en een paar honderd euro is echter een heel bos vol met camera's, waar die ene geschikte voor jou bij zit. Kies daarom een budget. Bepaal wat je wilt uitgeven en laat dat een leidraad zijn in je zoektocht.

Nando camerakeuze sensorgroote

Het prijsverschil tussen deze twee camera's is enorm. Misschien zou je de dure wel willen hebben, maar als het budget er niet voor is, kijk er dan niet naar.

Is je budget 1.000 euro? Ga dan op zoek naar een camera die binnen dat budget valt. Zoek iets van rond de 800 euro, en je hebt tweehonderd euro speelruimte. Daarmee valt al een heel groot aantal camera's af. Kijk daar dan ook niet meer naar. Die zijn toch te duur voor jou.

Maak een lijstje met eisen


Elke camera kan mooie foto's maken. Dat moet je uitgangspositie zijn. Maar elke camera heeft zijn eigen soort fotografie waarin deze uitmunt. Die camera moet je vinden. Met een lijst van eisen die je aan je camera stelt kun je die camera vinden.

Denk aan de volgende voorbeelden om je lijst met eisen op te stellen.

 • Wil je alles in een, of met losse objectieven?
 • Speelt het formaat en gewicht van de camera een rol?
 • Zijn er speciale wensen wat betreft autofocus?
 • Is snelheid van belang?
 • Wat voor soort fotografie wil je gaan doen?
 • Heb je veel tele bereik nodig of liever veel groothoek?
 • Onder welke omstandigheden ga je de camera gebruiken?


Dit zijn maar een paar algemene vragen. Misschien vereist het een klein beetje oriëntatie op internet om te weten wat voor functies voor jouw beoogde fotografie handig zijn. Doe je dat niet, dan is de kans dat je de verkeerde camera om de verkeerde redenen kiest. Dat is zonde, en uiteindelijk zelfs frustrerend.

Nando camerakeuze waterdicht

Sommige camera's kunnen wel tegen een buitje. Bevind je je regelmatig in dit soort omstandigheden, dan kun je dat als vereiste op je lijstje zetten.

Hieronder heb ik een paar algemene voorbeelden bij elkaar gezet. Let wel, de eisen zijn misschien niet compleet, maar het geeft je een uitgangspositie waar je je eigen specifieke eisen aan toe kunt voegen.

Voorbeeld 1 - De actiefotograaf


Een actiefotograaf wil een snelle camera. Autofocus moet snel reageren en een onderwerp kunnen volgen. Veel beelden per seconde zijn wenselijk zonder dat je camera na acht of tien foto's langzamer wordt omdat de buffer vol raakt.

Nando camerakeuze actiefotografie

Razendsnelle actie vereist een camera die dit aankan. Deze is gemaakt met een Nikon D500 die speciaal voor dit soort fotografie bestemd is.

Resolutie is vaak niet belangrijk, maar de mogelijkheid om een flinke telelens te gebruiken wel. Is de actie binnen, dan kan een goede ISO prestatie wenselijk zijn.

Voorbeeld 2 - De portretfotograaf


Snelheid hoeft de camera niet te hebben. Oog-autofocus kan heel handig zijn. Hoge ISO waarden hoef je meestal niet te gebruiken maar een redelijke resolutie kan wenselijk zijn.

Nando camerakeuze portret

Een portret heeft meestal een nauwkeurige autofocus nodig, zeker met kleine scherptediepte. Het is dan niet nodig om een actiecamera te kiezen die een waanzinnige AF tracking heeft met veel beelden per seconde. Tenzij je modelfotografie dat vereist, natuurlijk. Dat dan weer wel. Deze foto is gemaakt met een Olympus OM-E M1 mark III.

Gewicht en formaat van de camera is meestal niet van belang als je veel in een studio werkt. Maar als je op locatie werkt kan dit wel een rol spelen. Hou je van portretten met een hele kleine scherptediepte, dan kan een grotere sensor prettig zijn.

Voorbeeld 3 - De landschapsfotograaf


Meestal is een hogere resolutie prettig, maar dit is geen must. Sensorgrootte maakt niet zoveel uit, en ISO prestaties ook niet. Het dynamisch bereik van een camera kan wel belangrijk zijn.

Nando camerakeuze landschap

Voor landschapsfotografie is ook weinig snelheid nodig. Maar misschien wel een hoge resolutie en groot dynamisch bereik. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt.

Aangezien je veel buiten fotografeert kan een weersbestendige camera prettig zijn. Misschien ook eentje die tegen een stootje kan. Uiteraard zijn verwisselbare objectieven prettig. Wat grootte en gewicht betreft, dit hangt af van hoeveel je op pad bent en hoeveel gewicht je wil meenemen.

Voorbeeld 4 - De fotograaf die veel op pad is


Dit kan een reisfotograaf zijn, maar ook iemand die veel onderweg is met de camera. Het maakt in dat geval niet uit wat je fotografeert: landschap, portret, of wat dan ook.

Nando camerakeuze reizen

Veel wandelen en vooral ook ver en lang wandelen. Dan wil ik niet teveel meenemen. Een compacte camera (samen met een klein reisstatief) is dan voldoende. Hier draag ik een Fujifilm X100t compact camera.

Formaat en gewicht is dan een belangrijke factor. Misschien een camera met ingebouwd objectief, of een compacte camera met een kleiner formaat objectieven. Dat komt dan vaak neer op een camera met een kleinere sensor, zoals een APS-C of een micro Four-Thirds.

Voorbeeld 5 - De fotografie liefhebber


Ik denk dan aan de fotograaf die gewoon fijn wil fotograferen, maar het eenvoudig wil houden. Klein, compact, met de mogelijkheid om ver in te zoomen.

Nando camerakeuze bridge

Een fotografie liefhebber vindt het leuk om te fotograferen, maar zal misschien niet allerlei lenzen bij willen dragen. Alles in één camera kan de oplossing zijn. Een bridge camera, zoals deze Sony DSC-HX400V

Verwisselbare objectieven is dan niet nodig. Alles in één is dan beter geschikt. Het moet makkelijk mee te nemen zijn, en niet te ingewikkeld.

Voorbeeld 5 - De fotograaf die wil upgraden


Ben je op zoek naar een upgrade van je huidige camera, dan is er eigenlijk maar één enkele vraag die je je moet stellen: wat mis je in je huidige camera? Welke opties heb je nodig om het fotograferen van je favoriete onderwerp eenvoudiger of succesvoller te maken.

Nando camerakeuze upgrade

Wanneer je al fotografeert en een stapje verder wil, dan kan een upgrade wenselijk zijn. Een camera die meer gericht is op jouw fotografie, die de nadelen die je oude camera heeft oplost.

Die ene vraag kan veel dingen omvatten. Dynamische bereik, snelheid, autofocus, resolutie, filmfuncties, om maar een paar te noemen. Dit kan echter ook het gebruik zelf zijn. Denk aan een prettige menu structuur, plaatsing van knoppen, of gewoon het gewicht en vasthouden zelf.

Geen op maat advies


Het is onmogelijk om een op maat advies te geven voor de aanschaf van een camera. Daarom heb ik in dit artikel een handvat gegeven voor het kiezen van de voor jou meest geschikte camera.

En dan nog, waarschijnlijk kom je dingen op je camera tegen die minder prettig zijn, of soms zelfs vervelend. De perfecte camera bestaat niet.

Nando camerakeuze contentcreator

Voor ieder wat wils. Kies verstandig, kies wat voor jou geschikt is. Aangezien iedere fotograaf uniek is, is er voor iedere fotograaf een andere geschikte camera.

Bepaal dus wat je wilt fotograferen en welke eisen je aan de camera voor die fotografie stelt. Doe daarvoor kennis op door erover te lezen, navragen en goed rond te kijken. Laat niet één persoon advies geven, maar meerdere personen. Laat je advies zo objectief mogelijk zijn.

Bepaal hoeveel je maximaal uit wilt geven, en als je de eisen samen met de prijs gaat combineren komt er altijd wel een of meerdere camera's uit die geschikt voor je kunnen zijn.

Weet je het dan nog niet, ga dan naar een winkel om ze vast te houden. Of kies gewoon de camera die je het mooiste vindt, want echt slechte camera's bestaan tegenwoordig niet meer.

Laat eens weten welke camera voor jou de ultieme, geschikte camera is, of gebleken is. En vertel erbij waarom. Misschien kan ook jouw reactie een ander helpen om een goede camerakeuze te maken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

9 reacties

 1. André Kremer
  André Kremer schreef op dinsdag 19 oktober 2021 om 11:52  | reageer

  Misschien toch ook goed om te vermelden dat als je een camera met verwisselbare lenzen koopt, een budget voor de lenzen bepalen ook heel belangrijk is. Ik zie regelmatig mensen die een mooie, wat duurdere camera gekocht hebben met een budget kitlens erop; ik had zelf bij de keuze voor een nieuwe camera aan dat ik twee keer zoveel geld reserveer voor nieuwe lenzen als voor de camera; tenzij natuurlijk de lenzen die al het passen op de nieuwe camera.

 2. ronald maas
  ronald maas schreef op dinsdag 19 oktober 2021 om 12:08  | reageer

  Goed artikel!
  Niet om te zeuren, maar ter aanvulling, de compact camera's met vaste zoom lenzen bieden ook heel wat fotoplezier.
  M.n. goede bouwkwaliteit, het geringe gewicht, en vrijwel dezelfde mogelijkheden als een systeem- of DSLR camera

 3. Rudolf
  Rudolf schreef op dinsdag 19 oktober 2021 om 12:38  | reageer

  Ook belangrijk, wil je alleen fotograferen dan is de mogelijkheid om te filmen in 8 of 6k duur en overbodig. Een filmpje op YouTube if TikTok kan ook in 4k. Anders moet je een filmcamera kopen. 30 foto's per seconde is ook kolder, met 7 frames zet ik ook een F1 bolide en vliegtuigen op de card. Het aantal, vaak overbodige mogelijkheden maakt de camera onbetaalbaar. Het beroemde merk met een C vraagt liefst 6100 euro voor hun nieuwste model. Wow, daar koop je ook een top middenformaat toestel voor. Merk X, Y of Z is appels met peren, de man/vrouw die de camera in handen heeft maakt de foto's

 4. Wouter J
  Wouter J schreef op dinsdag 19 oktober 2021 om 12:51  | reageer

  Mogelijk toch ook wel van belang, de kwaliteit, de prijs en het gewicht en de maat van verschillende zoom- en prime-objectieven. Want ook dat kan een wereld van verschil betekenen voor portemonnee en/of wandelafstanden. Middenformaat camera's en nieuwe spiegelloze digitale camera's met verwisselbare lenzen kunnen erg duur en zwaar worden door een grote lensvatting. Dan worden lenzen veel zwaarder en veel duurder.

 5. gast schreef op dinsdag 19 oktober 2021 om 13:52  | reageer

  Soms kun je een camera ook eerst huren voordat je je keus definitief bepaalt.
  Eerst vasthouden en ervaren of dat prettig is, is voor mij heel belangrijk. Grip, gewicht, gebruiksgemak.

 6. Joop
  Joop schreef op dinsdag 19 oktober 2021 om 14:31  | reageer

  Veel mensen die ik ken hebben er genoeg van om met een zware camera plus toebehoren fiets- en/of wandeltochten te maken.
  Ikzelf heb gekozen voor de systeemcamera Sony A6000 die een APS-C sensor heeft. Prima beeldkwaliteit.

 7. Wouter J
  Wouter J schreef op dinsdag 19 oktober 2021 om 14:33  | reageer

  Kleine aanvulling op mijn eerdere reactie. Realiteit is eigenlijk dat bijna alle camera's tegenwoordig redelijk, goed of erg goed zijn. Maar, camera's behouden niet echt goed hun waarde. Met name nu, met digitale camera's en de zich steeds verder ontwikkelende technieken op dat gebied, is de keuze van objectieven eigenlijk belangrijker. Objectieven behouden wel hun waarde, objectieven zijn ook duurder dan camera's, althans de betere zoom- en prime-lenzen.

 8. Robert
  Robert schreef op dinsdag 19 oktober 2021 om 14:35  | reageer

  Goeie opmerking "gast".
  Fotoschietgroet Robert

 9. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 19 oktober 2021 om 16:41  | reageer

  @Wouter J:
  Als je uitgaat van de top-kwaliteit objectieven dan is gewicht en prijs zeker iets om rekening mee te houden. Maar voor de meeste fotografen zal er geen top kwaliteit nodig zijn. Er zijn voor alle merken compacte en heel goede objectieven die geen aanslag op je bankrekening zijn. Ook daar is dus voor ieder wat wils.

  Wat betreft je opmerking over waarde behouden; Een camera is nooit een investering maar een uitgave. Als je een camera koopt met de gedachte van waarde behouden, koop je om de verkeerde reden. Je koopt om te gebruiken voor fotografie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord