Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marcel Wiegerinck

Hoe maak je een lightpainting met je camera

dinsdag 9 november 2010, 19:05 door | 30.109x gelezen | 13 reacties

Mijn vorige blog ging over lightpainting en mede-blogger Johannes Klapwijk stelde in een reactie op dat artikel voor om hier iets uitgebreider op in te gaan. De techniek die nodig is om een dergelijke lightpainting te maken. Een goed idee en daarom heb ik op eigenwijze beschreven wat ik doe om een lightpainting te maken.

Wellicht heb je wel eens een foto gezien die aan het begin van de vorige eeuw van een dorps- of stadsgezicht genomen is. Als je naar zo'n oude foto kijkt lijkt het wel of de straten destijds waren
uitgestorven, hier en daar een enkeling die duidelijk poseert en naar de camera kijkt. Maar niets is minder waar, als je beter kijkt zie een waas in de foto op straat niveau. Hoe komt dit nu?

Destijds waren de films nog lang niet zo lichtgevoelig als de hedendaagse camera's. Dit hield in dat de belichtingstijden lang waren; 10 tot 30 seconden was niks, zelfs hele minuten. Dus iets wat snel door het beeld bewoog werd gewoon niet geregistreerd. Dit komt omdat het onderwerp gewoon niet lang genoeg of genoeg licht vangt en naar de camera uitstraalt en dus voor de camera eigenlijk niet bestaat.

Probeer het maar eens, zet je camera op een statief in de manueel (handmatige) stand, kies bijvoorbeeld een diafragma van f/22 en maak je foto (het is aan te raden dit binnenshuis te proberen). Je kunt nu rustig door het beeld lopen en je zult zien dat je er niet op staat of hooguit in een waas.

Van het bovenstaande gegeven maak je eigenlijk gebruik bij Lightpainting. Alleen bij Lightpainting werk je dan ook nog eens in een donkere ruimte of gewoon buiten.

Benodigdheden


  • Camera
  • Statief
  • Afstandsbediening of een draadontspanner (indien beschikbaar)
  • Alternatief: zelfontspanner van je camera
  • Zaklamp of een aantal gekleurde lampjes

Werkwijze


Het belangrijkste van Lightpainting is dat je vooraf eigenlijk al een idee hebt hoe wat voor een beeld je wilt gaan creëren. Dus denk eens na over een mooie locatie, patroon, wees creatief.

Pak je spullen en ga op zoek naar de locatie die het beste bij jouw idee past. Zorg dat je camera op statief staat en kader op de manier waarin jij je onderwerp graag wilt zien. Let erop dat je camera op handmatig staat zodat je volledige controle over je instellingen hebt.

Schakel (indien aanwezig) beeldstabilisatie uit om bewegingsonscherpte in je beeld te voorkomen. Dit klinkt tegendraads maar is werkelijk zo. Door dat de grond trilt beweegt je camera licht en je beeldstabilisatie zal proberen dit te stabiliseren. Door de lange sluitertijd resulteert dit in bewegingsonscherpte. Ik heb het zelf al eens in de praktijk ondervonden.

Kies een diafragma die je een sluitertijd van minimaal vijftien seconden oplevert zodat je in ieder geval even de tijd hebt om dingen te tekenen. Afhankelijk van hoe donker het is zal een diafragma van f/16 in de goede richting zitten op 100 ISO. Houd de lichtgevoeligheid laag (100 ISO) om te sluitertijd te verlengen en de beeldkwaliteit te maximaliseren!

Druk op de ontspanknop. Je hebt dan vijftien seconden om voor je camera dingen te tekenen. Ik zeg niet dat het allemaal in één keer lukt, het vergt wat experimenteren maar dat maakt het juist ook weer leuk.

Eigenlijk is het allemaal niet zo heel erg moeilijk, de truuk zit hem vooral in de planning en het idee. Beweeg gewoon je licht en kijk wat er gebeurt, het is altijd leuk om dingen spontaan te laten ontstaan. In een volgende blog kom ik terug op het werken met een externe flitser tijdens lightpainting.

Lightpainting

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marcel Wiegerinck

Over de auteur

Marcel is oprichter van FotoClub.nu en Marketing voor Fotografen, hij deelt graag zijn kennis en ervaring over fotografie en marketing. Verder verzorgt hij met veel enthousiasme fotografie en marketingtrainingen, workshops en cursussen om mensen verder te helpen. Je kan Marcel volgen op Twitter, Facebook en Google+.

13 reacties

  1. Jacko
    Jacko schreef op dinsdag 9 november 2010 om 19:29  | reageer

    Grappig Marcel. Laat maar komen dat volgende artikel zou ik zeggen!

  2. Margo
    Profiel Margo schreef op dinsdag 9 november 2010 om 21:25  | reageer

    Ik vind het wel grappig, al geeft dit weinig met fotografie te maken. Ik vind het mooier gebruik te maken van bestaand, bewegend licht, zoals 's avonds in het verkeer.

  3. Arno
    Profiel  Arno schreef op dinsdag 9 november 2010 om 23:07  | reageer

    @Marcel: leuk artikel en dat ga ik ook eens een keer proberen. A.s. donderdag eerst maar Glow Einhoven proberen vrolijk

  4. BBasje
    Profiel BBasje schreef op dinsdag 9 november 2010 om 23:20  | reageer

    Voor Glow is het ook een goede om VR(stabilisatie) uit te zetten, ik vergeet dat zo vaak :( En daarnaast, nikon levert de DK-5 om ook de viewfinder af te dekken zodat daar ook geen licht naar binnen komt.

  5. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 9 november 2010 om 23:33  | reageer

    Mooi hoor! Ik vind dit wel degelijk fotografie: schrijven met licht.

  6. Bart
    Bart schreef op woensdag 10 november 2010 om 08:47  | reageer

    @Margo ben ik het niet helemaal mee eens, want het heeft alles te maken met creativiteit, de BASIS van elke beelduiting naar mijn mening

  7. Marcel Wiegerinck
    Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op woensdag 10 november 2010 om 11:23  | reageer

    Volgens mij is dit het oer beginsel van fotografie en dat is de betekenis van fotografie. (Schrijven met Licht)
    Ik heb gewerkt met een groep jongeren die op deze manier zeer enthousiast zijn geraakt over lightpainten en fotografie. Het is een creatieve en experimentele manier van fotografie en dat is voor de niet techneuten (zoals ik)een heerlijke manier om aan fotografie te doen.

  8. jules
    jules schreef op woensdag 10 november 2010 om 12:08  | reageer

    Mijn creatie.

  9. mooi-foto
    Profiel mooi-foto schreef op donderdag 11 november 2010 om 08:28  | reageer

    gaaf idee, bedankt voor d etip ga dit zeker nu het snel donker is uit proberen,rob.

  10. SvdSlikke
    Profiel SvdSlikke schreef op donderdag 11 november 2010 om 20:15  | reageer

    Erg leuk, niet helemaal mijn ding... Maar wie weet op een donkere maandagavond ofzo...

  11. Rianne
    Rianne schreef op donderdag 11 november 2010 om 20:18  | reageer

    wow.. die foto is echt heel mooi gemaakt! leuk idee! het was de bedoeling dat ik vanavond naar eindhoven glow zou gaan, maar we zijn halverwege omgedraaid. De ruitenwissers kon de regen niet aan :(

  12. Marcel Wiegerinck
    Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op donderdag 11 november 2010 om 21:06  | reageer

    Hee Jules gave creatie ga zo door!

  13. blauwgestreept
    Profiel  blauwgestreept schreef op vrijdag 12 november 2010 om 22:38  | reageer

    Ook leuk in deze categorie: Holographium.
    Gratis voor iPhone en iPad.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord