Marcel Wiegerinck

Hoe maak je een lightpainting met je camera

dinsdag 9 november 2010, 19:05 door | 29.260x gelezen | 13 reacties

Mijn vorige blog ging over lightpainting en mede-blogger Johannes Klapwijk stelde in een reactie op dat artikel voor om hier iets uitgebreider op in te gaan. De techniek die nodig is om een dergelijke lightpainting te maken. Een goed idee en daarom heb ik op eigenwijze beschreven wat ik doe om een lightpainting te maken.

Wellicht heb je wel eens een foto gezien die aan het begin van de vorige eeuw van een dorps- of stadsgezicht genomen is. Als je naar zo'n oude foto kijkt lijkt het wel of de straten destijds waren
uitgestorven, hier en daar een enkeling die duidelijk poseert en naar de camera kijkt. Maar niets is minder waar, als je beter kijkt zie een waas in de foto op straat niveau. Hoe komt dit nu?

Destijds waren de films nog lang niet zo lichtgevoelig als de hedendaagse camera's. Dit hield in dat de belichtingstijden lang waren; 10 tot 30 seconden was niks, zelfs hele minuten. Dus iets wat snel door het beeld bewoog werd gewoon niet geregistreerd. Dit komt omdat het onderwerp gewoon niet lang genoeg of genoeg licht vangt en naar de camera uitstraalt en dus voor de camera eigenlijk niet bestaat.

Probeer het maar eens, zet je camera op een statief in de manueel (handmatige) stand, kies bijvoorbeeld een diafragma van f/22 en maak je foto (het is aan te raden dit binnenshuis te proberen). Je kunt nu rustig door het beeld lopen en je zult zien dat je er niet op staat of hooguit in een waas.

Van het bovenstaande gegeven maak je eigenlijk gebruik bij Lightpainting. Alleen bij Lightpainting werk je dan ook nog eens in een donkere ruimte of gewoon buiten.

Benodigdheden


 • Camera
 • Statief
 • Afstandsbediening of een draadontspanner (indien beschikbaar)
 • Alternatief: zelfontspanner van je camera
 • Zaklamp of een aantal gekleurde lampjes

Werkwijze


Het belangrijkste van Lightpainting is dat je vooraf eigenlijk al een idee hebt hoe wat voor een beeld je wilt gaan creëren. Dus denk eens na over een mooie locatie, patroon, wees creatief.

Pak je spullen en ga op zoek naar de locatie die het beste bij jouw idee past. Zorg dat je camera op statief staat en kader op de manier waarin jij je onderwerp graag wilt zien. Let erop dat je camera op handmatig staat zodat je volledige controle over je instellingen hebt.

Schakel (indien aanwezig) beeldstabilisatie uit om bewegingsonscherpte in je beeld te voorkomen. Dit klinkt tegendraads maar is werkelijk zo. Door dat de grond trilt beweegt je camera licht en je beeldstabilisatie zal proberen dit te stabiliseren. Door de lange sluitertijd resulteert dit in bewegingsonscherpte. Ik heb het zelf al eens in de praktijk ondervonden.

Kies een diafragma die je een sluitertijd van minimaal vijftien seconden oplevert zodat je in ieder geval even de tijd hebt om dingen te tekenen. Afhankelijk van hoe donker het is zal een diafragma van f/16 in de goede richting zitten op 100 ISO. Houd de lichtgevoeligheid laag (100 ISO) om te sluitertijd te verlengen en de beeldkwaliteit te maximaliseren!

Druk op de ontspanknop. Je hebt dan vijftien seconden om voor je camera dingen te tekenen. Ik zeg niet dat het allemaal in één keer lukt, het vergt wat experimenteren maar dat maakt het juist ook weer leuk.

Eigenlijk is het allemaal niet zo heel erg moeilijk, de truuk zit hem vooral in de planning en het idee. Beweeg gewoon je licht en kijk wat er gebeurt, het is altijd leuk om dingen spontaan te laten ontstaan. In een volgende blog kom ik terug op het werken met een externe flitser tijdens lightpainting.

Lightpainting

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Marcel Wiegerinck

Over de auteur

Marcel is oprichter van FotoClub.nu en Marketing voor Fotografen, hij deelt graag zijn kennis en ervaring over fotografie en marketing. Verder verzorgt hij met veel enthousiasme fotografie en marketingtrainingen, workshops en cursussen om mensen verder te helpen. Je kan Marcel volgen op Twitter, Facebook en Google+.

13 reacties

 1. Jacko
  Jacko schreef op dinsdag 9 november 2010 om 19:29

  Grappig Marcel. Laat maar komen dat volgende artikel zou ik zeggen!

 2. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 9 november 2010 om 21:25

  Ik vind het wel grappig, al geeft dit weinig met fotografie te maken. Ik vind het mooier gebruik te maken van bestaand, bewegend licht, zoals 's avonds in het verkeer.

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 9 november 2010 om 23:07

  @Marcel: leuk artikel en dat ga ik ook eens een keer proberen. A.s. donderdag eerst maar Glow Einhoven proberen vrolijk

 4. BBasje
  Profiel BBasje schreef op dinsdag 9 november 2010 om 23:20

  Voor Glow is het ook een goede om VR(stabilisatie) uit te zetten, ik vergeet dat zo vaak :( En daarnaast, nikon levert de DK-5 om ook de viewfinder af te dekken zodat daar ook geen licht naar binnen komt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord