Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Hoe regel je een model?

zaterdag 17 september 2011, 22:51 door | 28.575x gelezen | 10 reacties

Je kunt natuurlijk je vrienden, familie of toevallige voorbijgangers vragen om model voor je te staan. Maar het kan een leuke uitdaging zijn om een (semi-) professioneel model voor je camera te laten poseren. Hoe vind je zo'n model en waar moet je verder op letten?

Een model kun je op diverse manieren aan de haak slaan. Uiteraard kun je eens een balletje opgooien op je werk of tijdens een feestje. Niet iedereen is evenwel happig om te poseren, en niet iedereen is een natuurtalent. Op beide fronten maak je het jezelf makkelijker via een modellenbureau, maar helaas zullen daar de nodige kosten aan verbonden zijn.

Modellensites zijn daarom een populair alternatief. Er zijn behoorlijk wat websites waarop modellen en fotografen elkaar kunnen ontmoeten. De meest populaire in Nederland is DutchHeaven (tegenwoordig Modelzone.nl). Gebruik van de site is in principe gratis, maar wil je echt het onderste uit de kan, dan kun je voor een klein maandelijks bedrag van alle beschikbare functies profiteren.

Ook op websites die niet specifiek opgezet zijn voor modellenwerk kun je contact leggen met potentiële modellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het drukbezochte Hyves. Op deze vriendensite zijn tientallen hyves (groepen) te vinden waar modellen zich verzamelen. Het aanmaken van je eigen hyve is gratis en hierop kun je fotowerk van jezelf tonen. Een alternatief is natuurlijk ook het steeds populairder wordende Facebook.

Ook andere websites waar groepen samenkomen en je openbare berichten kunt plaatsen zijn geschikt. Let wel op het beleid van de website die je bezoekt. Op fora voor bijvoorbeeld jonge vrouwen zal het begrijpelijkerwijs niet altijd op prijs gesteld worden als je als onbekende modellen probeert te regelen.

Modellensites


Er zijn aardig wat specifieke modellensites te vinden op het internet; een aantal voorbeelden:

- Modelzone.nl
- Modellenplein.nl
- Photoplace.nl
- Modellennet.be
- Modelmayhem.com (internationaal)

Brenda

Aanspreken


Wanneer je op straat een leuke heer of dame ziet lopen die je aanspreekt kun je deze natuurlijk aanspreken. Het is dan het beste om je verhaal kort te houden en hem of haar een kaartje van jezelf te geven. Het model kan zelf rustig je website bekijken en wanneer ie overtuigt is contact met je opnemen.

Het vereist natuurlijk wel wat extra lef om een wildvreemde op straat zo aan te spreken. Voordeel is dat het model je direct gezien heeft en een eerste indruk van je heeft. Als deze positief is kan het contact soepeler verlopen dan via toch wat onpersoonlijk e-mailcontact. Bijkomend voordeel is dat degene die je aanspreekt waarschijnlijk in de buurt woont van waar je hem of haar tegenkomt. Wanneer je in jouw stad of dorp je kaartje geeft is reisafstand in elk geval geen probleem.

Zorg er in elk geval voor dat je goed aanwezig bent op dit soort websites; plaats eerder gemaakte foto's en zet eventueel het adres van je website onder de foto's die je na een fotosessie aanlevert. De kans is groot dat modellen uiteindelijk ook zelf contact met je opnemen om te vragen naar de mogelijkheden van een fotosessie. Wacht daar echter niet op, maar vraag gewoon iedereen die je voor je camera wilt. Het kunnen tonen van een mooi portfolio helpt je om een potentieel model te overtuigen van je kunnen.

Via Windows Live Messenger of vergelijkbare chatprogramma's is het handig om direct contact te hebben met een model. Zo kun je gemakkelijk wat details bespreken. Als je een model eenmaal op je lijst hebt staan is Live Messenger ook handig om contact te zoeken wanneer je hetzelfde model opnieuw wilt gebruiken.

Helaas laten modellen, zeker als ze niet betaald worden, het zo nu en dan afweten. Ze bellen op de dag zelf dat ze onverwachts niet kunnen, of ze komen gewoon helemaal niet opdagen. Bij een belangrijke fotosessie is het dus verstandig om een extra model achter de hand te hebben als back-up. Als je met een aantal 'vaste' modellen een goede relatie opbouwt, vind je in noodgevallen gemakkelijker een invaller.

Voorbereiding


Het is verleidelijk eerst een model te regelen en op de dag zelf wel te zien wat voor foto's je gaat maken. Dat is echter niet de handigste aanpak. Begin met het bedenken van een specifiek beeld of specifieke situatie die je wilt vastleggen. Denk na over het type model, bijpassende kleding, een goede locatie en de benodigde apparatuur.

Met een visagist en/of een stylist maak je de fotosessie direct een stuk professioneler. Zulke hulpkrachten zijn echter lastiger te vinden dan een model, en de kans is groot dat ze een vergoeding voor hun diensten vragen. Hun hulp kan echter een verschil van dag en nacht maken in je foto's, dus het is absoluut het overwegen waard.

Leg een dag voor de fotosessie alle spullen klaar. Zorg voor lege geheugenkaartjes en volle accu's. Denk ook aan dingen als batterijen voor flitsers en flitsontstekers, en bouw een eventuele studioset indien mogelijk al op. Maak een aantal testfoto's zodat je zeker weet dat alles naar behoren werkt.

Romy

Modellencontract


Werk altijd met een modellencontract. Door voor alle partijen duidelijk vast te leggen wat er met de foto's mag gebeuren, voorkom je dat er in de toekomst wellicht problemen ontstaan. Als fotograaf ben je de aangewezen persoon om ervoor te zorgen dat er een contract klaarligt voordat jullie van start gaan.

Het is niet altijd even gemakkelijk om over dit onderwerp te beginnen. Vandaar dat het verstandig is zoiets al te melden bij het contact vooraf. Eventueel kun je een contract van tevoren opsturen, zodat alle partijen het alvast kunnen doornemen. Denk bij het opstellen van een contract overigens ook aan het opnemen van de visagist en stylist. Zij leveren immers ook hun bijdrage aan het resultaat, en vaak ontvangen zij eveneens foto's, die ze natuurlijk niet mogen doorverkopen aan derden. Laat alle betrokkenen dus hun handtekening zetten.

In het contract omschrijf je in de eerste plaats waarvoor de foto's wel en niet gebruikt mogen worden. Verlies daarbij de redelijkheid niet uit het oog. Bij een TFP-sessie spreek je bijvoorbeeld af dat zowel jij als het model (en eventueel ook de visagist of stylist) de foto's voor niet-commerciële doeleinden mag gebruiken, bijvoorbeeld voor jullie portfolio.

Werk bij voorkeur met een standaard contract, dat je in meervoud uitgeprint hebt klaarliggen. Iedere deelnemer tijdens de fotosessie moet het namelijk ondertekenen en een eigen exemplaar meekrijgen. Je kunt een voorbeeldcontract downloaden en dit eventueel aanpassen aan je eigen wensen.

Als je verwacht goed te verdienen aan de gemaakte foto's, is het netjes om ook het model een vergoeding te bieden. Neem in elk geval een eventuele betaling op in het contract, of het nu om een vergoeding in geld gaat of in natura (een afgesproken aantal foto's).

Beperk jouw tegenprestatie tot de foto's die jij het beste vindt, en geef niet de complete inhoud van je geheugenkaartje cadeau. Zo voorkom je dat er foto's op internet verschijnen die je zelf eigenlijk niet goed genoeg vindt voor publicatie. Een model wil daar nog wel eens een andere kijk op hebben dan de fotograaf.

Voordat je begint met fotograferen, is het verder slim om vast te leggen wat voor soort foto's je gaat maken. Ook zoiets kun je opnemen in het contract. Vooral als je lingerie- of naaktfoto's wilt maken, kun je dit beter vooraf aankaarten. Zo voorkom je dat je een model tijdens een sessie overvalt.

TFP en TFCD


In de amateurscene wordt volop gewerkt met het TFP- en TFCD-model. Dit staat respectievelijk voor 'Time for Prints' of 'Time for CD'. Het komt erop neer dat het model haar tijd beschikbaar stelt (namelijk om model voor jou te staan) in ruil voor een aantal afdrukken of foto's op een schijfje.

Begeleiding


Nu we het er toch over hebben: in het algemeen is het onverstandig om als amateurfotograaf een-op-een met een model te werken. De aanwezigheid van een derde persoon, bijvoorbeeld een visagist(e), tijdens de fotosessie dekt jullie beiden in tegen mogelijke problemen.

Wil het model iemand meenemen naar de shoot? Sta dit altijd toe. Meestal zul je daar geen hinder van hebben; vraag anders of de chaperon(ne) wat afstand van de set wil houden. Wees verder terughoudend met het aanraken van je model. Vraag eventueel de visagist om weerbarstige haren opzij te schuiven.

Esmé

De sessie zelf


Wanneer je voor het eerst een model ontmoet, kun je hem of haar niet direct voor de camera neerpoten. Drink samen een kopje koffie of thee, en gun het model de tijd om te vertellen over zijn of haar portfolio en werkzaamheden als model. Bespreek de foto's die je voor ogen hebt en de globale planning. Als je visagie hebt geregeld, dien je er rekening mee te houden dat een model al gauw een uur onder handen genomen wordt. Zelfs zonder speciale wensen is visagie een tijdrovend klusje.

Begin niet direct met de foto die je voor ogen had, maar werk daar langzaam naar toe. Fotograaf en model hebben altijd even tijd nodig om aan elkaar te wennen. Het is niet waarschijnlijk dat je tijdens de eerste minuten al je prijsplaat produceert.

In het analoge verleden schoten fotografen soms de eerste tien minuten zonder film in de camera. Dat scheelde materiaal- en ontwikkelkosten. Wees een goede gastheer en verzorg iets te eten en drinken. Een fotosessie duurt vaak lang en er wordt hard gewerkt. Een muziekje kan helpen om een ontspannen sfeer te creëren en voorkomt pijnlijke stiltes op de set.

Nazorg


Na een lange dag schieten heb je waarschijnlijk niet veel energie meer over om je resultaat te bewerken. Toch is het slim dit klusje binnen een paar dagen na de shoot te doen, en het niet te blijven uitstellen. Zorg ervoor dat je model (en eventuele anderen) snel krijgen wat je beloofd hebt. Zo houdt iedereen een prettig gevoel over aan de fotosessie. Veel plezier met fotograferen!

Dit artikel is eerder verschenen in Zoom.nl Magazine.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

  1. MartinPhili
    Profiel MartinPhili schreef op zaterdag 17 september 2011 om 23:27  | reageer

    Prima verhaal!
    Voor wie op zoek is naar een model met een wat meer alternatieve uitstraling zou ik graag gothicmodels.nl aan het lijstje van modellensites toe willen voegen.

    Een van de grootste struikelblokken is echter niet genoemd en dan doel ik vooral op de beginnende (model)fotograaf. Het regelen van een model is namelijk op zich best wel eenvoudig maar daarvoor is een portfolio toch wel noodzakelijk. Het zal beslist lastig zijn om een model voor een TFP/CD sessie te strikken als zij of hij zich geen beeld kan vormen van de te verwachten resultaten.

    De grote grap is natuurlijk dat je zonder modellen ook geen portfolio op kan bouwen. Het gevolg is een soort vicieuze cirkel: geen model = geen portfolio = geen model.

    Daarom: maak veel foto's van vriendinnen en bekenden. Niet alleen is het de basis van je portfolio, het is nog eens een hele goeie oefening ook. Modellen fotograferen is immers niet alleen een kwestie van sluitertijd en diafragma, de aansturing van je model is minstens zo belangrijk. Dat leer je alleen door het vaak te doen.

    Gebruik van je gemaakte foto's de beste en meest verzorgde beelden. Zorg dat de modellen er op hun best op staan, vraag ook je echtgenote om haar vrouwelijk oog er eens op te laten vallen. Modellen kijken heel anders naar foto's dan een fotograaf vrolijk

    Zet ook een nette website in elkaar voor dat portfolio. Je hoeft daar niet perse een custom website te hebben, er zijn leuke alternatieven zoals webs.com. Je allermooiste natuur- of vakantiefoto's hebben daar geen plaats in.

  2. Gast
    Gast schreef op zondag 18 september 2011 om 02:22  | reageer

    Denk dat geeneen zelrespecterend model wil fungeren als back up model voor het geval het echte model afzegt. Verder is het over het algemeen geen probleem om one on one met een model te werken. Nog nooit problemen mee gehad

  3. LJB Fotografie
    Profiel LJB Fotografie schreef op zondag 18 september 2011 om 09:23  | reageer

    Mijn tip is: Regel altijd 2 modellen. Zeker met modellen die werken op TFP of TFCD. Die willen inderdaad nogal eens afhaken, op het meest ongunstige tijdstip. Kunnen ze wel alle 2, dan kun je veel sneller werken. Zit de één bij de visagsite, dan kun je vast met de andere fotograferen.

    Werken op locatie kost namelijk vaak meer tijd dan je denkt, en de visagiste heeft vaak wel even haar tijd nodig.

    Mijn ervaring: Zoek eerst een goede visagiste. (het nadeel is, dat je die vaak wel betalen moet). Zij heeft vaak veel connecties met mogelijke modellen.
    Ik heb hier hele goede ervaringen mee. Model en visagiste kennen elkaar en dat scheelt al een stuk in omgang met elkaar en het ijs is dan snel gebroken.

  4. MartinPhili
    Profiel MartinPhili schreef op zondag 18 september 2011 om 22:13  | reageer

    Het voorkomen van last-minute afmeldingen is ook wel een kwestie van management. De een heeft er meer last van dan de ander. Ik heb nog nooit twee modellen tegelijk geboekt als ik er niet twee tegelijk op de foto wilde zetten. En in de jaren dat ik nou modellen fotografeer zijn er misschien vijf sessies niet doorgegaan omdat het model niet kon of wilde komen.

  5. Brian
    Brian schreef op maandag 19 september 2011 om 00:07  | reageer

    Twee modellen tegelijk boeken is toch van de zotte. Als je een leuke verstandhouding met je model hebt (en dat is te hopen nadat het eerste contact gelegd is) zal het model echt niet afzeggen.

    Mijn tip aan LJB is om echte foto's op je website te zetten en niet bruidsfoto's van een evenement in Epe over alle soorten van fotografie, waaronder bruidsfotografie. Die ingehuurde modellen daar waren namelijk voor het evenement en niet om model te staan voor een commerciële website.

  6. gast
    gast schreef op maandag 19 september 2011 om 01:37  | reageer

    2 modellen regelen slaat echt helemaal nergens op. Waarom niet 3? Stel dat die 2 modellen niet op komen dagen!!! Zou ik eigenlijk ook nog een 4e regelen, je weet het maar nooit met de 3e vrolijk

  7. LJB Fotografie
    Profiel LJB Fotografie schreef op maandag 19 september 2011 om 10:32  | reageer

    @Brian leuk dat je op mijn site gekeken hebt, jammer dat je snel je oordeel klaar hebt. Wat heeft dat te maken met het artikel hierboven??
    Voor alle duidelijkheid, ik geef een reactie naar MIJN ervaring.

  8. martin
    martin schreef op dinsdag 20 september 2011 om 11:40  | reageer

    Duidelijk en compleet verhaal, voor mij staat dit nog in de kinderschoenen. Maar deze rubriek zal ik zeker opslaan in mijn favorieten, danK!

  9. modelfotografie
    Profiel modelfotografie schreef op maandag 26 september 2011 om 20:08  | reageer

    lid worden van een fotovereniging is ook een mogelijkheid:
    1> FMN : foto midden nederland : een vereniging voor model en fotograaf
    2 > Expos photo art : idem
    via google kun je de websites vinden met informatie
    hans hoveling

  10. Edwin van de Graaf
    Profiel  Edwin van de Graaf schreef op zaterdag 1 oktober 2011 om 15:37  | reageer

    altijd handig zo'n overzichtje!
    vergeet ook de kracht van twitter niet!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord