Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Hoe zie je of iemand fotogeniek is?

zaterdag 23 november 2013, 22:14 door | 27.484x gelezen | 18 reacties

Toen ik onderstaande foto op Facebook plaatste met de opmerking dat sommige mensen fotogeniek zijn zonder het zelf in de gaten te hebben, kwam daar gelijk de volgende reactie op: 'hoe zie je of iemand fotogeniek is?'. Tja, stof tot nadenken.

Niels

Ik vroeg mijn stagiaire om eens op internet te kijken wat hierover vermeld wordt. Wat je dan tegen komt zijn tips om beter op een foto te staan: 'trek je wenkbrauwen iets op'. Of: 'Zorg dat je hoofd op gelijke hoogte is met de camera'. Maar voor mij heeft fotogeniek zijn hier niets mee te maken. Het gaat veel meer om iemands uitstraling. Zo vind ik ook onderstaande man erg fotogeniek! En hij trekt echt zijn wenkbrauwen niet op om beter op de foto te staan..

Harderwijk

Maar hoe krijg je dan de juiste uitstraling op een foto? Dat heeft m.i. onder andere te maken met het contact tussen de fotograaf en de gefotografeerde. Vertrouwt degene die op de foto komt erop dat jij hem of haar goed op de foto zult zetten? Met andere woorden; voelt iemand zich zelfverzekerd?

Niels, de man op de eerste foto, zie ik wekelijks tijdens een bijeenkomst voor ondernemers. We hebben een klik. Hij weet dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over de foto's die ik van hem maak. Hij kan zichzelf zijn. En dat werkt.

De tweede man kwam ik toevallig tegen op straat tijdens een praktijkles voor de Stapfoto vakgroep. Een van de vakgroepleden had als doel voor die ochtend 'het fotograferen van markante koppen'. En dus vroeg ik deze man of hij gefotografeerd wilde worden. Dat vond hij prima. Vervolgens vertelde hij honderduit over Harderwijk, hij was helemaal op zijn gemak. En soms was hij even stil om te genieten van het moment. En dat zie je terug op de foto.

Conclusie: fotogeniek zijn heeft niets te maken met mooi zijn.
En alles met uitstraling en zelfverzekerdheid.

Er zit nog een andere kant aan dit verhaal. Namelijk waarom we ons zelf eigenlijk nooit mooi op een foto vinden staan. Mensen herkennen zichzelf niet in wat ze zelf 's ochtends in de spiegel zien. En dat is nu juist het punt! Wij zien onszelf alleen in spiegelbeeld, anderen zien ons rechtstreeks. En als je een niet helemaal symmetrisch gezicht hebt (wat bijna niemand heeft) dan zit er dus verschil in hoe je jezelf ziet en hoe anderen je zien!

Daarom kun je dus ook NOOIT foto's van mensen te spiegelen! Wij als kijker zien diegene dan heel anders dan we hem of haar in werkelijkheid zien. In onderstaand filmpje vertelt fotograaf Robert Gonzalez hierover.


Als illustratie van hoe asymmetrisch we zijn, heb ik van een portret van mezelf een helft afgesneden, gespiegeld en er weer tegen aan geplakt. Dit is het resultaat. Tien kilogram aangekomen. Overtuigd?

Liesbeth

Liesbeth asymmetrisch

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

18 reacties

  1. Jeroen
    Jeroen schreef op zaterdag 23 november 2013 om 22:31  | reageer

    Of iemand "fotogeniek" is, is een subjectieve beleving (gevoel) van (bijvoorbeeld) een fotograaf. Heel vaak kom ik mensen tegen die zeggen nooit goed op de foto te komen. Dat is voor mij een uitdaging. Ik heb liever iemand voor de camera die verlegen en onzeker is, daar maak je (vaak0 de mooiste foto's van. maar belangrijkste is: stel de persoon op zijn/haar gemak. Wat je zegt: er moet een vertrouwensband zijn anders lukt het niet. Ik vind dit een schitterend stuk! Heb ik veel aan als hobbyist. Dank!

  2. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zaterdag 23 november 2013 om 23:00  | reageer

    Dank je Jeroen! Ook bij mij komen heeeeeel veel mensen binnen met de opmerking dat ze nog nooit mooi op de foto gestaan hebben. En gaan ze helemaal blij weer weg knipoog. Eigenlijk alleen maar door de tijd te nemen en mensen op hun gemak te stellen, that's all! Ik ga dus ook nooit in op verzoeken zoals die van de KvK om tijdens startersdagen profielfoto's van mensen te maken waarbij je 3 minuten per persoon hebt.....

  3. Rita
    Rita schreef op zondag 24 november 2013 om 05:07  | reageer

    Fotogeniek zijn begint met een uitstraling die je hebt. De man op de aangehaalde foto "negeert" als het ware de camera en is daardoor wie hij is. De man is boeiend omdat er veel gebeurt in de lijnen van zijn gezicht. Als deze man zich scheert en haren kamt is hij niet meer fotogeniek. Ik denk dat deze foto niet in dit verhaal past. Wie fotogeniek is speelt met de camera en is bewust van eigen schoonheid (ongeacht of iedereen dit vind). Het is een onbewuste uitstraling die ook tijdelijk kan zijn. Charisma is een term die hier nauw aan verwant is en net zo wazig.

  4. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 24 november 2013 om 14:19  | reageer

    Volgens mij heeft fotogeniek niet alleen met uitstraling, maar ook met uiterlijk te maken. Een oud, verweerd persoon leeft veel meer dan iemand die voldoet aan ons schoonheidsideaal. 9 of de tien keer vind ik mensen die al een heel leven achte de rug hebben en die van nature optimistisch zijn het meest fotogeniek: ze stralen positiviteit uit ondanks wat ze hebben meegemaakt...

  5. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 24 november 2013 om 14:34  | reageer

    Hallo Johannes, volgens mij bedoelen we het zelfde? Jij zegt "ze stralen .... uit", en ik heb het over "uitstraling". Of begrijp ik je verkeerd?

  6. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 24 november 2013 om 21:50  | reageer

    wat ik bedoel te zeggen is dat het naast uitstraling ook uiterlijk is.. zo'n verweerde kop is fotogenieker dan een glad huidje...

  7. 100
    Profiel 100 schreef op zondag 24 november 2013 om 22:31  | reageer

    "Conclusie: fotogeniek zijn heeft niets te maken met mooi zijn.
    En alles met uitstraling en zelfverzekerdheid."

    Dat je tussen fotogeniek en (klassieke) schoonheid niet automatisch een isgelijkteken kunt plaatsen is waar, maar of zelfverzekerdheid een bepalende factor is, betwijfel ik. Lees een paar (auto)biografieën van topmodellen en beroemde acteurs/actrices en je merkt hoeveel onzekerheid er achter hun fotogenieke uitstraling zit. Wat mensen uitstralen en wat ze van binnen voelen is lang niet altijd hetzelfde.

  8. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 25 november 2013 om 18:16  | reageer

    @100 ik vind modellen dan ook niet altijd zo fotogeniek, juist omdat hun uitstraling er vaak een van onechtheid is knipoog. Ogen die niet mee lachen met de lachende mond bijvoorbeeld....

  9. Benny
    Profiel Benny schreef op maandag 25 november 2013 om 22:38  | reageer

    Iedereen is fotogeniek!

    Het is aan de fotograaf, om die fotogenieke kant van iemand naar boven te halen. Alles draait om interactie tussen fotograaf én de geportretteerde. Ik neem hier dan ook altijd zoveel mogelijk als kan de tijd voor. Mensen moeten zich bij mij op hun gemak voelen, dan kom je al een eind om de fotogenieke kant naar boven te halen. Een praatje hier en daar over, gemoedelijke sfeer, een luisterend oor enz. enz.

    Of anders gezegd: Je moet met mensen kunnen omgaan! Mensen hebben zo door, of je net alsof doet of dat je echt iets meent tijdens de interactie met hun. "Je moet van hun zijn!" Zij doen er opdat moment toe, niet de volgende opdracht. Dat laatste, moet je in ieder geval niet laten merken. knipoog

    Benny

  10. 100
    Profiel 100 schreef op dinsdag 26 november 2013 om 03:42  | reageer

    @Liesbeth
    Succesvol fotomodel worden als je niet fotogeniek bent, lijkt me net zo onmogelijk als succesvol fotograaf worden als je geen camera kunt bedienen.
    De vraag was/is of zelfverzekerdheid een voorwaarde is voor fotogeniekheid.
    Je kunt de vraag ook anders formuleren; denk je dat onzekere mensen niet fotogeniek kunnen zijn?

    Eén van de beroemdste portretfoto's is de foto van Sharbat Gula van Steve McCurry op de cover van National Geographic. Van zelfverzekerdheid lijkt me hier geen sprake.


    @Benny
    Ik ben het met je eens dat het aan de fotograaf is om de meest fotogenieke kant uit mensen te halen en interactie daarbij een belangrijke rol speelt, maar er zijn ook veel vormen van fotografie waarbij interactie tussen fotograaf en geportretteerde niet of nauwelijks aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan concertfotografie, sportfotografie, journalistieke fotografie, straatfotografie, etc. In al die gevallen is het de kunst (of het vakmanschap) van de fotograaf om het juiste moment te vinden en vast te leggen.

  11. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 26 november 2013 om 10:18  | reageer

    @Bennie, tijd nemen is niet altijd nodig. Zoals gezegd doe ik niet mee aan KvK-opdrachten waarbij ik in 2 of 3 minuten een profielfoto moet maken. Omdat ik dan geen tijd heb om contact te maken met het 'model'. Dus ruim ik voor een profielfoto shoot meestal een uur, soms anderhalf uur in (bij kledingwissel e.d.). Maar vaak heb ik die tijd niet nodig. Voelt iemand zich na de koffie al prima op zijn of haar gemak, en heb je na een kwartiertje al de eerste goede foto's op je kaartje staan.

    Beide foto's in dit blog hebben weinig tijd gekost. De foto van Niels is terloops gemaakt tijdens een stadswandeling die we met de ondernemersgroep maakten, de foto van de andere man toen we zo ongeveer 5 minuten aan de praat waren. Maar met beiden is er wel een klik, en dat is denk ik wat jij bedoelt. Ze zijn helemaal op hun gemak.

    @100 ik draai het om: is mooi zijn nodig om fotogeniek te zijn? M.i. niet. Het meisje op de foto die jij aanhaalt straalt echte emotie uit. En dat is exact de uitstraling waar ik het over heb; echtheid geen nep.

  12. Mabotje
    Profiel Mabotje schreef op dinsdag 26 november 2013 om 11:17  | reageer

    Interessant artikel dit. Persoonlijk zou ik het eerder omschrijven als dat iemand een 'karakteristiek' uiterlijk of karakteristieke blik heeft ipv 'fotogeniek'.

    Om even terug te komen op dat mensen zichzelf altijd anders zien dan hoe anderen hen zien: hier is wel een mooi filmpje & artikel hierover (vergeet even dat het van Dove is). knipoog

    Denk dat dit heel duidelijk maakt dat iemands zelfbeeld vaak veel negatiever is dan hoe anderen je zien.

  13. Willy van Dreumel
    Profiel Willy van Dreumel schreef op dinsdag 26 november 2013 om 12:35  | reageer

    @Mabotje: Er is ook een mannelijke variant van dat filmpje, daar zie je dat mannen "schoonheid" toch anders waarnemen dan vrouwen...

    Maar even zonder gekheid, ik ben het met je eens dat het zelfbeeld van de meeste mensen naar boven mag worden bijgesteld. Een enkele uitzondering daargelaten... knipoog

  14. 100
    Profiel 100 schreef op dinsdag 26 november 2013 om 16:43  | reageer

    "@100 ik draai het om: is mooi zijn nodig om fotogeniek te zijn? M.i. niet. Het meisje op de foto die jij aanhaalt straalt echte emotie uit. En dat is exact de uitstraling waar ik het over heb; echtheid geen nep."

    Ik denk dat we het in grote lijnen wel eens zijn. Mijn enige "bezwaar" was de koppeling tussen fotogeniek en zelfverzekerd. Ik denk niet dat die er is. Misschien zit in onzekerheid wel meer echtheid dan in zelfverzekerdheid omdat veel mensen de neiging hebben om onzekerheid te verbergen achter een masker.

    Goede modellen en acteurs bezitten echter de eigenschap om "echtheid" te spelen. Dat klinkt contradictionair en dat is het in feite ook. Het toont volgens mij aan dat het in de praktijk primair draait om "geloofwaardigheid". De toeschouwer moet geloven dat wat hij ziet echt is.

  15. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 27 november 2013 om 11:20  | reageer

    Leuk die filmpjes @Nabotje en @Willy!

  16. Fons Bitter
    Fons Bitter schreef op woensdag 27 november 2013 om 14:32  | reageer

    Het gaat bij dit type fotografie om het kunnen lezen van lichaamstaal. Het herkennen van kleine nuances en subtiele en of karakteristieke kenmerken en bewegingen. Dat leer je alleen maar door het veelvuldig te doen en je oplettendheid daarin te vergroten. Overigens; lichaamstaal is de enige taal die niet wordt onderwezen op scholen. Het is een ervaringsschool die in de praktijk wordt geleerd. Toch bizar dat de meest gesproken 'taal' ter wereld niet in het onderwijs voorkomt en wordt onderwezen. Fotografen en kunstenaars hebben meestal een meer geoefende oog voor de materie.

  17. peter
    peter schreef op vrijdag 29 november 2013 om 18:41  | reageer

    Ik denk, je hebt het of niet, bv mijn zoon, of ie nou boos, blij, verdrietig, gek doet of er speciaal voor gaat zitten, hij staat altijd goed op de foto, maar dat wil niet zeggen dat je anderen niet goed op de foto kan zetten, maar daar moet je wat meer moeite voor doen.

  18. Benny
    Profiel Benny schreef op dinsdag 3 december 2013 om 20:14  | reageer

    Liesbeth,

    Wat ik eigenlijk bedoel: Je hebt bijvoorbeeld een uur ingepland voor een shoot. De fotograaf denkt: "Ach, ik heb dan wel een uur, maar ik kan het ook in 15 minuten." Ikzelf, zou daar niet voor kiezen, en gewoon mijn uur vol maken. Hier is niet mee gezegd dat je in een paar minuten geen goede foto kan maken, dat kan héél goed, maar het gaat me om dat stukje "zorg" richting de klant toe. De klant heeft dan naar mijn ervaring meer het gevoel dat je er ook aandacht aan besteedt, en niet de boel afraffelt.

    Zoals jij zegt, in de eerste 15 minuten kunnen er al hele mooie foto's op het CF-kaartje staan, maar in die volgende 45 minuten kunnen dan nog meer mooie foto's genomen worden en kunnen die laatste 45 minuten ook als een soort "experiment minuten" gerekend worden, omdat je wellicht de juiste foto's al had binnen de 15 minuten. Die laatste 45 minuten gebruik je bijvoorbeeld, om foto's te maken die out the box zijn...

    ik denk wel, dat iedere fotograaf z'n eigen werkwijze hierin heeft, en zich daar gewoon aan moet houden wat hij of zij prettig vindt.

    Benny

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord