Liesbeth van Asselt

Hoe zie je of iemand fotogeniek is?

zaterdag 23 november 2013, 22:14 door | 26.003x gelezen | 18 reacties

Toen ik onderstaande foto op Facebook plaatste met de opmerking dat sommige mensen fotogeniek zijn zonder het zelf in de gaten te hebben, kwam daar gelijk de volgende reactie op: 'hoe zie je of iemand fotogeniek is?'. Tja, stof tot nadenken.

Niels

Ik vroeg mijn stagiaire om eens op internet te kijken wat hierover vermeld wordt. Wat je dan tegen komt zijn tips om beter op een foto te staan: 'trek je wenkbrauwen iets op'. Of: 'Zorg dat je hoofd op gelijke hoogte is met de camera'. Maar voor mij heeft fotogeniek zijn hier niets mee te maken. Het gaat veel meer om iemands uitstraling. Zo vind ik ook onderstaande man erg fotogeniek! En hij trekt echt zijn wenkbrauwen niet op om beter op de foto te staan..

Harderwijk

Maar hoe krijg je dan de juiste uitstraling op een foto? Dat heeft m.i. onder andere te maken met het contact tussen de fotograaf en de gefotografeerde. Vertrouwt degene die op de foto komt erop dat jij hem of haar goed op de foto zult zetten? Met andere woorden; voelt iemand zich zelfverzekerd?

Niels, de man op de eerste foto, zie ik wekelijks tijdens een bijeenkomst voor ondernemers. We hebben een klik. Hij weet dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over de foto's die ik van hem maak. Hij kan zichzelf zijn. En dat werkt.

De tweede man kwam ik toevallig tegen op straat tijdens een praktijkles voor de Stapfoto vakgroep. Een van de vakgroepleden had als doel voor die ochtend 'het fotograferen van markante koppen'. En dus vroeg ik deze man of hij gefotografeerd wilde worden. Dat vond hij prima. Vervolgens vertelde hij honderduit over Harderwijk, hij was helemaal op zijn gemak. En soms was hij even stil om te genieten van het moment. En dat zie je terug op de foto.

Conclusie: fotogeniek zijn heeft niets te maken met mooi zijn.
En alles met uitstraling en zelfverzekerdheid.

Er zit nog een andere kant aan dit verhaal. Namelijk waarom we ons zelf eigenlijk nooit mooi op een foto vinden staan. Mensen herkennen zichzelf niet in wat ze zelf 's ochtends in de spiegel zien. En dat is nu juist het punt! Wij zien onszelf alleen in spiegelbeeld, anderen zien ons rechtstreeks. En als je een niet helemaal symmetrisch gezicht hebt (wat bijna niemand heeft) dan zit er dus verschil in hoe je jezelf ziet en hoe anderen je zien!

Daarom kun je dus ook NOOIT foto's van mensen te spiegelen! Wij als kijker zien diegene dan heel anders dan we hem of haar in werkelijkheid zien. In onderstaand filmpje vertelt fotograaf Robert Gonzalez hierover.


Als illustratie van hoe asymmetrisch we zijn, heb ik van een portret van mezelf een helft afgesneden, gespiegeld en er weer tegen aan geplakt. Dit is het resultaat. Tien kilogram aangekomen. Overtuigd?

Liesbeth

Liesbeth asymmetrisch

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik al 15 jaar fotografiecursussen voor beginners en gevorderden. En workshops fotografie zoals portretfotografie, lightpainting, compositie, hondenfotografie, je flitser leren kennen, etc. Zie stapfoto.nl.

18 reacties

 1. Jeroen
  Jeroen schreef op zaterdag 23 november 2013 om 22:31

  Of iemand "fotogeniek" is, is een subjectieve beleving (gevoel) van (bijvoorbeeld) een fotograaf. Heel vaak kom ik mensen tegen die zeggen nooit goed op de foto te komen. Dat is voor mij een uitdaging. Ik heb liever iemand voor de camera die verlegen en onzeker is, daar maak je (vaak0 de mooiste foto's van. maar belangrijkste is: stel de persoon op zijn/haar gemak. Wat je zegt: er moet een vertrouwensband zijn anders lukt het niet. Ik vind dit een schitterend stuk! Heb ik veel aan als hobbyist. Dank!

 2. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zaterdag 23 november 2013 om 23:00

  Dank je Jeroen! Ook bij mij komen heeeeeel veel mensen binnen met de opmerking dat ze nog nooit mooi op de foto gestaan hebben. En gaan ze helemaal blij weer weg knipoog. Eigenlijk alleen maar door de tijd te nemen en mensen op hun gemak te stellen, that's all! Ik ga dus ook nooit in op verzoeken zoals die van de KvK om tijdens startersdagen profielfoto's van mensen te maken waarbij je 3 minuten per persoon hebt.....

 3. Rita
  Rita schreef op zondag 24 november 2013 om 05:07

  Fotogeniek zijn begint met een uitstraling die je hebt. De man op de aangehaalde foto "negeert" als het ware de camera en is daardoor wie hij is. De man is boeiend omdat er veel gebeurt in de lijnen van zijn gezicht. Als deze man zich scheert en haren kamt is hij niet meer fotogeniek. Ik denk dat deze foto niet in dit verhaal past. Wie fotogeniek is speelt met de camera en is bewust van eigen schoonheid (ongeacht of iedereen dit vind). Het is een onbewuste uitstraling die ook tijdelijk kan zijn. Charisma is een term die hier nauw aan verwant is en net zo wazig.

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 24 november 2013 om 14:19

  Volgens mij heeft fotogeniek niet alleen met uitstraling, maar ook met uiterlijk te maken. Een oud, verweerd persoon leeft veel meer dan iemand die voldoet aan ons schoonheidsideaal. 9 of de tien keer vind ik mensen die al een heel leven achte de rug hebben en die van nature optimistisch zijn het meest fotogeniek: ze stralen positiviteit uit ondanks wat ze hebben meegemaakt...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.637 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord