Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Je zit in een creatieve dip, wat te doen?

woensdag 3 augustus 2011, 22:50 door | 14.407x gelezen | 5 reacties

Er zijn tijden dat ik overloop van energie en creativiteit. Vaak heb ik dan teveel ideeŽn die ik wil realiseren in te weinig tijd. Dan wordt het uitvoeren van alle ideeŽn dus een 'moeten'. Waardoor ik juist mijn creativiteit kwijt raak. Ik kom dan dus in een vicieuze cirkel terecht. Hoe breek je nu uit zo'n creatieve dip? Een aantal tips.

Magazines


Wat voor mij goed werkt is het doorbladeren van fotobladen als Practical Photographer. Daarin staan altijd wel wat projecten en/of opdrachten om je creativiteit te prikkelen. Verkeersborden fotografen, knuffelberen fotograferen met de strobistmethode, lensbaby experimenten, et cetera, et cetera.

Meestal krijg ik zoveel inspiratie uit deze opdrachten, dat ik daarna weer vol energie aan de slag kan met mijn eigen projecten. Onderstaande foto ontstond bijvoorbeeld uit een opdracht om silhouetten te fotograferen.

Silhouet hond

En deze foto van een witte herder komt voort uit een opdracht "wit-op-wit" die in dit blad stond. Daarvoor nodigde ik iemand met een witte herder uit in mijn studio. Helaas, de witte herder bleek tegen een witte achtergrond niet wit maar geel te zijn...

Vervolgens zwart achtergrondpapier tevoorschijn gehaald, en zie daar, een foto waar de eigenaresse heel blij mee was! Als ik niet met de opdracht wit-op-wit aan de slag gegaan was, had ik ook deze foto niet gemaakt.

Witte Herder

Beperkingen


Af en toe duurt de creatieve dip langer. Dan doe ik een aantal van de opdrachten die ik ook aan mijn fotografiecursisten geef. Ik ga bijvoorbeeld een week lang iedere dag tien foto's maken binnen een straal van 100 meter van mijn huis. Leuk om te doen, omdat je zo heel veel nieuwe dingen ontdekt in je eigen woonomgeving!

Of ik focus me op ťťn kleur. Zo fotografeerde ik in Enkhuizen ooit alleen de kleur blauw. Nooit geweten dat er zoveel blauws te zien was! Of ik ga op stap met ťťn lens, een groothoeklens, een telelens of een macrolens. Dit zijn opdrachten die je jezelf kunt geven om te focussen, om niet afgeleid te worden door de 101 dingen die ook leuk zijn om te fotograferen.

Wat ook kan is je focussen op ťťn getal. Onderstaande foto maakte ik terwijl ik me een week lang richtte op het getal 8 bijvoorbeeld.
Getal 8

Workshops


Ook het volgen van workshops bij collega's is een inspiratiebron. En dan vooral over onderwerpen die maar zijdelings te maken hebben met mijn werk als natuur-, honden- en bedrijfsfotograaf. Zo volgde ik onlangs een workshop modelfotografie bij Frank Doorhof.

Ik zie mijzelf nog geen modellen fotograferen, maar uit zo'n workshop haal ik weer ideeŽn om in mijn eigen fotografie toe te passen. Ik zie dit overigens ook terug bij mijn eigen workshops natuurfotografie: daar komen zeker niet alleen natuurfotografen!

Ik ben benieuwd wat jullie doen om uit je creatieve dip te komen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

5 reacties

 1. Jan
  Jan schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 23:01  | reageer

  Leuk en herkenbaar artikel. Als strobistfan had je de witte herder op wit opdracht toch kunnen oplossen met een kleurgel (geel) op je strobistflitser en die richten op de achtergrond. Practical Photographer heeft inderdaad vaak van die catchy experimenteer ideeën.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 4 augustus 2011 om 07:05  | reageer

  Een artikel in de kielzog van de recentelijke post van Johannes Klapwijk. Ik krijg de indruk dat je jezelf veel druk oplegt. Dat werk averechts is mijn ervaring. Maar je rijkt bruikbare ideeen aan om de accu weer op te laden.

  Van een creatieve dip heb ik zelden of nooit last. Wel wordt ik zo nu en dan somber over de tanende markt voor fotografie. Maar dat is een ander aspect.

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 4 augustus 2011 om 22:01  | reageer

  Gebrek aan ideeen op fotogebied heb ik eigenlijk nooit, ik heb altijd nog wel een lijst beelden in mijn hoofd die ik ooit nog hoop te nemen. Misschien het voordeel van naast fotograaf ook min of meer toch een soortenjager te zijn...

  Ik kan me voorstellen dat voor mij een thema het beste zou werken mocht ik ooit in de situatie belanden: kies een totaal nieuw onderwerp en duik er met een frisse blik in. Maar misschien dat dat een lastige oplossing is als je als fotograaf al erg breed bent.

 4. Arno
  Arno schreef op donderdag 4 augustus 2011 om 23:47  | reageer

  Ik heb eigenlijk ook nooit last van een creatieve dip. Ik werk voornamelijk in opdracht en weet wat me dan te doen staat en tijdens die opdrachten heb ik voldoende creativiteit om naast de veel gevraagde beelden er een aantal tussendoor te maken waardoor iedere opdracht weer creatief en uniek in zijn soort is.

  Trouwens mooie foto die eerste!

 5. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 5 augustus 2011 om 08:24  | reageer

  Gebrek aan ideeën heb ik ook niet, ik heb er juist teveel..... Bovenstaande methoden gebruik ik dan om te focussen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord