100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Kijk jij naar je mislukte foto's? Of gooi je ze direct weg?

maandag 3 oktober 2022, 16:32 door | 3.358x gelezen | 12 reacties

Ongetwijfeld heb jij wel eens foto's die mislukt zijn. Onscherp, verkeerde belichting, of ronduit onaantrekkelijk. Gooi je die foto's dan direct weg, misschien al vanaf de camera?

Of bewaar je ze eventjes om te ontdekken wat er fout is? Dat laatste is misschien wel de beste manier om je te ontwikkelen in je fotografie.

Iedereen maakt wel eens foto's die mislukt zijn. Dit kan allerlei redenen hebben. Van een verkeerde belichtingsinstelling tot onscherpte. Van een per ongeluk gemaakte foto, tot een beeld dat toch niet helemaal dezelfde uitstraling als de realiteit heeft.

Ik neem aan dat je regelmatig op locatie chimpt. Je weet wel, op het scherm van je camera de foto's bekijken nadat ze gemaakt zijn. Wat doe jij dan met de foto's die mislukt zijn of niet zo mooi? Gooi je ze weg? Of laat je ze staan?

Nando chimpen

Direct op locatie door je foto's bladeren is niet fout, maar waarom zou je ze direct weggooien?

Er zijn veel fotografen die direct op de delete knop drukken wanneer er een foto bij zit die niet helemaal naar wens is.

Ik begrijp nog steeds niet waarom ze dat doen, aangezien een scherm van hooguit 3,2 inch in diameter gewoonweg te klein is om een foto goed te beoordelen. Zelfs niet bij hele hoge resoluties.

Mijn advies is altijd: gooi niets op locatie weg. Sterker nog, koester die mislukte foto's nog even en gooi ze op een veel later stadium pas weg. Bestudeer die mislukte foto's voordat ze definitief van je computer verdwijnen. Je kunt er namelijk heel veel van leren.

Nando selecteren lightroom

Bekijk je foto's thuis op je gemak, en kijk direct waarom er een mislukt is. Daar leer je van.

Is de foto onscherp? Bepaal waarom die onscherp is. Is het beweging van jou zelf, of van je onderwerp? Wat was je sluitertijd? Heeft de autofocus op het juiste punt scherp gesteld? Is je scherptediepte niet groot genoeg om voldoende scherp te hebben?

Nando niet scherp

De foto is niet scherp. Waar ligt dat aan? Is het scherpstelpunt verkeer, is de sluitertijd verkeerd, of is het nog iets anders? Wat moet je de volgende keer anders doen?

Is je belichting niet correct? Waarom is dat niet? Fotografeerde je handmatig en heb je de belichting niet goed gezet? Stond de belichtingscompensatie niet op de juiste stand, of had je de verkeerde meetmethode? Misschien had je op een ander deel moeten meten?

Nando exif settings

Bekijk de exif data van een foto waarover je niet tevreden bent. Wat zou je anders kunnen instellen?

Is de foto niet aantrekkelijk, of laat het de werkelijkheid niet zien? Waarom is dat dan niet? Zijn er storende elementen in je beeld, of mis je iets om naar te kijken? Mis je lijnen in je beeld, of lopen die lijnen naar de verkeerde plek? Zijn er overlappingen van elementen in je foto die storend zijn?

Dit zijn maar een paar dingen die je kunt ontdekken door naar je mislukte foto te kijken. Het leert je waar je de volgende keer op kunt letten. Het leert je waar je zwakte ligt, en hoe je dat kunt verbeteren.

En wie weet geeft het ideeën om een volgende keer op een andere manier je onderwerp in beeld te brengen.

Nando niet zo aantrekkelijk

Bevalt een foto niet? Vraag je dan af waarom. Dan leer je waarschijnlijk waar je een volgende keer op kunt letten. In dit geval mis ik een punt van aandacht en zijn er teveel storende dingen in beeld.

Natuurlijk zijn er ook foto's die in principe direct weg kunnen. Foto's die per ongeluk gemaakt zijn, de fotovariant van een broekzakgesprek. Of foto's waarbij je per ongeluk te snel op de ontspanknop drukte. Maar die foto's hoef je ook niet ter plekke weg te gooien. Doe dat lekker thuis.

Mocht je ruimte te kort komen op je geheugenkaart, en is dat een reden om foto's ter plekke weg te gooien? Dan is het tijd voor een grotere geheugenkaart, of een tweede erbij.

Er is nooit een goede reden te verzinnen om foto's direct van je camera te verwijderen. Bovendien mis je een leermoment als je dat toch doet.

Hoe ga jij om met mislukte foto's? Blader je door je foto's op de camera om ze daar al weg te gooien, of wacht je daarmee tot je eenmaal thuis bent en de foto's op je computer kunt bekijken?

Laat in een reactie onder dit bericht weten hoe jij dat doet en waarom. Ik kijk uit naar je reactie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

12 reacties

  1. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 4 oktober 2022 om 10:49  | reageer

    @Nando, ik vind dat je groot gelijk hebt met jouw betoog. Ik gooi geen enkele foto weg. Niet van de camera en ook niet van de pc. Eenmaal de foto's op de pc staan ga ik aan de slag met de foto's die zondermeer geslaagd zijn. Daar ga ik dan mee aan de slag om ze na te bewerken in Ps en soms in Luminar.
    Op een later moment ga ik dan eens kijken tussen de foto's die in eerste instantie 'mislukt' zijn. Ik zoek uit wat er mis is aan de foto en waar ik op moet letten. Meestal is dat de scherpte. Ik maak vaak ook meerdere foto's met hetzelfde onderwerp maar dan ook met verschillende instellingen. Je hebt dan natuurlijk veel gelijkaardige foto's. Toch gooi ik niets weg. Het kost natuurlijk ruimte op de pc en externe schijven, maar voorlopig heb ik meer dan genoeg ruimte.
    Zo heb ik vorige week nog eens gekeken naar foto's die ik in 2009 gemaakt heb. Onder de foto's die in eerste instantie als 'mislukt' waren beschouwd, waren er toch nog bij die de moeite waard waren om te bewerken. Mede door de verder ontwikkelde software van dit moment (vergeleken met de software van 2009) viel er toch nog wat aan de foto te verbeteren. Voor mij is dat ook een reden om niks weg te gooien.

  2. PixelDude
    PixelDude schreef op dinsdag 4 oktober 2022 om 11:22  | reageer

    @Nando
    Ik chimp nooit. Wat kan je nu hemelsnaam op zo'n schermpje zien. Ik gun het geen blik. Het scherm wordt uitsluitend voor voorprogrammatie gebruikt, het fotograferen altijd via de zoeker. En het fijnprogrammeren gebeurt ook voor 80% door de zoeker. Eén uitzondering, mijn kleine TG-6 ... omdat die geen zoeker heeft.
    Al de andere foto's worden ALTIJD via PC beoordeeld en de slechte 'op mijn PC' weggegooid. Op mijn relatief grote geheugenkaarten blijven ze soms nog maanden staan tot ik een opkuis maak tot een zekere datum om terug meer kaartgeheugen te krijgen.

  3. Liesbeth
    Liesbeth schreef op dinsdag 4 oktober 2022 om 11:54  | reageer

    Ik gooi mijn foto's nooit gelijk weg, tenzij ik de grond heb gefotografeerd terwijl ik mijn toestel weg legde. Kijk ze wel even snel door, voor compositie en dergelijke. Eenmaal thuis op de computer bekijk ik ze uitgebreid. Soms lijkt een foto mislukt, maar weten LR en PS er toch nog iets aardigs van te maken. Dat doe ik met foto's die dierbaar zijn voor een herinnering. De overige mislukte gaan dan toch de prullenbak in.

  4. Rein Reijseger
    Rein Reijseger schreef op dinsdag 4 oktober 2022 om 12:15  | reageer

    Hooguit een enkele keer, wanneer ik direct merk dat de foto onscherp is, verwijder ik een foto vanaf mijn camera. De rest beoordeel ik op de pc. Waarbij ik direct beoordeel of ik een foto bewaar of niet. Na bewerking en opslag op een externe schijf, formateer ik direct mijn geheugen kaart. Na een paar maanden beoordeel ik weer of er foto's weg kunnen. Zo langzamerhand kom ik dan op een aantal foto's die ik echt wil bewaren en eventueel door verbeterde software nog eens bewerk. Het bewaren van, inmiddels, duizenden foto's, waar later niemand belang in stelt vind ik niet zinvol. Tijdens het 'schieten' ben ik sowieso iemand die het aantal te nemen foto's beperk. Wel weer mooi om te zien dat verschillende mensen er ook verschillend mee omgaan.

  5. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 5 oktober 2022 om 09:38  | reageer

    Dank je wel voor jullie reacties. Fijn om te horen dat er geen of weinig reden voor jullie is om foto's al ter plekke weg te gooien.

  6. MaRion
    MaRion schreef op woensdag 5 oktober 2022 om 11:05  | reageer

    Jazeker doe ik nu niet meer.want wat heb ik een spijt van alle fotos die ik toen ik net begon met fotografie 15 jaar terug heb weggehaald omdat ze beetje bewogen waren.terwijl ik nu juist soms bewust zo fotografeer

  7. Maurice Debusschere
    Maurice Debusschere schreef op woensdag 5 oktober 2022 om 14:30  | reageer

    Beste Nando, met chimpen heb ik in het verleden slechte ervaringen gehad, niet alleen om de reden die je hier aanhaalt. Wanneer je een foto wist van je camera blijven er soms resten achter op je geheugenkaart die later je camera blokkeren op het ogenblik dat je een nieuwe foto wil maken. Meestal volstaat het om de camera even uit en opnieuw in te schakelen maar intussen is je shot foetsie. Sinds ik niet meer wis van mijn camera heb ik dat euvel nooit meer gehad.

  8. gast schreef op donderdag 6 oktober 2022 om 11:32  | reageer

    Dag Nando,

    helemaal met je eens, van je kaart afblijven tijdens fotograferen. Maar dan? Na importeren in Lightroom Classic CC en extra backup op een externe harde schijf, laat ik de foto's eerst korte tijd 'rijpen'. Vervolgens ga ik positief selecties (witte vlag) bewerken. Niet geselecteerde overduidelijk 'broekzakfoto's' gooi ik weg in Lightroom (die staan dus nog wel op de kaart en de backup). Daarna geef ik na wat lichte bewerkingen sterrenclassificatie voor geselecteerde foto's. Probleem is dan wel: je ziet dan de (groter in aantal) niet geselecteerde foto's nog steeds allemaal in de bibliotheek. Dat vind ik na afsluiting van de rijpingsperiode steeds hinderlijker worden. Daarom hanteer ik ook vlaggen over wat ik met de foto's in Lightroom Classic CC wil doen. Een van die vlaggen is: heb ik van geleerd. (Het zou handig zijn als Adobe een notitieveldje zou hebben. Bij gebrek daaraan zou ik wat trefwoorden kunnen toepassen op die mislukte foto's waar ik van geleerd heb.) Vervolgens hanteer ik de volgende sluitende indeling in sterren en vlaggen en via verzamelingen kan ik de foto's die ik niet wil zijn alsnog beschikbaar houden. Dat werkt beter heb ik gemerkt dan in Lightroom Classic CC teveel opruimen.

    Hier is de beoordelingsflow:
    beoordelen van foto's in Lightroom

    x = verwerp maar nog even wachten met weggooien
    vlag = behoud
    unflag = herstel vlag

    na tijdje: x weggooien
    vlag: 2nd pass: stars NB eerst veel bekijken, rijpen!

    stars: volgende bevat vorige plus:
    1= technisch goede foto (scherp, goed belicht, kleuren ok)
    2= onderwerp spreekt aan
    3= compositie ok
    4= aangenaam om naar te kijken
    5= topfoto, vertelt een verhaal, er is een dubbele laag

    labels:
    rood = favoriet: foto's waarvan ik steeds blijf houden
    geel = bewaar om van te leren, kun ik later verzamelen en verzameling van maken
    groen = publiceer of gepubliceerd
    blauw = nog bewerken
    paars = bewaren als archief: kun je ook slimme map van maken

    Of het helemaal prettig gaat werken gaat weet ik niet. Ik doe dit nog niete zo lang. Ik kan zo wel in de bibliotheek via kenmerken een rustig beeld van de geclassificeerde foto's maken door alleen de sterren weer te geven.

    Groet, en bedankt voor dit bijzondere reflectiemoment,
    Bert Hoogveld.

  9. kasiasfotogalerie
    Profiel kasiasfotogalerie schreef op donderdag 6 oktober 2022 om 23:07  | reageer

    Altijd, leren wat je verkeerd hebt gedaan is een van de eerste stappen in het verbeteren van jezelf en je skills namelijk.

  10. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 11 oktober 2022 om 10:29  | reageer

    @Maurice Debusschere:
    Een camera die blokkeert omdat er resten van oude bestanden op je kaart zitten?
    Dat is een vreemd verhaal, en het klink hoogst onwaarschijnlijk. Ik vermoed dat er dan iets anders aan de hand is geweest.
    Deleten van een foto op een kaart is alleen de verwijzing naar het bestand deleten. De foto staat er altijd nog, het is geen restje wat er staat. Uiteraard wordt dit uiteindelijk wel overschreven wanneer je nieuwe foto's maakt.
    Mocht je over jouw verhaal over resten van bestanden die de camera blokkeren een bron hebben (website, oid) dan hoor ik dat graag.

  11. PixelDude Raoul
    Profiel PixelDude Raoul schreef op dinsdag 11 oktober 2022 om 10:37  | reageer

    @Nando
    Misschien kunnen gecorrumpeerde bestanden wel voor moeilijkheden zorgen?
    Gecorrumpeerde bestanden zijn wellicht voor een leek moeilijker te verwijderen of je moet een hobby IT specialist zijn. Wanneer niet te duur zou ik de kaart vervangen.

  12. Liesbeth Verkade
    Profiel Liesbeth Verkade schreef op woensdag 26 oktober 2022 om 21:01  | reageer

    Hoi Nando,
    af en toe gooi ik foto's direct weg, nl. als ik extreme belichtingsfouten gemaakt heb. Ik stel altijd helemaal handmatig in en dan kan het wel eens gebeuren dat ik van een schaduwscene naar een zonnige scene switch zonder de belichting aan te passen. te snel willen zijn, mijn grote makke.
    Omdat deze fout zo duidelijk is mag de foto weg. Alle andere foto's gaan op de computeren bekijk ik in alle rust. Een maand geleden heb ik alle digitale foto's vanaf 2003 (heel veel!) in een dagelijks uurtje nog eens de revue laten passeren en nu de moed gehad wat echt niets was weg te gooien, hoewel: ik heb nog steeds een reservekopie .
    Mijn grootste missers zitten meestal in scherpte of scherptediete. Ik zie wel vooruitgang doordat ik er n door de cursussen mee op ben gaan letten.
    Mijn adagium: zeker nooit meteen wegggooien. Soms is er ook nog best iets van te maken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord