Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Nando Harmsen

Landschappen heel dicht bij huis

donderdag 25 juli 2019, 14:07 door | 3.899x gelezen | 6 reacties

We worden allemaal lekker gemaakt met fantastische landschappen van Lofoten, IJsland, de Faeröer eilanden, en meer.

We sparen maanden, of jaren, om er een of twee weken te kunnen zijn, en hopen dat de omstandigheden dan perfect zijn. Het kosten handenvol geld, en garandeert niet altijd succes.

Misschien is het tijd om eens dichter bij huis te kijken.
Echt dichtbij.

Nando best locations 11


Als landschapsfotograaf kennen we ze allemaal; de Rorbuer van Hamnøy, de waterval Múlafossur met het dorp Gásadalur, of de berg Kirkjufell compleet met de watervallen in de voorgrond.

Dit zijn natuurlijk maar een paar van de vele fantastische plekken die we als landschapsfotograaf graag zouden willen bezoeken.

Hoe fantastisch het ook is om in die fabelachtige landschappen te mogen fotograferen, hoe verlangend we ook naar die verwegplekken kijken, we vergeten vaak om ons oog op de mogelijkheden dichter bij huis te laten vallen.

Daarmee bedoel ik echt dichtbij, op een afstand van niet meer dan een kwartier lopen, of tien minuten met de fiets of auto.

Nando best locations 00


Deze plekken zijn zo gewoon, dat we feitelijk blind zijn geworden voor de mogelijkheden die ze bieden. Nu denk je misschien dat iemand in een stad geen fotogenieke landschappen om zich heen heeft, of op korte afstand.

En misschien is het waar dat er mensen zijn die werkelijk geen natuur in de buurt hebben. Maar het hoeft geen Veluwe te zijn, of Amsterdamse Waterleiding Duinen. Het kan ook het park om de hoek zijn, waar misschien prachtige bomen staan, of een leuk pad waar het zonlicht in de avond doorheen kan spelen. Misschien is er een vijver.

Nando best locations 10


Ga eens wandelen in een park in de buurt, en kijk met het oog van een fotograaf. Wie weet wordt je verrast door wat je aantreft.

Ik woon in Helmond, in een rustige buitenwijk. We hebben daar een park met een grote vijver, waar dagelijks jongeren rondhangen, en hondjes worden uitgelaten. Het is op een paar minuten lopen afstand, en perfect om prachtige zonsondergangen te fotograferen.

Het mooie daarvan is, ik kan tussen de soep en aardappelen even snel naar het park als het mooi wordt.

Nando best locations 09


Ik weet de plekken waar ik moet staan, en kan terug zijn voor het eten koud wordt... bij wijze van spreken. En ja, er staan huizen op de foto als ik daar mijn zonsondergang fotografeer, maar wat geeft dat?

We roepen immers dat een menselijk element in een landschap zo mooi kan zijn, dat het een gevoel van perspectief geeft.

Een huis in IJsland of Lofoten willen we wel in de foto hebben, maar waarom niet de traditionele Nederlandse rijtjeshuizen. Japanners zouden het fantastisch vinden.

Nando best locations 12


Een klein stukje verder van huis ligt een visvijver, verborgen tussen een schutsluis, het kanaal, twee drukke uitvalswegen, een rotonde, vlak bij het spoor, een sportcentrum, en overhuifd door hoogspanningsmasten. Je zou het normaal gesproken als landschapsfotograaf geen tweede blik waardig achten.

En toch, met deze vijver op de voorgrond kan een foto van een zonsondergang bijzonder mooi uitvallen. Als je goed kijkt zie je een straatlantaarn, en misschien nog wat dingen meer, maar die zou je ook makkelijk in Photoshop weg kunnen halen… als je wilt.

En zo zijn er meer plekken, op korte afstand van mijn huis, snel bereikbaar en met de juiste compositie en beeldhoek niet herkenbaar als een plek in een woonwijk. Je zou je zo in een wijds landschap wanen; is dat niet fantastisch?

Nando best locations 03


Dus, ga eens dicht bij huis kijken en vindt de verborgen composities, leer hoe het licht op die plek kan zijn, bij zonsopkomst of –ondergang. Weet waar je moet staan en welke beeldhoek je moet gebruiken. En wie weet, misschien maak je op vijf minuten lopen van huis wel de foto van je leven. Succes!

Overigens zijn alle foto's van dit artikel gemaakt binnen tien minuten lopen van mijn huis, midden in een woonwijk in Helmond.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

6 reacties

 1. Peter Heins
  Peter Heins schreef op dinsdag 30 juli 2019 om 12:21

  Ik woon in Alkmaar en echt binnen een straal van max. een half uurtje met de auto heb je de mooiste landschappen. De Polders , de duinen , de zee, de historische plaatsen(Alkmaar,Hoorn,Enkhuizen,MArken etc.)Ijsselmeer, de Molens , de tulpenvelden , kortom te veel om op te noemen.Vaak ga ik dan ook nog op de fiets.

 2. Stanny
  Stanny schreef op dinsdag 30 juli 2019 om 12:34

  Het is zoo, de mensen zien niet meer ze kijken heel oppervlakkig rond in hun eigen omgevingen zien niet hoeveel moois er is.
  Ik han een wedstrijd uit geschreven over ons eigen dorp West & Oostmalle
  blijkbaar is daar voor de fotografen weinig interesse voor.
  Ik heb de inschrijving verlengt tot 15 augustus 2019 <malleleeft.be/fotowedstrijd-malle>

 3. gast schreef op dinsdag 30 juli 2019 om 13:22

  IJMUIDEN ,, zee strand duinen een pier die bijna 3km de zee in gaat en Kennemermeer , te veel om op te noemen .

 4. Nando
  Profiel  Nando schreef op woensdag 31 juli 2019 om 09:09

  @Peter Heins; dat is een mooie lijst met locaties. Heerlijk gevarieerd ook, veel meer dan in mijn buurt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.405 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord