Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Let op lijnen. Laat ze de juiste richting in gaan.

dinsdag 13 augustus 2024, 20:10 door | 1.501x gelezen | 2 reacties

Ik zie vaak foto's van steigers voorbij komen. Die lopen exact verticaal de foto in. Ik vraag me dan af, is dat de juiste manier? Of kan het ook anders. Je hebt namelijk de vrijheid om de richting van lijnen in een foto te beïnvloeden.

Een steiger die het water in loopt is een veel gemaakte foto. De steiger staat vaak als een verticale lijn in de foto. Een foto heeft namelijk geen diepte. Iets wat van voor naar achteren loopt ziet er dan uit als een verticale lijn.

Nando verticale lijnen 5

Een veel gefotografeerd beeld van een steiger. Er is niets mis mee.

Soms werkt een verticale lijn niet. Bijvoorbeeld in een bos waar een omgevallen boom gefotografeerd wordt. Het is eenvoudig om dit op dezelfde manier als die steiger te fotograferen, maar is dat wel de juiste manier?

Nando verticale lijnen

Een omgevallen boom als verticale lijn werkt niet, vind ik. Dat moet anders.

Een verticale lijn breekt de foto in tweeën. Het kijkt niet prettig. Dit kan eenvoudig opgelost worden door er een diagonale lijn van de maken. Stap naar links of rechts, net wat je voorkeur geniet.

Nando verticale lijnen 2

Door een positie links te kiezen ontstaat een afgaande diagonaal.



Nando verticale lijnen 3

Door een positie rechts te kiezen ontstaat een ingaande diagonaal.

Deze diagonaal gepositioneerde boom kijkt prettiger. Je oog wordt op een heel natuurlijke manier door de foto geleid. Kies wat je het prettigste vindt, of wat het beste werkt.

Kijk ook goed naar de details op en rond de omgevallen boom. Soms zijn er elementen die gebruikt kunnen worden als voorgrond. Daarmee krijgt de foto meer inhoud en diepte, zowel figuurlijk als letterlijk.

Nando verticale lijnen 4

Een extra beeldelement als voorgrond kan wonderen doen. Pas wel op dat de diagonaal nog zichtbaar blijft.

Let dus altijd op hoe je lijnen in je beeld plaatst. Het maakt niet uit of het een boom is, een steiger, een weg, of wat dan ook. Kies het juiste standpunt voor de sterkst mogelijke compositie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op woensdag 14 augustus 2024 om 10:20  | reageer

    Nando, ik vind het een tof artikel wat je geschreven hebt. Inhoudelijk ben ik het wel met je eens. Toch wil ik nog iets kwijt wat me een beetje tegenstaat. Het gaat om de foto met de steiger. In de lucht zie je ook lijnen maar die lopen niet parallel met de steiger in die zin, dat die lijnen in de lucht niet starten vanuit het punt waar de steiger je ogen naartoe brengt. Gevoelsmatig staat me dat dus wat tegen. Zie dit niet als kritiek, maar eerder als hoe ik de foto zie. Je hebt natuurlijk geen invloed op hoe de wolken. Je kan die niet sturen. Zou je geen lange sluitertijd hebben gebruikt, zou de foto onrust uitstralen.
    De foto's van het bos in dit artikel spreken mij gevoelsmatig meer aan. Bij de steiger had ik het gevoel van: hier klopt iets niet. Bij de foto's van het bos had ik dat gevoel dus niet.
    Ik hoop dat je het kan waarderen om te weten hoe anderen naar een foto kijken/lezen.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 14 augustus 2024 om 10:24  | reageer

    Goed punt, wat betreft die steiger.
    Hoewel je geen invloed hebt op het verdwijnpunt van de wolken, heb je wel invloed op de manier hoe de steiger in beeld komt.
    Door de beschreven techniek te gebruiken bij de steiger, ben je in staat om de steiger vrijwel gelijk te krijgen aan het verdwijnpunt van de wolken. Een kwestie van naar rechts te stappen en de camera naar links te draaien.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.298 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord