Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Suzanne Gruijters

Lightpainting met staalwol; waar moet je op letten

vrijdag 3 juli 2015, 14:55 door | 18.992x gelezen | 1 reactie

Lightpainting kan op diverse manieren. Wij hebben laatst een staalwolslingershoot gedaan. Dat was spannend en leuk en gaf mooie resultaten. Wil je dit ook eens uitproberen, lees dan hier hoe je te werk kun gaan.

Staalwolslingershoot


Wat heb je nodig?


Wat heb je nodig om zelf ook aan de slag te gaan met een staalwolslingershoot.

  • Zo fijn mogelijke staalwol (0000) zodat deze zo lang mogelijk brand
  • Om de staalwol rond te kunnen slingeren heb je een stuk touw of ketting nodig met daaraan een 'houdertje' om de staalwol aan/ in te doen. Wij gebruikten hiervoor een ketting met een garde uit de keukenla eraan waar we de wol in hebben gestopt.
  • Statief omdat je met lange sluitertijden fotografeert
  • Aansteker om de staalwol aan te steken
  • Zaklamp om scherp te kunnen stellen in het donker
  • Een plank is een optie voor leuke effecten
  • Water of een brandblusser voor het geval dat

Veiligheid


Dit type shoot is niet geheel zonder risico. Zorg dat je altijd met minimaal twee personen bent. Om veilig te werk te gaan is het belangrijk dat je oude kleding draagt die zoveel mogelijk je huid bedekt tegen vonken. Katoen is hiervoor het veiligste.

Een muts beschermt je haar. Stop je haar dan ook goed onder de muts. Ook een bril en handschoenen zijn geen overbodige luxe evenals een emmer water of een brandblusser. Voor je lens is een UV-filter een goede bescherming.

Ik heb laatst gelezen dat iemand, die een dergelijke shoot heeft gedaan, zijn objectief van 1.800 euro heeft beschadigd door rondvliegende vonken.

Wat is een goede locatie?


Hoe je foto's worden hangt natuurlijk heel erg af van de locatie. Kies voor een veilige locatie, bijvoorbeeld een betonnen tunnel, in plaats van een shoot in een bos. In een rustige, afgelegen tunnel weerkaatsen de vonken tegen het plafond. Dit kan een heel mooi effect opleveren.

Tunnels zijn meestal verlicht wat het resultaat kan beïnvloeden. In de open lucht gaan de vonken vrijuit. Let daarbij wel op dat je niet in het droge gras of ander brandbaar gebied staat. Veel ruimte heb je dus wel nodig.

Lightpainting met staalwol


Welke instellingen gebruik je?


Zet je camera op een statief want je werkt met lange sluitertijden. Stel scherp op de slingeraar. Omdat het donker is, valt het niet altijd mee om scherp te stellen. Gebruik dan even de zaklamp om de slingeraar te verlichten. Na het scherpstellen zet je de autofocus uit.

Om zoveel mogelijk scherp op de foto te krijgen kun je het diafragma het beste klein zetten. Bijvoorbeeld op f/18. Dit is ook om overbelichting in je foto te voorkomen. De staalwol brand ongeveer 10 tot 15 seconden. Als je rustig draait brand het wat langer dan dat je flink slingert.

Zet de sluitertijd op 15 seconden en je ISO op 200 of 400. Dit is afhankelijk van je omgevingslicht. We houden de ISO laag om ruis in je foto's te voorkomen. Kijk na de eerste foto altijd even of de foto niet onder- of overbelicht is. Stel de instellingen zo nodig bij.

Mocht je de compositie willen veranderen, bijvoorbeeld door in- of uit te zoomen, dan moet je eerst weer opnieuw scherpstellen.

Lightpainting met staalwol


Aan de slag


Zorg ervoor dat je goed beschermd bent. Neem een bolletje staalwol, trek deze een beetje uit elkaar en stop het in de garde of andere 'houder'. Controleer eerst door droog te oefenen of je touw of ketting niet te lang is zodat deze de grond raakt en of je touw en houder stevig genoeg zijn.

Slinger eerst eens in het rond en kijk of je genoeg ruimte hebt. Als alles gecontroleerd is, kun je de staalwol aansteken en gaan slingeren. Omdat onze slingeraar zelf ook wilde fotograferen, heeft hij zelf een afstandsbediening gebruikt. Alleen voor het scherpstellen moesten we hem even helpen.

Nu kun je nog variëren door bijvoorbeeld met een plank de vonken tegen te houden of door de slingeraar opvallende of reflecterende kleding aan te geven en misschien zelfs nog in te flitsen. Ook kan de slingeraar zich verplaatsen of je kunt gaan zoomen tijdens die 15 seconden.

Lightpainting met staalwol


Ik vond het een ontzettend leuke en spannende shoot en het was een waar vuurspektakel. Ik ben benieuwd of jullie het ook zo beleven.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Suzanne Gruijters

Over de auteur

Suzanne Gruijters is 39 jaar oud en is hobbyfotograaf. Ze houdt zich bezig met Portret- en Studiofotografie maar vooral met Newbornfotografie. Ze zit bij een fotoclub en gaat regelmatig op pad met clubleden om van alles uit te proberen en van elkaar te leren.

1 reactie

  1. heylo217
    Profiel heylo217 schreef op dinsdag 7 juli 2015 om 14:11  | reageer

    Inderdaad, echt leuk om te doen.
    Hier een foto door mij.

    Grz,

    Louis

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord