Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Maak niet alleen foto's, doe er ook iets mee

zaterdag 5 september 2020, 15:30 door | 5.422x gelezen | 14 reacties

Vroeger was fotografie heel anders dan tegenwoordig. Je kocht een fotorolletje met 12, 24 of 36 foto's. Daar deed je een week, een maand of misschien wel maanden over om die vol te schieten.

Dan kwam het ontwikkelen, afdrukken, en inplakken in een mooi album. Fotografeerde je dia's, dan was het een voor een inramen, waar je een avond aan kon spenderen.

Nando do something 01

Een avondje dia's bekijken. Wie herinnert het zich? Het was een hele happening.

Daarna kwam het leukste. Je organiseerde een dia avond voor vrienden of familie. Vol trots liet je de dia's zien op een groot scherm.

Of je nam je fotoalbum mee als je op visite ging (zo heette dat in die tijd), en liet je je foto's aan iedereen zien. Misschien liet je de mooiste foto afdrukken op 20x30 centimeter, of zelfs 30x45 centimeter formaat.

De randloze wissellijstjes maakte het vervangen voor een nieuwe foto heel makkelijk.

Soms had je geen zin, of geen tijd, en dan belandden de foto's in een schoenendoos. Stapels foto's, weggeborgen in het analoge equivalent van een harde schijf. Daar lag die doos vol herinneringen, op zolder. Of vergeten op een plank in de kleding kast, achter het beddengoed.

Nando shoebox 00

Iedereen heeft wel een schoenendoos vol foto's. Er doorheen kijken kan heel leuk zijn.

Tijden zijn veranderd. We fotograferen alsof ons leven er vanaf hangt. Een dagje gaan fotograferen levert niet de 36 foto's van een fotorolletje op, maar 360 foto's op een geheugenkaartje.

Of zelfs nog meer. Dit is helemaal niet erg, want wat niet goed is - of goed genoeg - gooi je heel simpel weg.

De hoeveelheid foto's is zo groot, dat onze harde schijf bijna vol loopt. We zetten ze op sociale media, of op een foto sharing site, waar ze door de ononderbroken stroom nieuwe foto's al snel vergeten worden. Er zijn altijd nieuwe foto's, die stiekem interessanter zijn dan de oudere.

Als je het zo bekijkt, is het niet zoveel anders dan vroeger. De harde schijf wordt de schoenendoos die vol zit met bijna vergeten foto's. En dat is zonde. Zeker omdat het zo eenvoudig is geworden om iets met de foto's te doen. Want daar maak je de foto's natuurlijk ook voor: om gezien te worden.

Sized 20D32625.JPG

Exposeren van foto's is prachtig om te doen. Maar het is wel een investering. Dit is de officiële opening van mijn expositie van foto's uit de Groote Peel in Wolstzyn, Polen, enkele jaren geleden.

Het mooiste is om je foto's te exposeren. Een expositie in een publiekelijke ruimte is fantastisch om te doen. Dit vergt vaak wel een flinke investering, en je moet wel een serie foto's hebben die - hoe gek het ook klinkt - de moeite waard zijn. Een expositie is ook tijdelijk, er komt een einde aan.

Een andere oplossing is het afdrukken van je mooiste foto's. Maak er posters van. Of je print het zelf, of je laat het printen. Zo kun je een huis vol hangen met de mooiste werken die je maakt.

Vervang die foto's zo nu en dan. Alle vrienden en familie die op bezoek komt (zo heet het tegenwoordig), kan dan genieten van de posters.

Nando expositie poznan 03.JPG

Thuis heb je meestal niet zoveel ruimte om veel foto's te hangen, iets wat bij een expositie, zoal deze van mijn foto's van de stroomtreinen in Polen, wel kan. Hang je foto's thuis op, zorg ervoor dat ze makkelijk te verwisselen zijn.

Helaas is ruimte vaak beperkt. En kun je niet alles afdrukken. Maar wat wel kan is het maken van een mooi fotoalbum. Dit wordt vaak over het hoofd gezien, maar het is een perfecte manier om je foto's meer leven te geven.

Een album bekijk je vaker en gemakkelijker dan een folder vol foto's op je harde schijf, of via een geheugenkaartje op je TV. Een album pak je uit de kast, kun je op tafel leggen of mee nemen als je ergens heen gaat.

Nando fotoalbums 04

Van elke reis, en elke vakantie een apart album. Het wordt een mooie selectie en het is zo makkelijk om het uit de kast te pakken en door te bladeren.


Maak van elke reis een album, van elke vakantie. Maak een album van de mooiste foto's die je in een jaar gemaakt hebt. Doe dat elk jaar. Maak een album van je mooiste vogelfoto's, van je beste landschappen, of van de mooiste resultaten van je straatfotografie.

Op deze manier krijgen je foto's een tweede leven.

Nando fotoalbum 06

Het album dat ik van mijn reizen naar Lofoten heb gemaakt. Dit album kijk ik makkelijker in dan de foto's op de computer. Het is ook makkelijk mee te nemen.


Maak van je harde schijf geen schoenendoos vol vergeten foto's. Doe er iets mee, maak ze toegankelijk. Niets is zo mooi om eens groeiende serie albums in je kast te hebben, naast de fantastische boeken van andere bekende fotografen die je misschien hebt. Je foto's zijn het waard.

Tot slot wil ik een tip geven. De meeste album aanbieders hebben mooie software waar je allerlei standaard albums kunt maken. Je kunt het ook anders doen.

Maak in Photoshop een sjabloon in de juiste albumafmetingen - de meeste aanbieders kunnen je de juiste afmetingen vertellen, of vermelden het op hun website. Dan kun je in Photoshop een layout maken die je zelf wilt, met teksten, afbeeldingen, compilaties of zelfs overvloeien van foto's.

Nando photoshop screenshot

Maak een mooie spread in Photoshop. Zo ben je niet afhankelijk van de mogelijkheden die een album leverancier biedt. Dit is een spread uit mijn album over de reis naar de Faeröer eilanden)

Als je dan van elke spread een Jpeg afbeelding exporteert, kun je deze Jpeg afbeeldingen in de software van de albumleverancier als één enkele foto over de gehele breedte plaatsen. Zo maak je van een standaard album de meest unieke album, die niemand anders heeft.

Wat doe jij met je foto's?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

14 reacties

  1. Piet van Kroonenburg
    Profiel  Piet van Kroonenburg schreef op zaterdag 5 september 2020 om 19:31  | reageer

    Heel herkenbaar verhaal. Met name de tip aan het einde is mij uit het hart gegrepen. Ik ergerde mij altijd blauw aan de ronduit waardeloze software die je moet gebruiken om een fotoboek samen te stellen. Daarom heb ik er enkele jaren terug ook voor gekozen om de pagina (30x30cm) geheel kant en klaar op te maken in, in mijn geval, Affinity Photo en te bewaren als een TIFF of JPEG. Het opmaken in een fotobewerkingsprogramma gaat doorgaans veel beter en controleerbaarder dan in de boekensoftware. Is mijn boekproject voltooid dan is het 'slechts' een kwestie van éénmaal alle foto's als prefab pagina's in de boekensoftware in te lezen. Die boekensoftware herkent dan een foto van 30x30 en positioneert die keurig netjes in de opmaak. Ik weet vooraf hoe mijn pagina er uit gaat zien en heb zo meer controle over het eindresultaat. Ook de sjablonen voor paginaopmaak kan ik zo omzeilen en mijn eigen opmaak bepalen.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 8 september 2020 om 10:20  | reageer

    @Piet;
    Dat werkt inderdaad perfect. Leuk om te lezen dat je het ook zo doet.

  3. Wim
    Wim schreef op dinsdag 8 september 2020 om 12:09  | reageer

    @wim
    Zet eens wat mooi (natuur)foto,s op een stick.En laat een ander die nooit buiten komt ,een zieke een oudere van al moois mee genieten.

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 8 september 2020 om 13:10  | reageer

    @Wim:
    waarom op een stick? Dat is nu juist waar het om gaat. Hoe vaak neem je de moeite om zo'n stick in je PC, of in je TV te steken en daadwerkelijk die foto's te bekijken.
    Maak er liever een fotoboek van. Dat leg je op de tafel en kun je vanuit je luie stoel doorbladeren, of in het geval van een zieke die aan bed gekluisterd ligt, gewoon in bed.

  5. mousquito
    Profiel mousquito schreef op dinsdag 8 september 2020 om 14:11  | reageer

    ik heb hier zo een digitale frame, waar ik via een stick mijn foto's op "publiceer" en als iemand dan langskomt zien ze telkens een andere foto verschijnen, leuke topics om over te praten zoals " oooh herinner je die dag" of "amaai dat is lang geleden" en soms verander ik de foto's op de stick wel eens, zeker als er een oude kameraad eindelijk nog eens in het land is, dan pas ik de foto's aan aan zijn bezoek. Dit is de variant van oma die de kadertjes van de kleinkinderen op TV wisselde naar gelang wie er langskwam vrolijk Alleen ik ben zo eerlijk van het toe te geven. vrolijk

  6. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 8 september 2020 om 15:37  | reageer

    @Mousquito:
    Ik heb ook zo'n frame, maar ik vind het niet prettig kijken. Het ding ligt dus ook al jaren in de kast te verstoffen.
    Een album pak je van tafel, blader je door, en je kunt eenvoudig even terug of vooruit. Een album van 20x20 centimeter lever toch foto's op die tot 20 x 40 cm groot zijn. Dat red je niet met je digitaal frame.
    Natuurlijk is het persoonlijk. Als het prettig voor je werkt, is het toch goed?

  7. Eric Dankbaar
    Eric Dankbaar schreef op dinsdag 8 september 2020 om 16:55  | reageer

    Ook bij mij liepen de harddisks vol en sinds 2015 maak ik van de vele wandeltochten die ik loop fotopresentaties, inclusief muziek en titels/kaarten mbt de gelopen route. Deze zet die op YouTube en deel ik op deze manier met de wereld: Http://www.ericdankbaar.nl/Youtube

  8. Henk Hoogink
    Henk Hoogink schreef op dinsdag 8 september 2020 om 22:23  | reageer

    Vooral als je naast fotograferen ook van schrijven houdt, is My Album een fijn medium om met al die vele foto's die je hebt gemaakt, iets creatiefs te doen is.Daar maak je "Fotoverhalen" die je kunt publiceren/delen via FB, WhatsApp of email.

  9. paul
    paul schreef op woensdag 9 september 2020 om 08:11  | reageer

    Voor de natuurliefhebbers, die kunnen hun foto's van wilde planten, vogels, dieren, insecten enz. op waarneming.nl of waarnemingen.be plaatsen. Zo hebben je foto's nog een wetenschappelijke waarde en geniet je intenser van natuur en het maken van mooie natuurfoto's. Bovendien leer je de soortnaam kennen, de site helpt zelfs bij het determineren van de soort.

  10. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 9 september 2020 om 08:17  | reageer

    @Henk; als je van schrijven en fotografen houdt, kun je natuurlijk ook altijd nog blogger worden op Photofacts. vrolijk

  11. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 9 september 2020 om 10:05  | reageer

    @Eric;
    Een presentatie uploaden naar Youtube. Dat is inderdaad een leuke manier om je foto's te delen.

  12. Erika Blok
    Erika Blok schreef op woensdag 9 september 2020 om 10:59  | reageer

    Een fotoalbum maken is natuurlijk een optie.

    Wij hebben gekozen voor het maken van AV shows. Een moderne vorm van overvloeien van dia's. Het inramen is nu vervangen door het plaatsen van de foto's in een speciaal programma (wij gebruiken Wings Platinum) op een of meerdere tijdlijnen waardoor de foto's prachtig overvloeien. Hieronder wordt dan muziek geplaatst en soms ook nog geluiden (omgevingsgeluid) en gesproken woord zodat je een prachtig geheel krijgt. Dat gebeurd allemaal in hetzelfde programma.

    Via de televisie of een beamer kunnen we deze shows afspelen en dat geeft ons de mogelijkheid onze beelden met anderen te delen. Daarnaast zijn we lid van een club waar we regelmatig met anderen een of twee shows bekijken en daarop opbouwende kritiek leveren zodat de shows er steeds beter van worden en daardoor het kijkgenot ook steeds groter wordt.
    Wil je meer weten over AV shows en of er misschien een club bij jou in de buurt is kijk dan eens op deze site https://nvbg.nl/

  13. gast schreef op woensdag 9 september 2020 om 15:06  | reageer

    Het was terug interssant,ik kijk meer foto's op een stick of in een album.
    Vgrt,G.Osten

  14. Demeyere Philippe
    Demeyere Philippe schreef op woensdag 9 september 2020 om 17:17  | reageer

    Een fotoboek is voor mij het meest interessante medium.
    Ik doe al jaren dia-shows voor het gezin, maar niets spreekt me meer aan dan een mooi fotoboek.
    Daarnaast kan ik ze desnoods in meerdere exemplaren laten drukken om aan anderen aan te bieden.
    Ik heb een verzamelaar-vriend die me regelmatig vraagt ​​om van zijn collecties een fotoboek te maken.
    Een mooie presentatie behoudt natuurlijk zijn charme.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord