Huub Keulers

Maak zelf zelf een goed getimede actiesportfoto

woensdag 15 november 2017, 14:14 door | 4.770x gelezen | 11 reacties

Wat is er mooier en interessanter om naar te kijken dan een foto die op exact het juiste moment gemaakt is? Of het nu om sport-, straat-, of zelfs een portretfoto gaat; timing maakt of breekt je foto.

Danaid Prinsen


Zelfs bij een portretfoto is het belangrijk om op het juiste moment af te drukken. De mooie intense blik in de ogen van een model geeft aan dat er interactie plaatsvindt tussen fotograaf en model. En wie kent niet de foto's van de Franse straatfotograaf Henri Cartier-Bresson die bekend stond om het vastleggen van het ultieme moment.

Waar timing zeker het verschil maakt tussen een kiekje of een geslaagde foto is bij actie- of sportfotografie. Of het nu om een internationaal sportevenement gaat of om je nichtje die juichend haar vuistje in de lucht steekt na een gewonnen wedstrijd van de plaatselijke zwemvereniging.

Alles draait om het juiste moment. Laten we dit voor het gemak het perfecte moment noemen in plaats van het perfecte plaatje (dit laatste bestaat in mijn ogen namelijk niet).

Timing


Om dit perfecte moment vast te kunnen leggen zijn wel een aantal zaken van belang. Zo heb je in ieder geval een camera nodig die snel genoeg is. Met snel genoeg bedoel ik een camera-/lenscombinatie die snel kan autofocussen en op z'n minst met 6 beelden per seconde kan fotograferen.

Alle andere aspecten die een rol spelen zijn fotograaf gerelateerd en dus zeker niet minder belangrijk. Voorbereiding is daar een zeer belangrijke factor in. In dit artikel vind je ook een aantal tips voor een perfecte timing bij actiefotografie.

 • Zorg in ieder geval dat je op tijd klaar staat om je foto's te maken en je niet op het allerlaatste moment je camera moet instellen. Maak bijvoorbeeld van tevoren een paar testfoto's en controleer op correcte belichting. Corrigeer eventueel waar nodig;

 • Weet wat je kunt verwachten en positioneer je op die plek waar je de aktie verwacht of waar je de gezichten van de betreffende persoon of personen kunt zien;

 • Ben alert en reageer tijdig. Kijk vroegtijdig door je camerazoeker en volg met het focuspunt van je camera de aktie. Laat je hierbij niet afleiden door mensen of situaties om je heen. Houdt wel altijd je eigen en andermans veiligheid in de gaten, die staat namelijk altijd voorop.

  Kijk met het andere oog als waarmee je door je zoeker kijkt altijd naar je omgeving. Laten we maar zeggen dat je dit met een scheef oog doet;

 • Voorbereid zijn betekent ook dat je je wijsvinger rustig op je ontspanknop houdt. Tracht relaxed te zijn zodat je, als het moment daar is, snel maar rustig afdrukt. Veel mensen drukken hun ontspanknop te hard en abrupt in waardoor er een grote kans is op bewegingsonscherpte. Het zou jammer zijn als je op het goed moment afdrukt maar je foto onscherp is.


Verhaal vertellen


De perfect getimede foto heeft ook alles te maken met een verhaal vertellen. Het gaat er namelijk om dat je je het ultieme moment herinnert als je later de foto bekijkt. Dat is precies wat een dergelijke foto voor je doet: emotie naar boven brengen die de kijker of de sporter op dat moment ook voelde.

Nu je bovenstaande weet kan ik je meenemen naar zaterdag 15 juli 2017 en wel het Nederlands Kampioenschap atletiek in Utrecht. Het betreft hier DanaÔd Prinsen, de nieuwe Nederlands Kampioene op de 800 meter.

Vooraf een belangrijk aspect om je te realiseren: iedereen had deze foto kunnen maken. Ook bij een dergelijk evenement is het namelijk mogelijk om vanachter de reling langs de atletiekbaan op de juiste plek dit moment vast te leggen.

Voorbereiding


Als je kijkt naar voorbereiding wist ik vooraf dat DanaÔd een grote kans had om de finale 800 meter te winnen. Ik was dus vanaf de start gefocussed op haar. Nu wist ik ook dat DanaÔd iemand is die blij en geŽmotioneerd zou kunnen reageren dus had ik al een foto in mijn hoofd zoals hier getoond.

Ik positioneerde me een tiental meters achter de finishlijn. Voor de goede orde: twee meter achter me was de reling waarachter andere fotografen en toeschouwers met hun camera stonden. Eigenlijk dus dezelfde hoek en positie om deze foto te maken.

Wat maakt nu het verschil? In ieder geval niet de plek om als fotograaf te staan en ook niet de camera. Ik zag namelijk bijna allemaal spiegelreflexcamera's met een telelens die deze situatie aan zouden moeten kunnen.

Het verschil werd echter gemaakt door mijn voorbereiding, alertheid, timing en juiste camera-instellingen. Zaken die gerelateerd zijn aan jou als fotograaf.

Toen 100 meter voor de finish al duidelijk was dat DanaÔd zou gaan winnen richtte ik mijn camera op haar en bleef haar met mijn continue autofocus volgen. Tien meter voordat ze over de finish kwam begon ik al te fotograferen.

Ik zag haar arm namelijk al van blijdschap al omhooggaan. Ik stopte echter niet met fotograferen toen ze de finishlijn gepasseerd was. Wat veel fotografen wel deden. Er moest namelijk nog een mooie ontlading komen, en die kwam ook zoals voorzien. Haar vooruitgestoken vuist gebald kwam alle emotie naar buiten. Ik had mijn foto haar familie ook! ☺

Inspiratie


Hopelijk inspireert deze foto jullie ook tot het maken van een mooi getimede actie- of sportfoto. Veel plezier en succes.

Klein detail: deze foto werd door de organisatie en fans gekozen tot beste sportfoto van het Asics NK Atletiek. Niet zozeer om de actie maar om de perfecte timing.

Camera-instellingen


Sluitertijdvoorkeur, 2/3 stops overbelicht (in verband met fel zonlicht), 1/2000 seconde, F4.5, ISO 500, Brandpunt 200mm, AI Servo (continue autofocus), centrale focuspunt actief (is het meest nauwkeurige AF-punt), Burst mode (meerdere beelden per seconde), belichtingmethode: Central Weighted.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Huub Keulers

Over de auteur

Huub Keulers is een enthousiasmerende veelzijdige freelance fotograaf woonachtig in Elsloo (Li). Hij is gespecialiseerd in sport-, bedrijfs-, straat-, honden en portretfotografie. Daarnaast is Huub auteur van diverse educatieve fotografieboeken en verzorgt hij allerlei fotoworkshops, masterclasses en lezingen.

11 reacties

 1. Mac
  Mac schreef op woensdag 15 november 2017 om 17:22

  Het is inderdaad een hele mooie foto.
  Alleen is dit natuurlijk 1 van de "makkelijke" sporten om te fotograferen. De lopers gaan altijd in "rechte" lijn. Dus een andere methode zou zijn om te pre-focussen waar jij de foto wilt maken, en dan de AF uit te zetten. Dit doe ik zelf ook met bepaalde sporten, de actie is toch altijd op de zelfde plek (bv bepaalde turn onderdelen), dan hoef ik ook niet bang te zijn de de Focus ineens weg is als er iemand door beeld loopt.

  Gebruik ik wel AF, dan voornamelijk back-button focus. Als ik dan even de ontspanknop loslaat, dan blijf ik toch mijn focus houden.

  Ik ben eigenlijk meer geintreseerd wat je techniek zou zijn bij hele snelle bewegelijke sporten. Dus waar hele snelle bewegingen zijn, die ook nog vaak onverwacht zijn. Zoals bv Breakdance.

 2. Peter
  Peter schreef op woensdag 15 november 2017 om 21:10

  Heel mooie goede uitleg over de deze foto. De emotie spettert er van af.
  Geweldig Huub.

 3. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op woensdag 15 november 2017 om 22:17

  Het is, uit camera-technisch oogpunt, inderdaad niet al te moeilijk om deze foto te maken Mac daar heb je gelijk in. Dat benoem ik ook in dit artikel. De essentie van het verhaal gaat eigenlijk meer om de niet-technische kant namelijk het juiste moment vastleggen in dit geval de ontlading van de sporter. Ik weet dat veel beginnende fotografen daar niet altijd oog voor hebben, vandaar. In het blog op mijn website staan ook de meer technische kanten van de sportfotografie belicht.

 4. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op woensdag 15 november 2017 om 22:18

  Dank je wel Peter. Dat was ook de bedoeling vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.223 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord