Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Manieren om een weg in beeld te brengen

maandag 2 januari 2023, 20:02 door | 2.937x gelezen | 7 reacties

Ik was in Luxemburg op een mistige ochtend in november. De weg leek me een mooi onderwerp om op de foto te zetten, het kronkelde prachtig door de heuvels heen.

Maar hoe fotografeer je dat het beste? Met een groothoeklens, of een telelens? En vanuit welk standpunt? Ik heb een paar voorbeelden en ideeën uitgewerkt.

De manier om een weg in beeld te brengen kan natuurlijk op veel verschillende manieren. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee kan houden om het gewenste effect te bereiken. Wat gewenst is hangt natuurlijk van je eigen voorkeuren af.

Nando de weg luxemburg


De bovenstaande foto is een mooi overzicht van de weg en hoe deze door de velden heen kronkelde. Het is gefotografeerd vanuit het veld aan de rechterkant, vanaf een iets hoger standpunt zodat je de weg goed ziet.

Het is een afstandelijk beeld van de weg, gemaakt met 76mm brandpunt om het mooi van links tot rechts door het kader heen te laten kronkelen, met een fijne S-curve erin. Dit afstandelijke kun je voorkomen door op de weg te gaan staan en dan de foto te maken.

Nando de weg 2


Het punt dat ik gekozen heb is de top van een heuvel, zodat je 'neerkijkt' op de weg. Daarbij heb ik gedaan wat veel fotografen in dit geval doen: groothoek gebruiken.

Door dit brandpunt, 24mm is de weg heel dominant in de voorgrond gekomen. Zo dominant, dat de kronkel in de verte eigenlijk niet meer opvalt.

De weg mag misschien groot in beeld zijn, en een ingaande lijn vormen, maar de kronkels in de verte zijn te klein en onbeduidend in beeld gekomen. Bovendien is door de grote beeldhoek te veel van de mistige lucht in beeld gekomen, wat geen meerwaarde biedt.

Ik zou verder omlaag kunnen richten om de hoeveelheid lucht te beperken, en deze op 1/3 van boven te zetten. Maar dan had ik nog meer voorgrond in beeld gekregen. Nog meer weg, dat nog meer afleidt van de eigenlijke route door het land.

Nando de weg 5


De oplossing is een langer brandpunt, 78mm in dit geval. Er gebeuren nu een paar dingen. De voorgrond is minder prominent, de weg door de heuvels is een duidelijkere lijn geworden, en ik heb minder lucht in beeld gekregen.

Toch is het niet ideaal. De weg loopt nu van rechts het beeld in en het reflectorpaaltje is het eerste wat je ziet als je door de foto heen kijkt. Bovendien raakt de slinger van de weg de linker rand van de foto, wat erg krap aanvoelt.

Het is mooier als de weg van rechts de foto in gaat, en er meer ruimte tussen de rand en de slinger van de weg is. De oplossing is simpel, verder naar rechts gaan staan.

Nando de weg 3


Het resultaat is beter geworden. Je volgt de weg veel fijner door de foto heen. Er is ruimte aan de linkerkant en rechterkant, de struiken staan bovendien prettiger in beeld. Ik heb voor deze foto 83mm gebruikt.

Het enige waar ik nog vraagtekens bij heb is de reflectorpaal aan de rechterkant. Die valt nogal op. Bovendien voelt het daar wat leeg aan, omdat de weg helemaal uit de rechterkant komt. Wat als ik verder in het midden van de weg ga staan?

Nando de weg 4


Er is meer balans ontstaan in de foto. Het is niet zozeer een betere foto van de vorige, maar een iets andere. Welke je mooi vindt is een kwestie van voorkeur. De reflectorpaal is zo wel helemaal weggevallen, mede door het nog iets verder inzoomen tot 95mm brandpunt.

Voor dit soort foto's is het vaak beter om een langer brandpunt te kiezen. Wat ik wil laten zien is bovendien de invloed van je standpunt ten opzichte van de weg. Ga je links of rechts staan, of in het midden. Het bepaald heel erg hoe de weg de foto in loopt.

Dit werkt natuurlijk niet alleen voor wegen, maar ook voor wandelpaden, riviertjes en beken en sloten. Het is bovendien van belang om goed naar de randen van de foto te kijken, zodat je later niet merkt dat de weg, het pad, of de waterloop tegen de rand aan slingert.

Natuurlijk speelt de hoogte van je camera ook een rol. Maar omdat dit al heuvels zijn, is het relatief makkelijk om een soortgelijke weg te fotograferen. Zijn er geen heuvels, probeer dan toch een hoog standpunt te zoeken en voorkom het populaire lage standpunt.


Cursus Compositie in landschapsfotografie


Meer weten over hoe je mooie landschapsfoto's kunt maken? Je ontdekt alles over het maken van de juiste compositie in je landschapsfotografie in de cursus Compositie in Landschapsfotografie.


Deze cursus wordt gegeven door Nando Harmsen, die ook de Landschapsbijbel geschreven heeft.

» Cursus Compositie in Landschapsfotografie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

7 reacties

  1. Robert
    Robert schreef op dinsdag 3 januari 2023 om 11:37  | reageer

    Het lijken wel waterverf mooie zachte vergezichten Nando

  2. Liesbeth
    Liesbeth schreef op dinsdag 3 januari 2023 om 11:41  | reageer

    Weer een duidelijke, heldere manier manier van uitleg op het gebied van landschapsfotografie. Ik ben net aan deze cursus begonnen, na hem eerst vluchtig doorlopen te hebben. Ik hou van de rustige manier waarop je de dingen uitlegt, waarop je alles begrijpelijk maakt. Ben ook blij met de opdrachten, zo kan ik het goed opbouwen.

  3. Herman De Poorter
    Herman De Poorter schreef op dinsdag 3 januari 2023 om 11:46  | reageer

    Bedankt Nando voor de zoveelste bruikbare tip.

  4. P. Heins
    P. Heins schreef op dinsdag 3 januari 2023 om 14:48  | reageer

    Wat ik in dit verhaal niet terug zie is de mogelijkheid om de horizon weg te laten. Dan krijg je een minimalistisch landschap waar de weg doorheen kronkeld. Zo zou ik het doen. Goed idee om mee te nemen als ik in oktober naar ijsland ga.

  5. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 4 januari 2023 om 10:27  | reageer

    @P.Heins:
    inderdaad, die keuze heb ik niet gemaakt.

  6. Laura van der Burgt
    Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 4 januari 2023 om 20:47  | reageer

    Leuk Nando dat je zo met verschillende composities speelt en ons de voors en tegens laat zien!

  7. Dirk
    Dirk schreef op donderdag 5 januari 2023 om 05:31  | reageer

    Toch weer het bewijs dat je prachtige foto’s kunt maken bij wat sombere weersomstandigheden

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord