Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Nachtfotografie tip: verander lichtbronnen in sterren

donderdag 20 januari 2022, 15:15 door | 3.251x gelezen | 4 reacties

Ben je in het donker foto's aan het maken, dan kan het mooi zijn wanneer de lichtbronnen in je beeld een mooie stervorm hebben. Vroeger had je daar een speciaal sterfilter voor, maar met een goed gekozen diafragma is dat ook heel eenvoudig zonder filters mogelijk. Ik leg uit hoe je dit moet doen.

Niet iedereen vindt het mooi, maar als je er van houdt is het mogelijk om van lichtbronnen in je foto een mooie stervorm te maken. Het enige wat je moet doen is een kleine lensopening kiezen. Bijvoorbeeld diafragma f/8, f/11 of zelfs f/16.

Nando lichtbron als ster 1

Deze foto is gemaakt met f/5,6. Behalve de ene lantaarn is er vrijwel geen enkele stervorm te herkennen.

Alles wat je nodig hebt is een kleine lensopening, zo simpel is het in feite. Hoe de stervorm eruit gaat zien is afhankelijk van je objectief. Sommige objectieven vertonen vijf sterpunten, andere zes of zeven, of zelfs meer.

Er zijn ook objectieven die bijna geen stervorm vertonen. Probeer het dus uit om te zien hoe jouw objectief daarin presteert.

Nando lichtbron als ster 2

Deze foto is gemaakt met f/8. Het gebruikte objectief laat een heel mooie stervorm zien in de lantaarns.

Ook de lichtbron heeft invloed op het verschijnen van een stervorm. Een felle lichtbron zal eerder stervorm vertonen dan een zwakke lichtbron. De grootte van de lichtbron heeft ook invloed.

En er is natuurlijk de belichting. Als de belichting op de lichtbron zelf is ingesteld, waarbij de omgeving heel donker is, zal de stervorm niet meer zichtbaar zijn omdat die te lichtzwak is om te zien.

Nando sony a7iv nacht 1

Minder felle lichtbronnen laten vrijwel geen, of helemaal geen stervorm zien, terwijl de fellere lantaarns dat wel hebben. De foto is gemaakt met f/11.

Over het algemeen kan je er vanuit gaan dat bij een goede belichting in lantaarns of vergelijkbare lichtbronnen stervorm optreedt vanaf diafragma f/8. Hoe verder je het diafragma dicht draait, hoe opvallender de stervorm zal zijn.

Bedenk dat een kleinere lensopening wel een langere sluitertijd zal opleveren, of een hogere ISO noodzakelijk zal maken. Met andere woorden, zorg voor een goede belichting.


De Nachtfotobijbel, met 101 tips voor noeste nachtfotografie


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor noeste nachtfotografie. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische avond- en nachtfoto's te gaan maken.

Nachtfotobijbel


Heb je de Nachtfotobijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wist je dat ik ook een cursus nachtfotografie heb gemaakt? Bekijk deze op Photofacts Academy.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

 1. Matt
  Matt schreef op donderdag 20 januari 2022 om 17:29  | reageer

  De stervorm wordt bepaald door het diafragma in de lens: hoeveel diafragmabladen en of de diafragmabladen afgerond of recht zijn. Rechte diafragmabladen resulteren in mooiere stervormen.

 2. Mac
  Mac schreef op vrijdag 21 januari 2022 om 18:51  | reageer

  Nog een aanvulling op Matt.
  Oudere lenzen zijn meestal het beste voor sterren.
  De moderne lenzen worden tegenwoordig ook vaak gemaakt met mooie "bokeh" in het achterhoofd. Dus ronde diafragma bladen

 3. Arie
  Arie schreef op dinsdag 25 januari 2022 om 13:52  | reageer

  Kan ik deze 'sterren' ook in Photoshop maken?

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 25 januari 2022 om 15:25  | reageer

  @Arie:
  Je kunt sterren toevoegen in Photoshop. Een brush met een stervorm is al voldoende om dat te doen. Er zijn meer manieren, maar het blijft achteraf toevoegen. Het zal nooit exact hetzelfde zijn. Mijn advies is om dit zoveel mogelijk ter plekke met je diafragma te creëren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord