Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Niet genoeg scherptediepte in je landschap? Gebruik focusstacking.

vrijdag 25 augustus 2023, 20:02 door | 2.213x gelezen | 1 reactie

Soms kom je in een landschap waarin je niet genoeg scherptediepte kan bereiken voor het resultaat dat je voor ogen hebt. Wat doe je dan? Er zijn een paar mogelijkheden. Maar als dat niet genoeg is, kies dan voor focus stacking.

Om meer scherptediepte in je foto te brengen heb je drie mogelijkheden ter beschikking die elk een nadeel hebben.

Je kan een korter brandpunt kiezen, maar dat betekent dat de verhouding tussen voorgrond en achtergrond verandert. Dat kan niet gewenst zijn, want het geeft een andere compositie.

Je kiest voor de hyperfocale afstand om op scherp te stellen in plaats van je onderwerp. Op die manier zorg je ervoor dat het scherptediepte gebied zo dichtbij mogelijk begint, en het scherptediepte gebied op oneindig eindigt. Maar dat vereist soms een diafragma op die teveel diffractie geeft.

Anndo hyperfocale afstand berekenen

De hyperfocale afstand berekenen in Photopills. Maar wat als de hyperfocale afstand niet genoeg scherptediepte oplevert?

Je kunt een tilt-shift objectief gebruiken. Via de tilt kan het scherpstelvlak evenwijdig aan het landschap gelegd worden. Echter, dan moet je wel een tilt-shift hebben en het werkt niet in alle situaties even goed.

Is de hyperfocale afstand niet genoeg, en is een korter brandpunt niet gewenst? Heb je geen tilt-shift objectief ter beschikking? Dan zit er nog maar één ding op: focus stacking, de vierde manier om een extreem grote scherptediepte te bereiken.

Door meerdere foto's te maken en het scherpstelpunt voor elke foto te verleggen, verdeel je de scherptediepte over meerdere foto's. Je kan dan via software deze foto's vrijwel naadloos in elkaar over laten lopen. Zo krijg je een scherptediepte tot je beschikking die vrijwel onbeperkt is.

Nando focus stacking waterval

Een foto met alle scherp in beeld dankzij het samenvoegen van meerdere foto's met verschillende focuspunten.

Voor landschappen kan je vaak met een serie van twee, drie of vier foto's vooruit. Bedenk het als volgt: een voor de voorgrond, een in het midden, en een op de horizon. Combineer dit indien mogelijk met een grote scherptediepte door een kleine lensopening te kiezen.

Samenvoegen is tegenwoordig heel eenvoudig. Met Photoshop, Luminar NEO (extension), of Affinity Photo (de cursus staat hieronder gelinkt, waar dit ook aan bod komt) is het een paar drukken op de knop. Bovendien is het met landschappen een stuk eenvoudiger dan met macro, waar je vaak tot honderden foto's moet samenvoegen.

Nando focus stacking PS

Samenstellen van een serie foto's met verschillende scherpstelpunten in Photoshop.

Ben je op locatie en wil je een extreem grote scherptediepte? Probeer het eens uit. Mocht het niet lukken, dan kan je de foto's altijd nog weggooien.

Werk wel vanaf statief, want dat vergroot de kans op een geslaagd resultaat aanzienlijk. Is er ook een nadeel? Jazeker, beweging van beeldelementen in je compositie kan het erg lastig maken om alles goed samen te voegen.


De cursus Starten met Affinity Photo



Affinity Photo is het beste alternatief voor Adobe Photoshop. Bekijk de cursus Starten met Affinity Photo op Photofacts Academy en leer wat dit programma voor jou en je fotografie kan betekenen.



Volg de link Starten met Affinity Photo voor de cursus op Photofacts Academy.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. Theo Voorbij
    Theo Voorbij schreef op dinsdag 29 augustus 2023 om 12:33  | reageer

    Met Photoshop, Luminar NEO (extension), of Affinity Photo

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.163 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord