Ed Coenen

Opnieuw ontdekt: losse belichtingsmeter

zondag 25 oktober 2009, 23:52 door | 22.296x gelezen | 14 reacties

Met de komst van digitale fotografie lijkt hij zeldzaam geworden, de externe belichtingsmeter. Even achterop het schermpje kijken of alles klopt en zo niet, dan een iets andere instelling proberen. Een gesprek met een fotograaf over hoe het 'vroeger' ging bracht mij op de belichtingsmeter die al een tijd in de kast lag. In de transportbox met Metz staafflitser (ook al lang niet meer gebruikt, nu ik erover nadenk) lag hij gelukkig nog, de Sekonic Flash master L-358. Batterij erin en de meter kwam weer tot leven.

Sekonic


Toen noodzaak
Lange tijd was een belichtingsmeter een noodzakelijk hulpmiddel. Je kon daarmee een goed belichte foto maken zonder films te verknoeien. Met de komst van de ingebouwde belichtingsmeter werd fotografie voor meer beoefenaars aantrekkelijk. Maar studiofotografen bleven een meter gebruiken. Als je maar zes, negen of zesendertig foto's per rolletje kunt maken, dan bespaart een meter tijd en geld.

De digitale camera lijkt de meter overbodig te hebben gemaakt. Fotografen van nu volgen de trial-and-error-methode: foto maken, kijken op het scherm, aan de hand van het histogram corrigeren, foto maken, kijken, misschien nog een ietsje corrigeren, foto maken. Met in Lightroom of een ander programma als achtervang met wat extra correctiemogelijkheden. Je kunt het met een externe meter ook gelijk goed doen.

Test
Voor deze bijdrage aan Photofacts heb ik in de studio een kleine bestaand-licht set opgebouwd. Een externe meter wordt meestal als flitsmeter gebruikt, maar deze kan bestaand licht te meten. Op het achtergrondkarton heb ik zwart kratje met paperclips en een wit doosje met visitekaartjes geplaatst, objecten die een camera snel op het verkeerde been zetten.

Hieronder volgen drie foto's van deze set. De eerste volgens de camerameting op het witte doosje, de tweede volgens de meting op het zwarte kratje. De derde foto is gemaakt met de informatie van het door de meter opgevangen licht.

testfoto 1

testfoto 2

testfoto 3


Je ziet hier de RAW-beelden, voor deze test zonder verdere bewerking omgezet in een voor deze website geschikt jpg-bestand. Instelling in alle gevallen ISO 200, diafragma f/8. De ingebouwde meter geeft als sluitertijd voor het witte doosje 1 seconde, voor het zwarte kratje 2 seconde, terwijl de Sekonic meter vast stelt dat een halve seconde goed genoeg is.

Bijvoorbeeld bruidsreportage
De derde foto heb ik aansluitend nog een keer gemaakt, met dezelfde instelling, maar nu met de objecten van plaats gewisseld. Je ziet dan dat de details zichtbaar blijven, maar hier gaat het doosje als een reflector dienst doen, waardoor er een andere indruk ontstaat.

Wat je hiervan kunt leren is dat je met een gemeten en in 'M' ingestelde waarde kunt blijven werken, zo lang de omgeving niet heel veel veranderd. Wie een reportage in een ruimte maakt, wat bij bruidsfotografie regel is, kan daarvan profiteren: is de camera goed op een ruimte ingesteld, dan heb je geen last meer van een meter die door lichte jurken en donkere pakken van slag raakt.

Setwissel


Reproducties
De meter heeft een wit bolletje. Voor flits- en lichtmeting draai je het bolletje naar buiten. Met ingetrokken bolletje kun je het omgevingslicht zoveel mogelijk uitschakelen en dan meet je het reflecterend licht, ongeveer zoals ook de camera meet. Je kunt deze functie gebruiken voor reproductiefotografie. Hieronder een gedeelte van een pagina uit 'Liv', een relatiemagazine van Volvo-personenauto's. Instellingen volgens de meter bij ISO200: f/8 en 0,5 seconde. Ook weer bestaand licht.

Repro


Compleet
Informatie voor wie de Sekoic Flash Master L-358 ooit gebruikt aangeboden krijgt. De complete set bestaat uit de meter, draagkoord, etui en een handleidingboekje. Er hoort ook een losse ring bij aanwezig te zijn. Deze ring op de meter geplaatst, in plaats van de ring met het witte bolletje, meet de opbrengst van uitegzonden licht, zoals het licht van een neonreclame. Ook nodig: een AA-batterij.

Deze test heb ik uitgevoerd met een ander oudje: Canon 350D met Tamron 18-200mm f/3.5-6.3.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

14 reacties

 1. tonv
  tonv schreef op maandag 26 oktober 2009 om 04:37

  Hoe goed ze ook zijn, deze test maakt de tekortkomingen van DSLR build-in belichtingsmeters zonneklaar. Zoals jij schrijft kun je met die build-in belichtingsmeter en het histogram als referentie proefondervindelijk de juiste belichting vaststellen. Maar waarom zou je het niet meteen goed doen? Met name voor interieurfotografie lijkt me een losse belichtingsmeter een effectief hulpmiddel. Lichtbronnen zoals raampartijen met daglicht creëren vaak extreem moeilijke lichtomstandigheden die lastig te meten zijn met je camera. Een losse belichtingsmeter bespaart dan een hoop shootingtijd en nabewerking.

 2. PeterB
  PeterB schreef op maandag 26 oktober 2009 om 06:45

  Blijft een interessant artikel voor de fotograaf. Heb zelf sinds zaterdag twee flitskoppen in huis en daar volgende aangehaalde trial-and-error methode mee gewerkt. Voor nu de leerzame methode (van fouten kun je leren...). Ook omdat ik zuiver als hobby fotografeer, zie ik nog geen reden om een losse flits/lichtmeter aan te schaffen (€ 300 vor deze Sekonic, meen ik). Is het niet ook zo dat je het licht leert 'lezen' als je een tijdje in je eigen studie bezig bent geweest? In een andere omgeving, ben je dan alsnog 'lost'. Enfin... boeiende materie!

 3. Jeroen Zelle
  Jeroen Zelle schreef op maandag 26 oktober 2009 om 09:36

  Ik heb ook deze Seconic lichtmeter en gebruik het bij alles. Ook op vakantie....

  Trial en error is leuk, maar niet zo profi als je op een shoot bezig bent!

 4. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op maandag 26 oktober 2009 om 10:10

  Een mooie en interesante poging om de verschillen tussen een belichtingsmeter en de camera lichtmeting weer te geven. Toch moet ik een paar opmerkingen aan de uitvoering geven.

  Als eerste begrijp ik dat je de spotmetering van de camera hebt gebruikt. Deze methode zal de belichtingstijd bepalen aan de hand van een klein stukje van de gehele compositie. Als je hiervoor een heel donker of een heel licht stukje neemt krijg je logischerwijs een verkeerd resultaat. Het is dan beter om de lichtmeting plaats te laten vinden op de gehele compositie. Het zou dus leuk zijn al je ook de verschillende meetmethodes van de camera zou gebruiken.

  Ten tweede zou je bij een dergelijke opstelling niet uitgaan van alleen de lichtmeting van je camera. Je zou deze waarde als indicatie nemen voor een instelling en dan het histogram van je opname bestuderen. Deze geeft veel meer informatie dan alleen een nummertje van je belichtingsmeter op de camera. Je kan hier precies zien hoeveel van elke lichtintensiteit aanwezig is in je opname. Je kan er dna voor zorgen dat je een mooi gevult histogram hebt waardoor je een goede belichtings instelling krijgt. Daarmee kan je dus veel nauwkeuriger de belichting instellen dan alleen op de belichtingsmeter van je camera. En het is niet een trail en error maar een beter onderbouwde methode dan schieten en kijken naar het resultaat. Het zou dus ook interesant zijn als je deze methode vergelijkt met het gebruik van een externe belichtings meter. Ik denk dat de resultaten dan dichter bij elkaar komen te liggen.

  Voor de duidelijkheid ik zeg niet dat de camera beter is dan een externe meter of vice versa!

  Trouwens ik vind de gekozen opstelling (zwart en wit doosje) erg goed gevonden!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.141 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord