Elja Trum

Portretfoto's maken in hard zonlicht

dinsdag 17 september 2019, 17:09 door | 33.556x gelezen | 24 reacties

Als je buiten aan het fotograferen bent met het prachtige weer van de afgelopen dagen heb je er wellicht last van gehad: fel licht met harde schaduwen. Dat levert vaak niet de beste foto's op. Gelukkig zijn er wat eenvoudige manieren om toch goede foto's te maken midden op een zonnige dag.

Het was de warmste dag van het jaar en scheen de zon ook nog volop. Mijn nichtje Sacha hielp me als model voor de foto's in dit artikel. Alle foto's zijn geschoten met een Canon 650D en een 24-70mm f/2.8 L opbjectief. Het gekozen diafragma is in alle foto's f/3.2.

Sacha fel zonlicht
Harde schaduwen door fel zonlicht

Zoek de schaduw op


De eenvoudigste manier om midden op een zonnige dag toch mooie belichte foto's te maken is door simpelweg de schaduw op te zoeken. Ga in de schaduw van een boom of gebouw staan en je probleem met harde contrasten is direct opgelost.

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om de schaduw op te zoeken. Dat hangt erg af van het soort fotosessie je aan het doen bent en natuurlijk van de locatie.

Werk met tegenlicht


Geen schaduw in de buurt? Dan kun je er natuurlijk gewoon voor zorgen dat je onderwerp in zijn of haar eigen schaduw staat. Zorg ervoor dat het felle licht van achteren komt. Je moet dan wel even goed opletten met de belichting.

Sacha tegenlicht
Fotograferen met de zon in de rug (van het model)

Je kunt dit doen door bijvoorbeeld met spotmeting de belichting op het gezicht te meten of door handmatig te compenseren. Geen zin om over te schakelen op spotmeting? Zorg er dan voor dat je de belichting overneemt die je krijgt wanneer je het gezicht van je model even beeldvullend in je zoeker plaatst.

Gebruik een reflector


Donkere schaduwen op het gezicht van je model kun je goed invullen met behulp van een reflectiescherm. Een dergelijk scherm kost vaak maar een paar tientjes en is eenvoudig in het gebruik en vaak compact mee te nemen.

Voordeel van een reflector is dat je ook direct kunt zien wat het resultaat is. Werken met een reflector is wel het makkelijkste als je iemand bij je hebt die kan helpen met het vasthouden van de reflector.

Sacha reflectiescherm
Schaduwen opvullen met een reflector

In bovenstaande foto hield Sacha het uitklapbare reflectiescherm zelf vast. Ze hield het ongeveer ter hoogte van haar buik, zodat het zonlicht van onderen terug naar boven gekaatst werd.

Inflitsen


Het lijkt misschien wat vreemd om op een zonnige dag je flitser op je camera te zetten, maar het zogenaamde 'inflitsen' is een prima manier om harde schaduwen te voorkomen. In plaats van de flitser als hoofdlicht wordt de flitser bij het inflitsen gebruikt om een klein beetje licht aan de scene toe te voegen. Net genoeg om de harde schaduwen te verwijderen.

Inflitsen is met de meeste camera's erg eenvoudig; zet de flitser aan en gebruik deze terwijl je meer dan genoeg licht hebt en de flitser zal in de meeste gevallen automatisch zorgen voor het inflitsen (en dus niet als hoofdlicht dienen).

Sacha flitser
Inflitsen

Vind je het flitslicht alsnog te nadrukkelijk aanwezig dan kun je gebruik maken van flitslichtcompensatie. Zet deze op min één of zelfs min twee stops voor een natuurlijker belicht resultaat. In bovenstaande foto heb ik de flitser één stop gemind, maar uiteindelijk was ik nog niet heel blij met het resultaat.

De foto heb ik daarom in Lightroom nog wat warmer gemaakt (kleurtemperatuur aanpassen) en iets donkerder. Beweeg met je muis over de foto om het origineel te zien.

Nabewerking


Zeker wanneer je fotografeert in het RAW formaat van je camera kun je achteraf nog aardig wat corrigeren van het felle buitenlicht. Zo kun je overbelichte delen wat donkerder maken en de donkere delen wat lichter. Met behulp van Photoshop (Adobe Camera RAW) of Lightroom kom je een heel eind.

Het kan overigens ook gewoon met een Jpeg bestand, maar dan zul je niet zo ver kunnen gaan met je correctie. Je kunt deze optie overigens het beste als laatste mogelijkheid gebruiken; gebruik liever één van de eerdere tips om je foto direct goed vast te leggen.

Sacha digitaal invullen
Digitaal inflitsen

De foto hierboven is in Lightroom nabewerkt om de schaduwen minder hard te maken. Beweeg met je muis over de foto om het origineel te zien. Ik heb alleen maar een paar basisbewerkingen uitgevoerd, er zijn geen lokale bewerkingen gedaan. Daarmee zou je het eindresultaat nog verder kunnen verbeteren.

Zoals je ziet zijn er eigenlijk genoeg mogelijkheden om ook midden op een zonnige dag goed belichte foto's te maken. Zelf gaat mijn voorkeur uit naar het reflectiescherm voor de beste resultaten. Heb ik die niet bij de hand, dan is fotograferen met tegenlicht in mijn ogen de mooiste optie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 17 september 2019.
De eerste publicatiedatum is maandag 20 augustus 2012, 23:45.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

24 reacties

 1. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op dinsdag 21 augustus 2012 om 00:52

  Foto 2 staat in het meest natuurlijke licht. Mooie foto van een mooie meid. Maar voor dat laatste ben ik als opa natuurlijk niet objectief genoeg vrolijk

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 21 augustus 2012 om 06:26

  Misschien een goede toevoeging bij het stuk over de reflector:
  Probeer het weerkaatste licht altijd zo veel mogelijk 'van voren' te halen en niet (teveel) van onderen; dat oogt immers onnatuurlijk. Als je heel goed gaat kijken zie je bij de 'gereflecteerde' voorbeeldfoto van Sacha ook al ietsje meer licht op haar onderkaak, dan haar bovenkaak/jukbeenderen vallen. Zelf probeer ik zo, als het kan, de reflector hoger/meer op zij te houden, dat is veiliger qua 'omhoogvallend' licht.

 3. Auke
  Profiel  Auke schreef op dinsdag 21 augustus 2012 om 08:29

  Helder geschreven met duidelijk voorbeelden. Ik sluit mij aan bij wat Erik al zei: werken met een reflector lijkt eenvoudig, maar is in de praktijk nog best moeilijk. Wat ik mis in het arikel is het filteren van het licht met een scrim. Weinig mensen gebruiken deze techniek, maar het kan prachtige resultaten opleveren.

 4. ttompost
  Profiel  ttompost schreef op dinsdag 21 augustus 2012 om 09:39

  Interessant en leerzaam artikel. Bij de communiefoto's die ik in het voorjaar nam had ik nog een bijkomend probleem nl witte kleren.
  Een witte broek of T-shirt zorg bij mij gegarandeerd voor problemen. Overbelichting natuurlijk van de kleren of onderbelichting bij de rest. Misschien daarover (ooit eens) tips?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord