Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Sfeer neerzetten in je foto

donderdag 17 augustus 2017, 12:21 door | 10.010x gelezen | 3 reacties

Je kunt een sfeervolle situatie natuurlijk fotograferen wanneer je hem tegen komt, maar je kunt ook bewust aan de slag gaan om een bepaalde sfeer te creëren. Dat kost je wat moeite, maar levert je wel betere foto's op.

Danien

f/8.0, 1/160s, ISO 200 @ 28mm

Om een bepaalde sfeer neer te zetten moet je er voor zorgen dat je het grootste deel van je shoot vooraf uitdenkt én de extra stappen zet om de foto iets bijzonders te geven.

Moodboard


Dat begint met het maken van een moodboard. Ik gebruik hiervoor Pinterest. Met deze site kun je eenvoudig foto's uit meerdere bronnen in een 'board' plaatsen. Ik gebruik Google Image Search, sites als 500px en Pinterest zelf om foto's te vinden die passen bij het beeld dat ik in gedachte heb.

Pinterest moodboard urbex model


Het moodboard deel ik uiteraard ook vooraf met het model. Dat kan via Pinterest ook zo dat je model ook foto's kan toevoegen aan het moodboard. Zo heb je beide al een idee van wat de bedoeling is van de shoot.

Op de dag van de shoot print ik de foto's ook uit, zodat ik ter plaatse ook nog even kan kijken en zo een idee op te doen voor een nieuwe pose of situatie.

Voor de shoot die ik afgelopen maandag had was ik op zoek naar een soort horror/mystery sfeertje. Een beetje duister en vervreemdend.

Model


De handigste methode om een model te vinden vind ik tegenwoordig het plaatsen van een oproepje op Facebook. Als je niet iemand zoekt uit je eigen kennissenkring, dan zijn er handige Facebook groepen waar modellen, fotografen en visagisten elkaar kunnen vinden.

Danien, het model uit deze shoot, had ik al een paar keer eerder voor de camera gehad. Zij leek me goed te passen bij dit concept, dus heb ik met haar contact opgenomen met de vraag of ze zin had in een dergelijke shoot en dat had ze.

Aankleding


In je moodboard zie je waarschijnlijk ook een bepaalde kledingstijl terug. Kleding en accessoires zijn natuurlijk belangrijk in een shoot, zeker als je een bepaalde sfeer wil neerzetten.

In mijn moodboard kwam één ding duidelijk terug in elke foto: een lange witte jurk. Het kan natuurlijk zijn dat je model precies zoiets heeft liggen als jij voor ogen hebt, maar vaker is dat niet zo. Vandaar dat ik zelf op zoek ben gegaan naar een passende witte jurk.

Voor het vinden van kleding gebruik ik de site United Wardrobe. Op deze site kan iedereen zijn of haar kleding en accessoires verkopen. Een soort Marktplaats, maar dan voor kleding.

Voor 15 euro kocht ik hier een jurk die voldeed aan mijn moodboard; lang en (vrijwel) wit met een beetje vintage uitstraling. Het duurt een vaak paar dagen voordat iets opgestuurd wordt, dus let er op dat je tijdig iets uitkiest.

Danien

f/8, 1/160s, ISO 200 @ 61mm

Locatie


Uit mijn moodboard werd ook duidelijk dat ik een urbex locatie kon gebruiken. Oude en verweerde locaties vind ik vaak mooi om te gebruiken in mijn foto's. In België zijn er flink wat te vinden, maar in Nederland is het aanbod helaas wat spaarzamer.

Let op dit soort locaties wel altijd op de veiligheid (voor jezelf, maar ook voor je model) en probeer te werken met toestemming van de eigenaar. Dat kan een boel problemen voorkomen.

Zelf ga ik vaak aan de slag bij de Vasim, een oude fabriek in Nijmegen waar nu een cultuurspinnerij zit. Tegen betaling kun je hier een ochtendje of middagje fotograferen.

Hier in de regio zou je ook kunnen kijken naar bijvoorbeeld de oude Honig fabriek. Waarschijnlijk zitten er bij jou in de buurt ook wel dergelijke locaties.

Uiteraard moet de locatie ook bij je moodboard passen, dus mogelijk is voor jou een ander type locatie geschikter. Bijvoorbeeld een kasteel, of juist een natuurpark of een locatie midden in een drukke stad.

Licht


Ga je op locatie met het bestaande licht werken, of zorg je zelf voor meer controle door je eigen licht mee te nemen? Het licht (en de richting van het licht) in je foto is uiteraard erg belangrijk voor de sfeer.

In mijn shoot heb ik gewerkt met opzetflitsers, los van mijn camera. In de twee foto's eerder in dit artikel heb ik gewerkt met een enkele flitser in een Westcott Apollo Orb softbox.

In beide foto's staat de softbox buiten beeld achter een deur en zorgt het licht dat door de deur valt voor de sfeer in de foto. Doordat het licht van opzij komt voorkom je dat het beeld plat wordt en houd je detail en structuur goed zichtbaar.

Door in een donkere omgeving beperkt licht te gebruiken en het duidelijk vanuit een bepaalde richting te laten komen krijg je een mooi spel van licht en schaduw. De vele donkere delen van de foto zorgen voor de duistere sfeer in de foto.

Danien

f/6.3, 1/160s, ISO 400 @55mm

In deze foto hierboven heb ik twee flitsers gebruikt. Eentje van opzij om het model en de voorgrond uit te lichten en eentje achter het blok om de wand op te lichten waardoor de blokken mooi los komen van de achtergrond.

Nabewerking


Op locatie wil je al de juiste foto maken, maar met een beetje nabewerking geef je een foto echt meer impact en maak je van een mooie foto een wauw-foto.

Ik heb de foto's uit dit artikel alleen bewerkt met behulp van Lightroom. Door het model wat lichter te maken gaat de aandacht hier meer naar uit. Verder heb ik sommige schaduwen juist aangezet om de sfeer de benadrukken.

Met behulp van de helderheid-slider heb ik de gave structuren van de muren en ondergrond benadrukt. Hierdoor springt de hele foto er veel meer uit.

In onderstaande video laat ik je de nabewerking van één van de foto's zien.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

  1. danny mycek
    Profiel danny mycek schreef op vrijdag 18 augustus 2017 om 16:16  | reageer

    alweer een stapje verder, bedankt voor deze leerrijke video

  2. Stan
    Stan schreef op dinsdag 22 augustus 2017 om 10:16  | reageer

    Het is soms erg moeilijk om sfeer aan te geven, ik fotografeer graag met snowboarden en hockey. Vaak heb ik in Snowworld (binnen) te maken met verschrikkelijk tegenlicht, met externe flitsers is het goed te doen maar zonder is soms een drama hebben jullie misschien tips?

  3. Lauran van Schilt
    Lauran van Schilt schreef op woensdag 23 augustus 2017 om 09:50  | reageer

    Bijzonder leuk artikel

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord