Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

Sfeerbeelden waarvoor je het huis niet uithoeft

zondag 24 januari 2021, 20:02 door | 4.432x gelezen | 6 reacties

Zoek je nog een leuk tijdverdrijf dat niets extra's kost en waar je de deur niet voor uit hoeft? Probeer dan eens thuis low-key sfeerbeelden te maken. Ik heb een poging gewaagd en me er opperbest mee vermaakt!

Met de sociale vrijheden wederom verder ingeperkt, keert mijn blik zich meer naar binnen en verleg ik mijn focus van natuurportretjes naar een sfeerfotografie in huis.

KopjeVan een vriendin had ik een boek over Urban Exploring te leen gekregen en ik werd meteen geraakt door deze intrigerende beelden van verlaten kamers en kelders waar gefilterd zonlicht door ramen, luiken of deuren zijn weg naar binnen zoekt. En waar het spel van schaduw en licht zo fascinerend tot uitdrukking wordt gebracht.

Hierdoor geïnspireerd wilde ik graag deze sfeer toepassen, maar dan in gewoon thuis. Een leuke uitdaging. Omdat de zon in deze tijd laag staat, krijg je lange schaduwen waar je prachtig gebruik van kunt maken. Het is dan nog even zoeken naar een geschikt onderwerp en opstelling.

Op jacht dus naar geschikte voorwerpen. Liefst met een vervlogen herinnering, of iets van vintage. Nooit gedacht dat de weinige antieke erfstukjes die we hebben perfect van pas komen bij deze manier van fotograferen.

Denk hierbij aan kleinoden zoals een zilveren kannetje met lepeltje, een vooroorlogse Mont Blanc vulpen en een kop en schotel van oma. Juist de sfeer van oud vraagt om een spel van licht en schaduw.

Laura van der BurgtMet nog steeds de urbex foto's in mijn hoofd wilde ik diezelfde sfeer van verstilling creeren, van verlatenheid. Vooral het less-is-more principe komt hier goed van pas. En eigenlijk nog best een uitdaging om met zo weinig middelen proberen zoveel mogelijk sfeer in een foto te brengen.

Om het zonlicht enigzins te filteren heb ik vitrage opgehangen en om het te sturen kwam ik op het idee om de spijlen van een stoelleuning te gebruiken. Dit gaf een heel gaaf effect waardoor er vanzelf al een mysterieuze sfeer ontstond. Ook de keuze om low-key te gaan fotograferen droeg hier toe bij.

Laura van der Burgt 24012021 6


Het natuurlijk licht verandert voortdurend en een minime verandering in de opstelling of de hoek van de camera heeft veel invloed op het beeld. Het klopt of het klopt niet.

En het is zoeken en proberen, net zo lang totdat wat ik in mijn hoofd heb tot uitdrukking komt in de camera. Een beetje engelen-geduld heb je wel nodig en voor de eerste keer misschien niet teveel verwachten.

Wees niet zuinig met foto's maken. Door je composities naderhand op klein formaat (grid view) te beoordelen op je beeldscherm, zie je welke foto er uit springt. Ik had bijvoorbeeld een stuk of tien foto's van dezelfde opstelling en toch was er maar een enkele waarop het kijkbeeld klopte.

Laura van der Burgt


Deze foto's zijn gemaakt met een Lensbaby die mij in staat stelt om het scherpstelpunt te verleggen en tegelijkertijd delen van het beeld te vervagen door gebruik van minimale scherptediepte.

Een standaard- of macro objectief gebruiken kan natuurlijk ook, zolang de achtergrond ook rustig is.

Ik ben er even zoet mee geweest maar vond het erg leuk om te doen. Ik had echt weer even dat speeltuingevoel. Gun jezelf ook eens de tijd om creatief te worden en lekker te "prullen". Het is heerlijk om (af en toe) alle tijd van de wereld te vergeten!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

6 reacties

 1. Dianne
  Dianne schreef op zondag 24 januari 2021 om 20:31  | reageer

  Wat gaaf weer Laura en wat een engelen geduld en creativiteit, meer dan bewonderingswaardig.

 2. Jasper
  Jasper schreef op maandag 25 januari 2021 om 15:39  | reageer

  Super gave foto’s. Ik heb alleen niet meer zulke spullen heb alles met de verbouwing een paar weken geleden alles weggedaan. Jammer dat de kringloopwinkel dicht is. Had er gelijk heen gereden.

 3. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op maandag 25 januari 2021 om 17:59  | reageer

  @ Dianne: met dank aan je inspirerende boek!

 4. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op maandag 25 januari 2021 om 18:06  | reageer

  @ Jasper: bedankt voor je leuke compliment. Laat je aub niet tegenhouden door gebrek aan spullen! Volgens mij kan van alles dienst doen, zelf een oud tuinschepje knipoog.

 5. Karijn
  Karijn schreef op dinsdag 26 januari 2021 om 17:04  | reageer

  Oude spulletjes zijn leuk, maar niet noodzakelijk. Deze foto's vallen mij vooral op door de lichtval. Mooie serie.

 6. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 27 januari 2021 om 09:35  | reageer

  @Karijn: lichtval was ook wat ik wilde bereiken! Mijn vertrekpunt was deze keer een gevoel van nostalgie uit te drukken, maar kan evengoed iets anders zijn wat past in de sfeer die je wilt overbrengen of verbeelden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord