CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Mark de Rooij

Tips voor het maken van mooiere vakantiefoto's

dinsdag 19 juli 2011, 17:55 door | 12.300x gelezen | 14 reacties

De zomervakantie staat weer voor de deur en voor veel van ons betekent dit een paar weekjes lekker erop uit. Of je nu in Nederland blijft of naar het buitenland gaat, overal zijn wel leuke foto's te maken.

Het is natuurlijk de bedoeling dat je thuiskomt met indrukwekkende foto's zodat je die kunt laten zien aan je familie en vrienden, maar het komt vaak voor dat vakantiefoto's er heel gewoon uitzien. Een foto die iedere toerist maakt. Lees en gebruik de onderstaande tips zodat jij dit jaar vol trots je mooie foto's aan iedereen kunt laten zien.

Het beste tijdstip


Het tijdstip waarop je fotografeert bepaald voor een groot deel hoe je foto eruit komt te zien. De meeste mensen gaan tijdens hun vakantie rond het middaguur iets bezichtigen en hier gaat het eigenlijk al fout. Op het midden van de dag staat de zon hoog aan de hemel en geeft het hard licht. Dit harde licht zorgt voor donkere schaduwen en foto's gaan er vaak een beetje blauw uitzien.

Het is veel beter om foto's te maken bij zonsopkomst of bij zonsondergang. Het zonlicht is dan zachter, schaduwen zijn minder donker en je foto's krijgen meestal een mooie rode gloed wat voor een warme sfeer zorgt. De uren waarop het licht op zijn best is worden de gouden uren genoemd. Golden-hour.com is een handige website waar je precies per locatie kunt zien wanneer deze gouden uren zijn.

Zoals je zult zien moet je soms vroeg opstaan om te fotograferen met het mooie ochtendlicht. Als je daar geen zin in hebt dan kun je ook rond zonsondergang nog mooie foto's maken. De volgende foto is gemaakt tijdens zonsopkomst in Nederland.

Zonsopkomst

Als je toch midden op de dag gaat fotograferen en de zon schijnt volop, dan is het aan te raden om gebruik te maken van een polarisatiefilter. Een polarisatiefilter is een donkere glazen ring die je voorop de lens draait. Zo'n filter zorgt ervoor dat er licht wordt tegengehouden waardoor je mooie donkerblauwe luchten krijgt. Daarnaast is het ook mogelijk om spiegelingen weg te nemen.

Je kunt aan de voorste ring van het polarisatiefilter draaien om het effect hiervan te bepalen. Een polarisatiefilter werkt het best als de zon links of rechts van je staat. Als de zon van de voor- of achterkant komt dan lukt het niet om de weerspiegelingen weg te nemen.

Stop niet met fotograferen als de zon is ondergegaan. Na zonsondergang krijg je namelijk nog het blauwe uur. Tijdens het blauwe uur zal de lucht een diepe blauwe kleur hebben. Hierna zal de lucht zwart worden. Op de Blue Hour site is precies te zien wanneer het blauwe uur is. Ook dit hangt natuurlijk weer van de locatie en de tijd van het jaar af. De onderstaande foto van de Eiffeltoren is gemaakt tijdens het blauwe uur.

Eiffeltoren tijdens het blauwe uur

Bekende bezienswaardigheden


Je wilt niet thuiskomen van vakantie met foto's die iedereen maakt op exact dezelfde manier. Het is makkelijk om een foto van de Eiffeltoren, Toren van Pisa of Sagrada Familia te maken, maar het komt er vaak op neer dat iedereen deze bezienswaardigheden fotografeert vanaf hetzelfde standpunt. Op deze manier maak je dus geen originele foto en zal het resultaat teleurstellend zijn.

Dit probleem is makkelijk te voorkomen door even de tijd te nemen voordat je de foto maakt. Loop eens om de bezienswaardigheid heen, ga eens door de knieën om het beeld vanuit een laag standpunt te bekijken, of zoek het juist hogerop door ergens op te gaan staan. Bekijk eerst vanuit verschillende hoeken hoe je de foto kunt maken voordat je daadwerkelijk de foto maakt. De bovenstaande foto van de Eiffeltoren is gemaakt vanaf een locatie waar niet veel mensen een foto maken van de Eiffeltoren. Toch is het nog steeds goed te zien dat het hier om de Eiffeltoren gaat.

Daarnaast is het helemaal niet nodig om altijd de hele bezienswaardigheid op de foto te krijgen. Je kunt je voor de verandering ook focussen op een deel van het gebouw. Door naar de details van een gebouw te kijken krijg je ook weer hele andere foto's dan de gemiddelde toerist. Op de volgende foto is een deel van de kathedraal in Palermo te zien.

Kathedraal in Palermo

Doorkijkjes


Zelf ben ik altijd op zoek naar doorkijkjes. Doorkijkjes zijn eigenlijk overal wel te vinden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een raam, een oude stadspoort, of gewoon in de natuur tussen de bomen door. Als je een onderwerp of een landschap fotografeert met behulp van een doorkijkje dan creëer je ook direct meer diepte in je foto. Hierdoor word je foto veel spannender. De onderstaande foto is een voorbeeld van een doorkijkje.

Doorkijkje

Weet wat er te zien is


Als je naar een ander land op vakantie gaat dan weet je van te voren wel een aantal plaatsen die je wilt bezoeken. Ongetwijfeld zijn daar mooie foto's te maken. Kom je er voor de eerste keer dan zijn er waarschijnlijk nog een hoop plaatsen die je niet kent en waar schitterende foto's te maken zijn.

Om dit probleem op te lossen zou je thuis al het een en ander kunnen uitzoeken. Via Google en diverse reisforums kun je al veel leren over de omgeving waar jij je vakantie gaat houden. Tegenwoordig is het ook mogelijk om bepaalde gebieden in 3D te bekijken. Met behulp van Google Street View kun je alvast een stad verkennen en leuke straatjes opzoeken waar je mooie foto's kunt maken.

Daarnaast raad ik je ook aan om op afbeeldingen te zoeken via Google of via de fotosite Flickr. Typ een plaatsnaam in en je krijgt honderden foto's te zien. Mocht je dit allemaal vergeten zijn voordat je vertrek dan zou je nog naar een souvenirwinkel kunnen gaan. In het rek met de ansichtkaarten vind je ook de mooiste foto's die in de omgeving gemaakt zijn.

Druk strand

Fotografeer de lokale cultuur


De meeste vakantiegangers fotograferen alleen de bezienswaardigheden als ze in een ander land op vakantie zijn. Dit is erg jammer, want het is juist leuk om de lokale cultuur te laten zien aan je familie en vrienden als je weer terug bent. Fotografeer dus ook de lokale mensen, de gewoonten en het lokale eten.

Eten

Als je mensen gaat fotograferen, hou er dan wel rekening mee dat niet iedereen het leuk vindt om gefotografeerd te worden. Je kunt het natuurlijk ook altijd even van te voren vragen of je een foto mag maken. Meestal vinden de mensen die geen enkel probleem.

Lokale bevolking

Probeer dus tijdens je vakantie ook foto's te maken die het land karakteriseren.

Wees origineel en creatief


Originaliteit en creativiteit zijn belangrijk om betere foto's te maken dan al die andere toeristen. Kijk goed om je heen en doe eens iets anders dan wat je normaal gesproken doet. Je kunt zoveel proberen als je wilt, want we leven tegenwoordig in het digitale tijdperk. De volgende foto is gemaakt op het eiland Capri in Italië. Je kunt daar met het treintje de berg op. Ik had hier de trein op een normale manier kunnen fotograferen, maar zag toevallig een spiegel staan waarin je de trein ook kon zien.

Trein

Veel camera's hebben ook de mogelijkheid om foto's in zwart-wit of sepia te maken. Deze instellingen werken vaak erg goed als het een grijze dag is. Op een grijze dag zien foto's er al snel saai uit omdat er weinig kleuren te zien zijn. Een zwart-wit of sepia foto kan een sfeervol beeld opleveren. Het is natuurlijk ook mogelijk om achteraf op de computer een foto om te zetten naar zwart-wit of sepia. Op deze manier heb je altijd nog de foto in het kleur tot je beschikking.

Dit artikel is een ingekorte versie van mijn eBook 'Mooie vakantiefoto's maken'. Het eBook is te downloaden via bovenstaande link in ruil voor een Tweet. Als je geen Twitter hebt kun je mij een email sturen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Mark de Rooij

Over de auteur

Mark de Rooij fotografeert met name landschappen in Nederland en tijdens zijn (verre) reizen. Daarnaast geeft hij fotografie cursussen in Rotterdam en online cursussen in Adobe Lightroom, Photoshop Elements en fotografie.

14 reacties

  1. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 19 juli 2011 om 18:18  | reageer

    Ik ben net terug van vakantie maar heb je posting met veel plezier gelezen. Het zijn toegankelijke, bruikbare tips voor een breed publiek. De foto's zijn niet allemaal even sterk en kunnen m.i. nog aan kwaliteit winnen.

  2. gast schreef op dinsdag 19 juli 2011 om 21:06  | reageer

    @tonv
    ... grapjas, zelf kan je erg slecht tegen kritiek. Kan je op z'n minst onderbouwen waarom je ze niet sterk vind en op wat voor manier ze aan kwaliteit kunnen winnen?

  3. Arno
    Profiel  Arno schreef op woensdag 20 juli 2011 om 02:38  | reageer

    @Mark: Welkom hier op photofacts. Leuk artikel en bedankt voor de golden-hour link die staat in mijn favorieten nu. Ton heeft misschien wel een beetje gelijk maar van de andere kant passen de foto's wel weer goed bij de uitleg in het artikel en zijn ze daardoor zowieso geslaagd.

  4. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 20 juli 2011 om 03:13  | reageer

    @gast
    Inderdaad heb ik me in het verleden wel eens bezondigd aan (te) scherpe reacties op kritiek maar me bij nader inzien gerealiseerd dat ik er vooral m'n voordeel mee kan doen. Fotografie is en blijft immers een leerproces.

    Bij deze probeer ik enkele verbeterpunten aan te geven:

    Foto 1 kan m.i. compositorisch winnen door de horizon wat lager in beeld te brengen. Iets meer definitie kan het object op de voorgrond misschien verklaren. Nu laat het zich raden wat het is. De foto lijkt te zijn gemaakt vanaf een hoog standpunt met 100-135mm brandpuntsafstand (of gecropt). Een lager standpunt met een groothoek geeft meer landschappelijke beleving.

    Ondanks de ontegenzeggelijk creatieve invalshoek is het niet gemakkelijk in foto 2 de Eifeltoren erin te herkennen (als dat tenminste de bedoeling is). Ook hier zou iets meer groothoek uitkomst kunnen bieden. Verder is het licht aan de harde kant; wat meer balans daarin brengt mogelijk verfijning in het beeld

    Foto 3 is een mooi plaatje maar lijkt wat flets van kleur, iets meer contrast of saturatie zou het geheel levendiger kunnen maken. .

    Foto 5 is een crop zo te zien. Het onderwerp lijkt me als 35mm verhouding in landscape formaat een knaller. Misschien zou een groothoek hier meer mensen en wellicht ook een stukje van het strand laten zien. Dat zou de kijker meer vertellen over het overigens prachtige onderwerp.

    Foto 6 kan enorm worden opgewaardeerd door een optimaler belichting bijv. door gebruik van een fill flash of wellicht in de nabewerking (echter met het gevaar van kleurruis in de donkere partijen). Het is nu jammer dat bijv. de man die de kreeft toont te diffuus in beeld is. Ook het verwijderen of afzwakken van rode kleurzweem doet vaak wonderen (is mijn ervaring).

    Foto 8 is qua idee fantastisch maar ik denk dat de foto aanmerkelijk kan winnen door het beeld in de spiegel helderder en contrastrijker te maken. Op die manier ontstaat achtergonddistractie en wordt de kijker z'n aandacht op de spiegel gevestigd wat het beeld rustiger maakt.

    Nogmaals, het is niet m'n bedoeling om kritiek te leveren; ik probeer alleen mee te denken hoe eventuele aanpassingen de foto's kunnen verbeteren. De posting op zich vind ik prima een geeft erg bruikbare informatie zoals de website www.golden-hour.com


  5. Mark
    Profiel  Mark schreef op woensdag 20 juli 2011 om 08:42  | reageer

    Bedankt voor de tips Ton vrolijk

  6. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 20 juli 2011 om 09:57  | reageer

    @Mark
    Graag gedaan Mark. Hopelijk heb je er wat aan.

  7. PehrG
    PehrG schreef op woensdag 20 juli 2011 om 16:52  | reageer

    Nog een tip, aansluitend op die van TonV: gebruik ook eens een flitser om schduwrijke partijen meer licht te geven.

  8. Mark
    Profiel  Mark schreef op woensdag 20 juli 2011 om 23:09  | reageer

    @tonv: daar heb ik zeker wat aan.
    Wel wil ik benadrukken dat het bovenstaande verhaal grotendeels geschreven is zodat het toepasbaar is met iedere camera. De meeste mensen hebben geen zin om op vakantie te gaan met een zware rugzak vol spullen.

  9. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 20 juli 2011 om 23:14  | reageer

    @Mark
    In dat licht heb je een uitstekende, toegankelijke posting geschreven Mark. Ik zie graag meer van jouw hand en ben bereid waar mogelijk m'n opgedane ervaring met je te delen voor betere fotografie. Want we leren nog allemaal dagelijks.

  10. Richard V
    Richard V schreef op woensdag 20 juli 2011 om 23:55  | reageer

    Beste Ton,
    Wat betreft jouw opmerkingen kan ik voor een groot deel beamen dat ze niet al te sterk. Maar ook mag gezegd worden dat jouw op/aanmerkingen meer betrekking hebben op photoshop technische aanpassingen dan fotografie. Dus waar gaat het blog hier over... Kom zelf eens met een leuk vakantie artikel, lijkt me leuk!

  11. Jan
    Jan schreef op donderdag 21 juli 2011 om 00:03  | reageer

    Aanvullende tip voor Golden- & Blue Hour fotografen: witbalans niet op de automaat, maar op daglicht. Dan hou je de gewenste kleuren ook in je beeld. Kan aan mij liggen, maar die periode van zonsondergang en daarna de blauwe magie duurt in de praktijk vaak telkens elk maar een kwartiertje. No time to waste...

  12. Jac
    Jac schreef op donderdag 21 juli 2011 om 12:32  | reageer

    Zullen we het nu verder weer bij het artikel houden mannen?
    Ik ben net begonnen met fotograferen op een meer dan schiet-maar-raak manier en vond het een leerzaam artikel.

  13. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 21 juli 2011 om 14:35  | reageer

    @Richard V
    Toevallig ben ik doende met een serie postings met foto's gemaakt tijdens m'n recente vakantie. De eerste staat weldra on line. Mijn aanbevelingen zijn m.i. meer gericht op fotografietechnieken dan nabewerking. Een goede foto vereist natuurlijk beiden.

  14. gast schreef op donderdag 21 juli 2011 om 14:42  | reageer

    Kerktorens en doorkijkjes, dat is zo ZOOM.nl :-(

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.385 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord