Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ellen Reus

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een statief?

maandag 22 juni 2015, 13:43 door | 19.829x gelezen | 8 reacties

Een statief kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij het fotograferen. Het elimineert namelijk de bewegingsonscherpte die jij als fotograaf aan een foto mee kunt geven, doordat je de camera niet (lang genoeg) stil kunt houden.

Statieven


Ook kan het handig zijn om je camera op een statief te plaatsen als je bijvoorbeeld bezig bent met productfotografie. Je hebt dan namelijk je handen vrij om je product nog net even iets anders neer te leggen of een reflectiescherm vast te houden.

Alleen is niet elk statief in elke situatie even geschikt. Om het wat overzichtelijk te maken waar je nu precies op moet letten bij de aanschaf van een statief, heb ik een opsomming van de belangrijkste punten gemaakt:

Degelijkheid en stabiliteit


Een degelijk, stabiel statief is kort gezegd een statief dat stevig staat en niet snel omvalt wanneer je er een tikje tegen geeft. Dit is belangrijk in bijna elke situatie, want behalve dat je zelf een keer tegen je statief aan kunt stoten, kan je model dat ook per ongeluk doen, zeker wanneer je model bijvoorbeeld een hond is. En vergeet de wind niet.

Maximaal belastbaar gewicht


Controleer altijd wat het maximaal belastbare gewicht van het statief is. Een statief voor een compactcamera gemaakt, kan namelijk niet het veel zwaardere gewicht van een spiegelreflexcamera met een telelens dragen!

Houd daarbij rekening met de zwaarste combinatie die je hebt. De zwaarste combinatie bestaat meestal (maar niet altijd!) uit je grootste en lichtsterkste telelens, een reportageflitser (als je die hebt) en uiteraard je camera.

Wanneer je weet of denkt dat je in de toekomst andere lenzen wilt kopen die zwaarder zijn, houd hier dan op voorhand rekening mee. Wanneer je bijvoorbeeld heel graag een 500mm vastbrandpunt objectief wilt hebben, dan is het zonde om een statief te kopen dat slechts 2 kilogram kan dragen. Dit objectief alleen weegt al zo'n 3 à 4 kilogram.

Nu is zo'n objectief ook heel erg prijzig en denk je misschien dat het om die reden niet noodzakelijk is om daar rekening mee te houden. Daar heb je gedeeltelijk een punt. Alleen is er ook de mogelijkheid om zo'n lens een keer, bijvoorbeeld voor een vakantie, te huren.

Hoeveel segmenten in de poten


De poten van een statief kun je inschuiven en uittrekken. Eén zo'n inschuifbaar stuk wordt een segment genoemd. Hoe meer segmenten hoe kleiner het statief in ingeschoven toestand is, dus hoe makkelijker je het mee kunt nemen.

Statief segmenten


Er kleeft echter wel een groot nadeel aan het hebben van veel segmenten. Elk segment moet namelijk dunner zijn dan het vorige, want anders kun je ze niet in elkaar schuiven. Alleen als de segmenten dunner worden, staat je statief ook minder stabiel!

Om die reden zou ik persoonlijk niet kiezen voor een statief met meer dan drie segmenten.

De poten van het statief


We hebben het al over de dikte van de poten gehad bij de segmenten, maar er is nog een belangrijk punt om op te letten en dat is of je de poten los van elkaar kunt instellen. Dit is in mijn ogen iets dat je absoluut moet willen.

Wanneer je namelijk de poten los van elkaar kunt bewegen en per poot de hoogte kunt instellen, kun je je statief ook op ongelijke ondergrond nog waterpas zetten!

Waterpas


Ik gebruikte bij het punt hierboven expres al de term 'waterpas zetten', want in veel statieven tref je tegenwoordig een waterpas aan, dit kan een handig hulpmiddeltje zijn.

Echter zou het bij mij niet de keuze van mijn statief beïnvloeden. De ingebouwde waterpas is namelijk ook op veel statiefkoppen terug te vinden en in de moderne camera's zit ook al een ingebouwde waterpas functie.

Waterpas


En desnoods koop je voor een paar euro een waterpasje voor op je flitschoentje.

De statiefkop


De statiefkop is het gedeelte van het statief waar je daadwerkelijk je camera op plaatst. De kop kun je bewegen en op die manier kun je je camera richten.

Er zijn statieven waar de kop en het statief zelf (de poten) één geheel zijn. Dit is een statief met een vaste kop. Meestal vind je dit terug bij de goedkopere en kwalitatief vaak wat mindere statieven.

Ik raad liever een losse kop aan. Een losse kop is wel weer een extra aanschaf, maar bied veel voordelen. Allereerst al op kwaliteitsgebied, maar ook op instel mogelijkheden. Er zijn namelijk heel veel verschillende koppen te koop, zodat er altijd wel één te vinden is die helemaal naar je smaak is.

Om even een paar opties te noemen:

 • Drieweg koppen
  Een kop met drie handels, één voor de horizontale draaibeweging, één voor het verticaal kantelen en één voor het horizontaal kantelen;

 • Balhoofden
  Een kop die je zonder handels alle kanten op kunt draaien;

 • Joystickkoppen
  Een kop die je alle kanten op kunt bewegen door middel van een joystick hendel;

 • Schommelkoppen
  Een systeem dat vooral met grote, zware lenzen erg prettig werkt;

 • Koppen met snelkoppelingsplaatjes
  Dit is een systeem waardoor je je camera heel snel op je statief kunt plaatsen en hem er ook net zo snel weer vanaf kunt halen (hier zou ik persoonlijk altijd voor kiezen);

 • Hydraulische koppen/vloeistof koppen
  Deze zijn speciaal geschikt om heel soepel te kunnen bewegen. Dit is bijvoorbeeld heel belangrijk bij het maken van een videofilm.

Balhoofd


Het gewicht van het statief


Zeker wanneer je je statief mee wilt nemen tijdens een lange wandeling, zul je niet staan te juichen als je statief heel zwaar is. Echter is een zwaar statief wel weer veel stabieler dan een lichtgewicht statief. Dit kan een lastige patstelling opleveren.

Er is echter wel een oplossing! Er bestaan carbon statieven. Dit zijn lichtgewicht statieven welke toch heel stabiel zijn. Carbon is een materiaal dat ook gebruikt wordt in de ruimtevaart of bijvoorbeeld voor racefietsen.

Het enige nadeel is dat het een heel duur materiaal is. Heb je niet het geld (over) voor de aanschaf van een carbon statief, dan is er nog één andere oplossing. Dat is het gebruik van 'zandzakken' (dit hoeven niet letterlijk zandzakken te zijn, je zou ook iets anders zwaars kunnen gebruiken).

Veel statieven hebben een haak waar je wat aan kunt hangen. Deze haak zit meestal aan de onderkant van de middenkolom of waar de poten samenkomen aan de zijkant. Hang je wat zwaars aan deze haak, dan staat een lichtgewicht statief toch opeen stabiel!

De maximale hoogte van het statief


De maximale hoogte van het statief is een belangrijk punt om op te letten. Je kunt het best kiezen voor een statief dat hoog genoeg is zodat je ook staand goed kunt werken en niet altijd hoeft te bukken wanneer je statief maximaal uitgeschoven is.

Dat houdt dus in dat iemand die twee meter lang is, een heel andere statieven moet zoeken dan iemand die niet groter dan 1,50 meter is.

De minimale hoogte van het statief


Net zo goed als dat de maximale hoogte van belang is, is de minimale hoogte dat ook. Voor het fotograferen van objecten laag bij de grond, bijvoorbeeld bloemen, planten en paddenstoelen in de vrije natuur, is het belangrijk dat je een statief hebt dat heel laag ingesteld kan worden.

Niet bij elk statief is dit mogelijk en het zou vervelend zijn als je door je statief beperkt zou worden in wat je kunt fotograferen.

Reisstatief met lage minimale hoogte

Succes met de aanschaf van je nieuwe statief!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ellen Reus

Over de auteur

Ellen is professioneel fotograaf en gespecialiseerd in dierfotografie. Ellen verzorgt met grote passie diverse workshops fotografie in de vorm van workshops, cursussen, privé-lessen en fotoreizen. Uiteraard houdt zij zich ook nog met veel plezier bezig met fotograferen.

8 reacties

 1. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 23 juni 2015 om 11:19  | reageer

  Stabiel is niet als goed bestand tegen trillingen. Zandzakken of je cameratas onder aan de haak van een statief hangen, zorgt er niet voor dat trillingen veel sneller gedempt worden. Materiaalkeuze is daarbij wel belangrijk. Carbon dempt veel sneller dan aluminium de trillingen omdat het stijver is. Dus een carbonstatief plaatselijk verzwaren met je cameratas aan de haak, zorgt voor een stabieler statief, maar dempt ook snel trillingen vanwege de stijfheid.

  Wat betreft statieven geldt de gouden regel: stabiel, licht, goedkoop, kies 2 van de 3. Al kan een carbonstatief wel redelijk betaalbaar met sommige namaakmerken. Ik heb zelf enkele jaren een triopo carbon statief en dat bevalt me erg goed. Kostte mij €180 en dat is een zeer schappelijke prijs voor een dergelijk statief.

 2. Kees Ahaus
  Kees Ahaus schreef op dinsdag 23 juni 2015 om 12:18  | reageer

  Onlangs een macro statief gekocht, omdat je in het veld de camera laag bij de grond moet kunnen opstellen. Het werd na veel vergelijken het Benro A2980T statief. Ik heb hier voor de aluminium-versie gekozen (€ 159) i.p.v. carbon ( € 360).
  Ook belangrijk bij mijn keuze dat het statief redelijk klein en niet te zwaar moet zijn i.v.m. het transport.
  Mijn keuze voor dit statief is vooral ingegeven doordat de middenkolom (naast omkeerbaar) ook kantelbaar is…
  Als het moet 180 graden, maar meestal is 120 tot 135 graden voldoende. Voordeel van een kantelbare middenkolom is dat de camera, statiefkop e.d. geen schaduw op het onderwerp veroorzaakt. In deze kantelbare stand met Nature swingkop wordt het statief natuurlijk topzwaar, geen punt, je buigt de tegenovergestelde poot iets verder door en trekt hem wat verder uit en het zwaartepunt is verlegd zodat het niet kan kantelen.
  Ik ben er zeer tevreden mee!

 3. Wolves fotografie
  Profiel  Wolves fotografie schreef op dinsdag 23 juni 2015 om 13:06  | reageer

  180 Euro voor een carbonstatief is zeker een schappelijke prijs Paul!

 4. Wim Hendriks
  Wim Hendriks schreef op dinsdag 23 juni 2015 om 14:29  | reageer

  Wat niet onbelangrijk is de bevestigingen van de poten draaien of klemmen. wil je snel werken dan is een klembevestiging aanteraden. Nog sneller gaat EEN hendel in drukken, volgens mij is dat alleen de de Manfrotto 058 en lekker zwaar.

 5. Louis Raaijmaakers
  Louis Raaijmaakers schreef op dinsdag 23 juni 2015 om 14:47  | reageer

  Persoonlijk vind ik een statief met een beweegbare middenzuil erg handig als ik panorama foto's maak om het balhoofd waterpas te krijgen. Anders blijf je klungelen met de poten iets in te schuiven, of je raakt een deel van je foto kwijt in Photoshop bij het samenvoegen van de delen. Daar heb je ook wel weer andere oplossingen voor, maar als het al in het statief zit is dat extra klasse.

 6. Mac
  Mac schreef op woensdag 24 juni 2015 om 07:45  | reageer

  De waterpas op je statief is juist een meerwaarde voor als je panorama foto's maakt (dus stitchen).
  Als je camera en kop waterpas staan, maar je statief niet, dan loopt je horizon alsnog weg bij het draaien van de camera.

 7. Jan
  Jan schreef op woensdag 24 juni 2015 om 12:11  | reageer

  Beter geen statief dan een goedkoop statief: een aluminium statief kan zeker zo goed zijn als een veel duurder carbon statief, voordeel van carbon is het gewicht: Ik werk met beiden. Een statief met kop van onder de honderd euro is grote brol, dus weggegooid geld. Bij een kop is het ook belangrijk dat na het vastzetten deze niet een beetje doorzakt, een halve millimeter is al te veel: dat gebeurt vooral bij gebruik van zwaardere of langere objectieven en met goedkope of te lichte koppen.

 8. Wolves fotografie
  Profiel  Wolves fotografie schreef op woensdag 24 juni 2015 om 13:50  | reageer

  Mac bedankt voor je aanvulling! Ik maak zelf nooit panorama foto's, dus ik wist niet dat je daar de waterpas op het statief wel voor nodig hebt. Het klinkt echter heel logisch en ik ga het ook aanpassen op mijn eigen website (www.komfotograferen.nl) waar het blog ook staat.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord