De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Martin van Rooij

Waarom geel van blauw houdt (en andersom)

maandag 26 oktober 2020, 14:41 door | 6.159x gelezen | 9 reacties

Er zijn allerlei manieren om tot een mooie foto te komen. Een van de factoren die een rol spelen, is kleur. Welke kleurcombinaties zijn een succes en waarom?

Je kent ze vast: de complementaire kleuren.
Sommige kleuren vormen gelukkige paartjes:

- Geel en blauw
- Cyaan en rood
- Magenta en groen

Complementaire kleuren

1/1000s, f/11, ISO 100 @ 24mm
Op een heldere (en koude) winterdag kom je buiten vaak de combinatie van blauw en geel tegen.
Deze foto is gemaakt in de Gijzenrooise Zegge nabij Eindhoven.

Waarom vinden veel mensen juist déze combinaties mooi – en bijvoorbeeld niet bruin en geel? Mogelijk speelt de evolutie een rol.

Volgens Studio STT moeten we voor het antwoord terug naar de tijd van jagers en verzamelaars.

Jagers (mannen) zouden houden van de nacht (=blauw), verzamelaars (vrouwen) van rood en geel: de kleuren van fruit. Een prikkelende gedachte, al vraag ik me af of er wetenschappelijk bewijs voor is.

Kleur = emotie


Het staat onomstotelijk vast dat kleuren specifieke emoties oproepen. Zo heb je warme en koude kleuren. Je maakt een portret 'warmer' door de foto geler te maken. Daardoor toont de huid vaak wat mooier.

Hoe je dat doet legt Piet van den Eynde uit in deze video.

Welke emotie verbinden we nou met blauw? Blauw is de kleur van koud, van ijs en van airco's. Let maar op de logo's van airco-installateurs en vrieskisten.

Blauw staat ook voor zakelijk, betrouwbaar en deskundig. Vandaar dat bankiers, juristen en accountants vaak een blauw (mantel)pak aan hebben.

Complementaire kleuren

0,5s, f 5/6, ISO 100 @ 24mm
Over het algemeen vinden we blauw een koude en zakelijke kleur. Dat wordt in deze foto enigszins tenietgedaan door het gele licht. Foto van de Brainport Industries Campus, Eindhoven.

Een andere kleur. Rood. Rood is de kleur van bloed en van oorlog, maar ook van liefde en vlammende hartstocht. Het is bij uitstek een kleur om de aandacht mee te trekken. Maar wil je een degelijke indruk maken? Kies dan liever een andere kleur.

Grote bedrijven kiezen een kleur nooit zomaar. Dat zit een idee achter. Wist je dat een andere kleur button een wereld van verschil kan maken in het aantal clicks? Welkom in de wereld kleurenpsychologie.

Van kleurenpsychologie is het maar een kleine stap naar de neuromarketing: de marketing die ons beïnvloedt op een onbewust niveau.

Jij en ik, we worden heel subtiel beïnvloed. En we hebben het amper in de gaten.

We dénken dat we rationele wezens. In de praktijk valt dat vies tegen. Veel beslissingen nemen we razendsnel en instinctief. Kleuren spelen daarin een rol.

In het boekje Overtuigen met neuromarketing in 59 minuten wijdt auteur Dion van der Vaart een speciaal hoofdstuk aan de rol van kleur als middel om mensen te beïnvloeden. Volgens Van der Vaart kom je op filmposters en in filmtrailers vaak de combinatie blauw en oranje tegen - en oranje ligt dicht bij (warm) geel.

Complementaire kleuren

f/5.6, 8 seconden, ISO 200 @ 24mm
Op deze foto, gemaakt in Castelsardo (Sardinië), domineren de kleuren oranje en blauw

Blauw en geel (of oranje): waarom is dat zo'n gelukkig huwelijk? Mogelijk zit het zo.

Geel (en oranje) hebben een positief effect op de huid. Zeker in de winter, als je huid bleker en het buitenlicht kouder is.

Blauw, de kleur aan de andere kant van de kleurencirkel, zorgt daarmee voor een fraai contrast en voor prachtige luchten op zonnige zomerdagen of tijdens het blauwe uur.

Dus als je er weer eens met je camera op uittrekt, kijk dan eens of je foto's kunt maken met de combinaties blauw/geel, cyaan/rood en magenta/groen. De combinatie blauw/geel kom je buiten volop tegen. De beide andere zie je veel minder.

Complementaire kleuren

1/124 sec, f/11, ISO 100 @ 24mm

Deze foto komt in de buurt van de combi magenta/groen, maar wellicht heb jij een veel beter voorbeeld. Post je foto dan hieronder.

Nog beter: trek erop uit! In de herfst is met name de combi magenta/groen in de natuur wel te vinden. Heb je een mooie foto met cyaan en rood? Laat zien dan!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Martin van Rooij

Over de auteur

Martin is een freelance tekstschrijver die ooit door een uitgever werd gevraagd interviews te combineren met portretfotografie. Die uitgever was tevreden over zijn foto's, hij niet. Martin ging cursussen volgen en investeerde in apparatuur en software.

9 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 27 oktober 2020 om 10:29

  Hoewel het wel een aardig artikel is, vraag ik me echt af wat je er nu precies mee wilt zeggen.

 2. Martin
  Profiel Martin schreef op dinsdag 27 oktober 2020 om 11:01

  Dag Donald,
  Dank voor je reactie. Wat ik wil zeggen is dat sommige kleurcombinaties veel beter werken dan andere en dat het zinvol is te letten op wat matcht en wat niet.

  Daarnaast hoop ik duidelijk te hebben gemaakt dat blauw en geel makkelijk te vinden zijn en dat het leuk en leerzaam kan zijn op zoek te gaan naar die andere combinaties: cyaan en rood dan wel magenta en groen.

 3. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 27 oktober 2020 om 11:38

  @Martin, dank voor de toelichting. Nu begrijp ik je beter. Het klopt wel wat je zegt. Ik zelf zie kleur meer als een middel in de fotografie om emotie op te roepen bij de kijker. Als zodanig probeer ik dat ook op die manier te gebruiken. Veel fotografen zijn gek op het zogenaamde 'blauwe uurtje'. Ik ben daar niet gek op. Doe mij dan maar het 'gouden uurtje'.

 4. A H M Kerkhoff
  A H M Kerkhoff schreef op dinsdag 27 oktober 2020 om 16:56

  hartelijk dank Martin voor dit glasheldere stukje over een moeilijk onderwerp. En voor de zeer duidelijke voorbeelden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.253 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord