Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Jeroen Horlings

Wat neem je mee op reis - en wat laat je thuis?

woensdag 22 juni 2011, 21:29 door | 13.059x gelezen | 18 reacties

Ik ga op reis en ik neem mee? Ja, dat is vaak de grote vraag - vooral voor een fanatiek fotograaf. Afhankelijk van de duur van de reis, de bestemming en de beschikbare ruimte wordt iedere keer weer een mix van andere apparatuur, tas en accessoires samengesteld.

Vooral als het eigenlijk een korte (zaken)reis betreft en je bijvoorbeeld maar één tas kunt meenemen, is een goede voorbereiding het halve werk. Want zo voorkom je dat je niet teveel meeneemt, maar ook niet te weinig.

Ondanks dat ik regelmatig reis, krijg ik keer op keer te maken met dezelfde vragen. Welke camera neem ik mee, een grote spiegelreflex of iets compacts? Welke objectieven heb ik nodig en welke laat ik thuis? Welke tas pak ik in? Welke accessoires, zoals een flitser en filters, passen in de tas? Wil ik een statief meenemen en is daar ruimte voor (en gelegenheid om deze te gebruiken)?

Je zou zeggen dat ik met een (veelal zakelijke) reis of vijftien per jaar ondertussen wel wat routine heb opgebouwd. Misschien ben ik gewoon ongeorganiseerd, maar het complexe is dat de antwoorden op die vragen iedere keer weer anders zijn.

Las Vegas, uit de hand
Las Vegas (uit de hand)

De locatie


Het hangt er natuurlijk allereerst vanaf waar de reis naartoe gaat. En is er een beetje vrije tijd, of wordt alles opgeslokt door conferenties, meetings en diners? Bevindt het hotel of het event zich op een interessante locatie, of moet je behoorlijk reizen om op een betere plek te komen (en zo ja, is die tijd er, hoe kom ik er en wat kost dat?).

Zo zat ik recentelijk in de wereldstad Istanbul in een weliswaar uitstekend hotel (en conferentieoord), maar wel een uur (!) buiten het centrum. Waarschijnlijk een bewuste keuze van de organisator om absentie tegen te gaan.

Parijs, uit de hand
Parijs (uit de hand)

Fotodoelen


De volgende vraag die ik mezelf stel is: ben ik er eerder geweest. Zo niet, dan moet ik me afvragen of de plek interessant is en wat er zoal te doen is. In een plaats als Las Vegas hoef je daar niet lang over na te denken, maar in Hamburg, Monza of Monaco is een 'plan' wel handig. Wat is er te zien? Wat is interessant om te fotograferen? En wat is haalbaar in de beperkte tijd?

Ik neem dan altijd even een kijkje op Wikipedia en zoek via Google en stockfotosites even naar foto's. Op basis daarvan formuleer ik een aantal fotodoelen. Als ik er wel al ben geweest is het makkelijk: wat heb ik de vorige keer gedaan, wil ik bepaalde foto's overdoen en heb ik nog meer fotodoelen die ik de vorige keer niet gehaald heb?

Het weer


Wat het weer gaat doen is ook niet onbelangrijk voor de voorbereiding. Vaak is dit kort voor vertrek wel duidelijk en heb ik dan ook wel een idee of (en wanneer) de agenda het toelaat om even op pad te gaan. Stel dat het gaat stortregenen, dan weet je dat je of je waterbestendige camera mee moet nemen of je het fotograferen maar moet laten (en maar compactje meeneemt voor het geval dat).

Camera


Dan de hamvraag: welke camera gaat er mee? Zijn er fotodoelen, dan wil ik de best mogelijke kwaliteit en wordt het dus een spiegelreflex (in mijn geval de Canon 5D mark II). Ik heb in een ver verleden te vaak beknibbelt op kwaliteit door een compact mee te nemen in plaats van een reflex, onder het mom van ruimtegebrek en had daar dan achteraf spijt van. Dat doe ik dus niet meer.

Ben ik eerder op de bewuste locatie geweest en zijn er geen grote doelen, dan is het misschien beter om een compacte systeemcamera mee te nemen; eveneens goede beeldkwaliteit, maar wel een stuk compacter. Is er weinig tijd om te fotograferen of heeft het geen zin, dan neem ik een compactje mee voor de zekerheid. En dan het liefst een allround model met handmatige instellingsmogelijkheden en flink wat optische zoom.

Londen, gemaakt met behulp van een statief
Londen, gemaakt met behulp van een statief

Objectieven


Neem ik een spiegelreflex of systeemcamera mee, dan is de volgende vraag: welke objectieven? Dat hangt natuurlijk erg af van de omstandigheden. Wil ik in een donkere zaal fotograferen, dan is een lichtsterke lens met een goed bereik een pré. Zit ik tussen de grote gebouwen of middenin de imposante natuur, dan wil ik graag een (super)groothoek.

Afhankelijk van de locatie, de fotodoelen en de ruimte, kies ik meestal voor de Canon 24-105mm f/4 L IS omdat deze een mooi bereik heeft en redelijk lichtsterk is. Heb ik behoefte aan groothoek, dan gaat de 16-35mm f/2.8 L mee. Als 100mm niet genoeg is, dan gaat ook de zware 70-200mm f/2.8 L IS mee, al dan niet met extenders (1,4x en 2x).

Accessoires


En dan... moet er ook een flitser mee? Dat kan handig zijn als ik verwacht portretfoto's maken (na interviews), of wanneer de lichtomstandigheden slecht zijn. Maar meestal laat ik hem thuis, zelfs al heeft de 5D mark II zelf geen flitser. Wanneer ik verwacht buiten te fotograferen, dan gaat er altijd een polarisatiefilter mee. Tenzij het donker is of er regen valt, zit die standaard op het objectief.

Als de reis slechts een paar dagen duurt, neem ik meestal geen lader mee, maar een drietal losse accu's – dat scheelt weer gewicht en ruimte (met name wanneer ik met één tas reis). En moet er ook een statief mee? De 5D mark II maakt prima foto’s op ISO 1600 en 3200, waardoor je in de meeste omstandigheden in het donker wel uit de hand kunt fotograferen.

Maar als ik van plan ben lange sluitertijden te gebruiken (omdat dit nu eenmaal mooier is), dan is een statief (of iets als een rijstzak) erg prettig. En dan het liefst één die zeer compact is en dus in iedere tas past. Tenzij het een autoreis is, want dan is er voldoende ruimte voor een serieus statief.

Shanghai, uit de hand
Shanghai, uit de hand

Fototas


Dan de laatste, maar niet onbelangrijke vraag: welke tas gaat er mee? Ik heb vier verschillende fototassen, maar zelfs dan nog heb ik vaak het gevoel dat het ideale exemplaar er niet tussenzit. Ik gebruik een LowePro CompuRover voor trips waarbij alles in één tas moet: de camera en lenzen zitten dan onderin, een notebook (of iPad) zit in het laptopvak en het bovenste vak is voor kleding.

Voor één of twee dagen kan dat net. Maar ik moet bekennen dat ik het notebookvak ook wel eens gebruikt heb voor overhemden. De LowePro Minitrekker gebruik ik vooral tijdens autoreizen of voor situaties waarbij ik een aparte reistas heb en geen notebook meesjouw. Dan heb ik nog een Nova 5 die ik vooral voor reportagewerk gebruik (handig wanneer je vaak lenzen moet wisselen).

Voor op reis is deze tas minder geschikt, omdat er niets anders in past dan fotoapparatuur. Dan heb ik nog een Naneu tas die een veelvoud aan vakjes heeft, inclusief een notebookvak en in het midden ruimte voor een camera en drie losse objectieven.

Tot slot


Als alle bovenstaande vragen beantwoord zijn, dan is het tijd voor de standaardvragen waar ook niet-fotografen mee kampen als ze op reis gaan. Welke kleren neem ik mee, kies ik voor factor 10 of 20 zonnebrand en waar is de koptelefoon van mijn iPod gebleven?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Jeroen Horlings

Over de auteur

Jeroen Horlings is zelfstandig IT- en fotojournalist en mede-oprichter van de redactionele fotosite FotoVideo.nu. Fotografie is een uit de hand gelopen hobby, maar heeft naast talloze foto's een dozijn educatieve fotoboeken opgeleverd bij Pearson Education Benelux. Ook schrijft hij voor een aantal IT publicaties.

18 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 22 juni 2011 om 23:45  | reageer

  Mooie foto's vooral de eerste die maak ik zelf ieder jaar met een ander objectief.

 2. onem
  Profiel  onem schreef op donderdag 23 juni 2011 om 00:29  | reageer

  Ik zit eigenlijk te wachten op een conclusie. Wat je schrijft zijn eigenlijk de opsommingen die elke fotograaf heeft als hij op reis gaat. Dus ik mis nog een stukje, ik had verwacht dat je met een super briljante tip ging komen.

  Wel hele mooie foto's trouwens

 3. Jeroen
  Profiel  Jeroen schreef op donderdag 23 juni 2011 om 09:41  | reageer

  @onem: dat kan ik me voorstellen, echter een conclusie of briljante tip heb ik niet echt. Die hoopte ik hier te krijgen. knipoog

  Juist omdat er zoveel variabelen zijn (door de wisselende omstandigheden), verschilt het iedere keer weer wat er uiteindelijk in de tas beland - en met name in welke tas. Misschien is er één supertas die voor alle situaties geschikt is, maar die ben ik nog niet tegengekomen...

 4. Jaap B.
  Jaap B. schreef op donderdag 23 juni 2011 om 11:44  | reageer

  Ik heb jaren rondgelopen met een tas vol objectieven als ik op vakantie op stedentrip ging. Sinds ik een 5d met de 24-105IS heb, merk ik dat ik zelden nog wissel van objectief op vakantie. Die lens is door het bereik en de IS extreem goed inzetbaar. Soms steek ik ook mijn 85mm 1.8 bij me, dat is een lichte (en niet eens zo dure) lens die ik kan gebruiken als ik portretten wil schieten of met heel weinig licht wil fotograferen. Maar het komt vaak voor dat ik die helemaal niet gebruik.

 5. Klaas
  Klaas schreef op donderdag 23 juni 2011 om 13:01  | reageer

  Ik zit nu zo'n beetje met hetzelfde euvel. Heb een dikke week Rome in de planning (ook als fototrip bedoeld) en zit me nu suf te praktiseren wat er wel en niet mee moet. 5DmkII zeker, want ik wil panorama's maken, dus een 15mm en 50mm staan ook al vast net als statief en pano-kop. Gezien ik er een paar dagen zit hoef ik er gelukkig niet constant mee te slepen, want dan zou het wel wat onhandig worden.

  Maar wat nog meer? De 16-35mm lijkt me een goeie, maar dan de 24-70mm ook, of kan dat met een 50mm met voetzoom afgevangen worden? En de 70-200mm dan (toch mijn vaste concert lens en misschien pak ik nog wel een concertje mee)? Een 100mm Macro is ook nog een leuke optie. Als 'compact' gaat zeker de Fuji X100 mee en ik wil mijn Hasselblad eigenlijk ook mee hebben om lekker ouderwets analoog te schieten. Als er nog ruimte over is, dan misschien ook nog wat kleding, maar echt alleen als er nog ruimte is knipoog

 6. Peter
  Peter schreef op donderdag 23 juni 2011 om 13:03  | reageer

  Ik heb wel een tip voor fotografen die vaak verschillende sets meenemen op reis. De F-Stop tassen zijn hier voor ideaal. Het is een rugtas zoals je ze vaak bij outdoorzaken ziet, maar je kan hem indelen als fototas. Je kan de fotocompartimenten in verschillende maten krijgen. Zo kun je dus een deel voor foto gebruiken en de rest voor de andere spullen. De tassen zijn ook in verschillende maten te krijgen.

  Ik heb de mijne gekocht bij Foto Hans Keuzekamp.


  Hij is iets duurder dan een andere tas maar je hebt er maar één nodig ipv drie verschillende.

 7. Evert H.
  Evert H. schreef op vrijdag 24 juni 2011 om 13:14  | reageer

  'een conclusie of briljante tip heb ik niet echt. Die hoopte ik hier te krijgen'...ja, zo kan ik ook artikels schrijven.

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 24 juni 2011 om 20:31  | reageer

  @Evert; niks mis met het opschrijven van een aantal overwegingen die je kunt maken toch? Volgens mij is de uiteindelijke keuze per situatie en per persoon verschillend.

  Zelf neem ik op veel reisjes minimale gear mee. Vooralsnog vaak de 5D mark II en mijn 35mm f/1.4 objectief. Best compact en in veel gevallen meer dan voldoende. In de toekomst wellicht alleen de Fujifilm X100 (hij is besteld).

  Voordeel van de beperking vind ik altijd dat je zelf wat creatiever tegen onderwerpen aan gaat kijken. Maar natuurlijk is er ook best de kans dat je opeens in een situatie komt waarbij je baalt dat je de telezoom niet bij je hebt..

 9. onem
  Profiel  onem schreef op vrijdag 24 juni 2011 om 23:48  | reageer

  @Elja hoe bevalt die 35mm, ik zit te twijfelen tussen 3 objectieven. 24mm / 50mm / 35mm of de 85mm. Vind de 50mm 1.2 echt helemaal geweldig. Maar soms heb je meer groothoek nodig voor krappe ruimtes. Is de 35 een beetje te vergelijken met de 50mm?

 10. Peter
  Peter schreef op zaterdag 25 juni 2011 om 09:21  | reageer

  @Jeroen @Elja Vraag anders Disnet de leverancier van de F-Stop tassen naar hun tassen en kijk of dit de oplossing van dit probleem kan zijn. Dan hebben we ook een conclusie.

 11. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 26 juni 2011 om 23:53  | reageer

  @Peter; een goede tas is natuurlijk handig, maar het probleem blijft volgens mij vooral de apparatuur die je mee wilt nemen.

  @Onem; Die 35mm bevalt uitstekend; echt een prachtlens! Ik heb zelf de 50mm f/1.4, niet de f/1.2. De 35mm f/1.4 is in elk geval duidelijk een klasse hoger als de 50mm f/1.4 (maar dat is dan ook geen L-lens en hij kost maar een fractie van de 35mm).

  Mijn 85mm f/1.8 (ik ben toch maar niet voor de f/1.2 gegaan) gebruik ik amper. Wellicht moet ik 'm vaker proberen. In plaats daarvan gebruik ik mijn 100m macro of de 70-200mm f/2.8. De 24mm heb ik niet, maar lijkt me voor portretten in elk geval vaak te wijd. Ligt natuurlijk erg aan het onderwerp dat je vaak fotografeert.

 12. onem
  Profiel  onem schreef op zondag 26 juni 2011 om 23:57  | reageer

  @Elja bedankt voor je reactie. Heb dit weekend even goed rond gekeken en de twijfel is nu 35mm of 50mm 1.2. Ik denk inderdaad dat de 24 mm niet altijd handig is. De 85mm is langzaam lees ik meestal. De 50mm komt tot nu toe het beste uit de bus. Op mijn 5D is hij perfect maar op mijn 1D zit ik toch met de cropfactor. Denk dat ik maar eens een paar dagen de lenzen ga huren is toch niet zomaar een aankoop.

 13. joostduppen
  Profiel  joostduppen schreef op dinsdag 28 juni 2011 om 21:10  | reageer

  @klaas
  neem op je 5Dll de 16-35mm met je 100mm.
  het verschil tussen 35 en 50mm is te klein om ook nog een 24-70mm mee te nemen. Uit reportage-achtige fotografie blijkt dat je met een 35mm en een 90mm alles kunt maken. De beste zoom zijn je voeten dat klopt. En je hasselblad nog mee. Ga je op vakantie of op werkvakantie. Dat kun je toch niet allemaal meesleuren. Dan weet je op vakantie niet of je het analoog of digitaal gaat maken. Sta je daar weer te twijfelen welke camera, toch ?

  de 24-105 is niet een beetje slecht, die is heeeeel slecht. Ga er maar eens een opname mee maken op 24mm en kijk eens wat er gebeurt in de hoeken. Boven de kliko houden en loslaten.
  En het verschil tussen een 16-35mm en een 16-35mmll is groot genoeg qua scherpte om een mark2 te kopen.


  toen ik 15 jaar geleden voor het eerst naar de VS ging, meen ik ook alles mee te moeten nemen om vooral niets te missen. 12KG fotospullen. Leica R6 met 18, 24, 35, 50, 60macro, 90 en 180mm. En maar sjouwen en maar meezeulen. Toen ik thuis kwam ben ik eens gaan kijken welk brandpunt ik het meest gebruikt heb en wat blijkt hoodzakelijk 35mm, een paar keer 24 en 18, 90 nog minder en 180 1 keer.


  Het jaar daarop weer gegaan en wat nam ik mee in een buideltasje een hasselblad SWC voor de landschappen. Deze heeft een 35mm objectief = ongeveer 20mm op kleinbeeld en mijn leica M met een 35 en een 50mm.
  Ik heb er alles mee kunnen maken.

  Nu in het analoge tijdperk als ik al een DSLR meeneem zit er een 24-70mm op maar meestal laat ik em thuis en maak ik de vakantie-familiefoto's met een Sony R1. Dijk van een camera, Cmos sensor 10MP en een carl zeiss objectief met een bereik van 24-120mm. Ideaal.
  En dit jaar ga ik het nog makkelijker doen. Op de manier waar ik het met leica M in het filmtijdperk heb gedaan. Ik neem lekker een fuji X100 mee. Gister gekocht en wat ik van gelezen heb, en nu van gezien helemaal goed. En verder niets. Met 35mm kun je een landschap maken, een groepsfoto, twee mensen driekwart fotograferen. Wat wil je nog meer ? Ik niet teveel meesleuren in ieder geval op vakantie

 14. onem
  Profiel  onem schreef op dinsdag 28 juni 2011 om 21:14  | reageer

  @joostduppen bedankt voor je reactie maar een ding begrijp ik niet "En dat is het werk dat jij ook maakt." Wat bedoel je met dit, weet jij wat voor werk ik doe! En doe ik alleen maar vakantie foto's maken!! Beetje vreemde opmerking vind je zelf ook niet. Ik doe namelijk wel wat meer als dat

 15. joostduppen
  Profiel  joostduppen schreef op dinsdag 28 juni 2011 om 21:31  | reageer

  @onem
  beste maarten jeff ascough is een huwelijksfotograaf zoals je waarschijnlijk weet. Nou jij hebt een 1D, jeff ascough ook. Jij maakt o.a. trouwseries, jeff ook. Waarmee ik je wil duidelijk maken dat je met een 16-35ll en een 85 of 100mm eventueel aangevuld met een 14mm de set compleet is. Een 50mm is dan qua bereik niet interessant.
  het is dus geen vreemde opmerking.
  Ik weet dat je websites maakt, dat je drukkerij kaatsheuvel hebt en dat je naast trouw ook produkt, events em studiofotografie maakt.
  Voor trouw en events is een 16-35 helemaal goed. voor studio de 100 waar je ook produktfotografie mee kunt maken. De opmerking is goedbedoeld, is een gratis advies, is om mensen op weg te helpen. Dus mocht je jezelf minder prettig voelen bij mijn advies dan spijt mij dat ten zeerste.
  En het onderwerp ging over vakantiefotografie en wat mee te nemen. Dat was de insteek. Ik hoop dat je zo je vraag beantwoord ziet.

 16. onem
  Profiel  onem schreef op dinsdag 28 juni 2011 om 21:36  | reageer

  @joostduppen, sorry ik las het ook even verkeerd. Mijn excuses, ik zag dat je gebeld had. Maar inderdaad ik doe soms wat meer met mijn fototoestelletje. De naam van de fotograaf zegde mij op het eerste oog opslag niks. Bedankt voor de reclame

 17. joostduppen
  Profiel  joostduppen schreef op dinsdag 28 juni 2011 om 21:50  | reageer

  hallo maarten. Klopt ik bel dan vind ik makkelijker en sneller om e.e.a. te bespreken. groet joost

 18. Margo
  Profiel Margo schreef op donderdag 30 juni 2011 om 15:22  | reageer

  En geheugen? Hoe doe je dat? Neem je voldoende geheugenkaarten mee of een laptop/notebook? Of een image tank? Twee jaar terug kocht ik een image tank toen de geheugenkaarten nog flink duurder waren. Ik heb nu 40 GB aan kaarten en daar red ik het wel een week mee. Ga ik langer dan neem ik voor de zekerheid toch maar de image tank mee.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord