Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Wie inspireert jou en waarom?

zondag 1 november 2020, 16:08 door | 4.093x gelezen | 0 reacties

Iedereen staat op de schouders van anderen. Maar op wiens schouders sta jj eigenlijk? Door wie laat je je inspireren, en waarom? Dat zegt wat over jouw eigen creatieve voorkeuren.

Daarom is het nuttig (en leuk) om eens aan de slag te gaan met al die types. Hieronder een handleiding daarvoor in 5 stappen.

Soms zie je in anderen weerspiegeld wat je zelf zou willen zijn of doen. Dat kunnen je vrienden zijn, of bekende mensen. Of nog breder: misschien is het wel een boek, lied of gebouw waar je enthousiast van wordt.

Ik heb onlangs eens bekeken wie mijn goeroes zijn, waarom ze dat zijn, en hoe dat mij kan helpen in mijn creatieve ontwikkeling.

Daarbij stelde ik geen kaders; iedereen mag op de inspiratielijst. Zelf ook hiermee aan de slag? Volg dan de volgende 5 stappen:

1. Schrijf op wie en wat jou inspireert


Pak wat post-its en een pen. Schrijf daarop alle mensen, films, kunstwerken en voor mijn part eenpansgerechten die jou inspireren. Gebruik voor iedere naam of ding een aparte post-it. Je hoeft er nog niet over na te denken, gewoon opschrijven wat je invalt.

Zelf heb ik alleen mijn zogenaamde leermeesters opgeschreven. Er kwam een grote diversiteit aan namen bovendrijven: van schrijver Simon Carmiggelt tot natuurkundige Richard Feynman (die zelfs quantummechanica helder kon uitleggen) maar ook regisseur Alex van Warmerdam.

2. Benoem wat je in hen aantrekt


Schrijf nu op iedere post-it een paar steekwoorden of zinnen die samenvatten waarom je die persoon / film / wat dan ook inspirerend vindt.

Goeroes


Bij Richard Feynman schreef ik bijvoorbeeld:

- Kan saaie dingen grappig maken
- Kan iets moeilijks makkelijk (en leuk!) uitleggen
- Is nieuwsgierig (speelde bijvoorbeeld ook bongo en was verzot op het kraken van geldkluizen)

Post its aan de muur


3. Groepeer


Ha, en nu mag je gaan schuiven. Wie horen er bij elkaar? Laat je niet beperken door het beroep: een schrijver kan prima samen met een fotograaf zolang hetgeen wat jou in hen aanspreekt maar overeen komt. De steekwoorden uit stap 2 kunnen hierbij helpen.

Zitten al je leermeesters gezellig in een groepje? Mooi! Nu mag je ze een groepsnaam geven. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Probeer dat samen te vatten in een titel.

Zie hieronder het resultaat van mijn groepeeractie:

Tabel.PNG


5. Kijk naar je groepjes. Kijk naar jezelf


Zet nu je groepjes aan een denkbeeldige eettafel. Waar wil je als eerste aanschuiven en waarom?

Toen ik eens goed naar die eetzaal keek, viel mij allereerst op dat er eigenlijk bijzonder weinig fotografen aanwezig zijn. En dat klopt misschien ook wel, op dit moment in mijn leven. Ik houd me namelijk veel meer bezig met schrijven over fotografie dan met fotograferen zelf.

En dus kijk ik vooral naar het viertal dat van iets ingewikkelds iets simpels kan maken. Het zijn allemaal schrijvers die k meeslepend kunnen vertellen. En wat zij doen, dat wil ik ook.

Ik schuif daarom ook het liefst bij hn aan tafel. Om te leren hoe ik nog beter over fotografie kan schrijven en vertellen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wl over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.083 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord