100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Doe het zelf; een USB stick fotorolletje maken

zaterdag 23 april 2011, 15:47 door | 16.171x gelezen | 4 reacties

Afgelopen week schreven we over een USB stick in de vorm van een fotorolletje. Een leuk idee dat ook zelf goed uit te voeren is. In de reacties op dat artikel verscheen ook een link naar een handige how-to tutorial. Reden genoeg om het ook eens zelf te proberen.

De eerste stap is het verzamelen van de benodigde spullen. De originele voorbeelden waren verkrijgbaar in de formaat 2 of 4 gigabyte. Vandaag de dag nauwelijks een gangbaar formaat te noemen. Voor 20 euro koop je immers ook een 16 gigabyte Sandisk drive. In mijn ogen ook en meer bruikbaar formaat.

Ik heb voor de aankoop van de USB drive natuurlijk vooral gelet op het fysieke formaat van de drive. De USB drive moet immers wel in een fotorolletje passen en die zijn ook niet al te groot. De Sandisk Cruzer Blade is erg compact en leek me daarom prima geschikt. Hij had qua lengte zelfs nog ietsjes langer mogen zijn, maar dit formaat is prima.

Bij een lokale fotowinkel heb ik gekeken voor een filmrolletje. Ze waren daar erg behulpzaam en gaven me gratis een gebruikt (maar niet ontwikkeld) rolletje dat ze ooit voor testen gebruikt hadden. Een Kodak 200 ISO filmpje met 24 opnamen. Aardig, maar thuis vond ik in de kast nog een oude Ilford zwart-wit film en ik vond het uiterlijk van dat rolletje uiteindelijk toch mooier.

Doe het zelf


Hieronder vind je de stappen die ik doorlopen heb om mijn eigen USB filmrolletje te maken. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik eerste twee rolletjes heb laten mislukken voordat ik tevreden was met het resultaat. Dat neemt niet weg dat het nog best beter zou kunnen..

Benodigdheden
- Filmrolletje
- Compacte USB Stick (bijvoorbeeld de Sandisk Cruzer Blade)
- Kurkentrekker
- Tang
- Schaar
- Zwart tape
Onderkant eraf halen met kurkentrekker

Stap 1; onderkant verwijderen
Verwijder de onderkant van het filmrolletje. De onderkant is een metalen plaatje die om het rolletje geklemd zit. Je kunt deze verwijderen door voorzichtig aan de randen te trekken met de punt van een kurkentrekker. Trek meerdere malen op verschillende plekken om de onderkant er met zo min mogelijk beschadigingen uit te krijgen.

Zonder onderkant

Zodra je de onderkant eraf hebt kun je aan de bovenkant drukken om de gehele film inclusief het plastic middendeel eruit te duwen. Je hebt dan een lege huls over. Bewaar de andere delen, die heb je later weer nodig.

Stap 2; inkeping maken
Dit vond ik zelf de lastigste stap. Helaas is het gat dat bovenin ontstaat nadat je de binnenkant verwijderd hebt niet groot genoeg voor een USB aansluiting. Je zult deze ruimte dus moeten verbreden, maar zonder de rest van de bovenkant te beschadigen.

Inkeping maken

Zelf heb ik ervoor gekozen om de inkeping te maken met een tang. Let erop dat de uiteinden hiervan niet te breed zijn, want dan gaat het zeker mis. Idealiter is dit gedeelte van de tang even breed als de USB aansluiting dik is.

Zet de tang in het gat en druk voorzichtig zodat het metaal van het dopje indeukt. Probeer te voorkomen dat je de rand van de dop beschadigt of indeukt. Je kunt het beste aan beide kanten een kleine inkeping maken, dan zit de USB drive uiteindelijk in het midden.

Stap 3; USB drive intapen
De Sandisk drive die ik gekozen heb is rood en zwart van kleur. De rode kleur van de drive valt echter erg op als je de drive zo weer in elkaar zet. Wanneer je dan naar het gat kijkt waar ook de USB aansluiting uit komt, dan springt het rood er duidelijk uit.

USB drive afplakken

Een simpele oplossing is het afplakken van het rode gedeelte met wat zwarte tape. De zwarte kleur zorgt ervoor dat het gewoon donker oogt wanneer je in het gat kijkt; geen storende kleuren meer. Mocht je een donkere USB drive gebruiken dan kun je deze stap overslaan.

Stap 4; terugplaatsen
Steek nu eerste de USB drive van onderen uit door de inkeping die je in stap 2 gemaakt hebt. Zorg ervoor dat er voldoende van de aansluiting naar buiten komt. Je wilt de drive immers ook nog kunnen gebruiken.

Haal de film van de plastic middenhouder af. Je kunt deze namelijk goed gebruiken om ervoor te zorgen dat de drive op zijn plek blijft zitten. Rol de film om je vinger strak op zodat je hem ook weer van onderaf in de koker kunt schuiven. Eventueel kun je er voor kiezen om het begin van de film ook weer naar buiten te laten steken.

Onderkant terugplaatsen

Stap 5; onderkant bevestigen
Nu alle onderdelen weer in de koker zitten kun je de boel afsluiten. Om het geheel mooi af te ronden kan ik je aanraden de lege ruimte onder de USB stick op te vullen met het uiteinde van de middenkoker.

Met een stevige schaar knip je de middenkoker zo door. Schuif deze in de koker en sluit de koker weer af met de metalen onderkant. Het is wat priegelwerk om de onderkant weer op de koker vast te zetten, maar het is wel te doen.

Eindresultaat digitaal filmrolletje

Eindresultaat


Het eindresultaat is een bijzondere USB stick! De USB drive is in zijn filmrolletjes verschijning wel wat minder praktisch geworden. Je moet de ruimte hebben bij de USB aansluiting op je computer om de drive goed te kunnen gebruiken. Bij laptops zal dit waarschijnlijk altijd voor problemen zorgen.

Dat mag de pret uiteindelijk natuurlijk niet drukken, je hebt immers wel een erg bijzondere USB drive om je foto's mee te vervoeren!

USB filmrol in de computer

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

  1. Eyereflection
    Eyereflection schreef op zaterdag 23 april 2011 om 16:43  | reageer

    Hartelijk dank voor de nederlandstalige uitleg.
    Dit is zeker iets waar ik me één van de komende dagen me ga mee bezighouden !!

  2. Jeroen
    Profiel  Jeroen schreef op zaterdag 23 april 2011 om 20:58  | reageer

    Geinig! Leuk gedaan!

  3. leo
    Profiel leo schreef op zaterdag 23 april 2011 om 21:08  | reageer

    Grappig. Als je een USB stick hebt die te lang is wellicht in een rolfilm?

  4. Kees Krick
    Kees Krick schreef op zondag 24 april 2011 om 11:09  | reageer

    Kurketrekker is niet nodig, je kunt het rolletje onbeschadigd openen door het voorzichtig met je vingers iets in te knijpen (bij de filmmond is immers ietsjes ruimte). Heb zelf geen films meer, maar zo maakte ik ze 'vroeger' altijd open knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord