Marit Hilarius

Hoe gebruik je Frequency separation voor een mooie huid

zaterdag 18 juni 2016, 14:14 door | 11.490x gelezen | 18 reacties

Frequency separation is d techniek om de huid te retoucheren. Het is een techniek die even wat oefening vergt, en als heel ingewikkeld bekend staat. Echter valt dit best wel mee als je er eenmaal een paar keer mee gewerkt hebt. Ik ga het vandaag stap voor stap uitleggen!

Wat is frequency separation?


Zoals ik hierboven al zei, deze techniek wordt gebruikt om de huid van een model mooi te kunnen bewerken. Je ziet bij foto's van modellen vaak de overdreven geblurde en zachte huidjes waar geen enkele textuur meer in te vinden is.

Dit komt omdat de gehele huid onscherp wordt gemaakt, en hierdoor alle textuur uit de huid verdwijnt. Dat ziet er niet realistisch uit, want elke huid heeft porin en andere kleine oneffenheden. Geen enkele huid is perfect glad. Met frequency separation kun je de textuur los van de huidtinten aanpassen.

Zo kun je rode vlekken en puistjes wel weg halen, maar blijft de textuur van de huid intact. Klinkt goed toch?

Hoe werkt het?


Het belangrijkste is het separeren van de textuur en de huidtinten, dat is de basis van de frequency separation techniek. In de ene laag ga je de kleuren en de 'toon' van de huid bewerken, zoals rode vlekken of andere kleurverschillen. In de volgende laag bewerk je de textuur van de huid, zoals bobbeltjes, puistjes, rimpeltjes, et cetera.

Stap voor stap


Goed, laten we beginnen! Ik heb een stockfoto gedownload als oefenfoto, zodat iedereen deze ook kan gebruiken om te oefenen. De link vind je onderaan dit artikel.

Stap 1: Dupliceer je achtergrondlaag 2x
Je kopieert je achtergrondlaag (CRTL - J of Command - J), want hier gaan we de twee gesepareerde lagen van maken. Het is handig om je lagen een naam te geven zodat je het overzicht bewaard. Noem je eerste laag bijvoorbeeld 'kleur', en je tweede laag 'textuur'.

1. Lagen dupliceren


Stap 2: Geef de kleur laag een filter
Klik eerst op het oogje van je 'textuur' laag om deze laag tijdelijk onzichtbaar te maken.
Klik op je laag 'kleur', en ga naar Filter > Vervagen > Gaussiaans vervagen. Vervaag het beeld tot je nog duidelijk het gezicht ziet maar de textuur en plekjes in de huid niet meer te zien zijn.

2. gaussian blur


Stap 3: Zorg dat de 'textuur' laag alleen textuur weergeeft
Dit is de allerbelangrijkste stap! Je kunt de textuurlaag weer 'aan' zetten zodat deze zichtbaar wordt. Ga naar Afbeelding > Afbeelding toepassen. Kies als je bronlaag de laag 'kleur'.

Je moet alleen nu even een extra stap maken die je niet mag overslaan, en dat is checken in welke omgeving je werkt: 8-bit of 16-bit? De instellingen van de textuurlaag zijn namelijk voor beide instellingen anders.

Waarom? Ik weet het niet, maar zorg wel dat je de juiste instellingen gebruikt, anders zul je niet het gewenste effect bereiken. Je kunt dit checken door onderin je scherm het documentprofiel even aan te vinken.

3. Toepassen


De 8 bit-versie:
Zet 'overvloeien' op 'aftrekken', de schaal op 2 en verschuiven op 28.

De 16-bit versie:
Vink 'omkeren' aan, zet 'overvloeien' op 'toevoegen', de schaal op 2 en verschuiven op 0.

Als het goed is heb je nu een laag met enkel textuur zichtbaar.

4. textuur laag


Stap 4: Verander de laagdekking
Deze rare grijze laag ziet er natuurlijk niet uit, maar daar gaan we wat aan doen. Verander de dekking van de textuurlaag naar 'Linear licht'. Dit kun je bovenin je lagenpalet doen. Je zult nu zien dat je afbeelding er precies hetzelfde uit ziet als voorheen, alleen heb je nu dus de kleur van de huid gescheiden van de textuur!

Stap 5: Bewerk de kleurtinten
Het frequency separation deel heb je gehad, nu kun je beginnen met het bewerken van de huid! Ik begin zelf het liefst bij de 'kleur' laag, om kleurverschillen weg te gaan werken. Dit kun je op verschillende manieren doen. Ik werk het liefst met de kloontool.

De reparatie tool is ook een fijne om hierbij te gebruiken, dan selecteer je een stuk lichte huid en sleep je deze naar een wat donkerdere tint toe om het wat meer gelijk te trekken.

5. Selecties blurren


Je kunt ook nog een gebied op de huid selecteren met de lasso tool, waarbij je de doezelaar rond de 30/40 zet voor de zachte randen. Vervolgens geef je de selectie een gaussian blur. Ook dit is een manier om de huidtinten egaler te maken. Deze techniek werkt het beste als je kleine stukjes tegelijk bewerkt.

6. textuur aanpassen


Stap 6: Bewerk de textuur
Vervolgens ga je naar de textuurlaag, om alle rimpeltjes, puistjes en andere oneffenheden weg te werken. Ook dit kun je weer op verschillende manieren doen. Ik werk graag met het snel retoucheer penseel, maar ook de kloon tool of reparatie tool werkt prima.

Resultaat


Als het goed is heb je nu een bewerkte foto, zonder oneffenheden, maar wl met textuur in de huid!

De foto kun je hier downloaden.

Cursus Photoshop voor Gevorderden

Meer weten over geavanceerde bewerkingen in Photoshop? Ik denk dat mijn cursus Photoshop voor Gevorderden bij Photofacts Academy een hele mooie aanvulling van je kennis kan zijn en je volop zal inspireren om zelf het maximale uit je foto's te halen.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creert.

18 reacties

 1. Bas A
  Profiel Bas A schreef op zaterdag 18 juni 2016 om 15:53

  Hoi Marit,

  een duidelijke uitleg over frequency separation! Ik gebruik PSE12, waarin niet de mogelijkheid zit "afbeelding toepassen". Ik heb met proberen de volgende optie geprobeerd: filter --> hoogdoorlaatbaar. Ik ben niet geheel ontevreden met het resultaat, maar is dit enigszins te vergelijken?

 2. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 19 juni 2016 om 12:36

  Viva Frequency Separation!
  Extra tip: vat de hele procedure van het maken van alle benodigde lagen samen in een handeling of action.
  Dat scheelt echt uren werk.

 3. stefansegers
  Profiel stefansegers schreef op dinsdag 21 juni 2016 om 09:49

  Zou deze action er niet al zijn Martin?

 4. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 21 juni 2016 om 13:35

  Die zullen er vast en zeker wel zijn. Je mag kiezen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.008 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord