Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

Warme zwart-wit omzetting met Photoshop of Lightroom

zaterdag 20 februari 2016, 13:13 door | 9.596x gelezen | 10 reacties

Een omzetting naar zwart-wit kan relatief simpel zijn. Met een paar klikken op de knop heb je alle kleur uit je foto verwijderd, en klaar ben je! Je kunt er echter nog veel meer mee doen, om je foto echt een extra sfeer te geven.

In deze tutorial ga ik mijn foto omzetten naar een warme zwart-wit versie met een ouderwetse sfeer.

ZW1


In Photoshop


Naar zwart-wit
Allereerst moet je je foto natuurlijk omzetten naar een zwart-wit versie. Dit kan op verschillende manieren. Ik kies ervoor om de verzadiging uit de foto te halen.

ZW2


De curven
Om de foto iets meer contrast te geven haal ik de donkere tinten iets meer naar beneden. Omdat ik ga voor een ouderwetse sfeer wil ik geen diepzwart in mijn foto, dus haal ik de zwarte tinten wat omhoog. Hierdoor veranderd al het zwart in een donkergrijze kleur en krijgt de foto een wat zachtere sfeer.

ZW3


Warmte toevoegen
Met behulp van de kleurbalans voeg ik een klein beetje warmte toe. Dit kun je zo heftig maken als je zelf wil. Hoe meer geel en rood je toe gaat voegen, hoe meer sepia het effect wordt. Ik vind het mooi om het effect heel subtiel te houden. Ik voeg een klein beetje geel samen met wat rood toe voor een mooie warme teint.

ZW4


Een simpele, snelle bewerking, maar het geeft toch net dat beetje extra.

In Lightroom


Ook in Lightroom is deze bewerking ontzettend simpel en werkt hij bijna hetzelfde.

ZW5


Naar zwart-wit
Ook in Lightroom kan je je foto op verschillende manieren naar zwart-wit omzetten. Je kunt rechtsboven op 'Zwart-wit' zetten, of je haalt de verzadiging naar beneden. Net wat jij fijn vindt!

ZW6


De curven
De curven vind je onder het kopje 'kleurtintcurven'. Je kunt met de schuifjes spelen, maar ik wil graag de curve direct aan te passen. Dit doe ik door rechtsonder het kopje op het kleine vierkantje met de curve erin te klikken. De schuifjes verdwijnen en ik kan de curve nu direct aanpassen. Ik maak vrijwel dezelfde lijn als ik in Photoshop maakte.

ZW7


Warmte toevoegen
Het toevoegen van warmte doe ik ook in de curven, maar dan in de kleurtintcurven! Ik verander het kanaal van RGB naar 'rood' en haal het middelste puntje een klein beetje omhoog. Vervolgens ga ik naar het blauwe kanaal, en daar zet ik het blauwe middelste puntje iets naar beneden.

ZW8


En nu heb je ook in Lightroom dezelfde bewerking!

Ik vind deze bewerking een fijne optie voor foto's die je in zwart-wit wilt omzetten, maar toch nog iets van je warme sfeer wilt behouden.

Cursus Photoshop voor Gevorderden

Meer weten over geavanceerde bewerkingen in Photoshop? Ik denk dat mijn cursus Photoshop voor Gevorderden bij Photofacts Academy een hele mooie aanvulling van je kennis kan zijn en je volop zal inspireren om zelf het maximale uit je foto's te halen.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creëert.

10 reacties

  1. gast
    gast schreef op zaterdag 20 februari 2016 om 14:48  | reageer

    Jammer van de spelfout onder 'de curven': 'veranderd' is tegenwoordige tijd en moet dus met een 't'... Ik zie dat tegenwoordig vaak fout gaan helaas.

    Ik heb altijd geleerd dat bij het omzetten naar zwart/wit de verzadiging omlaag zetten niet de beste methode is... Daar zijn argumenten voor, maar dat kunnen anderen waarschijnlijk beter uitleggen dan ik (ik zou dat eerst even moeten opzoeken). Is er hier bewust voor gekozen om dat toch via de schuif 'verzadiging' te doen?

  2. gast schreef op zaterdag 20 februari 2016 om 17:21  | reageer

    Zo ongeveer de meest verouderde manier van een ZW conversie. Photoshop voor gevorderden? Ahem......

  3. Arthur Wittendorp
    Profiel Arthur Wittendorp schreef op zaterdag 20 februari 2016 om 19:07  | reageer

    Grappig om te zien dat er meerdere manieren om uiteindelijk tot een soortgelijk resultaat te komen.

  4. gast schreef op zondag 21 februari 2016 om 00:07  | reageer

    De verzadiging naar -100 zetten, is wel het stomste wat je kunt doen. Alle grijstonen worden dan gelijk, dus allemaal hetzelfde grijs, zonder grijstonen reeks.

    Ik doe dit altijd via Lightroom: Met de zwartwit-mixer omzetten naar zwartwit, contrast verhogen met de curve en dan met "gesplitste tinten" op de schaduwen een kleur inbrengen. Hoe subtieler, hoe beter...

    Daarnaast heb je ook nog split-toning: Je brengt dan in Lightroom zowel een kleur in op de hooglichten áls de schaduwen. Ook hier geld weer: Hoe subtieler, hoe beter!

  5. ed
    ed schreef op maandag 22 februari 2016 om 08:07  | reageer

    ik ga deze ook proberen bedankt voor uw tip,

  6. Elbee
    Profiel Elbee schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 10:55  | reageer

    Dit is geen zwart-wit omzetting, maar een omzetting naar grijstinten. De lelijkste manier die er is en beslist geen ouderwetse sfeer. Voor ouderwets zwart-wit kijk dan eens naar foto's van Helmut Newton, Ata Kandó en vele anderen

  7. peter.de.greef1@pandora.b
    Profiel peter.de.greef1@pandora.b schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 21:08  | reageer

    @gast, wat een hoop nare opmerkingen, houden we het effe leuk als het kan. @Marit doe zo verder! ! !

  8. HB
    HB schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 23:28  | reageer

    Het probleem bij het omlaag brengen van verzadiging is dat het contrast van complementaire kleuren kan wegvallen als ze dezelfde lichtsterkte hebben. Neem bijvoorbeeld een plaatje met rood en groen in dezelfde lichtsterkte, dit heeft een hoog contrast (in kleur) maar haal je de verzadiging omlaag, dan houd je 1 grijs vlak over en is je contrast in zwart/wit dus helemaal weg. Bij de andere (door de 3e gast omschreven) methode is dat niet zo.
    @peter: het had misschien best iets aardiger geformuleerd mogen worden dat er wat haken en ogen aan Marits werkwijze kunnen zitten. Maar die zitten er wel aan, het is dus geen algemeen aan te raden methode.

  9. gast schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 23:39  | reageer

    peter.de.greef1,

    Hoezo nare opmerkingen? Het is de waarheid. Het is niet verstandig om je verzadiging naar -100 terug te brengen. Alles wordt dan dezelfde tint grijs...

    En wat bij zwartwit en kleur ingebracht op zwartwit ook vaak nog komt kijken, is het subtiel doordrukken en tegenhouden.

  10. gast schreef op woensdag 24 februari 2016 om 07:37  | reageer

    Het is de toon die de muziek maakt.
    Ik ben wel blij met alle opmerkingen ik zal er mijn voordeel mee doen. Bedankt allemaal.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord