Nando Harmsen

Waarom fotograferen we landschappen niet vaker in zwartwit?

maandag 19 september 2022, 16:32 door | 2.340x gelezen | 25 reacties

We kijken altijd met respect naar de landschapsfoto's van Ansel Adams. We zien zijn werk als het grote voorbeeld, als kunst.

Toch weigeren we om in zijn voetstappen te treden, want een landschapsfoto in zwartwit, dat kan toch niet? Waarom fotograferen we landschappen niet vaker in zwartwit?

Ansel Adams. Hij is het grote voorbeeld van veel landschapsfotografen. Zijn werk is beroemd, zijn werk is voor een groot deel zwartwit. Sterker nog, het befaamde zone-systeem voor zwartwit fotografie is zijn geesteskind.

Nando zwartwit bergen wolken

Geen kleuren. Is dat erg, of toch niet?

Wanneer we op een mooie plek staan, vroeg in de ochtend bij zonsopkomst, of vroeg in de avond bij zonsondergang, zoeken we meestal de kleuren op. Prachtige rode kleuren in de lucht, wolken, en reflecties in het water. Oh wee wanneer je een dergelijke foto in zwartwit zou presenteren.

Nando de weg

Een weg door IJsland. Natuurlijk kwam er de vraag over hoe de foto eruit zou zien in kleur.

Ik kies regelmatig zwartwit voor mijn landschapsfoto's. Voor mijn gevoel doe ik dat veel te weinig, want ik vind het fantastisch.

Wanneer ik deze foto dan presenteer op sociale media, komt er onvermijdelijk de opmerking of ik de foto ook in kleur heb. Of de vraag, hoe de foto er in kleur uit zou zien.

Het lijkt wel alsof zwartwit taboe is in landschapsfotografie. Alsof er altijd kleuren aanwezig moeten zijn. Sterker nog, het is bijzonder dat mijn keuze voor zwartwit sowieso ter discussie komt. Het is toch mijn beslissing hoe ik mijn werk presenteer?

Nando veenpluis

Als ik kies voor zwartwit, is dat mijn keuze als fotograaf/artiest. Je vraagt de kok toch ook niet hoe een gerecht zou smaken met koriander in plaats van thijm.

Kleur kan mooi zijn in een landschap, dat is gewoon een feit. Maar net zo vaak is kleur een afleiding. We staren ons zo blind op adembenemende kleuren dat een zwakke compositie niet meer opvalt.

Haal adembenemende kleuren weg, en kijk dan nog eens naar de foto. Is die nog steeds zo mooi? Of is de foto niet zo interessant meer?

Ansel Adams maakte zijn beroemde foto's in zwartwit. Ze zijn prachtig, en dat betekent dat het meer is dan een goede toepassing van het zone-systeem. Het is ook een goede compositie waar we naar kijken. Het is een combinatie van de twee die zijn foto's zo mooi maakt.

Nando fietspad

Ik wil meer zwartwit fotograferen, gewoon omdat ik het mooi vind. Een andere reden hoef ik toch niet te hebben?

Misschien is het altijd kleur gebruiken in een landschap wel een manier om de kijker af te leiden van het ontbreken van een goede compositie, of zelfs van een ronduit slechte foto. Je ziet het vaak terug komen in de reacties op die foto's, er wordt niet verder gekeken dan de prachtige kleuren.

En wie weet, misschien heeft de opmerking die ik krijg op mijn zwartwit landschapsfoto wel dezelfde oorzaak: een onaantrekkelijke compositie. Die wordt dan niet gemaskeerd door mooie kleuren. Zou daar dus de reden liggen dat we landschappen niet vaker in zwartwit fotograferen?

Wat vind jij van landschapsfoto's in zwartwit? Hou je er niet van? Zie je liever kleuren? Dan vermoed ik dat je de foto's van Ansel Adams ook niet mooi vindt, toch?

Ik lees je mening graag in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

25 reacties

 1. RAWshooter
  RAWshooter schreef op dinsdag 20 september 2022 om 10:34

  Zwart-wit is een beperking van de techniek. Als er vanaf het begin van de fotografie in kleur werd gewerkt was er nooit zoiets als een keuze voor zwart-wit in camera of Photoshop terecht gekomen.

 2. Anita
  Anita schreef op dinsdag 20 september 2022 om 10:36

  Beste Nando, het zijn prachtige foto's met mooie verschillende grijstinten in de foto's. Mijn vraag is of u de foto's eerst in kleur trekt en dan omzet in kleur? Of trekt u direct zwart/wit foto's? Wat is de beste manier?

 3. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 20 september 2022 om 10:39

  Nando, in grote lijnen ben ik met je eens. Een landschap moet ook in z/w kunnen. Ik vind wel dat het landschap er zich voor moeten lenen. Het werkt niet altijd. Vroeger, in het analoge tijdperk had je natuurlijk de z/w film. Daarnaast kon je dan nog filters gebruiken zoals rood-, geel-, groen- en oranjefilters. Tegenwoordig moet je de omzetting in de nabewerking op de pc doen en ook dan kan je digitale filters toepassen, maar dat is een stuk moeilijker om het naar jouw zin te krijgen. Dat geldt voor mij althans.
  Direct in z/w fotograferen met de camera gaat ook, maar mijn ervaring is dat zoiets toch niet bevredigend werkt. Je moet dan toch in de nabewerking veel corrigeren.
  Met veel interesse heb ik jouw artikel gelezen. Zoals gezegd ben ik het in grote lijnen met je eens. Maar zoals vaak is het gemakkelijker gezegd dan gedaan. De hierboven genoemde filters heb ik in het analoge tijdperk veel gebruikt omdat ze sfeerbepalend zijn. Voor nu in de digitale fotografie heb ik daar nog geen bevredigende oplossing voor gevonden.

 4. Siegfried
  Siegfried schreef op dinsdag 20 september 2022 om 10:43

  Beste, soms werkt zwart/wit maar kleur is meestal een stuk beter. Jouw foto hierboven van het dennenbos op een helling in we wolken werkt vb wel, voor die andere foto's mag je ze voor mij gerust in kleur laten (meer detail te zien), dat is natuurlijk mijn mening ...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.635 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord