Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

De knop zwart-witomzetting indrukken is nooit genoeg

zondag 12 november 2023, 20:02 door | 1.462x gelezen | 1 reactie

Soms zie ik zwart-wit foto's waarvan het duidelijk is dat die gemaakt is door de knop zwart-witomzetting in te drukken. Helaas is die foto dan ook nog vaak naast een kleurenversie geplaatst met die gevreesde vraag: wat is mooier.

Een kleurenfoto omzetten naar zwart-wit is een heel persoonlijke keuze. Die moet jij als fotograaf maken en het niet overlaten aan je volgers op Social Media of je vrienden. Wees niet onzeker over de keuze of je zwart-wit wilt of niet. Maak die keuze.

Heb je de keuze voor zwart-wit gemaakt, druk dan niet alleen die knop zwart-witomzetting in. Meestal komt dat neer op het verwijderen van de kleuren uit de foto, niets meer en niets minder. Dat levert in de vrijwel altijd een ongeďnspireerde foto op.

Wil je een foto naar zwart-wit omzetten, doe dit dan met veel aandacht. Wat je vooral moet doen is spelen met de kleurkanalen in je fotobewerkingsprogramma. Kleuren gebruiken voor zwart-wit klinkt vreemd, maar het geeft je ongekend veel mogelijkheden.

Als voorbeeld heb ik een veld met klaprozen gekozen. In kleur levert dit een aardig contrast op tussen groen en rood. De foto is in de kleurenversie verder niet bijster interessant. Het is een veld met klaprozen, niets meer en niets minder. Kijk maar eens.

Nando zwart wit met kleurkanalen 3


Misschien is zwart-wit een betere keuze. Dan valt er van die niet zo heel spannende kleurenfoto misschien nog iets aantrekkelijkers van te maken.

Daarvoor heb ik de foto in Lightroom Classic omgezet naar zwart-wit. Met de knop zwart-witomzetting, want daar is die voor. Echter, het resultaat is heel vreemd. De klaprozen zijn in feite niet meer zichtbaar. Zowel groen als rood hebben vrijwel dezelfde grijstint in zwart-wit.

Nando zwart wit met kleurkanalen


Dat moet beter kunnen, want rood en groen verschillen nogal in kleur. Daarvoor heb ik het zwart-wit paneel in Lightroom Classic geopend en de rood- en oranjetinten lichter gemaakt. Tegelijkertijd heb ik de groentinten en geeltinten donkerder gemaakt.

Ik heb ook nog de blauwtinten in helderheid aangepast. Ze zijn donkerder gemaakt waardoor het contrast met de witte wolken groter is geworden. Vergelijk dit resultaat maar eens met de vorige zwart-witomzetting. Ik denk dat je het verschil heel opvallend zal vinden.

Nando zwart wit met kleurkanalen 2


Dit laat zien dat je niet zomaar even een zwart-witomzetting kan doen. Je moet er aandacht aan besteden, en spelen met de kleurkanalen om het beste resultaat te behalen. Als je dan het resultaat ziet, dan kan die kleurenversie simpelweg vergeten worden. Dit is oneindig veel beter en interessanter. Althans, dat is mijn mening.

Hoe maak jij je zwart-wit foto's? Ga jij ook aan de slag met kleurkanalen, of heb je daar nooit gebruik van gemaakt? In dat geval, probeer het eens uit.


Meer weten over zwart-wit fotografie?


Bekijk dan de cursus zwart-wit fotografie op Photofacts Academy. De cursus wordt gegeven door Nando Harmsen en behandelt alle aspecten van het maken van de mooiste zwart-wit foto's.


Welke camera instellingen kun je het beste gebruiken, waar kijk je naar en hoe bepaal je wat werkt, en wat niet werkt? Hoe ga je aan de slag in je fotobewerkingsprogramma om het meest optimale contrast te behalen? Wat is het zone systeem, en hoe gebruik je het voor je zwart-wit foto's?

Dat en nog meer komt aan bod in deze boeiende cursus.

» Bekijk de cursus Zwart-wit Fotografie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. arend van Beek
    arend van Beek schreef op woensdag 15 november 2023 om 21:24  | reageer

    Interessante aanpak en een mooie aanvulling op voor de hand liggende techniek

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Zwart-wit fotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord