Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

7 tips om diepte in je landschapsfoto's te krijgen

woensdag 9 september 2020, 20:10 door | 3.688x gelezen | 0 reacties

Bij het maken van landschapsfoto's is diepte in je beeld vaak iets wat je graag voor elkaar kunt krijgen. In deze video deelt landschapsfotograaf Mads Peter Iversen 7 tips over hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.


Voor wie liever leest dan kijkt, dit zijn de zeven tips die hij geeft.

1. Gebruik een groothoekobjectief


Bij een groothoekobjectief komt alles wat dichtbij je objectief is, groot in beeld. Alles wat wat verder weg is wordt al snel heel klein. De diepte krijg je dus doordat je onderwerp heel prominent in beeld is en de achtergrond een beetje wegvalt doordat het allemaal zo klein wordt.

2. Zet iets in je voorgrond


Zorg dat je twee onderwerpen in je beeld zet. Iets vooraan in de voorgrond en iets wat iets verder weg staat. Door je voorgrond mee te nemen in je foto wordt de diepte duidelijk.

3. Gebruik leidende elementen


Je kunt ook diepte maken door een lijn de kijker de foto in te laten leiden. Een (bos)pad kan daar heel goed voor gebruikt worden. Doordat je het pad van groot in de voorgrond naar klein in de achtergrond in de foto ziet, zie je ook de diepte.

4. Gebruik het verschil in grote


Wanneer je zowel in de voorgrond als in de achtergrond hetzelfde onderwerp hebt (zoals heide in het voorbeeld in de video), zie je door het verschil in grote ook de diepte. Vooraan zie je de heide groot, verder weg wordt het steeds kleiner.

5. Gebruik lagen in je landschap


Je kunt ook diepte zichtbaar maken door lagen in het landschap zichtbaar te maken. Dus laat in je beeld elementen op verschillende lagen terugkomen. Bijvoorbeeld twee bomen die achter elkaar staan of -een klassiek voorbeeld- verschillende heuvels achter elkaar.

6. Gebruik mist om de diepte te benadrukken


Mist zorgt voor een mooi onderscheid tussen de voor- en achtergrond. Je kunt mist zo gebruiken als een laag (zoals in de vorige tip).

7. Gebruik een kleine scherptediepte


Zijn laatste tip om diepte in een landschapsfoto duidelijk te maken, is door te fotograferen met een kleine scherptediepte. Dit effect wordt sterker als je camera dicht bij je onderwerp staat en de afstand tot de achtergrond groot is.

Uiteraard helpt het ook om een groot diafragma te gebruiken, bijvoorbeeld f/4. De achtergrond wordt dan onscherp waardoor er ook veel diepte zichtbaar is in de foto.


Meer weten over landschapsfotografie?


Ontdek in de Masterclass landschapsfotografie op Photofacts Academy hoe je de mooiste landschapsfoto's maakt die het inlijsten waard zijn. Landschapsfotograaf Bas Meelker onthult je zijn geheimen om met de mooiste landschapsfoto's thuis te komen.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord