Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Adobe gebruikt AI om gephotoshopte foto's te herkennen

woensdag 27 juni 2018, 16:32 door | 3.891x gelezen | 3 reacties

Zoals algemeen bekend wordt Adobe's software al jarenlang gebruikt als hulpmiddel om fake foto's te maken. Nu ontwikkelt het bedrijf echter software om juist de strijd aan te binden tegen fotomanipulaties. Adobe zet AI (Artificial Intelligence) in om fotomanipulaties te herkennen. Dit om het vertrouwen en de authenticiteit in digitale media te vergroten!

Adobemanipulationdetection


Naast het gebruiken van Photoshop voor goede dingen, gebruiken sommige mensen deze krachtige gereedschappen om valse foto's in elkaar te knutselen om die te gebruiken voor misleidende doeleinden, schrijft Adobe.

In aanvulling op het creëren van nieuwe mogelijkheden en functies voor het maken van digitale media, onderzoekt Adobe nu ook de grenzen van wat mogelijk is met behulp van nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, om het vertrouwen en de authenticiteit in digitale media te vergroten.

Adobe-onderzoeker Vlad Morariu heeft gewerkt aan de uitdaging om beeldmanipulatie te detecteren als onderdeel van het door de overheid gesponsorde DARPA Media Forensics-programma.


Er bestaan nu al tools die kunnen helpen bij het herkennen van manipulatie. Dingen zoals metadata en programma's die kenmerken van foto's onderzoeken (bijvoorbeeld ruis, randen, belichting, pixels).

Kunstmatige intelligentie-technologie kan dit echter naar een hoger niveau tillen. AI kan helpen om nep-fotodetectie eenvoudiger, sneller, betrouwbaarder en informatiever te maken.

In een nieuw artikel getiteld Learning Rich Features for Image Manipulation Detection beschrijft Morariu hoe Adobe hiervoor AI gebruikt.

Het team richtte zich op drie algemene technieken voor beeldmanipulatie: splitsen (delen van twee foto's gecombineerd), kopiëren-verplaatsen (objecten in foto verplaatst / gekloond van de ene plaats naar de andere), en verwijderen (objecten verwijderd uit foto's en ingevuld, zoals met inhoud -Aware Fill).

Elk van deze technieken heeft de neiging bepaalde artefacten achter te laten, zoals sterke contrastranden, opzettelijk gladgestreken gebieden of verschillende ruispatronen.

Met behulp van tienduizenden voorbeelden van bekende, gemanipuleerde afbeeldingen, hebben ze met succes een diepgaand neuraal netwerk getraind om beeldmanipulatie te herkennen.

AI kan helpen identificeren hoe en waar een foto werd gemanipuleerd in slechts enkele seconden.

Deze technologieën zullen de traditionele middelen van "vertrouwen" in de fotojournalistiek slechts aanvullen, niet vervangen! De Associated Press en andere nieuwsorganisaties publiceren richtlijnen voor het passend digitaal bewerken van foto's voor nieuwsmedia.

De rol die Adobe hierin kan spelen is het ontwikkelen van technologie die alleen helpt die authenticiteit te bewaken en te verifiëren als onderdeel van het gehele proces.

Het is natuurlijk belangrijk deze nieuwe technologieën te ontwikkelen, maar uiteindelijk worden ze gecreëerd in dienst van de samenleving. We zullen daarom ook de verantwoordelijkheid moeten delen om mogelijke negatieve effecten van deze nieuwe technologieën aan te kaarten bij onze sociale instellingen en conventies.

Bron: PetaPixel

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

3 reacties

  1. Gustaaf
    Gustaaf schreef op dinsdag 3 juli 2018 om 14:17  | reageer

    Dit komt dan wel eindelijk op zijn tijd want ik kom soms nu steeds prachtige maar onmogelijke foto's tegen. Mooie maar samengestelde foto's. Kan en mag volgens mij maar ga je ze dan niet als unieke foto's uitbrengen.

  2. jaak
    jaak schreef op dinsdag 3 juli 2018 om 18:34  | reageer

    in plaats van de "artefacten" te gebruiken voor detectie, zouden ze beter deze artefacten remedieëren.

  3. Paul
    Paul schreef op dinsdag 3 juli 2018 om 23:43  | reageer

    Wanneer foto's bewerkt worden om via publicatie anderen te manipuleren of opzettelijk op het verkeerde been te zetten middels vervalste beelden. Op welk vlak dan ook. Dan ben ik blij met AI. Dan kan het niet snel genoeg beschikbaar zijn. Daar zal een fotoredactie en het publiek ook erg blij mee zijn.
    Neemt niet weg dat een "realistische" foto die gepresenteerd wordt netjes waarheidsgetrouw afgewerkt moet zijn vind ik. De puntjes op de "I". Dat is iets anders dan manipuleren. Anders dan bij "kunstfotografie" waarbij het duidelijk is dat het de waarheid tart en manipulatie niet kwaadaardig bedoeld is. Er zijn zo veel vormen van fotografie en belevingen van fotografie als meningen en smaken van mensen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.842 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord