Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Hoe krasvast is een camerasensor?

zaterdag 11 juli 2020, 23:32 door | 5.261x gelezen | 5 reacties

De meeste fotografen gaan voorzichtig om met de sensor in hun camera. Netjes de bodydop erop als er geen lens op zit enzovoorts. Maar hoe gevoelig is een camerasensor eigenlijk? Youtuber Arthur R probeert het uit met stof, zand, olie en een mes.


Een beetje pijnlijk om naar te kijken, vooral het mes. En helaas zien we niet of zijn acties wellicht wel effect hebben op het beeld.

Over het algemeen lijk je te kunnen stellen dat je sensor best wel wat kan hebben. Zolang je niet met een mes op je sensor gaat krassen dan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

5 reacties

  1. Herman Lambers
    Herman Lambers schreef op dinsdag 14 juli 2020 om 14:22  | reageer

    Volgens mij kun je de sensor nooit beschadigen omdat hij beschermd ligt achter een filter. Als dat niet zo was, werd een stofje ook niet vervaagd door een grote lensopening. Deze stofje zitten dus ook niet op de sensor maar op het filter.

  2. Will Herlaar
    Will Herlaar schreef op dinsdag 14 juli 2020 om 18:00  | reageer

    Niet helemaal waar Herman. Als ik van lens wissel op mijn Fujifilm X-T3 dan kijk je recht op de sensor...geen filter of iets dergelijks.

  3. Maikel
    Profiel Maikel schreef op dinsdag 14 juli 2020 om 20:08  | reageer

    er zit altijd een IR filter in je camera, strak op de sensor. dat lijkt de sensor maar er zit dus nog een dun glasplaatje op. bij astrofotografie moet dat filter verwijderd worden om ook H alpha (waterstof diep rood) te kunnen fotograferen dit wordt voor het grootste gedeelte tegengehouden door dat filter..

  4. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op woensdag 15 juli 2020 om 13:45  | reageer

    Sterker nog: er zit een IR-filter, een UV-filter en nog een relatief dikke glasplaat voor de sensor.
    Bij sommige camera's komt het helaas ook voor dat er stof onder de glasplaat terecht komt. Dat stof is dus ook niet zo weg te krijgen met een sensorreiniging, waardoor deze teruggestuurd moet worden.

  5. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op woensdag 15 juli 2020 om 13:57  | reageer

    Even over het filmpje:
    In het begin gaat hij over de sensor met een sensorswab terwijl de camera nog niet in reinigingsstand staat, hierdoor beweegt hij de sensor nogal heftig. Niet bepaald slim om te doen.
    Hij doet ook net alsof bijna niets een sensor aantast, maar ik heb toch vaak genoeg sensoren met kleine krasjes voorbij zien komen. Meestal door mensen die hun sensor (verkeerd) schoon probeerden te maken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord