Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Cas van der Voorn

Video: Een fletse lucht verfraaien

zaterdag 12 oktober 2013, 19:37 door | 11.567x gelezen | 10 reacties

Het zal je maar gebeuren: Je komt thuis na een mooie reis met een geheugenkaart vol landschapsfoto's en dan blijkt op sommige opnamen de lucht veel te flets. Een gevolg van de beperkingen van je camera in het registreren van lichte en donkere partijen. De belichtingsmeter kiest dan een gemiddelde en dat is vaak niet jouw keuze.

Gelukkig is er een eenvoudige manier om de lucht in je foto's sterk te verbeteren, maar die zit nogal verstopt in Photoshop. Wij laten je zien hoe het werkt in deze korte les.


Tip: Klik op het icoontje rechts onderin de video-speler om de video in HD-kwaliteit op je gehele scherm te bekijken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Cas van der Voorn

Over de auteur

Samen met James van der Borght oprichter van De Photoshoppers waar fotografen van elk niveau hun kennis van Photoshop en/of Elements kunnen verdiepen. Kennis verpakt als Video-lessen: kort, krachtig en met maximale ondersteuning. Wij doen zelfs verzoeknummers. De Photoshoppers: Leren in je luie stoel.

10 reacties

 1. Eugène
  Eugène schreef op maandag 14 oktober 2013 om 00:47

  Handig, bedankt voor de heldere uitleg. Ik zou er wel op willen wijzen dat je foto- of videocamera, bij de meeste lichtsoorten buiten, een B&W polarisatiefilter nodig heeft. De foto wordt dan al bewerkt voordat het je beeldsensor bereikt (contrast en verzadiging). Jammer dat deze filters duur zijn maar zeker wel de aanschaf waard.

 2. Harrie van der Velden
  Harrie van der Velden schreef op dinsdag 15 oktober 2013 om 01:39

  Een polafilter werkt alleen onder een bepaalde hoek!

 3. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op dinsdag 15 oktober 2013 om 10:15

  Voor iedereen die zijn pola-filter wel eens vergeet hebben we in onze collectie een video-les die het pola-effect heel goed nabootst. Er wordt altijd gezegd dat dat niet kan in Photoshop, maar dat is niet waar: Onze oplossing voor Photoshop geeft prima resultaten, die voor Elements is iets minder, maar ook zeer bruikbaar. Beide oplossingen zijn ook onderdeel van de Acties die je kunt downloaden, daarmee wordt het pola-effect dus met 1 druk-op-de-knop toegepast.

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 15 oktober 2013 om 10:18

  Wat ik zelf eenvoudiger vind, is om dat in Lightroom te doen met behulp van het gradueel filter. Dat leg je direct over de foto, zodat je niet in menuutjes hoeft. Vervolgens kun je non-destructief de belichting naar beneden bijstellen. En eventueel zou je zelfs nog wat met de saturatie of de witbalans of hue kunnen doen, zodat je wat extra mogelijkheden hebt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord