Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Cas van der Voorn

Video: Een fletse lucht verfraaien

zaterdag 12 oktober 2013, 19:37 door | 12.256x gelezen | 10 reacties

Het zal je maar gebeuren: Je komt thuis na een mooie reis met een geheugenkaart vol landschapsfoto's en dan blijkt op sommige opnamen de lucht veel te flets. Een gevolg van de beperkingen van je camera in het registreren van lichte en donkere partijen. De belichtingsmeter kiest dan een gemiddelde en dat is vaak niet jouw keuze.

Gelukkig is er een eenvoudige manier om de lucht in je foto's sterk te verbeteren, maar die zit nogal verstopt in Photoshop. Wij laten je zien hoe het werkt in deze korte les.


Tip: Klik op het icoontje rechts onderin de video-speler om de video in HD-kwaliteit op je gehele scherm te bekijken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Cas van der Voorn

Over de auteur

Samen met James van der Borght oprichter van De Photoshoppers waar fotografen van elk niveau hun kennis van Photoshop en/of Elements kunnen verdiepen. Kennis verpakt als Video-lessen: kort, krachtig en met maximale ondersteuning. Wij doen zelfs verzoeknummers. De Photoshoppers: Leren in je luie stoel.

10 reacties

  1. Eugène
    Eugène

    Handig, bedankt voor de heldere uitleg. Ik zou er wel op willen wijzen dat je foto- of videocamera, bij de meeste lichtsoorten buiten, een B&W polarisatiefilter nodig heeft. De foto wordt dan al bewerkt voordat het je beeldsensor bereikt (contrast en verzadiging). Jammer dat deze filters duur zijn maar zeker wel de aanschaf waard.

  2. Harrie van der Velden
    Harrie van der Velden schreef op dinsdag 15 oktober 2013 om 01:39  | reageer

    Een polafilter werkt alleen onder een bepaalde hoek!

  3. Cas van der Voorn
    Profiel Cas van der Voorn schreef op dinsdag 15 oktober 2013 om 10:15  | reageer

    Voor iedereen die zijn pola-filter wel eens vergeet hebben we in onze collectie een video-les die het pola-effect heel goed nabootst. Er wordt altijd gezegd dat dat niet kan in Photoshop, maar dat is niet waar: Onze oplossing voor Photoshop geeft prima resultaten, die voor Elements is iets minder, maar ook zeer bruikbaar. Beide oplossingen zijn ook onderdeel van de Acties die je kunt downloaden, daarmee wordt het pola-effect dus met 1 druk-op-de-knop toegepast.

  4. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 15 oktober 2013 om 10:18  | reageer

    Wat ik zelf eenvoudiger vind, is om dat in Lightroom te doen met behulp van het gradueel filter. Dat leg je direct over de foto, zodat je niet in menuutjes hoeft. Vervolgens kun je non-destructief de belichting naar beneden bijstellen. En eventueel zou je zelfs nog wat met de saturatie of de witbalans of hue kunnen doen, zodat je wat extra mogelijkheden hebt.

  5. Mario Bentvelsen
    Mario Bentvelsen schreef op dinsdag 15 oktober 2013 om 11:27  | reageer

    Ingewikkeld hoor, met NIK color efex werkt het allemaal zoveel simpeler. Ik kies in dit geval meestal het graduated neutral density-filter om de lucht door te drukken.

  6. Willie
    Willie schreef op dinsdag 15 oktober 2013 om 21:05  | reageer

    Ik ben hieraan begonnen in PS 5 maar heb bij stylen niet het door u aangegeven verloop van zwart naar transparant. Hoe is dit te bekomen ? Ik heb nogal met dit weer wat foto's gemaakt waarbij ik dit zou kunnen toepassen.

  7. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 15 oktober 2013 om 21:31  | reageer

    @Mario: wat ik zo gezien heb gaat dat met NIK op een soortgelijke manier als die ik net beschrijf in Lightroom. Lijkt me inderdaad praktischer.

  8. Cas van der Voorn
    Profiel Cas van der Voorn schreef op dinsdag 15 oktober 2013 om 22:12  | reageer

    @Willie: Waarschijnlijk staat de voorgrondkleur niet op zwart. Druk de D-toets in vóórdat je het verloop opent, dan zou het goed moeten gaan.

    @Erik, Mario: Over wat eenvoudiger is (Lightroom, Photoshop, Elements of een -dure- set effectfilters) zou je een boek kunnen schrijven. Of een hele lange video opnemen. Maar onze video's duren niet langer dan 5 minuten, dus daar beginnen we niet aan. Het is bovendien een kwestie van smaak en vooral gewenning.

    Het voordeel van de non-destructiviteit van LR versus Photoshop is overigens een fabeltje: Wie werkt met lagen weet dat dat aspect bij Photoshop zelfs beter verzorgd is. En een RAW bestand is per definitie non-destructief.

  9. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 16 oktober 2013 om 15:07  | reageer

    @Cas: Het is zeker ook een kwestie van smaak en gewenning (vandaar de zin 'Wat ik zelf eenvoudiger vind...' knipoog ). Zodra je in Ps zo'n filter in een laag hebt vastgelegd, kun je hem niet zo eenvoudig meer verplaatsen, dan moet je de laag verwijderen en het opnieuw doen. In Lr klik je te allen tijde de pin van je filter aan en pas je aan wat je wilt of je verplaatst hem.

  10. Mariëtte
    Mariëtte

    Mijn kennis van Photoshop is vrij basaal, dus ik ben erg blij met dit soort instructiefilmpjes.
    Heel leerzaam.
    Bedankt!!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.789 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord