Buitenaards mooie foto's van NASA
zondag 23 september 2007, 14:42 door Richard Hijmering | 11.652x gelezen | 6 reactiesEen tijdje geleden meldden we dat NASA 67 Nikons D2X, 39 Nikkor lenzen en 64 speedlight flitsers heeft aangeschaft. Bronnen zeggen dat deze zijn meegegaan op de afgelopen missie, ST118, met de Space Shuttle Endeavor. Yep, dat is de missie waar er weer problemen waren wegens een stuk ijs. Zou toch zonde zijn geweest als het toch misgelopen was met al die mooie camera's aan boord.
Maar nu de missie succesvol zijn eind heeft gehaald worden de eerste foto's openbaar. Hier zijn een aantal geweldige foto's te zien die onder de tafel zijn uitgelekt. Ook de officiële foto's van de missie te zien (klik op 'STS-118: Endeavour's Mission in Photos' in de rechter kolom) . Het eerste wat mij opviel is de ongelofelijke scherpte en mooie belichting van de foto's. Natuurlijk worden er duizenden foto's gemaakt met geweldige camera's en worden alleen de beste getoond. Maar bedenk wel dat getalenteerd fotograaf niet een van de vereisten is om astronaut te worden.
De ruimte is net zo adembedemend als dat hij vijandig is. Als eerste is er een vacuum, dus geen stofje tussen je lens en object te bekennen welke de helderheid, contrast en scherpte kan bederven. Dit kan je vergelijken met een mooie lente ochtend nadat de regen alle stof uit de lucht heeft weggespoeld. Alles is dan ongelovelijk helder. In de ruimte is dit nog eens velen malen beter. Ten tweede weet iedereen dat zonlicht de beste lichtbron is voor fotografie. En zonlicht is er volop. Als de zon te fel is, is deze ook zo fel dat je camera verbrandt en is er geen zonlicht, is het meteen veel te donker om ook maar iets te zien. Maar als je kan fotograferen is de zon ook meteen op zijn best. Daarnaast heb je nog een zeer grote mooie blauwe reflector in de vorm van de aarde. Met andere woorden de ruimte is de ideale omgeving om te fotograferen. Alleen jammer dat we hem nog niet zo makkelijk kunnen bereiken.
Maar voor degene die niet kunnen wachten: NASA is op zoek naar nieuwe astronauten. Geeft je wel de kans om met een Nikon D2X in de ideale omgeving te fotograferen. Maar er bestaat wel de kans dat je af en toe op reis bent!
© NASA; Spaceshuttle Endeavor in een baan rond de aarde
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.
6 reacties
-
-
Reinoud schreef op zondag 23 september 2007 om 22:44 | reageer
Bedankt voor jullie leuke blog
-
Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 24 september 2007 om 08:24 | reageer
ABN komt toch op de derde plaatse in een fotoblog?
1) de foto's
2) het verhaal
3) de taalvauten
Als je het kan, dan verbeteren... Maar als er wat voutjes op de site staan dan is dat maar zo hoor. Trek me er echt zelden wat van aan.
Leuk verhaal dit, heb ook even wat andere foto's zitten bekijken die vanuit de ruimte gemaakt zijn en het is er inderdaad wel heel erg mooi om foto's te maken hoor. Alleen het gevarengeld komt niet overeen met de werkelijkheid. -
Elja Trum schreef op maandag 24 september 2007 om 09:17 | reageer
Zelfs met de gevaren lijkt het me toch wel top om eens foto's te kunnen maken van buiten de dampkring. Wie weet wordt het ooit nog eens bereikbaar.
Wat betreft de taalfouten, we doen natuurlijk ons best het zo goed mogelijk te doen. Ik had eigenlijk gewoon echt beter moeten opletten op school en wil me er, nu ik zoveel schrijf, toch ook wat meer in gaan verdiepen. Uiteindelijk gaat het om de inhoud en lezen de meesten wel om de foutjes heen, maar dat moet geen excuus zijn. -
Richard Hijmering schreef op dinsdag 25 september 2007 om 09:02 | reageer
Ik zal mijn taalcontroleur op zijn kop geven. Ben een beetje dislexs met taal.
Ik vond eht geld ook zwaar tegen vallen als astronaut. Maar ja er zijn mensen die het gratis willen doen. Daar spelen ze natuurlijk op in. En in de ruimtevaart bestaat er niet zoiets als gevarengeld. Als je om komt word je gewoon beroemd. -
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Adobe en de kosten voor AI generative fill
door Nando Harmsen
-
De laagste ISO-waarde is niet de beste ISO-waarde
door Nando Harmsen
-
Een hoge ISO-waarde? Of gecorrigeerde onderbelichting?
door Nando Harmsen
-
De waarde van beeld. Hoe staat de fotografie markt ervoor?
door Wilmar Dik
-
Creatief fotograferen met Paardebloemen
door Laura van der Burgt
-
Een time-lapse van de zon; heb je even tijd?
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.