Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Robert Kruyskamp

De beste 'splash' pagina's voor fotografen

vrijdag 22 maart 2013, 22:37 door | 7.748x gelezen | 3 reacties

Flickr. 500px. Tumblr. Google+. Facebook. Instagram. In deze tijd lijkt foto's delen bijna net zo belangrijk als foto's maken. En voor je het weet, staan je foto's all over the place. Dan is het handig op een persoonlijke pagina alle webprofielen overzichtelijk bij elkaar te zetten. Wie geen eigen website ambieert, kan dan kiezen voor een 'splash' pagina. Een soort digitaal visitekaartje.

Er bestaan een aantal platforms waarmee je eenvoudig zo'n splash pagina kan maken (DooID, Follr, Zerply), maar voor deze mini-test vergelijken we Flavors.me en About.me. Deze twee zijn het meest geschikt voor fotografen.

Flavors.me


Flavors.me is een freemium service. Er bestaat een gratis versie, maar wie meer opties wenst, moet 20 dollar per jaar aftikken. Een account aanmaken is eenvoudig: met een emailadres, gebruikersnaam (later aan te passen, wat handig is) en wachtwoord kan je aan de slag.

Het designpanel loodst je langs alle opties. Een bio schrijven, webprofielen toevoegen (in de gratis versie maximaal vijf), een achtergrondfoto uploaden, een lay-out kiezen (gratis versie biedt er zeven, wie betaalt krijgt er tien meer), en de kleuren en lettertypes aanpassen.

Het blokje met de naam en het biografietje kan slechts beperkt in de gekozen lay-out verplaatst worden. Iets om rekening mee te houden bij het kiezen van de achtergrondfoto.

Ingewikkeld is het maken van een Flavors-pagina niet, maar erg intuÔtief kan je het ook niet noemen. Het linken van de pagina aan services als Flickr en Tumblr vereist autorisatie, er wordt gecommuniceerd via API's.

Tijdens het koppelen liep mijn testpagina regelmatig vast, wellicht omdat Flavors.me niet ideaal lijkt te werken in Google Chrome. Ook gebeurde het herhaaldelijk dat na het uitloggen aanpassingen in het design niet waren opgeslagen.

Het automatisch updaten van de verschillende feeds werkt niet altijd, en dan moet je handmatig een "slinger geven" aan de updateknop. Niet veel werk, maar het idee van zo'n splash pagina is nu juist dat je 'm aanmaakt, en er dan geen omkijken meer naar hebt.

Flavors me

Voor fotografen scoort Flavors.me vooral goed met de portfolio-achtige presentatie van bijvoorbeeld je foto's op Flickr. Flavors.me laat de sets op Flickr zien in een fraaie gallery, waarvan de vormgeving naar wens kan worden aangepast. Je kunt via het designpanel aanvinken welke sets je wilt tonen. Wie hier even wat aandacht aan besteedt, maakt zo van de Flavors.me pagina een strak ogend portfolio.

De betaalde versie van Flavors.me biedt een aantal extra's: meer keuze qua lettertypes, zelf de meta data bepalen, een contactformulier maken, en het gebruik van een eigen domeinnaam.

About.me


Je kunt voor About.me geen eigen domeinnaam gebruiken. Maar de url about.me/[naam] is zo ijzersterk dat het nauwelijks een bezwaar genoemd kan worden. Alle opties van About.me zijn gratis, wellicht de reden waarom je de nogal prominente toolbar niet kunt verwijderen. Zelf heb ik dat enigszins opgelost door in mijn design een kleurstelling te kiezen die past bij het About.me logo.

Ook bij About.me is het aanmelden eenvoudig, en het maken van de pagina kost - in vergelijking met Flavors.me - weinig tijd en moeite. Het aantal opties voor aanpassingen is beperkt, maar alles werkt wel snel en intuÔtief. Het koppelen van mijn pagina met de Tumblr en Flickr accounts leverde geen problemen op.

About me

Voordeel bij About.me: het tekstblokje met naam en biografie is naar elke plek in de pagina te verplaatsen. Je kunt zo goed rekening houden met de compositie in de gekozen achtergrondfoto. Verder laadt de inhoud van de verschillende feeds snel, en zijn de updates actueel. Spijtig is dat je het kader waarin de foto's worden getoond niet kan aanpassen. Je moet het doen met een wat saaie slide show, zonder de strakke portfolio-look van Flavors.me.

Aardige optie op About.me is dat je aan de pagina maximaal 10 tags kan toevoegen. In kernwoorden vertel je nog iets over jezelf en je fotografie, maar het is zo ook mogelijk om About.me pagina's van andere fotografen of bijvoorbeeld landgenoten te zoeken. Flavors.me kent een soortgelijk systeem, maar dat zit verstopt in het betaalgedeelte.

Verder biedt About.me bezoekersstatistieken, een automatisch aangepaste pagina voor smartphones, en email- en follow-buttons. Allemaal standaard en gratis.

Conclusie


Een splash pagina is voor fotografen een goedkope (of zelfs gratis) mogelijkheid om zonder veel gedoe en technische kennis een persoonlijke webpagina te maken. Handig als link in je email handtekening, en ideaal wanneer je geen behoefte hebt aan een dure website met onnodige toeters en bellen.

Flavors.me lijkt voor fotografen de beste keuze. Een combinatie met bijvoorbeeld een Flickr-account maakt het mogelijk een fraai vormgegeven portfolio te maken. In de praktijk is About.me echter gebruiksvriendelijker, meer betrouwbaar en sneller qua updates, en biedt dit platform standaard en gratis een aantal handige extra's.

Vandaar dat mijn keuze is gevallen op About.me.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Robert Kruyskamp

Over de auteur

Voormalig journalist en woonachtig in Den Haag. Fotografeert sinds de jaren 80 met camera's in alle soorten en maten, maar heeft een voorkeur voor lo-fi analoog gereedschap en mobiele fotografie.

3 reacties

 1. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 24 maart 2013 om 11:04  | reageer

  Leuk verhaal Robert. About.me vind ik persoonlijk ook gebruiksvriendelijker, wat ik tot nu toe gezien heb. Overigens: naast een bestaande website kan het ook bijdragen aan je vindbaarheid online, dus ook voor fotografen die al een website hebben, kan het toch een meerwaarde bieden.

  Wat ook een heel aardige is, is Vizify. Het is in feite bedoeld om een online CV aan te maken, maar je kunt het dusdanig tweaken dat je met name je foto's laat zien. Bij mij is ie wat algemener van opbouw, maar het oogt ook wel aantrekkelijk en kan dus misschien voor sommige fotografen ook een mooie optie zijn!

  Iets anders: wij hadden laatst volgens mij een discussie over Facebook en online privacy, toch? Je weet neem ik aan wel dat about.me je persoonlijke gegevens ook gebruikt voor marketingdoeleinden, ook door derden? knipoog

 2. Robert
  Profiel Robert schreef op zondag 24 maart 2013 om 11:22  | reageer

  Erik, dank voor aanvulling. Vizify kende ik nog niet.

  Wat Facebook betreft: zeker, About.me (= AOL) gebruikt mijn gegevens ook, net als Microsoft en Google en de andere grote clubs. Dat is - misschien helaas - nu eenmaal hoe internet werkt in deze tijd. Maar bij Facebook is de verkoop van privé-gegevens altijd de core business geweest, terwijl men daar niet erg open over was.

  En mijn probleem met Facebook is vooral dat men bewust een rookgordijn aan opties en instellingen creëert, waardoor de gemiddelde internet-gebruiker geen idee meer heeft wat hij nu wel of niet openbaar deelt. Daar krijg ik een vieze smaak van in de mond.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 24 maart 2013 om 12:02  | reageer

  Klopt, dat is nu eenmaal hoe het werkt. Overigens zit er bij dit soort profiel/splash-sites wel nog een addertje onder het gras: veel mensen denken dat ze er slechts hun naam en wat URL's delen, maar doordat je ook de voorwaarden accepteert van de API die verbinding maakt met Facebook, 500px et cetera, geef je ook alle informatie die daar is opgeslagen prijs. Niet onlogisch, wel iets wat sommigen zich niet realiseren!

  En Vizify werkt dus met name vanuit CV/LinkedIn, maar is wel een mooie weergavemethode!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord