Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris Janssen

3 gratis online alternatieven voor Photoshop

zondag 30 november 2014, 23:05 door | 15.901x gelezen | 14 reacties

Photoshop is samen met lightroom één van de meest bekende fotobewerkingsprogramma's. Niet iedereen heeft Photoshop of Lightroom, daarom heb ik drie gratis online alternatieven opgezocht en geprobeerd voor Photoshop.

1. Photoshop-tools


Dit programma werkt heel simpel. Je kan makkelijk je foto's qua contrast en kleur bewerken. Je moet een foto uploaden in jpeg-formaat. Als je dat hebt gedaan kan je makkelijk aan de slag! De bewerkingen zijn basic: je kan een foto draaien of uitsnijden, kleuren wat aanpassen of verschillenden effecten toevoegen. Ook is het makkelijk om een tekst in te voegen.

Photoshoptools


Op het moment dat je een effect wil toepassen klik je het gewenste effect aan en in de balk boven de foto kan je kiezen uit verschillenden effecten die klaar staan. Doordat je gebruikt maakt van kant-en-klare effecten hoef je niet aan de slag te gaan met balkjes waardoor je heel snel net een iets betere versie van je eigen foto hebt!

photoshop.com/tools

2. Ribbit


Bij Ribbit kan je op verschillende manieren je foto uploaden. Zo kan dit via de computer maar ook via Facebook, Picasa, je eigen website of Google+. Naast de basic bewerkingen kan je hier veel meer effecten toevoegen zoals kleurfilters en retoucheren.

RibbetEen nadeel aan dit programma is dat als je veel effecten wil toevoegen je maar uit een aantal kan kiezen. Maar een deel van de opties wordt gratis aangeboden. Verder is het een makkelijk te gebruiken programma waar je niet alleen je foto's mee kan bewerken maar ook collages kan samenstellen.

ribbet.com

3. Pixlr


Pixlr lijkt het meest op Photoshop. Voor wat betreft het gebruik en hoe het er uit ziet. Zo staan links de gereedschappen, bovenin de menubalk en rechts vensters voor je geschiedenis en lagen. Als je Photoshop gewend bent, dan werkt dit erg prettig!

PixlrBij Pixlr heb je de meeste mogelijkheden. Zo kan je dingen omzetten in zwart-wit of sepia en kan je dingen heel makkelijk selecteren. Wat hier heel opvallend is, is dat je hier zes kleuren kan instellen als voor-en achtergrondkleur. Dit is bij Photoshop maar één kleur.

apps.pixlr.com/editor

Ik ben benieuwd of jullie dit soort programma's wel eens gebruiken? En wat zijn jullie ervaringen daarmee?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris Janssen

Over de auteur

Fotografie is een onderdeel van mijn leven. Al jaren fotografeer ik en streef ernaar om te groeien en dingen te leren! Momenteel loop ik stage bij Photofacts.

14 reacties

 1. wimg
  Profiel wimg schreef op maandag 1 december 2014 om 07:55  | reageer

  Ik mis Gimp! Ook in het Nederlads verkrijgbaar, verwerkt ook RAW's (met een plug-in)

 2. Erik
  Erik schreef op maandag 1 december 2014 om 09:22  | reageer

  @wimg; Ze heeft het ook over online alternatieven. GIMP is inderdaad erg handig, maar werkt offline.

  Omdat het offline werkt heeft, dit ook meteen mijn voorkeur. Om nu een flink aantal bestanden van 5 -10 MB p.st. te uploaden zie ik niet zo zitten.

  Zijn denk ik wel leuk alternatieven voor mensen die met kleiner formaat foto's werken en even snel een aanpassing willen doen.

 3. wimg
  Profiel wimg schreef op dinsdag 2 december 2014 om 11:29  | reageer

  @Erik: Je hebt gelijk! Even te snel gelezen.
  Juist omdat ik niet uit ga van on-line bewerken door grote bestanden. Off-line heeft wat mij betreft ook de voorkeur.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 2 december 2014 om 11:30  | reageer

  Wat mij betreft heeft offline zeker ook de voorkeur, maar deze sites zijn natuurlijk erg handig wanneer je op de computer van iemand anders zit en je even snel een editor nodig hebt voor een kleine aanpassing.

  En het is mooi te zien hoeveel er al mogelijk is via online fotobewerking sites.

 5. duusker
  Profiel  duusker schreef op dinsdag 2 december 2014 om 12:28  | reageer

  Meestal gebruik ik alleen NiewNX 2 om mijn RAW van Nikon te bewerken. Een online tool die ik wel eens gebruikt heb is Picmonkey.

 6. Gert
  Gert schreef op dinsdag 2 december 2014 om 14:33  | reageer

  Ik mis eigenlijk informatie over de snelheid waarmee genoemde online pakketten een foto kunnen bewerken. Werkt het een beetje vlot, of zit je continue te wachten tot je verder kunt?

  Wat ik verder mis is de mate van kwaliteit als de foto bewerkt en weer opgeslagen is. Ik neem dan trouwens aan dat je hem daarna weer moet downloaden om hem op je computer te krijgen?

  Tenslotte staat ik de kop van dit artikel dat het gratis alternatieven betreft. Maar bij Ribbit staat dat een déél van de opties gratis aangeboden wordt...

  Ikzelf ben, als enthousiast hobbyist, ook een Gimp gebruiker, naast Darktable. Maar ik werk dan ook zo goed als volledig onder Linux. Een mooie website met Engelstalige podcasts (verzorgd door een Duitser, dus met accent) is http://blog.meetthegimp.org. Voor Gimp-gebruikers het bezoeken waard!

 7. Piet van Kroonenburg
  Profiel  Piet van Kroonenburg schreef op dinsdag 2 december 2014 om 15:02  | reageer

  Gebruik alleen Lightroom en Photoshop elements en op de iPad nog wel eens Snapseed. De rest kan mij niet bekoren, missen toch vaak toepassingen.

 8. RikSkipper
  Profiel RikSkipper schreef op dinsdag 2 december 2014 om 15:54  | reageer

  Met RawTherapee heb ik behoorlijk goede ervaringen als alternatief voor Lightroom

 9. André
 10. Koen Van de moortel
  Profiel Koen Van de moortel schreef op woensdag 3 december 2014 om 09:57  | reageer

  Mmm... Je kunt bezwaarlijk van alternatieven voor PhotoShop spreken als je er niet eens raw-bestanden mee kunt openen...

 11. Erik
  Erik schreef op woensdag 3 december 2014 om 10:15  | reageer

  Het is maar zeer de vraag of je je RAW bestanden wil gaan uploaden om te gaan bewerken. Zoals eerdere reacties ook al aangaven: vooral voor mensen die even snel een foto wil aanpassen en bewerken.

  Dus het zijn geen volwaardige vervangers voor Photoshop, maar voor het stukje beeldbewerking is het wel een alternatief voor hen die niet het volledige pakket nodig hebben.

  Ik geef regelmatig fotocursussen en daarbij behandel ik ook JPEG en RAW; bijna niemand fotografeert in RAW.
  Dit zie ik eigelijk alleen de (semi)professionele fotografen doen. (die vaak wel grotere beeldbewerking pakketten hebben)
  Dus voor het overgrote deel zijn deze online alternatieven dus prima.

 12. jdl
  Profiel jdl schreef op woensdag 3 december 2014 om 10:38  | reageer

  Ik gebruik al jaren GIMP dan het dure photoshop en ben er goed mee ok toegegeven photoshop is de koning maar GIMP kan zeker volgen. EN GRATIS ook niet te vergeten FASTSTONE

 13. Iris Janssen
  Profiel Iris Janssen schreef op woensdag 3 december 2014 om 10:45  | reageer

  @Gert De bewerkingen zijn snel, verder is het opslaan van de foto's de zelfde kwaliteit

 14. MF
  MF schreef op vrijdag 5 december 2014 om 07:35  | reageer

  Die laatste is wel heel mooi. Handig hoor als je even geen PS bij de hand hebt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Webtools

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord