Elja Trum

187 megapixel foto toont 200.000 sterrenstelsels

dinsdag 14 augustus 2012, 21:18 door | 13.328x gelezen | 5 reacties

Een blik op de sterrenhemel is vaak al indrukwekkend, maar met het blote oog zie je feitelijk nauwelijks wat er eigenlijk te zien is. De 4,1 meter grote telescoop Vista in Chili maakte een foto met een belichtingstijd van 55 uur van een weinig bijzonder stukje ruimte. Het resultaat is één foto waarop 200.000 sterrenstelsels te zien zijn!

200.000 sterrenstelsels in 1 foto
200.000 sterrenstelsels in één foto

Aangezien de aarde draait kon de foto uiteraard niet in één keer genomen worden. De foto is belicht door 6.000 afzonderlijke opnamen die gezamenlijk voor een sluitertijd van 55 uur zorgde. Een kanp staaltje werk natuurlijk; 6.000 afzonderlijke opnamen van exacte hetzelfde stukje ruimte samenvoegen tot één bestand.

Verhoudingen


Indrukwekkender is wellicht hoe nietig je jezelf als mens kunt voelen bij zo'n foto. Denk er even over na: Het licht van de zon duurt er 8,2 minuten over om de aarde te bereiken. In die tijd legt het een afstand van zo'n 149.098.074 kilometer af (afhankelijk van de tijd van het jaar).

De afstand tot Proxima Centauri (de dichtstbijzijnde ster na de zon) is 4,24 lichtjaar; het duurt dus 4,24 jaar voordat het licht dat die ster uitstraalt bij ons is. De aarde en ons zonnestelsel zijn onderdeel van het sterrenstelsel melkweg. In ons sterrenstelsel bevinden zich ongeveer 200 tot 400 miljard sterren en het heeft een diameter van zo'n 120.000 lichtjaar.

Het dichtstbijzijnde volgende (spiraal)sterrenstelsel vanaf de melkweg is Andromeda. Het bevindt zich op ongeveer 2.500.000 lichtjaar van de aarde. Bijzonder detail is dat Andromeda en de melkweg over zo'n 3,75 miljard jaar zullen botsen, maar ik dwaal een beetje af..

Met deze afstanden en aantallen in gedachten, bekijk bovenstaande foto nog een keer. 200.000 sterrenstelsels met elk mogelijk miljarden sterren en bij veel van die sterren planeten, waarvan een klein deel leefbaar. En deze foto laat slechts 0,004 procent zien van de totale sterrenhemel..

detail 200.000 sterrenstelsels
Een detail uit de foto

Wil je de foto graag in zijn volledigheid zien?
Je kunt de 253 megabyte grote Jpeg hier downloaden (17.000 bij 11.000 pixels).

Nog niet onder de indruk? Met behulp van de Sloan Digital Sky Survey is onderstaande animatie (op basis van foto's) gemaakt waar je in sneltreinvaart (of eigenlijk eerder Warp 9,9999) door het universum vliegt. In deze video zijn zo'n 400.000 sterrenstelsels te zien.


Bron: The Ambiguity Report

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Tommy
  Profiel Tommy schreef op woensdag 15 augustus 2012 om 08:05

  Wauw, ben benieuwd wie dat aan elkaar heeft moeten photoshoppen knipoog

 2. Ben
  Ben schreef op woensdag 15 augustus 2012 om 10:21

  Wauw, en dan te bedenken dat we alleen de witte materie zien, de lampjes in de kerstboom. De kerstboom zelf (zwarte materie en energie) zien we (nog) niet en is 96% van het universum....... Daar wordt je stil van.

 3. Jack van Dalen
  Profiel Jack van Dalen schreef op woensdag 15 augustus 2012 om 10:33

  Inderdaad, daar wordt je heel erg stil van.

 4. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op donderdag 16 augustus 2012 om 15:00

  @Ben: bedenk wel dat die kerstboom ook met donkere materie nagenoeg leeg/vacuüm is. Het heelal is eigenlijk gemiddeld genomen leeg.
  Gelukkig zijn de plekken waar wel materie is enorm mooi om te zien.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Wetenschap

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.478 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord