Elja Trum

Cursus Dynamisch Bereik en HDR

maandag 11 januari 2016, 20:20 door | 7.902x gelezen | 11 reacties

Wellicht heb je het zelf ook wel eens gehad. Het landschap zag er fantastisch uit in het echt, maar op de foto krijg je veel te lichte luchten en een veel te donkere voorgrond. Onze camera ziet de realiteit anders dan onze ogen.

In de nieuwste cursus op Photofacts Academy leer je meerdere technieken om die kloof te dichten. Van instellingen die je in de camera kan optimaliseren over invulflits tot het werken met meerdere foto's.

Een HDR bewerking op basis van één foto


Docent Piet Van den Eynde legt je in maar liefst 29 video's uit hoe je het onderste uit de kan haalt voor wat betreft het dynamisch bereik van je foto's. Hij overloopt zowel eenvoudige als meer complexe technieken en bekijkt zowel de ingebouwde mogelijkheden van Lightroom en Photoshop als de toegevoegde waarde van de belangrijkste HDR plug-ins.

Het is geen cursus over alleen maar High Dynamic Range (HDR). Piet geeft in de cursus meerdere methoden waarop je kunt zorgen voor meer dynamische bereik in je foto's. Bijvoorbeeld door een invulflits te gebruiken. Ook laat Piet zien dat je ook HDR afbeeldingen kunt maken zonder het bekende tonemapping effect.

De nieuwe cursus valt -uiteraard- onder het standaard jaarlidmaatschap. Ben je al lid, dan kun je de cursus nu direct bekijken. Ben je nog geen lid, dan kun je nu nog lid worden voor slechts 89 euro (één jaar volledige toegang tot al onze cursussen, inclusief nieuwe) of je kunt alleen deze cursus los afnemen voor slechts 39 euro.

» Meer informatie over deze cursus

Hieronder kun je alvast één video uit de cursus zien, hier wordt uitgelegd hoe je op basis van slechts één foto toch een HDR look kunt maken.
101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. Picmaickel
  Profiel Picmaickel schreef op dinsdag 12 januari 2016 om 00:15

  Het mooiste is dat je bij de Nikon serie een HDR modus ingebouwd hebt zitten voor nog meer details en nog betere eigenschappen om de HDR echt tot zijn recht te laten komen zonder dat het op een picasso moet gaan lijken. Toch voor mij ook nieuwe dingen om te leren in deze video's.
  Bedankt!

 2. Frans
  Frans schreef op dinsdag 12 januari 2016 om 08:13

  Wat ik jammer vind is dat er nog steeds over HDR wordt gesproken, terwijl het hier om Tone Mapping gaat.
  Een goede HDR foto is een foto die zo natuurlijk mogelijk blijft, maar wel een groter dynamisch bereik heeft.
  Het tone-mappen is een geheel losstaande techniek welke enkel indirect met HDR te maken heeft. (Maar wel door het grote geheel als HDR wordt omschreven)

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 12 januari 2016 om 09:22

  @Frans; Ja, dat is nu eenmaal de ingeburgerde term geworden voor die tonemapping look.

  In onze cursus hebben we het overigens over meerdere vormen van wat je HDR kunt noemen. Vandaar dat we de cursus ook 'Dynamisch Bereik en HDR' genoemd hebben.

 4. Willy Versteegh
  Willy Versteegh schreef op dinsdag 12 januari 2016 om 09:29

  Leuke video, hoewel ik zelf het eindresultaat niet mooi vind. Ik heb smakelijk gelachen om de opmerkingen aan het eind, om deze techniek toch zeker niet toe te passen op al je foto's, zeker niet op baby- en trouwfoto's! vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.319 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord