Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marcel Wiegerinck

Fotovakschool Vakopleiding; de eerste les

donderdag 19 februari 2009, 08:35 door | 17.530x gelezen | 18 reacties

Eindelijk was het dan weer zover, na het afronden van de basisopleiding van vorig jaar begon afgelopen zaterdag de vakopleiding aan de fotovakschool in Boxtel. 's Morgens met goede zin op tijd vertrokken bepakt met camera, pen en papier. Bij binnenkomst is het altijd weer even wennen zeker omdat er vrijwel alleen maar nieuwe gezichten te bespeuren zijn.

Meteen als ik het lokaal binnenloop waar de eerste lesdag zal plaatsvinden ligt er op de hoek van de tafel al een stapel boeken klaar. Ik pak de studiegids van de vakopleiding en nog twee boeken over locatiefotografie en studiofotografie. De komende maanden zullen we verschillende modules behandelen zoals onder andere; de digitale workflow, studiolicht, werken met bestaand licht en kleur, Beeldverslag en reportage, portret en nog veel meer maar daar kom ik later nog op terug.

Digitale workflow
Vandaag starten we met de eerste les over de digitale workflow. Deze module zal in totaal ongeveer vier lesdagen in beslag nemen. De docent stelt voor om tot de koffie pauze een introductie te doen van de digitale workflow en na de pauze een voorstelronde te doen zodat we elkaar wat beter kunnen leren kennen.

We beginnen met een uitleg over de inhoud en de opdrachten die we de komende vier lessen kunnen verwachten. De docent laat zien hoe je met de Adobe Bridge, de RAW converter en Photoshop een prima workflow kan creƫren om te zorgen dat je jouw foto op de juiste manier en de juiste werkwijze kan aanleveren bij bijvoorbeeld een fotocentrale of drukkerij. Zelf heb ik nog nooit echt met Bridge gewerkt maar de mogelijkheden die ik heb gezien spreken me wel erg aan.

Je kan natuurlijk ook met Lightroom of Apature werken maar als je toch al Adobe creative suite hebt is het natuurlijk onzin om een van de laatste twee programma's er los bij te kopen. Met de RAWconverter en Photoshop heb ik natuurlijk al wel gewerkt maar ik was verrast door een totaal andere werkwijze als ik gewend ben. Na de lunch beginnen we met het maken van een aantal foto's die we gaan gebruiken om te oefenen met de in de ochtend gegeven lesstof.

Oefenen met de workflow
De gemaakte foto's haal ik binnen via Adobe Bridge. Eerst heb ik onder Tools -> Create Metadata Template een Metadata Template aan gemaakt waarin ik mijn naam en andere gegevens heb ingevuld zodat je dit kan toevoegen aan de foto's die je binnen haalt. Verder kan je de foto's labels en keywords geven zodat je hierop makkelijk de benodigde foto's terug kan vinden en archiveren.

Ik dubbel klik op een van mijn gemaakte foto's om de foto te optimaliseren en technisch in orde te maken. De RAWconverter wordt automatisch geopend en mijn doel is om mijn witpunt en zwartpunt in het histogram die bij de foto hoort zo optimaal mogelijk te krijgen. Ik gebruik hiervoor de bovenste vier slides; Belichting, Herstel, Lichtopvulling en Zwarte tinten.

Kleurzweem
Na de RAWconverter heb ik de foto geopend in Photoshop geopend om de kleurzweem eruit te halen. Je kunt kleurzweem gemakkelijk uit de foto halen door eerst de kleurzweem te berekenen met Filter -> Blur -> Average. Als je de kleurzweem wilt verwijderen gebruik je gewoon een complementaire kleur die de kleurzweem in de foto wegneemt. De manier die ik hiervoor gebruikt heb kan je hier lezen.

Ik moet zeggen dat ik erg verrast ben over hoeveel kleurzweem er eigenlijk in zowat elke foto zit. Verder hebben we ook nog wat technieken toegepast van Scott Kelby uit het boek Photoshop CS3 for digital photographers. Al met al voor mij een leerzame dag en leuke nieuwe ontmoetingen. Nu veel oefenen met deze voor mij nieuwe manieren om je foto's te verbeteren.

Hebben jullie nog tips voor een goede workflow?

Kleurzweem verwijderen
Een vakantiefoto uit mijn archief met en zonder kleurzweem

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marcel Wiegerinck

Over de auteur

Marcel is oprichter van FotoClub.nu en Marketing voor Fotografen, hij deelt graag zijn kennis en ervaring over fotografie en marketing. Verder verzorgt hij met veel enthousiasme fotografie en marketingtrainingen, workshops en cursussen om mensen verder te helpen. Je kan Marcel volgen op Twitter, Facebook en Google+.

18 reacties

  1. martijn
    Profiel martijn schreef op donderdag 19 februari 2009 om 10:35  | reageer

    Leuk artikel! Ik ga in april met de vakopleiding beginnen.
    gr
    Martijn

  2. Evert
    Evert schreef op donderdag 19 februari 2009 om 12:53  | reageer

    "Je kan natuurlijk ook met Lightroom of Apature werken maar als je toch al Adobe creative suite hebt is het natuurlijk onzin om een van de laatste twee programma's er los bij te kopen."

    Euhm....ik volg 't niet meer!

  3. guest
    guest schreef op donderdag 19 februari 2009 om 13:46  | reageer

    Simpeler en zonder dataverlies kun je natuurlijk in ACR ook de white balance tool gebruiken en klikken op een plek in de foto die neutraal moet zijn (meestal iets grijs). Of eenmaal in Photoshop is een simpele manier bij Image adjustments auto colour gebruiken (simpel, maar niet non destructive). Succes en plezier met met de vakopleiding!

  4. Charles
    Profiel Charles schreef op donderdag 19 februari 2009 om 14:06  | reageer

    Mooi! Maar heeft de bewerkte foto rechts nu niet te veel blauw?

  5. pabras
    Profiel pabras schreef op donderdag 19 februari 2009 om 15:13  | reageer

    Ik vind de na niet om aan te zien. De kleuren voor de bewerking zien er veel natuurlijker uit.

  6. Charles
    Profiel Charles schreef op donderdag 19 februari 2009 om 15:33  | reageer

    Zou onze cursist de foto's hierboven omgedraaid hebben. Op de linker foto moet de saturatie wel naar beneden.
    Marcel, kom er eens in. Zien pabras en ik het misschien verkeerd?

    Laten we bijvoorbeeld eens even naar deze link gaan.
    Ook daar wordt een foto ontdaan van 'kleurzweem'.

    Een hele reeks mensen geven daar een reactie op, en wat lezen we, allemaal kiezen ze de foto met de zogenaamde 'kleurzweem' als favoriet.

    Wat de linker foto van Marcel betreft, ik zou de kleur van de pet en broek iets omlaag halen, verder niets.

    Tenslotte een beter voorbeeld van een kleurzweem probleem.

  7. Charles
    Profiel Charles schreef op donderdag 19 februari 2009 om 16:22  | reageer

    De rechter foto lijkt een WB probleempje te hebben gekregen in de bewerking.
    Net zoals de WB automaat op de camera zelf niet altijd geweldig uitpakt geldt dat blijkbaar ook voor nabwerkingssoftware. Ik lees via Marcels link dat photoshop ergens een gemiddelde berekend. Maar ik neem aan dat je dit ook handmatig kunt bijsturen.
    Ik heb nog nooit met dergelijke software gewerkt dus ik hoor graag reactie van de deskundigen hier.

  8. Marcel Wiegerinck
    Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op donderdag 19 februari 2009 om 17:48  | reageer

    Bedankt voor de reacties voor zover.

    Charles--> Ik ben voor het eerst op deze manier hiermee aan het experimenteren en uiteraard is het deels ook naar eigen smaak. Ik moet zeggen de foto rechts lijkt meer op de situatie zoals ik het terplekke heb waargenomen. Maar of de foto beter kan dat denk ik wel. Wat PS volgens mij automatisch doet is de kleurzweem weergeven in 1 kleur. Door hier de tegenovergestelde kleur te gebruiken en dat met opacity bij te stellen zou de kleurzweem eruit moeten zijn.

    Pabras--> Dit zijn waarschijnlijk de kleuren die we gewend zijn om te zien maar zoals ik al zei; de foto rechts lijkt meer op de situatie zoals ik het terplekke heb waargenomen.

    Ik ben benieuwd wat andere lezers voor oplossing hebben?

  9. EdC
    Profiel EdC schreef op donderdag 19 februari 2009 om 18:18  | reageer

    Om te zien is een 'warm' beeld altijd plezieriger. Dat is het lastige van het werken met de witbalans. Hier is de rechter foto mogelijk wel te ver naar het blauw doorgeschoten. Het gras is minder groen dan gras behoort te zien. Aan de andere kant, als het een sombere dag is, lijkt gras in het echt ook minder groen.

  10. Robbie Veldwijk
    Profiel  Robbie Veldwijk schreef op donderdag 19 februari 2009 om 19:21  | reageer

    Digital workflow, dat heb ik ook gevolgd is een leuke!

  11. Charles
    Profiel Charles schreef op donderdag 19 februari 2009 om 20:14  | reageer

    Het probleem voor de beoordeling zit hem ook een beetje in het feit dat beide foto's naast elkaar staan. De rechter zal inderdaad meer met de werkelijkheid overeenkomen qua sterkte, alleen lijkt hij wel naar wat te veel blauw te neigen.

  12. Ron Albers
    Ron Albers schreef op donderdag 19 februari 2009 om 22:36  | reageer

    Marcel, ziet er goed uit. Ik was zelf ook al begonnen met een blog te schrijven. Lijkt me voorlopig wel een goede methode om e.e.a. bij te houden en verslag te doen van de leerstof en oefeningen.
    Wat het weghalen van de kleurzweem betreft. Ik neig in eerste instantie naar de linker foto maar als je goed kijkt weet je dat rechts realistischer is.
    Wat betreft je vraag over workflow. Als je bedoelt benoemen van foto's en archiveren en volgorde va bewerken. Ik heb een methode die voor mij werkt. Ik wil je daar best wel iets over vertellen. Misschien in de pauze op de volgende les?

  13. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 19 februari 2009 om 22:52  | reageer

    Hoewel de 'na' foto waarschijnlijk realistischer is lijkt me de mooiste foto een versie die ongeveer tussen beide varianten in zit. Wat mij betreft is een mooi resultaat in dit soort foto's belangrijker dan een realistisch resultaat, maar dat moet natuurlijk iedereen voor zichzelf bepalen.

    Een tijdje geleden hebben we hier op Photofacts een 'Fotografie Blogkermis' gehouden waarbij allerlei fotografen geschreven hebben over hun workflow. Absoluut even het doornemen waard als je meer wilt weten over mogelijke workflows.

    Hoewel je met Camera Raw, Bridge en Photoshop feitelijk een heleboel kan, neig ik tegenwoordig ook steeds meer naar een Lightroom oplossing. Inderdaad weer een pakket extra om aan te schaffen, maar het is geheel gericht op een workflow en in veel gevallen zul je Photoshop zelfs niet eens meer nodig hebben.

  14. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 21 februari 2009 om 05:41  | reageer

    Omdat ik werk met een 18% grijskaart + handmatige witbalans hebben mijn foto's doorgaans een natuurgetrouwe kleurweergave. Op een sombere, grauwe dag krijg je dan ook foto's die er bepaald niet warm uitzien. Zoals Ed het zegt is een 'warm' beeld altijd plezieriger om te zien. Het is daarom vaak een dilemma: Kies je voor een natuurgetrouwe weergave of maak je de foto's wat meer 'sexy' door een beetje kleur? In principe kies ik voor 'echtheid' maar soms zijn de shots zo 'koud' dat ik toch een kleine correctie aanbreng in de kleuren. Het oog wil ook wat...

  15. Thomas Dral
    Profiel  Thomas Dral schreef op zaterdag 21 februari 2009 om 19:42  | reageer

    Marcel, succes met de opleiding ben benieuwd naar de rest van de artikelen over de opleiding die je hier gaat plaatsen op Photophacts.

  16. Casper
    Casper schreef op dinsdag 24 februari 2009 om 23:32  | reageer

    Leuk om te lezen. Ik heb zelf net de tweede les achter de rug van de vakopleiding (in Apeldoorn weliswaar) en ik ga zeker jouw bevindingen met de mijne vergelijken vrolijk

    Groet!
    Casper

  17. Remco
    Profiel  Remco schreef op maandag 2 maart 2009 om 09:44  | reageer

    Succes! Ik rond de opleiding in juni af en ik vind het erg leuk. Ik ga verder met de opleiding door een specialisme te kiezen. Ik volg de studie overigens in Amsterdam.

  18. Freya
    Profiel Freya schreef op zondag 5 juni 2011 om 19:15  | reageer

    Beetje late reactie vrolijk maar ... kan hoe het wordt weergegeven niet ook te maken hebben met ons eigen beeldscherm? Ik heb net op de basisiopleiding geleerd dat een laptopbeeldscherm bijvoorbeeld bijna altijd te groen is.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.298 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord