Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Licht op Locatie workshop bij CameraTools

woensdag 14 april 2010, 23:41 door | 8.205x gelezen | 7 reacties

Afgelopen vrijdag heb ik bij CameraTools in Apeldoorn de Licht op Locatie workshop van Martin Hogeboom gevolgd. Een zeer leerzame workshop voor iedereen die meer wilt doen met opzetflitsers, ook wel bekend als Strobist fotografie.

Nu was ik eerder al bij Martin zelf langsgeweest voor een workshop. Die leek voor wat betreft de inhoud ook redelijk op deze verkorte sessie bij CameraTools. Martin had echter voldoende nieuwe en aangepaste onderwerpen te vertellen waardoor deze workshop ook nu weer zeker de moeite was!

Behalve een workshop werd de middag ook een soort van Tweetup (ontmoeting van Twitteraars). Er waren veel Twitterende deelnemers aanwezig. Naast Martin en ik twitterden bijvoorbeeld ook Sabine, Judith, Arjan en Joost. Altijd leuk om mensen die je regelmatig spreekt via internet in het echt te ontmoeten. Ook vreemd dat iemand die je nog nooit in het echt gezien hebt zo veel van je weet.

Theorie
De workshop bij CameraTools was opgedeeld in twee gedeelten. In het eerste gedeelte komt de theorie uitgebreid aan bod. Martin gaat zelf niet te werk als rekenkundige, maar doet veel op gevoel en met simpelweg uitproberen. Een techniek die veel aanwezigen aan sprak.

Na een korte introductieronde legt Martin uit welke apparatuur je nodig hebt voor Strobist fotografie. Daarbij kijkt hij naar de kant-en-klare spullen die je kunt kopen, maar noemt hij ook zeker de zelfbouwmogelijkheden. Deze mogelijk wat saaie informatie brengt hij op een prima manier met een mooi verhaal er om heen.

Zo vertelt hij dat hij bij sommige opdrachten bewust de grote studioflitsers die hij achter in de auto heeft liggen op zet. Niet dat het niet met een paar opzetflitsers kan, maar soms moet je gewoon wat meer indruk maken op je klant door wat grote en duur ogende apparatuur te gebruiken.

Martin legt uit


Een groot gedeelte van de theorie bestaat uit een flink aantal foto's van Martin. Bij elke foto vertelt hij hoe deze gemaakt is; ook hier weer op het gebied van belichting, maar ook regelmatig met een leuke anecdote erbij.

Praktijk
Na de theorie was het al laat op de middag, maar Martin liet ons nog flink wat zien van de praktijk. Hierbij werd er in overleg en met wat tips van Martin een opstelling gemaakt en uitgelicht met behulp van omgevingslicht en één opzetflitser op statief. Er was niet de tijd om iedereen wat foto's te laten schieten, maar als je dat wilde was er wel gelegenheid voor.

Nadat we eerste een aantal situaties binnen hadden geprobeerd zijn we ook nog naar buiten gegaan.

Workshop Martin Hogeboom


Al met al een zeer leerzame workshop en erg gezellige middag. Ondanks alle verleidingen in de winkel van CameraTools heb ik me nog kunnen inhouden ook; slechts twee batterijen ter waarde van 7 euro verlieten met mij de winkel.

Mocht je zelf ook een workshop bij CameraTools willen volgen dan kun je jezelf wellicht het beste inschrijven op de nieuwsbrief van CameraTools. Met 69,- euro was deze workshop in elk geval goed betaalbaar. Wil je specifiek meer weten van Martin, zorg er dan voor dat je zijn blog volgt of hem toevoegt aan twitter.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op donderdag 15 april 2010 om 08:12  | reageer

  Leuke workshop zo te zien. Het Artikel van Judith mag er ook wezen.

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 15 april 2010 om 08:31  | reageer

  Nou, met 2 batterijen heb je jezelf goed in de hand kunnen houden!

 3. Henny
  Profiel Henny schreef op donderdag 15 april 2010 om 10:00  | reageer

  Haha de koningin is bang dat de computer mensen uit elkaar drijft, hier zie je weer eens het tegendeel.

  Martin Hogeboom, erg goede fotograaf. Ook grappig om te lezen dat hij soms gewoon het grotere materiaal pakt om professioneler over te komen. Ik herken dat ook wel een beetje. Was het een kwestie van tijdgebrek trouwens dat er buiten geen paraplu op staat, of is dat bewust gekozen?

 4. gast schreef op donderdag 15 april 2010 om 16:26  | reageer

  Leuke workshop, zo te zien. Maar wat heb ik als bezoeker van Photofacts aan deze commercial? Misschien ligt het aan mij, maar ik steek hier niet meer zoveel op.

 5. Dennis Vloedmans
  Dennis Vloedmans schreef op donderdag 15 april 2010 om 17:07  | reageer

  Klinkt weer interessant, Elja. Ik vond de workshop bij Martin zelf in de studio ook heel leerzaam! Mij flitsfoto's zijn ook echt beter geworden daardoor.
  Volgende keer wel Cameratools wat meer 'sponsoren', he....

 6. RobertW
  Profiel RobertW schreef op donderdag 15 april 2010 om 17:56  | reageer

  tja, Gast, Cameratools is wel een van de sponsoren van Photofacts, dus die zullen vast wel iets terugverwachten vrolijk

 7. Huybert
  Huybert schreef op vrijdag 16 april 2010 om 11:44  | reageer

  Leuke workshop van een echt sympathieke fotograaf. Heb dezelfde workshop bij Calumet gevolgd, leuk om te zien hoe de pro's nu de "hobby" technieken uit de strobist hoek volledig overnemen.

  wel weer veel geleerd, met name kleur-shifting van je achtergrond

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord