Phottix workshop met Frank Doorhof
zondag 27 november 2016, 23:46 door Elja Trum | 4.588x gelezen | 2 reactiesVandaag heb ik een workshop gevolgd over het werken met Phottix flitsapparatuur. De workshop werd gegeven door Frank Doorhof en als locatie was er gekozen voor een urbex locatie op het Honigcomplex in Nijmegen.
Tien jaar geleden volgde ik mijn eerste workshop bij Frank en wat ik daar leerde gebruik ik vandaag de dag nog regelmatig in mijn fotografie. Ook was het bezoekje aan Frank destijds reden voor mij om zelf ook aan de slag te gaan met studiofotografie. Ik vind het dus altijd leuk om weer een workshop van hem te volgen.
Frank begon deze workshop met een stukje over het belang van storytelling in fotografie. Niet dat je direct een heel boek hoeft uit te beelden in je foto, maar storytelling kan ook al een bepaalde keuze in belichting of pose van je model zijn.
Daarna gingen we door naar een andere ruimte in het gebouw waar model en flitsers al gereed stonden voor de praktijksessie. Model Nadine had haar eigen styling (en later ook die van de andere modellen) geregeld en droeg een bijzondere rode jurk.
Frank liet in zijn verhaal zien hoe je met één licht al heel veel kunt bereiken. Bijvoorbeeld hoe je door 'feathering' van het licht kunt variëren in de hoeveelheid licht op de achtergrond.
Bij deze techniek komt het er eigenlijk op neer dat je je licht zo plaatst dat het merendeel van je licht langs je model op gaat. Hierdoor kun je meer licht op je achtergrond laten vallen terwijl je model niet overbelicht raakt. Een interessante techniek waardoor je nog veel meer met één licht kunt doen zonder dat je een tweede lamp nodig hebt.
Grappig vond ik Franks term 'contrastsyndroom' voor fotografen die graag hun model uitlichten door een lamp onder een hoek van 45 graden van voren te plaatsen. Dit levert namelijk 'platte' foto's op met een saaie belichting.
Die fotografen beseffen nog niet dat schaduw (en dus contrast) in je foto juist vorm duidelijk maakt en dus diepte geeft aan je foto.
Ook interessant vond ik zijn 'Nog eentje' opmerkingen tijdens het fotograferen. Het idee is dat je het model laat weten dat je bijna klaar bent met deze opstelling. Het model doet dan nog net even wat extra haar beste voor die laatste foto. Vervolgens ga je echter gewoon door met fotograferen, waarmee je ook aangeeft dat het zo lekker gaat dat je niet kunt stoppen.
Dit soort kleine praktische tips vind ik altijd erg interessant om te horen.
In zijn sessie liet Frank zowel het werken met de Phottix Indra flitsers (studiolampen) als de Phottix Mitros opzetflitsers zien in twee verschillende opstellingen.
Zelf fotograferen
Na Franks demonstratie en uitleg ging we terug naar de ruimte waar we eerder ook waren voor een korte pauze. Boven werden ondertussen vier locaties opgesteld waar wij als deelnemers van de workshop het nu zelf mochten gaan proberen.
Nu waren er zo'n dertig fotografen aanwezig, dus je moest wel even je beurt afwachten. Per studiosetje waren er twee triggers aanwezig. Persoonlijk ben ik nooit zo'n fan van in grote groepen fotograferen. Dat levert vaak toch niet de beste foto's op omdat je niet de rust hebt om je eigen setup te proberen en met je model te praten.
Ik heb me daarom vooral bezig gehouden met kletsen met andere fotografen en af en toe wat geprobeerd te helpen bij fotografen die wat minder ervaring hadden. Daar waren overigens ook een aantal mensen van Phottix (of eigenlijk van importeur Servix) voor aanwezig en ook Frank liep rond om vragen te beantwoorden.
Tegen het einde van de middag werd het wat rustiger in de zaal en heb ik uiteindelijk ook nog een fotootje of 15 geschoten, waarvan je hierboven mijn favoriet kon zien.
Voor die foto hebben we gebruik gemaakt van een Phottix Indra studioflitser als hoofdlicht aangevuld door een Mitros opzetflitser (voorzien van blauw kleurfilter). Het is wel handig dat je dan beide type flitsers vanaf één trigger op je camera kunt bedienen (en instellen).
Al met al heb ik een leuke middag gehad en weer de nodige inspiratie en informatie opgedaan. Ik weet niet of Frank in de toekomst nog meer Phottix Pro Tours gaat geven, maar wat mij betreft is deelname aan te bevelen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
2 reacties
-
frank doorhof schreef op maandag 28 november 2016 om 11:12 | reageer
Wat betreft Phottix, Frank Doorhof en Nadine Stephan (styling & modellen) was het ook een succes en gaan we het in het najaar herhalen!
-
Huub schreef op maandag 28 november 2016 om 19:10 | reageer
Het was een zeer geslaagde middag. Nogmaals dank.
Bekijk ook de video.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Betalen voor fotograferen in natuurgebieden
door Nando Harmsen
-
Cursus Belichten als de Oude Meesters
door Elja Trum
-
Aanstaande vrijdag: Gratis webinar Frank Doorhof
door Elja Trum
-
Fotograferen op de Meierijsche Museumboerderij
door Elja Trum
-
Toegankelijkheid voor workshops en locaties met een beperking
door Juliette Gribnau
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.633 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.