Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Freddy Stapersma

Portretfoto workshop bij Duco de Vries

zaterdag 24 oktober 2009, 22:54 door | 11.282x gelezen | 12 reacties

Een paar maanden geleden stond in een Westfries lokaal tijdschrift You medemblik een kleine advertentie voor een Portret fotografie workshop bij Duco de Vries. Aangezien ik al een boek Bikers in Holland van hem had en een tweede boek had ingezien was mijn interesse gewekt. Zeker aangezien ik zelf vond dat mijn portret fotografie wel een heel stuk beter kon.

afbeelding


Na aanmelding kreeg ik een telefoontje van Duco. Hij wilde wel een beetje weten of ik wat wist over fotografie en dat ik wel wat wist over sluitertijden, ISO waarden noem maar op. Ook wilde hij weten wat voor lenzen en camera ik had.

De afspraak werd gemaakt dat ieder een stuk of zeven foto's mee moest nemen die een serie vormden, deze zouden dan worden beoordeeld en daar zou een opdracht aan komen te hangen. Nu had ik nog nooit een serie gemaakt dus koos voor een aantal losse foto's die ik had genomen die een beetje een serie vormden.

Eerste les
De eerste avond werden we verrast met koffie en gebak en na de kennismaking gingen we elkaars foto's behandelen. Beter uitsnedes, belichtingen, spannendere composities, kleur gebruik alles kwam aan bod in de geleverde foto's en Duco's mond stond niet stil met het geven van opbouwende kritieken en informatie.

Ook mijn foto's ontkwamen niet aan de kritieken.. Nu zie ik mijzelf absoluut niet als portret fotograaf dus dat kon ik verwachten. Verkeerde standpunten, rommelig. Noem maar op ze kwamen allemaal voorbij, maar ondertussen ook zeer veel info over hoe je iets beter kon maken. Mijn opdracht werd het fotograferen van een kind of kinderen in een leuke omgeving waarbij ik beter op compositie moest letten.

Tweede les
De tweede les was overdag en kregen we opdracht om elkaar in duo's buiten te fotograferen.
We kregen eerst een uitgebreide uitleg over mogelijkheden bij het weer wat we hadden (bewolkt weer maar mooi diffuus licht). Het eerste halve uur de ene aan het fotograferen en het tweede halve uur mocht de ander aan de gang.

Duco liep iedereen af om de camera ter hand te nemen en te controleren hoe je voortgang was, ook gaf hij weer nuttige tips en schoot af en toe ook een foto om te laten zien hoe je iets beter kon.
Afgesproken werd de foto's niet te croppen maar bewerken mocht wel.

afbeelding


Derde les
Met de billen bloot zal ik maar zeggen. Beide opdrachten moesten worden beoordeeld. Mijn foto's waren verkeerd afgedrukt door de afdrukcentrale en zagen er compleet ruk uit. Ik had snel alle foto's door de kleuren copieer machine gehaald om toch nog wat te kunnen laten zien.

Mijn opdracht was dacht ik wel redelijk gelukt maar ik vond dat een aantal andere cursisten ver boven mij uit staken. Het grappige was dat Duco de foto die iedereen in mijn omgeving juist het leukste vond er door Duco uit werd gehaald als te gemaakt.

Conclusie
Het waren drie zeer leerzame lessen. Vooral de gezelligheid binnen de groep was aangenaam. Er is door Duco zeer veel informatie gegeven. En toch heb ik het gevoel dat er meer uit te halen viel. Als bijvoorbeeld Duco de camera ter hand had genomen en hij uitleg zou geven terwijl hij aan het fotograferen was. Misschien een idee voor de volgende keer Duco? Ik ben er dan zeker weer bij!

Edit. na vragen.
Het heeft mij vooral geleerd om beter naar composities te kijken.
Zien hoe je vlakken invult door de kant waarop het persoon kijkt.
Niet bang zijn voor onscherpte deze kan ook een grote meerwaarde hebben bij een serie.
Leren hoe lichtval werkt op een model. en hoe je dat naar je hand kan zetten.

Duco de Vries

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Freddy Stapersma

Over de auteur

Actief als beletteraar en 360 graden fotograaf. Hij fotografeert met een Canon 50D en een 350D. Behalve 360 graden panorama's doet hij ook veel met HDR fotografie. Freddy heeft een eigen 360 graden fotografiebedrijf genaamd Kandiefoto. Ook beheert hij de website Discocandy.

12 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 24 oktober 2009 om 23:34  | reageer

  Ik ben een nieuwsgierig mens, altijd op zoek naar de meerwaarde van een verslag voor mezelf. Mooi dat je deze bijeenkomsten hebt meegemaakt, maar wat heb je ervan geleerd?

 2. tonv
  tonv schreef op zondag 25 oktober 2009 om 06:02  | reageer

  Aan de sfeer zal het niet gelegen hebben tijdens de lessen maar welke concrete verbeterpunten heeft het opgeleverd? Misschien heb ik het mis maar bij veel van deze sursussen lijkt de 'gezelligheid' vooral de smaakmaker. Niet verkeerd maar m.i. moet het vooralsnog je werk naar een hoger niveau tillen.

 3. discocandy
  Profiel discocandy schreef op zondag 25 oktober 2009 om 09:03  | reageer

  dank voor jullie reacties.
  Ik heb even een klein stukje toegevoegd aan de tekst om dat meer uit te leggen

 4. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op zondag 25 oktober 2009 om 09:14  | reageer

  'foto's waren verkeerd afgedrukt door de afdrukcentrale' dat zou ik niet durven zeggen als ik zou fotograferen in Exposure mode=Auto en vervolgens bij elke foto gebruik maak van -1.6 ev.

 5. discocandy
  Profiel discocandy schreef op zondag 25 oktober 2009 om 09:23  | reageer

  Hoi Hans heb jij de foto's dan gezien??
  Als ik je aangeef dat de foto's die ik thuis kreeg allen veel te veel magenta bevatten? Zie je dat terug in deze afbeeldingen?? knap.vrolijk
  De foto's van de kids zijn idd. met Exposure mode=auto modus gemaakt.
  de foto's bij Duco niet.

 6. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op zondag 25 oktober 2009 om 09:33  | reageer

  Dan zal ik verkeerd gekeken hebben bij flikr. Ik denk dat het altijd handig is om zelf je belichting in te stellen, altijd. En Duco is inderdaad niet bang voor wat onscherpte.

  De vraag is fotografeer je voor Duco of voor je omgeving?

 7. discocandy
  Profiel discocandy schreef op zondag 25 oktober 2009 om 09:49  | reageer

  klopt.. handmatig is uiteraard altijd beter.
  Maar met de "actiefoto's" durfde ik dat nog niet aan en heb hem er even op laten staan tijdens de andere foto's Overigens niet bij alle foto's van de dames heb ik net gechecked.

  Over de cover, die is inderdaad onscherp maar hij werkt wel vrolijk
  schitterende foto.

 8. Charles
  Profiel Charles schreef op zondag 25 oktober 2009 om 10:22  | reageer

  De mensen die je fotografeert staan in ieder geval vrolijk in beeld. Je drukt op het juiste moment af. Alleen ze zakken nog te veel onder uit beeld, dus boven zou ik minder ruimte laten.

  De gemiddelde amateur kan die 'compensatieknop' overigens niet eens vinden. Dus automaat in combinatie met deze knop is al heel wat. Met een moderne digitale camera kom je dan al een heel eind. Tenzij je voor effecten gaat en dol bent op een overkill aan scherptediepte toestanden.
  "Handmatig is uiteraard altijd beter", is misschien vaker "dat je met handmatig een ander plaatje krijgt". Wil je de amateur met scherptediepte laten werken dan zullen we ze eerst opnieuw moeten leren kijken (dat wil zeggen: waarnemen), vermoed ik. Uiteraard hebben we het hier op Photofacts niet over amateurs.

 9. discocandy
  Profiel discocandy schreef op zondag 25 oktober 2009 om 11:42  | reageer

  [quote]Uiteraard hebben we het hier op Photofacts niet over amateurs. [/qoute]

  Hallo Charles.
  dank voor je opmerking!
  Ik zie mijzelf qua mensen fotgraferen dus wel als een absolute amateur knipoog
  Mijn kunstje is vooral de 360 graden fotografie dat qua fotograferen niet zo moeilijk is maar meer op technieken leunt en programeer werk.
  Tevens ben ik pro bezig met photoshop om textures te maken voor games.
  Toch ben ik ook continu bezig mijn fotografie kennis te vergroten en op deze op papier te zetten dus ook deze ervaring staat op "papier".
  Elke vorm van constructieve krietieken helpen mij om beter te worden.
  Een ieder Dank!

 10. gast schreef op maandag 26 oktober 2009 om 17:14  | reageer

  Ik vind die 'high-key' foto van die baby erg tof!!!
  Verder lijkt het me best een leerzame cursus, alleen:
  als diverse mensen een bepaalde foto erg goed vinden, maar een 'leraar' keurt deze af gaan bij mij de wenkbrauwen toch altijd even omhoog ...... ^^

 11. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 26 oktober 2009 om 21:44  | reageer

  Ligt het aan mij? Ik vind alleen al de onderste foto in dit, overigens leuke artikel, echt heel fout. In lichtblauwe letters staat daar www.ducodevries.com... Totaal onleesbaar en zonder enige vorm van goed contrast. Bovendien hebben sommige foto's een wit kader, en andere foto's weer niet. Heel erg rommelig dus.

  Ik begrijp het ook niet, want als ik kijk naar de website zelf, dan vind ik die er zeer goed uitzien en vind ik serieus dat Duco heel erg mooie foto's maakt. Waar komt die rommelige foto compilatie dan vandaan?

  Ik denk persoonlijk trouwens niet dat één persoon een foto hoort te beoordelen op kwaliteit. Bij fotowedstrijden is het heel normaal dat meerdere mensen de foto's beoordelen puur omdat een iemand een foto slecht kan vinden terwijl twee anderen hem geweldig vinden. Zelf maak ik mijn foto's voornamelijk voor mezelf. Als anderen ze mooi vinden en ik daar mijn geld mee kan verdienen door mezelf als fotograaf te verkopen, dan is dat mooi meegenomen.

 12. discocandy
  Profiel discocandy schreef op woensdag 28 oktober 2009 om 12:15  | reageer

  De foto aan de onderzijde is een compilatie die duco onder zijn e-mails zet.
  idd. niet representatief voor zijn website maar laat wel zien wat hij zoal heeft gefotografeerd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord