Actie: Photoshop Elements boek + Al onze cursussen - 49,90 euro voordeel! Word nu lid!
Freddy Stapersma

Portretfoto workshop bij Duco de Vries

zaterdag 24 oktober 2009, 22:54 door | 10.624x gelezen | 12 reacties

Een paar maanden geleden stond in een Westfries lokaal tijdschrift You medemblik een kleine advertentie voor een Portret fotografie workshop bij Duco de Vries. Aangezien ik al een boek Bikers in Holland van hem had en een tweede boek had ingezien was mijn interesse gewekt. Zeker aangezien ik zelf vond dat mijn portret fotografie wel een heel stuk beter kon.

afbeelding


Na aanmelding kreeg ik een telefoontje van Duco. Hij wilde wel een beetje weten of ik wat wist over fotografie en dat ik wel wat wist over sluitertijden, ISO waarden noem maar op. Ook wilde hij weten wat voor lenzen en camera ik had.

De afspraak werd gemaakt dat ieder een stuk of zeven foto's mee moest nemen die een serie vormden, deze zouden dan worden beoordeeld en daar zou een opdracht aan komen te hangen. Nu had ik nog nooit een serie gemaakt dus koos voor een aantal losse foto's die ik had genomen die een beetje een serie vormden.

Eerste les
De eerste avond werden we verrast met koffie en gebak en na de kennismaking gingen we elkaars foto's behandelen. Beter uitsnedes, belichtingen, spannendere composities, kleur gebruik alles kwam aan bod in de geleverde foto's en Duco's mond stond niet stil met het geven van opbouwende kritieken en informatie.

Ook mijn foto's ontkwamen niet aan de kritieken.. Nu zie ik mijzelf absoluut niet als portret fotograaf dus dat kon ik verwachten. Verkeerde standpunten, rommelig. Noem maar op ze kwamen allemaal voorbij, maar ondertussen ook zeer veel info over hoe je iets beter kon maken. Mijn opdracht werd het fotograferen van een kind of kinderen in een leuke omgeving waarbij ik beter op compositie moest letten.

Tweede les
De tweede les was overdag en kregen we opdracht om elkaar in duo's buiten te fotograferen.
We kregen eerst een uitgebreide uitleg over mogelijkheden bij het weer wat we hadden (bewolkt weer maar mooi diffuus licht). Het eerste halve uur de ene aan het fotograferen en het tweede halve uur mocht de ander aan de gang.

Duco liep iedereen af om de camera ter hand te nemen en te controleren hoe je voortgang was, ook gaf hij weer nuttige tips en schoot af en toe ook een foto om te laten zien hoe je iets beter kon.
Afgesproken werd de foto's niet te croppen maar bewerken mocht wel.

afbeelding


Derde les
Met de billen bloot zal ik maar zeggen. Beide opdrachten moesten worden beoordeeld. Mijn foto's waren verkeerd afgedrukt door de afdrukcentrale en zagen er compleet ruk uit. Ik had snel alle foto's door de kleuren copieer machine gehaald om toch nog wat te kunnen laten zien.

Mijn opdracht was dacht ik wel redelijk gelukt maar ik vond dat een aantal andere cursisten ver boven mij uit staken. Het grappige was dat Duco de foto die iedereen in mijn omgeving juist het leukste vond er door Duco uit werd gehaald als te gemaakt.

Conclusie
Het waren drie zeer leerzame lessen. Vooral de gezelligheid binnen de groep was aangenaam. Er is door Duco zeer veel informatie gegeven. En toch heb ik het gevoel dat er meer uit te halen viel. Als bijvoorbeeld Duco de camera ter hand had genomen en hij uitleg zou geven terwijl hij aan het fotograferen was. Misschien een idee voor de volgende keer Duco? Ik ben er dan zeker weer bij!

Edit. na vragen.
Het heeft mij vooral geleerd om beter naar composities te kijken.
Zien hoe je vlakken invult door de kant waarop het persoon kijkt.
Niet bang zijn voor onscherpte deze kan ook een grote meerwaarde hebben bij een serie.
Leren hoe lichtval werkt op een model. en hoe je dat naar je hand kan zetten.

Duco de Vries

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Freddy Stapersma

Over de auteur

Actief als beletteraar en 360 graden fotograaf. Hij fotografeert met een Canon 50D en een 350D. Behalve 360 graden panorama's doet hij ook veel met HDR fotografie. Freddy heeft een eigen 360 graden fotografiebedrijf genaamd Kandiefoto. Ook beheert hij de website Discocandy.

12 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 24 oktober 2009 om 23:34

  Ik ben een nieuwsgierig mens, altijd op zoek naar de meerwaarde van een verslag voor mezelf. Mooi dat je deze bijeenkomsten hebt meegemaakt, maar wat heb je ervan geleerd?

 2. tonv
  tonv schreef op zondag 25 oktober 2009 om 06:02

  Aan de sfeer zal het niet gelegen hebben tijdens de lessen maar welke concrete verbeterpunten heeft het opgeleverd? Misschien heb ik het mis maar bij veel van deze sursussen lijkt de 'gezelligheid' vooral de smaakmaker. Niet verkeerd maar m.i. moet het vooralsnog je werk naar een hoger niveau tillen.

 3. discocandy
  Profiel discocandy schreef op zondag 25 oktober 2009 om 09:03

  dank voor jullie reacties.
  Ik heb even een klein stukje toegevoegd aan de tekst om dat meer uit te leggen

 4. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op zondag 25 oktober 2009 om 09:14

  'foto's waren verkeerd afgedrukt door de afdrukcentrale' dat zou ik niet durven zeggen als ik zou fotograferen in Exposure mode=Auto en vervolgens bij elke foto gebruik maak van -1.6 ev.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.004 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord