100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Reisfotografie workshops; interview met Piet van den Eynde

woensdag 14 augustus 2013, 23:11 door | 9.034x gelezen | 3 reacties

De laatste jaren zijn fotoworkshops in het algemeen en reisfotografie workshops in het bijzonder als paddenstoelen uit de grond geschoten. Met zoveel mogelijkheden die om je aandacht (en om je zuurverdiende centen) schreeuwen, kan het moeilijk zijn om het kaf van het koren te scheiden.

Tijd voor een paar vragen aan fotograaf en Lightroom-specialist Piet Van den Eynde, die ervaring heeft aan beide kanten van het spectrum: zowel als deelnemer als als gastinstructeur.

1. Wat was de eerste reisfotografie workshop waar je aan deelnam?


Mijn eerste workshop was de Lumen Dei workshop in september 2010. Normaal zouden we Ladakh en Kasjmir bezocht hebben, onder de vakkundige begeleiding van David duChemin en Matt Brandon. Matt heeft jaren in Kasjmir gewoond: het is altijd belangrijk dat de organisator ervaring heeft in het gebied waar je naartoe reist. Helaas gooide politieke instabiliteit roet in het eten en hebben David en Matt dat deel van de reis moeten aanpassen.

Wanneer je reist, is het belangrijk om flexibel te zijn: er kunnen dingen gebeuren die buiten je controle vallen. In de plaats daarvan zijn we dan naar het Tso Moriri meer geweest in het noorden van India, gelegen op meer dan 4000 meter hoogte, waar we nomaden gefotografeerd hebben. Dus, terwijl de ene deur sloot, ging een andere terug open.

005 NomadWoman

Nomade bij Tso Moriri. Fotograferen op deze hoogte is heel inspannend wanneer je zoals ik gewoon bent om op zeeniveau te leven maar het kan ook heel verrijkend zijn.

2. Waarom koos je die workshop boven andere?


Wel, op dat moment volgde ik de blog van David duChemin en behalve het feit dat ik zijn werk goed vond, vond ik ook wel dat er een positieve 'vibe' over de Lumen Dei tours hing. Ze leken een uitstekende mix te zijn tussen leren en het zelf laten ontdekken door de studenten. Alhoewel dit soort workshops nooit echt goedkoop zijn, vond ik dat je veel waar voor je geld kreeg. Ik vond het ook belangrijk dat er twee lesgevers waren voor een relatief beperkte groep van acht deelnemers.

CrumblingHouse

In fotografie in het algemeen en in fotoworkshops in het bijzonder gaat het er over om het moment te zien en te zorgen dat jij en je camera er klaar voor zijn.

3. Waar moet je op letten als je een fotoreis wilt volgen?


Wel, er zijn een aantal dingen om in gedachten te houden:

  • Ten eerste: hou je van het werk en de stijl van de fotograaf die de workshop organiseert, en misschien nog belangrijker, hou je van zijn manier van werken, zijn ethiek tijdens de workshop, zowel naar de deelnemers als naar de lokale bevolking toe. Het eerste kan je gemakkelijk zien op zijn website of portfolio. Het tweede kan je leren door reviews te lezen van vorige deelnemers.

  • Hoe beschikbaar is de fotograaf? Op sommige workshops, in het bijzonder deze met echt grote namen, is de sterfotograaf maar beperkt beschikbaar terwijl een groot stuk van de workshop in handen van zijn assistenten gegeven wordt. Dat is ook iets wat je op voorhand hoort te weten.

  • Hoeveel deelnemers zijn er? Sommige workshops laten tot 15 of meer deelnemers toe en dat vind ik te veel, zeker wanneer er maar één lesgever is. Behalve het absolute deelnemersaantal is ook de verhouding tussen deelnemers en begeleiders belangrijk: een 4:1 of 5:1 ratio is goed. Bij hogere verhoudingen wordt de beschikbaarheid van de lesgever te dun uitgesmeerd over de aanwezige deelnemers, zeker indien er veel beginners in de groep zijn. Dan kan het handig zijn om twee lesgevers mee te hebben: één kan dan focussen op de beginners terwijl de andere zich met een meer gevorderde groep bezighoudt.

  • Wat is er allemaal inbegrepen? Normaal zijn de internationale vluchten en de reisverzekering nooit inbegrepen omdat deelnemers vaak van alle windrichtingen komen: zo'n workshop is vaak – gelukkig maar – een heel internationale aangelegenheid. Sommige workshopprijzen zijn exclusief voedsel of accommodatie, andere omvatten enkel accommodatie en ontbijt terwijl bij nog andere, zoals de Rajasthan Photo Trek waar ik vorig jaar aan deelnam, quasi alles inbegrepen is: tot lokale sim-kaarten met een data-plan en eenpersoonskamers toe.

  • Dat laatste kan belangrijk zijn: is de prijs gebaseerd op enkele of dubbele kamers? Alhoewel ik mezelf vrij sociaal vind, was ik toch blij om een enkele kamer te hebben zonder meerprijs: India, hoe mooi het ook is, kan ook vrij intens zijn en het was goed om elke dag die paar momenten voor jezelf te hebben.


015 Chai

Door ook te stoppen op minder voor de hand liggende plaatsen kan je vaak een mooi stukje dorpsleven fotograferen, zoals deze heren die chai (thee) drinken. Ik gebruikte een flits met een parapluutje om de achtergrond en de voorgrond kwam richting op elkaar af te stemmen.

4. Wat is het voordeel van groepsfoto reis ten opzichte van zelf op pad gaan?


Ik zie vier grote voordelen: ik noem ze (in het Engels) de vier P's van reisfotoworkshops. Ten eerste zijn er de People: je reist met gelijkgestemde mensen. Er kunnen mooie vriendschappen ontstaan op dit soort workshops.

In de 2014 editie van de Rajasthan Photo Trek zal ik Fernando opnieuw zien, een van de deelnemers aan de Ladakh reis en alhoewel we mekaar in die tijd niet gezien hebben (hij woont in Singapore en is pas verhuisd naar Hongkong) zijn we met elkaar in contact gebleven via e-mail en social media. Het is ook leuk om over materiaal te kunnen praten met mensen zonder dat je familie of gezin met hun ogen beginnen te rollen!

Ten tweede is er de Pace: het tempo waarop de dingen vooruitgaan. Een goede foto workshop doet het rustig aan, veel rustiger dan een gewone georganiseerde reis zodat je de tijd hebt om een plaats te verkennen alvorens aan het fotograferen te slaan.

Dan is er de P van Place of Plaats: indien de organisator (of zijn lokale gids) goed op de hoogte is, geraak je op plaatsen waar je als individu of met een gewone groep gewoon niet bij zou raken.

020 Stepwell

Een foto workshop kan je naar plaatsen brengen waar een gewone groep niet komt, zoals deze oude bron, een ogenoemde 'step well' waar mensen honderden trappen naar beneden moeten gaan om water te putten.

Die plaatsen zijn niet altijd de officiële 'must-see' top tien waar fotografie vaak verboden is of moeilijk gemaakt wordt, indien niet door de autoriteiten dan door de massa toeristen zelf. Integendeel, indien ik één ding geleerd heb gedurende mijn reizen, dan is het dat het beter is om een vijfsterren foto te maken van een driesterren locatie dan omgekeerd.

Dat wil niet zeggen dat er tijdens de Rajasthan Photo Trek, waar ik volgend jaar het genoegen heb van gastinstructeur te zijn, geen vijfsterren locaties bezocht worden, integendeel. Maar we proberen altijd wel onze eigen invalshoek te vinden.

Een laatste voordeel is wat ik Product noem: omdat er verschillende mensen met een gemeenschappelijke passie samenkomen, die allemaal verschillende lenzen, camera's, computers en software gebruiken, is het mogelijk om ander materiaal te zien, te gebruiken en de ervaringen van anderen te aanhoren zonder die dingen eerst te moeten kopen.

Op de vorige reis, hebben Matt en ikzelf veel met onze Fujifilm X-camera's gefotografeerd met als resultaat dat een aantal deelnemers ook in dat systeem gestapt zijn. Maar Matt is ook gewoon om met Canon camera's te werken en ikzelf werk ook met Nikon. Samen kunnen we best wel veel materiaal-vragen beantwoorden.

Sadhu

We tonen ook hoe je je flitste portretten kan maken zoals dit wanneer het aanwezige licht de hard of net te weinig sterk is.

5. Zelf werk je mee aan de 2014 Rajasthan Photo Trek?


Matt Brandon van thedigitaltrekker.com en zijn vrouw Alou zijn de echte - en ervaren - organisatoren van de workshop. Ik ben een gastinstructeur. Het is de tweede keer dat ik mee ga, dus ik ben al bekend met de omgeving en de inhoud van de workshop. Matt zelf heeft al een aantal workshops onder de riem, hetzij als instructeur, hetzij als organisator.

Matt zal focussen op het fotografische aspect en hij heeft een jarenlange ervaring op dat gebied. Ik zal natuurlijk bijspringen in gebieden waar ik zelf sterk in ben, zoals het gebruik van flitslicht op locatie: veel van de beelden die je hier ziet hebben op zijn minst een beetje flitslicht gezien!

Maar mijn grootste aandacht zal gaan naar de nabewerking van beelden door Lightroom of Camera Raw aan te leren in zowel formele groepssessies als informele één-op-één sessies. Elke deelnemer geeft mij enkele van zijn favoriete beelden en samen bespreken we dan waarom en hoe we ze in de nabewerking kunnen verbeteren.

025 MelindaBeforeAfter
Foto door Melinda Blanchot

Dit beeld werd gemaakt door een deelnemer aan de vorige editie van de workshop. Meestal gebruikte ze alleen maar een oudere 35mm lens op haar Nikon D700. Ik vind de compositie van dit beeld heel mooi, haast filmisch.

Het enige wat ik in de nabewerking deed, was dat filmische karakter nog extra in de verf zetten: ik helderde het gezicht wat op, voegde een subtiele warme tint toe en verhoogde de Clarity om de stoffige atmosfeer beter in de verf te zetten. Ik geloof er sterk in dat de nabewerking ten dienste moet staan van hoe je de scène aanvoelde tijdens het fotograferen.

030 CharcoalBeforeAfter

Dit was een meer geavanceerde zwart-wit conversie. Omwille van hoe het natuurlijke licht viel (en omdat ik te gehaast was om een flits te gebruiken) was mijn onderwerp veel te donker en de schaal links in beeld veel te helder.

Ik noteerde eerst in mijn hoofd wat er allemaal schortte aan het beeld en gebruikte dan Lightroom om de foto naar zwart-wit te converteren. Ik herbalanceerde het licht met de aanpassingsborstel en het nieuwe radiaal filter. De volledige uitleg van deze nabewerking kan je vinden in aflevering 4 van Photograph (het magazine van Craft & Vision).

Vorig jaar heb ik zelfs twee van de Lightroom catalogussen van de deelnemers helemaal moeten herstructureren omdat ze compleet in de fout gegaan waren. Met zo'n dingen kan ik dus ook helpen.

Matt's vrouw Alou houdt zich bezig met de logistiek. Er zijn dus drie mensen ten dienste van negen deelnemers. Matt en ikzelf hoef ik geen tijd te verliezen met de praktische beslommeringen zoals vervoer en kamers, zodat we ons kunnen focussen op de fotografie.

Wat ook belangrijk is, is dat we een mooie mix hebben van formele 'lessen' en 'leren-op-het-moment', terwijl we toch voldoende tijd vrijlaten zodat deelnemers ook hun eigen ding kunnen. Matt heeft een mooi seminar over compositie en het vertellen van verhalen via foto's en beide thema's worden dan door de deelnemers in de praktijk gebracht.

We geven 'informele' opdrachtjes, ongeveer één tot twee per dag waar deelnemers als ze dat willen – alles mag, niets hoeft - kunnen focussen op één van de compositie-regels. En alhoewel deze regels dingen zijn die je eigenlijk wel kent als een fotograaf, kan het doelbewust focussen erop helpen om je foto's te verbeteren.

Dat merken we trouwens op het einde van de dag, wanneer we de oogst van de voorbije dag bespreken. Naar het einde van de trip toe, beginnen deelnemers die verschillende elementen te combineren in één enkel 's beeld, wat hun foto's nog sterker maakt of zelfs in een visueel verhaal. We hebben mensen echt heel sterk zien verbeteren en een mooie portfolio zien samenstellen over deze twee weken. Natuurlijk, indien je er gewoon alleen op uit wil trekken, kan dat ook!

035 Cards

Nog zo'n 'opdracht' in de praktijk gebracht: 99 procent van de tijd fotograferen mensen hun onderwerpen frontaal, van op ooghoogte. Door eens te fotograferen vanuit het standpunt van je onderwerp, terwijl je toch nog een deel van dat onderwerp in het kader houdt, kan je vaak een meer meeslepende foto maken. Ik gebruikte een sluitertijd die traag genoeg was onlangs beweging aan de kaart te geven terwijl ze toch leesbaar bleef. Het is per slot van rekening een aas!

040 Enfield

Eén van Matt's mantras is om het rustig aan te doen: op een van de 'opdrachtjes' liet hij ons een interessante achtergrond uitkiezen om daar vervolgens tenminste een half uur post te vatten en te wachten tot een interessante voorgrond het kader zou vullen. Ik wist dat ik mijn achtergrond gevonden had, wanneer ik deze roestige Royal Enfield motorfiets voorbij wandelde.

Aangezien ik daar toch stond, experimenteerde ik met flitslicht om dan toch, geheel tegen mijn gewoontes in, het niet te gebruiken. In de plaats daarvan gebruikte ik een tragere sluitertijd van 1/8 seconde, die nog snel genoeg was om, mede dankzij de gestabiliseerde 18-55 zoomlens, de achtergrond scherp te houden.

6. Gaat iedereen bij zo'n workshop niet met dezelfde soort foto's naar huis?


Wel, ik kan natuurlijk niet spreken voor andere workshops, maar ik ben er zeker van dat dat op deze reis zelden het geval is. Ten eerste splitsen we ons vaak op in kleinere groepen. De ganse groep is dus niet aan elkaar gelijmd gedurende twee weken.

Ten tweede stoppen we vaak op locaties weg van de platgetreden paden en degenen die dat willen, verspreiden we ons dan nog eens in alle windrichtingen. Ten derde, zelfs wanneer we allemaal op dezelfde locatie zijn, fotograferen mensen hetzelfde onderwerp op een verschillende manier: de ene zal een breedhoek van langs onderen gebruiken, de andere een telelens van bovenaf.

Wanneer we 's avonds een beeldbespreking hebben, is het verfrissend en inspirerend om te zien hoe verschillende mensen hetzelfde gefotografeerd toch anders hebben. Vaak voel ik tijdens deze sessies een - professionele, uiteraard! - jaloezie omdat de deelnemers onderwerpen of invalshoeken gezien hebben waar ik overheen gekeken had, wat mij dan weer motiveert om zelf de volgende keer beter te doen.

045 Cameraman

Dit beeld werd gemaakt in een klein dorp waar de gewone toeristen nooit stoppen. Omdat er zogezegd niets te zien is, maar voor fotografen is er altijd ergens iets te zien. Het is een van mijn favoriete beelden van de reis geworden.

050 Smile

Tijdens een ochtendlijk bezoek aan het paleis van Jodhpur hadden Matt en een aantal deelnemers een impromptu model gevonden en waren ze naar huis gekomen met een aantal schitterende foto's. Ik had die gelegenheid niet gezien zodat ik in de namiddag extra gemotiveerd was om zelf wat mooie portretten te maken.

Deze foto werd gemaakt met een techniek die zelf vaak gebruik: ik noem hem mijn 'twee lichten voor de prijs van één techniek'. Plaats je onderwerp tussen de zon en de camera en en onderbelicht het omgevingslicht: dit zorgt voor een mooi detail in je lucht en het zal je onderwerp ook een mooie contour ligt geven.

Natuurlijk zal het gezicht van je onderwerp in de schaduw zijn maar dat breng ik dan op niveau met mijn onafscheidelijke flits en een diffusor zoals een Lastolite Trifold paraplu. Dus, met maar één kunstlicht kan je een tweelicht-setup maken die er heel professioneel uitziet. Bijna als een studio op locatie!

Zelf zo'n workshop volgen?


Meer informatie over de 2014 editie van de Rajasthan Photo Trek met Matt Brandon en Piet Van den Eynde als gastinstructeur vind je hier. De workshop vind plaats van 16 februari tot 1 maart 2014. Er zijn maar een paar plaatsjes meer beschikbaar. Mocht je meedoen en vind je het leuk om Photofacts te steunen dan kun je jezelf aanmelden via deze link (affiliate). Photofacts ontvangt dan een bijdrage als dank voor de aanmelding, je betaalt zelf niks extra's.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

  1. Rob
    Profiel Rob schreef op donderdag 15 augustus 2013 om 08:43  | reageer

    Een mooi uitgebreid verhaal met veel informatie!

    Op fotoreizen.startpagina.nl staat een overzicht van een aantal fotoreizen.

  2. peter
    peter schreef op donderdag 15 augustus 2013 om 13:47  | reageer

    Mooi stuk, en snap het wel zelf reis ik toch veel liever alleen met mijn echtgenoot. Stoor me soms aan de grote groep ( ook al zijn het er maar een stuk of 8 ) die dan alle liggend en bochten wringend om een onderwerp staan. zonder contact maken met het onderwerp.
    Ik vind dat die "massa"niet gepast is. En zelfstandig reizend kan je ook heel gemakkelijk van de gebaande wegen af.

  3. Leonie
    Leonie schreef op dinsdag 20 augustus 2013 om 12:28  | reageer

    Mooi Stuk Elja!
    Ik mag over iets meer dan een maand naar India (een rondreis door Rajasthan). Leuk om dus een impressie te zien via jouw foto's. Ik ben heel benieuwd, zeker ook naar de foto mogelijkheden!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord