Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag workshop straatfotografie met Thatcher Cook

zondag 14 februari 2016, 21:42 door | 7.328x gelezen | 6 reacties

Straatfotografie is niet direct mijn onderwerp in fotografie, maar ik vind het altijd leuk om juist eens andere vormen van fotografie te proberen. Vandaar dat ik aanwezig was bij de workshop straatfotografie die gisteren door Thatcher Cook gegeven werd in Utrecht.

Thatcher Cook

Thatcher Cook (links) met twee cursisten

Wie is Thatcher Cook?


Thatcher is een Amerikaanse documentaire fotograaf die voornamelijk werkt voor organisaties die humanitaire hulp verlenen en ontwikkelingsorganisaties. Hij is hiervoor al in meer dan 60 landen actief geweest als fotograaf.

Hij fotografeert al sinds zijn twaalfde, toon hij van zijn ouders een Pentax cadeau kreeg. Tegenwoordig fotografeert hij bij voorkeur analoog met zijn Leica M6, maar voor klanten gebruikt hij meestal en digitale camera (de Canon 5D mark III).

Theorie


De workshop bestond uit vier verschillende onderdelen. Het eerste deel was een lezing van Thatcher waarbij hij bijzondere foto's liet zien en praktische adviezen gaf. Er was hierbij ook direct voldoende ruimte om tussendoor vragen te stellen.

Utrechtste fietser

1/800s, f/2.2, ISO 640 @ 35mm

Een nuttige tip van Thatcher vond ik zijn advies om eens op een vaste plek te gaan staan en gewoon een tijdje stil te blijven staan terwijl je de camera op één plek richt. Je laat dan de voorbijgangers vanzelf in je beeld lopen en drukt af terwijl ze langslopen.

Die techniek heb ik gebruikt om bovenstaande foto te maken. Ik koos een plek waarbij ik de achtergrond interessant vond (in dit geval de passage onder de Dom) en wachtte totdat er iemand in beeld liep, of zoals in dit geval fietste.

Man met hond

1/800s, f/1.6, ISO 125 @ 35mm (uitsnede)

Thatcher gaf verschillende adviezen over hoe je contact kunt maken met je onderwerp en om zo uiteindelijk ook de foto's te krijgen die je graag wilt hebben. Bijvoorbeeld door eerst laagdrempelig contact te maken en zo langzamerhand steeds meer te vragen nadat je onderwerp aan je vertrouwd geraakt is.

Thatcher komt dan in de praktijk nog zover dat ie uiteindelijk bij iemand die hij aanspreekt ook blijft overnachten en zo mooie foto's kan maken van het leven in een gezin. Wat ie zelf nog belangrijker vind is niet dat hij foto's kan maken, maar dat hij zo ook echt contact maakt met mensen en andere culturen leert kennen.

Praktijk


In de middag, na de lunch, trokken we Utrecht centrum in om ook daadwerkelijk foto's te gaan maken. Het werkt natuurlijk niet om met een groep van 15 man door de stad te trekken en zo foto's te maken. Daarom splitste we op in groepjes van 2 a 3 personen.

We spraken een punt af bij de Domtoren en om het half uur zou een andere groep met Thatcher mee op stap gaan. In totaal waren we zo ruim twee en een half uur bezig in de stad.

Drukke winkelstraat

1/500s, f/2.5, 200 ISO @85mm (uitsnede)

Utrecht is een prima stad voor straatfotografie. Niet alleen is het centrum fotogeniek, het is er ook druk genoeg om je voldoende onderwerpen te geven en mensen kijken, door alle toeristen die er ook rondlopen, niet vreemd op als je met een camera rond loopt.

Ik had overigens mijn Canon 5D mark III meegenomen voor de workshop inclusief twee objectieven: de 35mm f/1.4 en de 85mm f/1.2. Dat kwam redelijk overeen met het advies van Thatcher om te werken met een vast brandpuntsafstand. Hij adviseerde mensen met een zoomobjectief om juist ook bewust geen gebruik te maken van de zoom.

Het was behoorlijk fris, dus halverwege zijn we nog even een kroegje ingedoken om even op te warmen. In de loop van de middag werd het overigens wel wat makkelijker om zomaar vreemden op de foto te zetten. Je hebt toch een soort van drempel waar je overheen moet.

Dames

1/200s, f/2.2, 125 ISO @ 85mm

In de foto hierboven werd Gert, waar ik samen mee door Utrecht liep, gevraagd een foto te maken van een groepje jongedames bij de Dom. In de foto hierboven zie je hoe Gert de foto aan de dames laat zien. Een leuk moment om vast te leggen, vond ik.

Selecteren


Na het fotograferen liepen we terug naar de kelder aan een van de grachten om de foto's te selecteren. Iedereen kon zelf zijn beste foto's kiezen waarna Thatcher ook nog eens door al je foto's (tot maximaal 150 stuks) heen liep om te kijken naar wat hij je beste foto's vond.

Zo kreeg je een leuke mogelijkheid om te zien of jouw idee van een geslaagde opname overeen kwam met die van een professioneel documentaire fotograaf.

Nabewerken en bespreken


De selectie was het laatste deel van de eerste dag. Het was de bedoeling dat je jouw uiteindelijke selectie (waarbij je dus ook het advies van Thatcher kon meenemen) zelf 's avonds zou nabewerken. Op de tweede workshopdag (de zondag) worden dan de foto's met de gehele groep besproken.

Zelf was ik niet in de gelegenheid de tweede dag ook aanwezig te zijn. Thatcher nam echter nog wel de tijd om even samen met mij uitgebreid door mijn foto's te lopen. Het is leuk en vooral erg leerzaam om Thatchers adviezen en opmerkingen op je eigen foto's te horen.

Ook bewerkte Thatcher direct snel een aantal van mijn foto's om te laten zien hoe de foto krachtiger kon worden door bijvoorbeeld een omzetting naar zwart-wit of een uitsnede van een bepaalde foto.

Zoals je kon zien heb ik uiteindelijk alle foto's die ik hier toon in zwart-wit omgezet. Dat vind ik toch een krachtige manier om een straatfoto er nog beter uit te kunnen laten komen. Er is doorgaans veel kleur in een stadscentrum en door de omzetting gaat de aandacht maar uit naar het onderwerp.

Medecursist

1/80s, f/2.2, 640 ISO @ 85mm

De workshop straatfotografie was erg de moeite. Thatcher weet de materie uitstekend over te brengen en helpt je goed om er ook in de praktijk mee aan de slag te gaan.

Wellicht dat ik deze vorm van fotografie in de toekomst nog wat vaker ga proberen. Het lijkt me bijvoorbeeld mooi om echt contact te maken met de mensen die ik wil fotograferen en zo echt een mooi straatportret te kunnen maken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

  1. Elja Daae
    Elja Daae schreef op zondag 14 februari 2016 om 22:49  | reageer

    Erg leuk om te lezen hoe je het vond! En leuk om je na al die jaren IRL te zien. Plus: gave foto's!!!

  2. Gert Kracht
    Gert Kracht schreef op zondag 14 februari 2016 om 23:30  | reageer

    Het sociale deel van straatfotografie komt pas echt naar voren als je met de mensen die je fotografeert begint te praten. Dat is duidelijk te zien in de foto met de meisjes bij de dom. Je vraagt of je een foto mag maken, of wordt gevraagd, je maakt de beelden en daarna nog even samen genieten van het resultaat.

    En als het gebeurt, en je bent echt geïnteresseerd bent in die mens(en), dan krijg je er vaak een mooi verhaal helemaal gratis bij. Neem wel de tijd daarvoor. Dat maakt de foto nog completer.

  3. gast schreef op woensdag 17 februari 2016 om 22:13  | reageer

    Waarom moet er onder de foto's bij vermeld worden: "Uitsnede"? Ik begrijp dat niet, evenmin dat de exif erbij staat.

    Wat maakt het mij nu uit, hoe een foto tot stand komt. Ik wil enkel een leuke plaat zien, en er zitten mooien tussen.

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 17 februari 2016 om 22:46  | reageer

    @Gast; Dank je. De exif informatie en of het een uitsnede is of niet maakt voor de foto inderdaad niet uit. Uit ervaring weet ik echter dat veel lezers het interessant vinden om te zien met welke instellingen en apparatuur de foto's gemaakt zijn.

  5. Gert Kracht
    Gert Kracht schreef op donderdag 18 februari 2016 om 20:29  | reageer

    Tijdens de cursus is dat ook besproken. Sommige foto(s) komen beter tot hun recht door een uitsnede te maken. Bij anderen is de framing perfect. Het kan een foto versterken.
    Thatcher zei ook dat heel veel fotografen vragen naar de informatie over lens, diafragma, ISO en sluitertijden. Voor velen totaal oninteressant, maar voor velen ook niet.
    Vincent Laforet vertelde me eens dat hij er een sport van maakte om bij foto's en videobeelden te raden (weten) welke lens er gebruikt was, puur om die kennis weer te gebruiken tijdens zijn producties. Kennis van lenzen kan heel waardevol zijn.

  6. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 6 december 2016 om 13:55  | reageer

    Thatcher is in februari 2017 weer in Nederland voor een vergelijkbare workshop in Utrecht. Kijk hier voor meer info.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.168 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord