Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Redactie

Travelling light, zowel fysiek als mentaal

donderdag 13 december 2018, 12:13 door | 7.680x gelezen | 0 reacties

Je hele verzameling fotoapparatuur mee op reis nemen is vaak geen optie. Alleen een compactcamera inpakken al evenmin. Een statief en flitsers mogen eigenlijk ook niet ontbreken. Je sjouwt je een breuk en ondertussen maak je je grote zorgen of je dure apparatuur de reis wel gaat overleven.

Tom holmes 546366 unsplash

Foto: Tom Holmes

Steeds meer fotografen nemen tijdens hun vakantie of fotoreis hun dure spiegelreflexcamera's en eventuele andere objectieven en randapparatuur mee. Het aantal korte of langere reizen kan best oplopen gedurende het jaar. Maar is je fotoapparatuur eigenlijk wel goed verzekerd tijdens je reis?

Voortdurend op reis


Als professioneel fotograaf reis je vaak heel wat af voor je foto-opdrachten. En als amateur probeer je toch ook alle op je bucketlist aanwezige natuurverschijnselen en wereldwonderen te vereeuwigen met je beste equipment waar je zolang voor gespaard had.

Soms moet je dagenlang wandelen om bij je doel te komen. Zonder zware bepakking is dat vaak al een enorme uitdaging, laat staan met 12 tot 15 kilo aan foto-apparatuur op je rug. Hoe trim je je uitrusting uit voor zo'n beproeving?

En hoe zorg je ervoor dat je je hoofd ook wat lichter maakt, zonder dat je je voortdurend zorgen maakt over het welzijn van de enorme investering die je bij je draagt?

Stil 336189 unsplash

Foto: Stil

Lichtgewicht op fotoreis


Een zware tas is nooit leuk om mee te sjouwen. Tijdens mijn laatste reis die ik net heb afgerond, woog mijn rugzak iets minder dan 15 kilo. Het grote probleem? Camera-apparatuur.

Als ik echt alles had meegenomen, zou het totale gewicht nog hoger zijn geweest en waarschijnlijk volledig onhanteerbaar. Maar hoe zorg je nu voor een draagbaar gewicht zonder te beknibbelen op de kwaliteit van camera- en bijbehorende randapparatuur?

Te zwaar bepakt


Hieronder een aantal tips om je gewicht te beperken zonder teveel in te boeten op kwaliteit:

  1. Zorg voor medereiziger(s) die een gedeelte van het gewicht dragen;

  2. Ruil spiegelreflex-apparatuur in voor een volledige systeemcamera-set met bijbehorende objectieven. Dit it is een nogal rigoureuze actie, het kan ook nog op andere manieren;

  3. Beperk je gewicht door overbodige apparatuur thuis te laten. Je camera-apparatuur is het belangrijkst. Andere technische snufjes of 'luxe' artikelen zoals stoeltjes, verrekijkers, handleidingen, bergen batterijen, et cetera kunnen thuisblijven;

  4. Neem maar één camera en geen backup-camera mee;

  5. Neem maar één objectief mee, liefst eentje met een groot bereik met zowel groothoek als tele. De kwaliteit is wat minder dan die van objectieven met een vast brandpunt, maar het voordeel is enorm! En lukt dat niet, beperk je dan tot slechts één tele- of een groothoek-zoomobjectief;

  6. Neem wel een statief mee (zonder kun je eigenlijk niet) maar kies een lichtgewicht versie van maximaal twee kilo. Er zijn nieuwe lichtgewicht carbon fibre statieven op de markt die prima voldoen als reisstatief;

  7. Beperk ook al je andere camera-accessoires tot een minimum. Neem een goede lensdoek mee, een paar extra batterijen (meer dan je denkt nodig te hebben) en een polarisatiefilter. Tenzij je een heel specifieke reden hebt om iets anders te dragen, is dat het enige dat telt voor de meeste (sportieve) fotoreizen;


Beklimming Etna - foto: Michelle Peeters


Veel fotografen hebben last van een 'thuis-laten-liggen' fobie. Soms lijkt dit het ergste gevoel dat je maar kunt hebben; dat je een apparaat nodig hebt, maar het niet bij de hand hebt.

Maar blijkbaar is dat toch niet zo erg. Als je geen tele-objectief hebt meegenomen, zullen je hersenen gewoon niet op zoek gaan naar hiervoor geschikte onderwerpen of landschappen. Als je geen groothoek-objectief hebt meegenomen, zullen je hersenen niet zoeken naar wijdse landschappen. Best makkelijk.

Maar dat betekent niet dat je de meest minimale kale kits moet inpakken, vooral als je reisdoel het maken van een specifieke foto is. Gun jezelf de uitrusting die je nodig hebt om de opnames te maken die je zoekt en doe hierin geen concessies.

Als je de Melkweg wilt fotograferen, neem dan een objectief mee dat de klus kan klaren. Als je een zonsondergangfoto van hoge kwaliteit wil, neemt dan zeker een statief mee. Je zult de pijn van een gemiste foto voelen lang nadat je zere beblaarde voeten zijn genezen.

Voor elke keuze die je maakt, is er een wisselwerking tussen gewicht en flexibiliteit. Als je tas minder weegt, zul je je beter voelen en je foto's zullen hierdoor snel beter worden.

Tegelijkertijd kun je beter tien kilo nuttig materiaal meenemen dan vijf kilo rotzooi. Deze afweging is geen gemakkelijke taak, maar als je het goed doet, kun je er gigantisch van profiteren. Je portfolio en je schouders gaan er ook meteen beter uitzien.

Travelling light


Hoe maak je je hoofd lichter


Als fotograaf neem je je camera natuurlijk mee op vakantie om je belevenissen vast te leggen. En tijdens een fotoreis is fotograferen zelfs het hoofddoel. Maar er kan natuurlijk iets gebeuren met de camera. Je kunt uitglijden tijdens het maken van die mooie foto, of je wordt bestolen.

Je moet er niet aan denken dat er iets met je dure apparatuur gebeurt. Deze kopzorgen kunnen je hoofd behoorlijk zwaar maken en je reis zelfs verpesten. Als je weet dat je goed verzekerd bent kan dit de last behoorlijk verlichten.

En als je veel reist (ikzelf bijna voortdurend) kan het handig zijn om een doorlopende reisverzekering af te sluiten zodat je overal en altijd verzekerd bent.

Met een doorlopende reisverzekering is je bagage verzekerd voor beschadiging, verlies en diefstal. Jouw camera-apparatuur valt daar ook onder.

Maar alles wat je aan foto- en filmapparatuur bij je hebt, is maar tot een bepaald bedrag verzekerd. Dit bedrag verschilt per reisverzekering en varieert van 300 tot 3500 euro. Handig om dit maximale bedrag te vergelijken tussen de verschillende verzekeraars.

Beklimming Etna. Foto: Michelle Peeters


Hetzelfde geldt voor het eigen risico voor bagagedekking. Het eigen risico is het deel van de schade dat je zelf betaalt.

Daarnaast wordt vaak onderscheid gemaakt tussen landen in Europa en de wereld daarbuiten. Heb je een polis voor reizen/fotograferen in Europa en gaat het mis tijdens een reis naar Afrika? Dan ben je niet gedekt.

Denk dus goed na over de landen die je bereist. Is dat alleen Nederland, binnen Europa of ook daarbuiten? Voor landen buiten Europa betaal je vaak een hogere premie.

Tot slot is het voor professionele fotografen die veel reizen ook belangrijk om eens te kijken naar aansprakelijkheid. Handig wanneer je tijdens een shoot bij een klant een pasje achteruit doet en een Porsche van een miljoen euro beschadigt.

Bij dit soort zaken is een persoonlijke WA-verzekering niet voldoende. Hiervoor moet je ook een zakelijke WA-verzekering afsluiten.

Jakob Owens 195630 unsplash


Onbezorgd op reis


Samenvattend kun je zeggen dat je met wat goede voorbereiding heel wat meer lichtgewicht op reis kunt. Zowel fysiek, omdat je veel minder kilo's op je rug hoeft mee te sjouwen, als mentaal. Een onderdeel dat nagenoeg iedereen vergeet is namelijk om even de reisverzekering te checken.

Wat ikzelf erg prettig vind is om een doorlopende reisverzekering te hebben. Hierdoor kun je met een gerust hart op vakantie en hoef je niet elke keer weer een aparte verzekering af te sluiten.

Cursus Reisfotografie


Als je meer wilt weten over hoe je onder alle weersomstandigheden tot met mooi reisfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze Cursus Reisfotografie voor Beginners op Photofacts Academy volgen! Ook het onderwerp 'verzekeringen' komt hierbij aan bod.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 december 2018.
De eerste publicatiedatum is donderdag 2 augustus 2018, 17:17.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Advertorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.334 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord