Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Tips voor op fotoreis. Deel 4: foto's veilig opslaan

maandag 14 november 2022, 16:32 door | 2.849x gelezen | 7 reacties

Om onbezorgd op fotoreis te gaan, heb ik een aantal tips die je helpen om zonder zorgen te gaan fotograferen met een groep. Ik put deze ervaring uit de vele situaties die ik als fotografie-reisleider al heb meegemaakt.

Dit is het vierde deel in de serie tips voor op fotoreis. Het eerste deel ging over de fototas en hoe je daarmee omgaat tijdens je reis, het tweede deel ging over het statief. Het derde deel ging over het kennen van je camera.

Ondanks alle apparatuur, tassen, statieven, blijft het kleine, fragiele geheugenkaartje nog altijd de plek waar je waardevolle foto's op verzameld zijn. Het is dus belangrijk om daar aandacht aan te besteden, zodat je niet zonder foto's thuis komt.

Nando thinktank lofoten

Op locatie maak je regelmatig je tas open, haalt er dingen uit, rommelt met de spullen die je bij je hebt. Weet je zeker dat er geen geheugenkaartje uit valt? Heb je genoeg geheugenkaartjes bij je?

Er kan van alles gebeuren met je geheugenkaartje. Het is klein genoeg om kwijt te raken. Het is kwetsbaar voor breken, althans sommige kaartjes. Een geheugenkaartje kan onleesbaar worden om onduidelijke redenen. Het is genoeg om bang van te worden.

De manier hoe reizigers omgaan met het veilig stellen van je foto's is zo divers als dat er mensen zijn. En toch, ondanks allerlei ingenieuze methodes, heb ik gezien dat het (bijna) fout ging. Dat is zonde.

Je hebt dan misschien wel de herinneringen nog, maar het ging immers ook om de foto's.

1. Koop goede geheugenkaartjes


Je hebt goedkope en dure geheugenkaartjes. Er zijn merkloze en van een gerenommeerd merk. Koop bij voorkeur een goede kwaliteit. Neem een zoektocht op internet, en lees welke goed zijn. Meestal zullen dat de bekendere merken zijn.

Nando screenshot geheugenkaartjes

Dit screenshot van een internet winkel laat zien dat er voldoende keuze is in goede kaartjes. Maak niet de vergissing om een spotgoedkoop merkloos kaartje bij de supermarkt of een discounter te kopen.

Ga niet voor de goedkopere merkloze kaartjes. Bedenk dat je er je waardevolle foto's aan toevertrouwd. Je wilt het risico niet nemen dat er iets mee gebeurd.

2. Zorg voor voldoende geheugenkaartjes


Ik heb deelnemers aan fotoreizen gezien die slechts een of twee kaartjes meenemen. Soms niet eens met voldoende geheugen op het kaartje. Die kunnen halverwege een dag of halverwege de reis opslag te kort komen.

Nando geheugenkaartjes op reis

Beter een geheugenkaart te veel, dan een te weinig. Koop er gewoon eentje extra, ook al is het voor reserve.

Soms is het plan om het geheugenkaartje elke dag op een harde schijf over te zetten, om het vervolgens leeg te maken en opnieuw te gebruiken. Soms wordt het aantal foto's dat gemaakt wordt flink onderschat.

Neem meer dan voldoende mee. Je wilt liever met een ongebruikt kaartje thuis komen, dan dat je foto's moet deleten omdat je ruimte te kort komt.

Neem liever vier kaartjes van 64 gigabyte of 128 GB mee, dan twee van 32 GB of, en ik hoop dat je dit nooit doet, één enkel kaartje dat je elke dag weer leeg maakt na het kopiëren naar een laptop.

3. Bewaar reservekaartjes in een goede etui


Heb je voldoende geheugenkaartjes ingeslagen, koop dan ook een goede etui voor alle kaartjes. Gebruik de handige plastic doosjes waarin ze zaten niet, ook niet als je handige vakjes in je fototas hebt waar ze in kunnen. Een etui houdt het allemaal overzichtelijk en veilig.

Nando geheugenkaartjes op reis 2

Bewaar je kaartjes niet in de plastic doosjes, maar koop een goede etui zodat ze veilig op één plek bij elkaar zitten, en niet los door je tas vallen. De volgeschoten kaartjes stop ik achterstevoren in de etui.

Nummer je kaartjes desgewenst, zodat je eenvoudig ziet welke je gebruikt hebt en welke niet. Verzin een systeem zodat in één oogopslag te zien is welke vol zijn en welke leeg.

Dat kan heel eenvoudig. De voorkant naar voren is leeg, omdraaien voor vol.

4. Maak gebruik van backup in de camera


Heeft je camera ruimte voor twee geheugenkaartjes? Dan heb je de mogelijkheid om elke foto direct op twee kaartjes op te slaan. Een perfecte backup tijdens het fotograferen. Mocht er iets met één kaartje gebeuren, dan heb je nog altijd de andere waarop dezelfde foto's staan.

Nando twee kaartjes sony a1

Heb je twee geheugenslots in je camera, gebruik die dan voor backup. Better safe than sorry. Heb je maar één slot, zorg dan altijd voor een goede backup aan het einde van de dag.

Sommigen zeggen dat er nooit iets met kaartjes gebeurd, of dat er in alle jaren vooraf nog nooit iets fout is gegaan. Dat klopt misschien, maar het geeft geen garantie dat het niet zal gebeuren. Soms zie ik weer een droevig bericht voorbij komen dat er foto's om die reden kwijt zijn.

Sla je foto's op beide kaartjes in exact hetzelfde bestandsformaat op. Dus beiden raw, of beiden jpeg als je dat liever gebruikt. Ga niet denken dat je een jpeg als backup voor een raw kunt opslaan. Dat is geen backup.

5. Delete nooit foto's


Het is aantrekkelijk om je foto's tijdens de dag even te bekijken, of zelfs direct na het fotograferen. Gooi dan nooit foto's weg, ook niet als ze echt mislukt zijn.

Waarom zou je? Je hebt immers voldoende opslag bij je. Voorkom dat je per ongeluk de verkeerde foto weggooit, of dat er iets echt fout gaat met het deleten. Weggooien kan beter thuis gebeuren.

Nando deleten of niet

Ga geen foto's op de camera deleten. Zelfs niet als ze echt slecht zijn. Je hebt (als het goed is) voldoende kaartjes bij je. Dus je hoeft het niet te doen om ruimte te besparen.

6. Maak dagelijks een backup op een harde schijf of laptop


Heb je twee geheugenkaartjes in je camera, dan heb je een backup. Heb je maar één kaartje in je camera, dan is het verstandig aan het einde van elke dag een backup van je kaartje te maken op een externe harde schijf of laptop.

Nando externe schijf

Een externe harde schijf op laptop kan gebruikt worden voor backup. Dit is een harde schijf met ingebouwde cardreader en accu. Dit type is niet meer verkrijgbaar, maar er zijn anderen. Het is reisvriendelijker dan een grote laptop.

Ik heb zelf de voorkeur voor een externe harde schijf met ingebouwde kaartlezer. Dat is klein en compact, en je hoeft geen grote laptop mee te sjouwen. Meestal is er toch geen tijd om foto's te bewerken, dus laat ik die liever thuis.

Ook wanneer je twee kaartjes in je camera hebt en gebruik maakt van de backup mogelijkheid van de camera, biedt de externe harde schijf of laptop een extra zekerheid.

Het zou in principe mogelijk zijn om je foto's ook naar de cloud te uploaden, maar dan ben je altijd afhankelijk van een (goede) internet verbinding. Bovendien kan het uploaden tergend traag verlopen, zodat er niet eens tijd is om dit te doen.

7. Maak je kaartjes nooit leeg


Heb je alle foto's van je geheugenkaartje overgezet op een externe harde schijf of laptop, maak je kaartje dan nooit leeg. Laat je foto's erop staan. Is je kaartje vol, neem een nieuw kaartje, maar laat je foto's altijd op het kaartje staan.

Nando formateren

Staan je foto's op externe harde schijf of laptop? Delete je foto's dan niet van je geheugenkaartje. Hou dit kaartje als backup en pak een nieuw kaartje indien het vol is.

Het kaartje bevat je foto's, je externe harde schijf is je backup. Maak je het kaartje leeg, dan heb je geen backup meer. Gaat er iets fout met je laptop, of je externe harde schijf, dan heb je niets meer. Diefstal, laten vallen, of een harde schijf crash is alles wat er nodig is om je foto's kwijt te raken.

Vier extra tips


Formateer de kaartjes altijd voor gebruik in de camera zelf. Doe dit voor alle kaartjes die je mee neemt, zelfs die je nieuw hebt gekocht.

Op deze manier is je kaartje perfect voorbereid voor opslag van foto's van jouw camera. Doe dit thuis als voorbereiding, en niet als je op reis bent.

Maak een foto van je thuis adres op elk kaartje dat je meeneemt. Schrijft het op een papiertje, en maak er een foto van. Mocht het gebeuren dat een kaartje toch kwijt raakt, en je hebt een eerlijke vinder, dan is altijd duidelijk van wie het kaartje is.

Je moet deze foto natuurlijk wel maken nadat je het kaartje geformatteerd hebt.

Nando schrijfbeveiliging

Wist je van dit schuifje? Heb je een probleem met het kaartje, controleer dan even of deze niet op lock staat.

Geeft de camera gedurende de reis plotseling aan dat er niet naar je kaartje geschreven kan worden, kijk dan of er een mechanische schrijfbeveiliging is.

Met name de SD kaartjes hebben een klein schuifje dat wel eens per ongeluk op lock kan schuiven met het in of uit de camera halen.

Maak het maken van een backup geen ingewikkeld of tijdrovend proces. Hou het simpel en laagdrempelig zodat je het zonder veel na te denken kunt doen. Kost het te veel moeite of tijd, dan bestaat de kans dat je het 'nu even niet doet.'

Maak van je fotoreis geen nachtmerrie


Een fotoreis is fantastisch om te doen. Samen op pad met gelijkgestemden, en bovendien leerzaam omdat je ook ziet hoe anderen fotograferen. Het is inspirerend en je komt op een eenvoudige manier op de mooiste plekken.

Nando samen in noorwegen

Onbezorgd fotograferen op locatie is fijn. Zeker weten dat elke gemaakte foto ook mee naar huis zal gaan is geruststellend.

Door te zorgen voor voldoende opslag en een geruststellend back-up systeem, weet je zeker dat je foto's ook daadwerkelijk veilig thuis zullen komen. Zo kan je nog vele jaren met plezier naar je foto's kijken om herinneringen op te halen, of om ermee te pronken.


Cursus Reisfotografie


Als je meer wilt weten over hoe je onder alle weersomstandigheden tot met mooi reisfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze Cursus Reisfotografie voor Beginners op Photofacts Academy volgen!

De cursus wordt gegeven door fotograaf Nico Delmeire. Nico heeft de hele wereld al afgereisd om overal de mooiste beelden te maken. In deze cursus bezoekt hij locaties in Duitsland, Spanje en ons eigen Nederland. Daarnaast deelt hij verhalen over zijn fototrips in andere landen.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

7 reacties

 1. patrick
  patrick schreef op maandag 14 november 2022 om 18:07  | reageer

  Kleine kant tekening:
  Hardeschijf met ingebouwde accu en card reader worden niet meer gemaakt.
  Teminste ik kan ze niet vinden.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 15 november 2022 om 10:06  | reageer

  @Patrick: dan heb je niet goed gezocht. Hoewel ik moet toegeven dat de HD met accu lijkt te ontbreken, zijn ze wel bruikbaar met een draadje naar het stopcontact. Ik noem er een paar.
  LaCie Rugged RAID PRO
  GNARBOX 2.0 Rugged SSD

 3. patrick
  patrick schreef op dinsdag 15 november 2022 om 10:20  | reageer

  @nando we zeker gezocht. maar ik wilde er specifiek een met accu. zodat ik kaartjes kan kopiëren als ik langs het circuit sta.

  en de GNARBOX kende ik maar is niet te krijgen of op voorraad. en er is heel veel onduidelijkheid over of ze nog bestaan. reageren niet op email en twitter is niet geupdate sinds 2019.

  net zoals nexto. de nexto nps-10 zou ideaal zijn voor mij.

  daarnaast heb je RAVPower FileHub maar die heeft een snelheid van minder dan 10MB/s

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 15 november 2022 om 11:07  | reageer

  @Patrick:
  Misschien is een powerbank een optie om het ontbreken van een ingebouwde accu op te vangen?

 5. Raymond
  Raymond schreef op dinsdag 15 november 2022 om 14:36  | reageer

  Ik gebruik al jaren de Western Digital "My Passport" SSD 1TB.
  Deze heeft een rubberen schild en is bestand tegen vallen, heeft ook een degelijke powerbankfunctie, en uiteraard een sd-kaartlezer en usb voor andere back-up. MAAR blijkbaar wordt dit toestel niet meer geproduceerd, maar bij sommige onlinewinkels nog wel beschikbaar. Dus zoeken maar. succes !!!

 6. Ellen Keizer
  Ellen Keizer schreef op dinsdag 15 november 2022 om 16:36  | reageer

  Met een fotoreis naar IJsland in het vooruitzicht heb ik met grote interesse dit artikel gelezen. Handige tips, ik ga zeker de voorgaande artikelen ook lezen.

 7. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 15 november 2022 om 16:42  | reageer

  @Ellen Keizer:
  Wat een mooi vooruitzicht.
  Kijk ook eens naar mijn artikel over mijn IJsland reis:
  https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/landschapsfotografie/fotograferen-in-ijsland.asp
  Wellicht heb je daar ook iets aan.
  Veel plezier daar.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord