Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Richard Hijmering

Terug naar analoog met de Nikon FM2n

zondag 31 december 2006, 17:36 door | 13.549x gelezen | 2 reacties

Als digifiel kwam ik altijd in hevige discussies terecht met anafielen. Velen van jullie zullen de argumenten voor beide zijden wel kennen. Nee, digitaal kan nooit de resolutie en helderheid van film weergeven. Digitaal geeft veel meer mogelijkheden met computerbewerking. Digifielen zijn geen echte professional, ze schieten, kijken of het goed is en schieten weer, totdat ze het perfecte plaatje hebben etc, etc, etc.

Meestal zijn dit natuurlijk eerder discussies voor de fun. Net als dat ik altijd ruziede met Elja (yep, die gozer die deze blog heeft opgezet) dat Pentax beter was dan Nikon. Nu hij een Canon heeft en ik een Nikon is Nikon natuurlijk weer beter.

Als zo velen ben ik begonnen met film. Wegens ervaringsgebrek en luiheid liet ik mijn films altijd ontwikkelen en afdrukken. Uiteraard was ik na de lange periode tussen schieten, afdrukken en bekijken altijd vergeten wat mijn instellingen waren of mijn bedoelingen. Toen ik de wondere wereld van digital ontdekte was ik meteen verkocht. Ik kon meteen redelijk beoordelen of de foto was wat ik wilde. En op die manier versnelde mijn leercurve drastisch en zag ik mijn kwaliteiten sterk verbeteren. Hoewel ik zeker verkocht ben aan digitaal was ik toch nieuwsgierig naar waar die drang naar ouderwetse technologie vandaan kwam.

Nikon FM2n
Recent heb ik dus een heuse analoge camera gekocht. En als ik iets doe, doe ik het ook goed dus is een het volledig manuele geworden. Ik ben nu de trotse bezitter van een Nikon FM2n met bouwjaar 2000. Ik heb voor Nikon gekozen zodat ik de met moeite bij elkaar gespaarde lenzen collectie van mijn D70 kan gebruiken.

Natuurlijk heb ik de FM2n niet alleen gekocht om de anafielen bewijs te leveren dat digitaal veel beter is. Ik heb hem gekocht voor 3 redenen:

Als eerste heb ik hem gekocht omdat ik graag op vakantie ga naar plaatsen waar niet noodzakelijk de hoognodige toevoer van elektriciteit aanwezig is. Hoewel het me nog niet zo veel gelukt is als dat ik zou willen.

Als tweede vertelde een mede foto-enthousiast, en rasechte anafiel, mij dat een nadeel is dat je de perfecte foto zoekt via het schermpje in plaats van hem direct te schieten als het moment daar is. Ik vraag mij dus af of ik tot deze mensen hoor. Ik wil dus mijn kwaliteiten op de proef stellen.

En ten derde ben ik zeer nieuwsgierig naar een gefundeerd oordeel tussen digitaal en analoog. Maar gezien ik nog nooit zelf foto's ontwikkeld heb en ik al jaren niet meer met een manual camera heb geschoten zal ik eerst flink moeten wennen.

Filmkeuze
Mijn eerste SLR was een Pentax MX en toen ik de FM2n in handen kreeg, kreeg ik wel een bekend gevoel in handen van een hoekig en metalen body. Ik heb direct een paar rolletjes zwart wit film gekocht. Uiteraard begint het hier al. Er zijn een hele boel verschillende soorten film welke allemaal andere resultaten geven bij verschillende ontwikkelaars. Ik heb gekozen voor Ilford delta 400 prof. film. Dit is een echt scherpe film met hele fijne korrel. Hiermee kan je dus foto's schieten met scherpe lijnen en niet van die groffe structuur in de foto.

De verschillen
Cathedraal van AntwerpenTijdens een weekendje Antwerpen heb ik meteen mijn vriendin gedwongen om weer eens als model te fungeren. Gewapend met de D70 aan de ene arm en de FM2n aan de andere gingen we op pad. De FM2n was uitgerust met een 85mm 1.8 Nikon lens en de D70 met een 50mm 1.8 nikon om de 1.6 cropfactor te compenseren. Het eerste wat me opviel bij de FM2n was dat de full frame de 85mm veel beter tot zijn recht liet komen. Ik had deze lens special gekocht voor het modellen werk, maar vroeg me een beetje af waar iedereen zo overduidelijk enthousiast over was. Nu met een full frame zag ik het direct, net als op het schoolplein voor de allereerste keer.. Het beeld was veel helderder en de proporties waren perfect. Ook de preview van de depth of focus is veel duidelijker met een full frame camera. Dus Nikon werk eens wat harder aan een full frame digitale SLR, dan ben ik de eerste aan de balie!

Om beide camera's te vergelijken heb ik dezelfde foto's gemaakt met beide camera's bij dezelfde instellingen. In gebruik van de FM2n was er nog iets wat me meteen opviel. Ik was behoorlijk verwent met mijn automatische camera. Ik moest de hele tijd in de gaten houden dat ik wel de belichtingstijd instelde met de knop boven op en dat ik de diafragma instelling niet vergat. Natuurlijk schiet ik ook regelmatig handmatig dus dit viel nog mee.

Het ergste was het bekijken van de achterkant van de camera na elke opname in verwachting dat je je foto kon beoordelen. Maar het grootste verschil zit wel in het scherpstellen. Bij de D70 is dit helemaal op automatisch ingesteld. Je kan het wel handmatig doen maar je hebt het scherpstel prisma niet tot je beschikking. Dus dat was erg wennen. En natuurlijk niet vergeten het doorspoelen van de film. Maar dit zijn allemaal punten waar je gewoon aan moet wennen.

Handmatig klungelen voor kunstenaars
Het handmatig instellen van de camera en de sterke aanwezigheid van de mechanische werking gaf me wel meer het gevoel echt met de kunst der fotografie bezig te zijn. Je kan het vergelijken met een mooie V8 of een elektrische motor in je auto. De elektrische motor is schoner, efficiënter en waarschijnlijk zelfs sterker. Toch geeft de V8 je het gevoel dat je rijd sterker. Maar omdat je alles moet bij elke foto moet instellen kost het wel meer tijd om een foto te maken. Dit levert vooral problemen op als je iets snel wilt vastleggen. Zo had ik een foto gemaakt van mijn vriendin en meteen daarna keek ze op een manier die perfect was. Ik moest dus snel zijn om dit vast te leggen en gebruikte de al ingestelde instellingen. Helaas had ze haar hoofd iets naar voren gedaan waardoor niet haar ogen scherp waren maar haar oren. Hetzelfde kan je voorstellen met belichting als er een wolk voor de zon gaat of iets dergelijks.

Dus in algemeen gebruik gaat nu nog mijn voorkeur uit naar de D70, gewoon omdat hij veel breder inzetbaar is. Je kan hem volautomatisch gebruiken wanneer het hebben van een foto belangrijk is tot volledig handmatig als de kunstenaar in je opkomt. Maar ik blijf erbij dat de full frame van de FM2n wel echt geweldig was!

Word vervolgd..

Nikon FM2n door Richard
Nikon FM2n met 85mm f/1.8 lens

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

2 reacties

  1. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 31 december 2006 om 19:43  | reageer

    Een mooi lang artikel om mee te beginnen, en een vervolg over de verschillen die je gevonden hebt moet nog komen, begrijp ik.
    Ik ben er in elk geval alvast nieuwsgierig naar al verwacht ik niet dat ik dan over ga stappen naar analoog. knipoog

  2. Brian DSLR.nl
    Brian (DSLR.nl) schreef op maandag 1 januari 2007 om 04:45  | reageer

    De discussie over wel of niet analoog ga ik liever maar uit de weg. Ik ben zelf erg gehecht aan mijn digitale Nikon's maar ben er toch ook wel heel erg blij mee dat ik na veel twijfelen toch heb doorgezet en een F6 gekocht heb. Mijn oude F5 was gestolen en dan ga je toch twijfellen, wel of niet nog eens een analoog toestel kopen? Ik heb er dus wel voor gekozen en gelukkig maar, want geen camera is beter inzetbaar voor concert fotografie dan een analoog toestel, oeps... nu kom ik toch in die discussie terecht...

    Anyway, de FM2n heb ik ook heel lang gehad. Het is een camera die je in elke situatie kunt gebruiken, zeker zoals jij beschrijft in landen waar de stopcontacten niet voor het oprapen liggen. Mocht je auto stuk gaan heb je aan deze camera ook een goede hamer, het ding is namelijk oerdegelijk.

    Je hebt een mooi stuk(je) geschreven, ik hoop nog veel van je te lezen hier... Succes.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Analoog

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord