Michelle Peeters

Welke digitale camera past bij mij?

woensdag 12 december 2018, 21:09 door | 23.846x gelezen | 38 reacties

Als je op zoek bent naar een (nieuwe camera), dan kun je vaak door de bomen het bos niet meer zien. Er is zoveel aanbod! Maar welke camera past dan het beste bij mij? En waar zitten eigenlijk de verschillen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij de zoektocht naar een fotocamera is: Wat wil ik er allemaal mee gaan doen?

Types digitale cameras

Van smartphone-, compact, systeem-, APS-C spiegelreflex- naar fullframe spiegelreflexcamera

Wat wil je?


Wil je natuur fotograferen? Wil je portretten schieten? Of wil je gewoon op vakantie lekker foto's maken? Is er misschien een kleine op komst en wil je die graag goed op de foto zetten? Wil je ook filmen met je camera of gaat het je echt alleen om het maken van foto's?

En heb je al eens nagedacht over de afmetingen? Wil je een kleine camera? Of maakt dat je niet uit? En wat ga je met de foto's doen? Ga je ze alleen op Facebook zetten of wil je foto's ook in groot formaat afdrukken?

Hoe gemakkelijk wil je dat de fotocamera te bedienen is? Wil je helemaal niks instellen en gewoon mooie foto's kunnen maken of wil je zelf volledige controle over je camera hebben (en dus veel instellen)?

Dit zijn allemaal vragen die je kunnen helpen bij het maken van de beste keuze. Zet je wensen eens op een rijtje en kijk wat je echt belangrijk vindt.

In dit artikel probeer ik op een simpele manier uit te leggen wat het verschil is tussen de verschillende soorten camera's en objectieven, zodat je ongeveer weet wat het beste bij jou past.

Niets of veel kunnen instellen


Waar moet je op letten bij de aanschaf


Er zijn behoorlijk wat zaken waarop je moet letten bij het kopen van een digitale camera. Hieronder leg ik de belangrijkste zaken uit. De verschillende soorten waaruit je grofweg kunt kiezen zijn:

 1. Compactcamera: over het algemeen kleine sensoren

 2. Systeemcamera's: beschikken over kleine sensoren (Nikon CX), middelkleine sensoren (Micro-four-thirds), middelgrote sensoren (APS-C) of grote sensoren (full-frame)

 3. Spiegelreflexcamera: beschikken over middelgrote sensoren (APS-C) of grote sensoren (full-frame)


Sensor


Bij een analoge fotocamera werd de foto vastgelegd op een negatief, bij een digitale camera op een sensor. De sensor vangt het licht (het beeld dat je ziet) op en zet hem om naar een digitaal signaal.

Van negatief naar sensor


Hoe groter de sensor, des te hoger de kwaliteit en des te meer beeld de camera kan opvangen. De sensor in een camera bepaalt onder andere het beeldformaat, de resolutie, scherptediepte en het dynamisch bereik.

Hoe groter de sensor, hoe minder scherptediepte je kunt creëren in je foto's. Wil je dus foto's van een hoge kwaliteit? Pak dan een camera die binnen je budget valt met een zo groot mogelijke sensor.

Dé professionele standaard voor een sensor is het fullframe-formaat (ook wel 35mm genoemd). Duurdere segment camera's hebben vaak een fullframe sensor, die relatief duur is om te ontwikkelen. Ze worden vaak gebruikt in de professionele vlaggenschepen van Canon, Nikon en Sony.

Andere sensorformaten zijn de APS-C (spiegelreflexcamera's van Canon, Nikon en Pentax, systeemcamera's Sony) en de Micro Four-Thirds of M4/3 (Panasonic en Olympus systeemcamera's).

De M4/3-sensor is in grootte precies de helft van een fullframe-sensor, waardoor de body's nóg kleiner kunnen zijn dan die van APS-C of fullframe systeemcamera's.

Sensoren afmetingen


Ook de objectieven voor een M4/3 sensor camera zijn een stuk kleiner dan voor fullframe-camera, zeker bij grotere brandpuntafstanden zoals 200mm of 400mm (400mm en 800mm fullframe-equivalent).

Dit kleinere sensorformaat dan fullframe zorgt voor een uitsnedefactor op objectieven. Hierdoor wordt minder vastgelegd dan wanneer je een full-frame sensor gebruikt. Je krijgt een soort ingezoomd effect: een 200mm objectief op een M4/3 is hierdoor vergelijkbaar met een 400mm op een fullframe en 300mm op een APS-C camera.

Sensor cropfactor


Om uit te rekenen wat de daadwerkelijke brandpuntafstanden zijn op de verschillende sensoren, kun je onderstaande berekeningen toepassen:
* Fullframe = brandpuntafstand x 1
* APS-C = brandpuntafstand x 1.5
* M4/3 = brandpuntafstand x 2

Door een cropfactor van 1.5 of zelfs 2 is APS-C of M4/3 voor sport- of wildlife fotografen een hele interessante keuze; je haalt de actie dan nog makkelijker dichtbij.

Megapixels


Meer megapixels wil niet altijd zeggen dat je dan meteen met een betere camera te doen hebt. Het hangt er vanaf wat je met de foto gaat doen hoeveel megapixels je nodig hebt. Zet je je foto's alleen maar op je computer en deel je hem via Facebook? Of wil je grote print-outs maken?

In het laatste geval kan je beter een camera met wat meer pixels nemen. De resolutie van een APS-C sensor varieert vaak van 16 tot 24 megapixel. Bedenk in ieder geval dat je met een 10 megapixels camera een goede afdruk op A4 kan maken.

Meer megapixels zorgt natuurlijk ook voor grotere bestanden. Zorg er dus voor dat je over grote geheugenkaarten beschikt.

Het is het oppervlak van de sensor dat het licht opvangt en omzet in individuele pixels. Hoe groter dit oppervlak (dus hoe groter de sensor), hoe groter de individuele pixels kunnen zijn. Hoe groter de pixels, hoe meer informatie hierop kan worden opgevangen, wat de beeldkwaliteit ten goede komt. Ook heb je veel minder last van ruis bij grotere pixels.

Megapixels camera

1. Compactcamera


Compactcamera's zijn het meest handzaam en eenvoudig. Hij is vooral gericht op gebruikersgemak en bevat veel voorgeprogrammeerde instellingen. Fotograferen met een compactcamera is zeer toegankelijk.

Je hebt hierbij helaas geen mogelijkheid om van objectief te wisselen. De camera heeft echter vaak wel een groot optisch bereik. Dit is een enorm voordeel ten opzichte van de smartphone, waarmee je eigenlijk niet kunt zoomen zonder kwaliteitsverlies.

Een compactcamera maakt fotograferen heel eenvoudig. Soms worden zelfs knipperende ogen automatisch gedetecteerd. Bij de duurdere modellen kun je soms foto's direct bewerken in de camera.

Als je op een simpele manier wilt fotograferen en lichtgewicht op pad wilt gaan waarbij je meer zoom-mogelijkheden wilt gebruiken dan op je smartphone mogelijk is, dan is een compact zeker een goede keuze.

Wil je graag dieren of sport vastleggen? Dan heb je in veel gevallen een compactcamera nodig met veel zoom. Instap compactcamera's hebben een optisch zoombereik van 3 tot 5 maal. Voor huis-tuin-en-keuken gebruik is dat prima, maar niet voor onderwerpen ver weg (dieren, sporters).

Ga dan voor een compact met 20 tot 30 maal zoom. Die zijn vaak wel wat groter, maar passen nog steeds in je zak of handtasje.

Zoomcapaciteit dslr systeem compact

Telezoom-objectieven bij spiegelreflex-, systeem- en compactcamera

2. Systeemcamera


Dit is eigenlijk de compacte versie van een spiegelreflexcamera. Met een systeemcamera heb je veel meer mogelijkheden dan met een compactcamera als het aankomt op het wisselen van objectieven.

En daarnaast ook met het regelen van je instellingen. In een systeemcamera is de sensor vele malen groter dan in een compact camera.

Een systeemcamera heeft geen spiegelhuis in de body. Dit in tegenstelling tot een spiegelreflexcamera. Hierdoor heeft de camera geen optische, maar een elektronische zoeker om door het objectief te kijken.

Het beeld komt dus precies overeen met het uiteindelijke beeld in de camera (wysiwyg), niet zoals bij een spiegelreflex. Je krijgt dus een concrete indruk van de belichting, witbalans en scherptediepte, nog voordat je de foto gemaakt hebt.

In de studio is dit overigens ook uit te schakelen. Bij een spiegelreflex zie je dit pas achteraf, hoewel de scherptediepte wel te controleren is via een knop op de body.

Omdat een spiegel ontbreekt is de camera nog steeds redelijk klein, compact en licht. Je hoeft bij een systeemcamera dus minder gewicht met je mee te dragen. Een zwaardere spiegelreflexcamera kan echter wel wat fijner in de hand liggen.

Leica systeemcamera


3. Spiegelreflexcamera


Bij een spiegelreflexcamera wordt er, zoals de naam al zegt, wel gebruik gemaakt van een spiegelhuis. Door de spiegel in de body zijn deze camera's vaak groter en zwaarder dan systeemcamera's.

Via een prisma en een spiegel (een optische zoeker) kijk je door de lens van de camera. Dit zorgt ervoor dat je door de zoeker het daadwerkelijke beeld ziet. Door het spiegelhuis in de body is een spiegelreflex vaak omvangrijker en zwaarder dan een systeemcamera.

Spiegelreflexcamera's hebben van oudsher een scherptedieptecontrole knop. Wanneer je door de zoeker kijkt zie je namelijk altijd de scherptediepte zoals deze is bij de grootste diafragma opening (kleinste getal).

Pas wanneer je een foto maakt wordt het diafragma gesloten naar de ingestelde waarde. Een spiegelreflex toont dus niet wat er uiteindelijk door de sensor wordt geregistreerd. Een systeemcamera doet dat wel.

Dit werkt zo omdat je beeld donkerder wordt bij een kleiner diafragma. Het beeld wordt donkerder maar geeft je een indruk van de daadwerkelijke scherptediepte in je nog te maken foto. Meestal vind je deze knop aan de voorkant van je camera vlak naast het objectief.

Spiegelreflex optische zoeker


Welk objectief?


Als je landschappen wilt fotograferen heb je een groothoekobjectief nodig. Wil je graag portretten schieten? Koop dan een lichtgevoelig objectief zodat je met een open diafragma kunt fotograferen en een mooie scherpte-ondiepte kunt creëren.

Wil je juist dieren (vogels, wildlife) op de foto zetten? Dan kan je overwegen om een tele-objectief aan te schaffen.

Het is dus van groot belang dat je nadenkt wat je wilt fotograferen en welk objectief je daarvoor bij je camera aanschaft. Wil je gewoon lekker starten met vakantie- en familiefoto's?

Dan kan een kitlens (zit vaak standaard bij een systeem/spiegelreflexcamera geleverd) een uitkomst zijn met een bereik tussen de 14mm en 55mm. Hiermee kun je prima landschappen en portretten fotograferen. Vaak zijn het geen lichtgevoelige objectieven, maar om mee te starten zijn ze prima.

Voor het fotograferen van natuur of sport is een extra tele-objectief handig. Je kunt er ook voor kiezen om een objectief met een groot bereik te kopen van bijvoorbeeld 18-200mm.

Canon camera lens lineup


Zelf uitproberen


Als je een camera gaat aanschaffen of je wil op zoek naar iets nieuws, denk dan ook goed na over de bijbehorende accessoires. Zijn er bijvoorbeeld goede objectieven en flitsers beschikbaar voor je keuze?

En wat voor lensmount zit erop? De Sony E-mount is bijvoorbeeld nog vrij nieuw, waardoor niet alle objectieven erop passen. Dat zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden.

Ook is het essentieel om de camera even uit te proberen voordat je hem aanschaft. Test hoe hij in de hand ligt, of je voldoende grip hebt en of hij niet te zwaar is, of de zoeker je bevalt, et cetera.

Meer tips?


Mocht je meer tips, ervaringen of aankoop-argumenten betreffende je eigen digitale camera willen delen, dan laat het vooral weten in de reacties!

Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 8 januari 2018, 20:02.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

38 reacties

 1. hypofocus
  Profiel hypofocus schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 10:09

  Mooi informatief artikel voor mensen die voor het eerst een camera uit willen zoeken.

  Qua megapixels kan het zelfs al met veel minder dan 10MP en dan ook veel groter dan A4 in mooie kwaliteit.
  Destijds heb ik met 6 megapixels al meerdere afdrukken in topkwaliteit op 100 x 150cm laten drukken.

  Natuurlijk geven de moderne camera's nog veel meer kwaliteit, betere ruis prestaties en hoger dynamisch bereik dan zo'n D70 uit 2004. Maar toen was het zelfs al prima mogelijk.

  Voor de hobbyist zijn megapixels eigenlijk iets om tegenwoordig helemaal niet meer op te hoeven letten. Alle camera's in de markt leveren ruim voldoende resolutie om op zeer groot formaat perfect af te kunnen drukken. vrolijk

 2. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 10:47

  @Michelle, je bent een categorie camera's vergeten. Ik neem je dat niet kwalijk hoor. Het is een categorie die doorgaans alleen door professionals wordt gebruikt. Denk aan bijvoorbeeld Hasselblad en Malta. Die hebben enorme sensoren met maten zoals 36,8x49,1mm of 32,9x43,8mm tot zelfs 53x40,4mm. De prijzen zijn er ook naar natuurlijk. Maar met een dikke portemonnee of een goed gevulde creditcard kom je een heel eind. 😁

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 11:02

  @hypofocus: mooie toevoeging: dank!

  @Donald; Dat klopt inderdaad, ik heb middenformaat camera's bewust niet toegevoegd, is voor de meeste fotografen toch niet financieel haalbaar..

 4. Emile Hermkens.
  Emile Hermkens. schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 11:18

  Goed artikel, maar toch wel te veel Canon vind ik. Niet juist voor een objectief verhaal.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord