Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Welke digitale camera past bij mij?

woensdag 12 december 2018, 21:09 door | 25.225x gelezen | 38 reacties

Als je op zoek bent naar een (nieuwe camera), dan kun je vaak door de bomen het bos niet meer zien. Er is zoveel aanbod! Maar welke camera past dan het beste bij mij? En waar zitten eigenlijk de verschillen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij de zoektocht naar een fotocamera is: Wat wil ik er allemaal mee gaan doen?

Types digitale cameras

Van smartphone-, compact, systeem-, APS-C spiegelreflex- naar fullframe spiegelreflexcamera

Wat wil je?


Wil je natuur fotograferen? Wil je portretten schieten? Of wil je gewoon op vakantie lekker foto's maken? Is er misschien een kleine op komst en wil je die graag goed op de foto zetten? Wil je ook filmen met je camera of gaat het je echt alleen om het maken van foto's?

En heb je al eens nagedacht over de afmetingen? Wil je een kleine camera? Of maakt dat je niet uit? En wat ga je met de foto's doen? Ga je ze alleen op Facebook zetten of wil je foto's ook in groot formaat afdrukken?

Hoe gemakkelijk wil je dat de fotocamera te bedienen is? Wil je helemaal niks instellen en gewoon mooie foto's kunnen maken of wil je zelf volledige controle over je camera hebben (en dus veel instellen)?

Dit zijn allemaal vragen die je kunnen helpen bij het maken van de beste keuze. Zet je wensen eens op een rijtje en kijk wat je echt belangrijk vindt.

In dit artikel probeer ik op een simpele manier uit te leggen wat het verschil is tussen de verschillende soorten camera's en objectieven, zodat je ongeveer weet wat het beste bij jou past.

Niets of veel kunnen instellen


Waar moet je op letten bij de aanschaf


Er zijn behoorlijk wat zaken waarop je moet letten bij het kopen van een digitale camera. Hieronder leg ik de belangrijkste zaken uit. De verschillende soorten waaruit je grofweg kunt kiezen zijn:

  1. Compactcamera: over het algemeen kleine sensoren

  2. Systeemcamera's: beschikken over kleine sensoren (Nikon CX), middelkleine sensoren (Micro-four-thirds), middelgrote sensoren (APS-C) of grote sensoren (full-frame)

  3. Spiegelreflexcamera: beschikken over middelgrote sensoren (APS-C) of grote sensoren (full-frame)


Sensor


Bij een analoge fotocamera werd de foto vastgelegd op een negatief, bij een digitale camera op een sensor. De sensor vangt het licht (het beeld dat je ziet) op en zet hem om naar een digitaal signaal.

Van negatief naar sensor


Hoe groter de sensor, des te hoger de kwaliteit en des te meer beeld de camera kan opvangen. De sensor in een camera bepaalt onder andere het beeldformaat, de resolutie, scherptediepte en het dynamisch bereik.

Hoe groter de sensor, hoe minder scherptediepte je kunt creëren in je foto's. Wil je dus foto's van een hoge kwaliteit? Pak dan een camera die binnen je budget valt met een zo groot mogelijke sensor.

Dé professionele standaard voor een sensor is het fullframe-formaat (ook wel 35mm genoemd). Duurdere segment camera's hebben vaak een fullframe sensor, die relatief duur is om te ontwikkelen. Ze worden vaak gebruikt in de professionele vlaggenschepen van Canon, Nikon en Sony.

Andere sensorformaten zijn de APS-C (spiegelreflexcamera's van Canon, Nikon en Pentax, systeemcamera's Sony) en de Micro Four-Thirds of M4/3 (Panasonic en Olympus systeemcamera's).

De M4/3-sensor is in grootte precies de helft van een fullframe-sensor, waardoor de body's nóg kleiner kunnen zijn dan die van APS-C of fullframe systeemcamera's.

Sensoren afmetingen


Ook de objectieven voor een M4/3 sensor camera zijn een stuk kleiner dan voor fullframe-camera, zeker bij grotere brandpuntafstanden zoals 200mm of 400mm (400mm en 800mm fullframe-equivalent).

Dit kleinere sensorformaat dan fullframe zorgt voor een uitsnedefactor op objectieven. Hierdoor wordt minder vastgelegd dan wanneer je een full-frame sensor gebruikt. Je krijgt een soort ingezoomd effect: een 200mm objectief op een M4/3 is hierdoor vergelijkbaar met een 400mm op een fullframe en 300mm op een APS-C camera.

Sensor cropfactor


Om uit te rekenen wat de daadwerkelijke brandpuntafstanden zijn op de verschillende sensoren, kun je onderstaande berekeningen toepassen:
* Fullframe = brandpuntafstand x 1
* APS-C = brandpuntafstand x 1.5
* M4/3 = brandpuntafstand x 2

Door een cropfactor van 1.5 of zelfs 2 is APS-C of M4/3 voor sport- of wildlife fotografen een hele interessante keuze; je haalt de actie dan nog makkelijker dichtbij.

Megapixels


Meer megapixels wil niet altijd zeggen dat je dan meteen met een betere camera te doen hebt. Het hangt er vanaf wat je met de foto gaat doen hoeveel megapixels je nodig hebt. Zet je je foto's alleen maar op je computer en deel je hem via Facebook? Of wil je grote print-outs maken?

In het laatste geval kan je beter een camera met wat meer pixels nemen. De resolutie van een APS-C sensor varieert vaak van 16 tot 24 megapixel. Bedenk in ieder geval dat je met een 10 megapixels camera een goede afdruk op A4 kan maken.

Meer megapixels zorgt natuurlijk ook voor grotere bestanden. Zorg er dus voor dat je over grote geheugenkaarten beschikt.

Het is het oppervlak van de sensor dat het licht opvangt en omzet in individuele pixels. Hoe groter dit oppervlak (dus hoe groter de sensor), hoe groter de individuele pixels kunnen zijn. Hoe groter de pixels, hoe meer informatie hierop kan worden opgevangen, wat de beeldkwaliteit ten goede komt. Ook heb je veel minder last van ruis bij grotere pixels.

Megapixels camera

1. Compactcamera


Compactcamera's zijn het meest handzaam en eenvoudig. Hij is vooral gericht op gebruikersgemak en bevat veel voorgeprogrammeerde instellingen. Fotograferen met een compactcamera is zeer toegankelijk.

Je hebt hierbij helaas geen mogelijkheid om van objectief te wisselen. De camera heeft echter vaak wel een groot optisch bereik. Dit is een enorm voordeel ten opzichte van de smartphone, waarmee je eigenlijk niet kunt zoomen zonder kwaliteitsverlies.

Een compactcamera maakt fotograferen heel eenvoudig. Soms worden zelfs knipperende ogen automatisch gedetecteerd. Bij de duurdere modellen kun je soms foto's direct bewerken in de camera.

Als je op een simpele manier wilt fotograferen en lichtgewicht op pad wilt gaan waarbij je meer zoom-mogelijkheden wilt gebruiken dan op je smartphone mogelijk is, dan is een compact zeker een goede keuze.

Wil je graag dieren of sport vastleggen? Dan heb je in veel gevallen een compactcamera nodig met veel zoom. Instap compactcamera's hebben een optisch zoombereik van 3 tot 5 maal. Voor huis-tuin-en-keuken gebruik is dat prima, maar niet voor onderwerpen ver weg (dieren, sporters).

Ga dan voor een compact met 20 tot 30 maal zoom. Die zijn vaak wel wat groter, maar passen nog steeds in je zak of handtasje.

Zoomcapaciteit dslr systeem compact

Telezoom-objectieven bij spiegelreflex-, systeem- en compactcamera

2. Systeemcamera


Dit is eigenlijk de compacte versie van een spiegelreflexcamera. Met een systeemcamera heb je veel meer mogelijkheden dan met een compactcamera als het aankomt op het wisselen van objectieven.

En daarnaast ook met het regelen van je instellingen. In een systeemcamera is de sensor vele malen groter dan in een compact camera.

Een systeemcamera heeft geen spiegelhuis in de body. Dit in tegenstelling tot een spiegelreflexcamera. Hierdoor heeft de camera geen optische, maar een elektronische zoeker om door het objectief te kijken.

Het beeld komt dus precies overeen met het uiteindelijke beeld in de camera (wysiwyg), niet zoals bij een spiegelreflex. Je krijgt dus een concrete indruk van de belichting, witbalans en scherptediepte, nog voordat je de foto gemaakt hebt.

In de studio is dit overigens ook uit te schakelen. Bij een spiegelreflex zie je dit pas achteraf, hoewel de scherptediepte wel te controleren is via een knop op de body.

Omdat een spiegel ontbreekt is de camera nog steeds redelijk klein, compact en licht. Je hoeft bij een systeemcamera dus minder gewicht met je mee te dragen. Een zwaardere spiegelreflexcamera kan echter wel wat fijner in de hand liggen.

Leica systeemcamera


3. Spiegelreflexcamera


Bij een spiegelreflexcamera wordt er, zoals de naam al zegt, wel gebruik gemaakt van een spiegelhuis. Door de spiegel in de body zijn deze camera's vaak groter en zwaarder dan systeemcamera's.

Via een prisma en een spiegel (een optische zoeker) kijk je door de lens van de camera. Dit zorgt ervoor dat je door de zoeker het daadwerkelijke beeld ziet. Door het spiegelhuis in de body is een spiegelreflex vaak omvangrijker en zwaarder dan een systeemcamera.

Spiegelreflexcamera's hebben van oudsher een scherptedieptecontrole knop. Wanneer je door de zoeker kijkt zie je namelijk altijd de scherptediepte zoals deze is bij de grootste diafragma opening (kleinste getal).

Pas wanneer je een foto maakt wordt het diafragma gesloten naar de ingestelde waarde. Een spiegelreflex toont dus niet wat er uiteindelijk door de sensor wordt geregistreerd. Een systeemcamera doet dat wel.

Dit werkt zo omdat je beeld donkerder wordt bij een kleiner diafragma. Het beeld wordt donkerder maar geeft je een indruk van de daadwerkelijke scherptediepte in je nog te maken foto. Meestal vind je deze knop aan de voorkant van je camera vlak naast het objectief.

Spiegelreflex optische zoeker


Welk objectief?


Als je landschappen wilt fotograferen heb je een groothoekobjectief nodig. Wil je graag portretten schieten? Koop dan een lichtgevoelig objectief zodat je met een open diafragma kunt fotograferen en een mooie scherpte-ondiepte kunt creëren.

Wil je juist dieren (vogels, wildlife) op de foto zetten? Dan kan je overwegen om een tele-objectief aan te schaffen.

Het is dus van groot belang dat je nadenkt wat je wilt fotograferen en welk objectief je daarvoor bij je camera aanschaft. Wil je gewoon lekker starten met vakantie- en familiefoto's?

Dan kan een kitlens (zit vaak standaard bij een systeem/spiegelreflexcamera geleverd) een uitkomst zijn met een bereik tussen de 14mm en 55mm. Hiermee kun je prima landschappen en portretten fotograferen. Vaak zijn het geen lichtgevoelige objectieven, maar om mee te starten zijn ze prima.

Voor het fotograferen van natuur of sport is een extra tele-objectief handig. Je kunt er ook voor kiezen om een objectief met een groot bereik te kopen van bijvoorbeeld 18-200mm.

Canon camera lens lineup


Zelf uitproberen


Als je een camera gaat aanschaffen of je wil op zoek naar iets nieuws, denk dan ook goed na over de bijbehorende accessoires. Zijn er bijvoorbeeld goede objectieven en flitsers beschikbaar voor je keuze?

En wat voor lensmount zit erop? De Sony E-mount is bijvoorbeeld nog vrij nieuw, waardoor niet alle objectieven erop passen. Dat zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden.

Ook is het essentieel om de camera even uit te proberen voordat je hem aanschaft. Test hoe hij in de hand ligt, of je voldoende grip hebt en of hij niet te zwaar is, of de zoeker je bevalt, et cetera.

Meer tips?


Mocht je meer tips, ervaringen of aankoop-argumenten betreffende je eigen digitale camera willen delen, dan laat het vooral weten in de reacties!

Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 8 januari 2018, 20:02.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

38 reacties

  1. hypofocus
    Profiel hypofocus schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 10:09  | reageer

    Mooi informatief artikel voor mensen die voor het eerst een camera uit willen zoeken.

    Qua megapixels kan het zelfs al met veel minder dan 10MP en dan ook veel groter dan A4 in mooie kwaliteit.
    Destijds heb ik met 6 megapixels al meerdere afdrukken in topkwaliteit op 100 x 150cm laten drukken.

    Natuurlijk geven de moderne camera's nog veel meer kwaliteit, betere ruis prestaties en hoger dynamisch bereik dan zo'n D70 uit 2004. Maar toen was het zelfs al prima mogelijk.

    Voor de hobbyist zijn megapixels eigenlijk iets om tegenwoordig helemaal niet meer op te hoeven letten. Alle camera's in de markt leveren ruim voldoende resolutie om op zeer groot formaat perfect af te kunnen drukken. vrolijk

  2. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 10:47  | reageer

    @Michelle, je bent een categorie camera's vergeten. Ik neem je dat niet kwalijk hoor. Het is een categorie die doorgaans alleen door professionals wordt gebruikt. Denk aan bijvoorbeeld Hasselblad en Malta. Die hebben enorme sensoren met maten zoals 36,8x49,1mm of 32,9x43,8mm tot zelfs 53x40,4mm. De prijzen zijn er ook naar natuurlijk. Maar met een dikke portemonnee of een goed gevulde creditcard kom je een heel eind. 😁

  3. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 11:02  | reageer

    @hypofocus: mooie toevoeging: dank!

    @Donald; Dat klopt inderdaad, ik heb middenformaat camera's bewust niet toegevoegd, is voor de meeste fotografen toch niet financieel haalbaar..

  4. Emile Hermkens.
    Emile Hermkens. schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 11:18  | reageer

    Goed artikel, maar toch wel te veel Canon vind ik. Niet juist voor een objectief verhaal.

  5. jaak
    jaak schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 11:25  | reageer

    bij een systeemcamera kijk je (voor zover ik weet) OOK door de lens - het beeld dat op de sensor valt wordt op een schermpje voorvertoond. Is dus bijgevolg ook identiek als wat je bij het afdrukken bekomt, toch?

  6. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 11:27  | reageer

    @Michelle, voor mij is een Canon Eos 1Dxxx al niet haalbaar. Laat staan de middenformaat zat camera's. In het kader van het artikel hadden die gerust ook genoemd mogen worden. Zo'n middenformaat zou ook een voor jou passende camera kunnen zijn. Ook al heb je er het geld niet voor.

  7. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 11:33  | reageer

    @Jaak: bij een systeemcamera kijk je niet fysiek door de lens. Je ziet het beeld dat door de lens op de sensor valt. Dat beeld wordt op een electronische zoekersensor geprojecteerd. Bij een spiegelreflex kijk je via de spiegel wel rechtstreeks door de lens naar buiten.

  8. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 11:33  | reageer

    @jaak, het zoekerbeeld kan kleiner zijn dan het werkelijke beeld. Bij een spiegelreflex is dat eerder regel dan uitzondering. Bij een systeemcamera lijkt me dat ook mogelijk te zijn. Ik kan het mis hebben. Ik gebruik spiegelreflex.

  9. René Prevo
    René Prevo

    Alle effecten kunnen direct zichtbaar zijn in een elektronische zoeker. Het beeld op de monitor kan meer dan bij een reflex.
    16 Mega pixels is ruim voldoende voor een zeer goede afdruk op elk formaat, met bijbehorende kijkafstand, ook van een M4/3 sensor.

  10. Mark Vierin
    Mark Vierin schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 13:42  | reageer

    Leerrijk en heldere toelichting... Maar, na jaren fotografie met behoorlijke digitale camera's ben ik, zoals de nostalgie de kopers van cd's nu Longplaying platen kopen, ben ik terug overgestapt naar fotografie met film. Langs veilingen kocht ik een Hasselblad 500 en Leica M2. Een merkwaardige vaststelling: in de tweede hands verkoop vind je digitaal camera's, zelfs Leica, aan 100€, maar voor mijn aankopen betaalde ik 1.500€ /stuk + nog een paar lenzen en ik betaal al vlug 2.500€ per stuk. Dus, als je geïnteresseerd bent aan een goedkoop top-apparaat ben jee toch heel wat centen kwijt. Maar, als je de genoemde merken vandaag als digitaal wil kopen, dan ben je haast 50x meer kwijt.
    Wat is het resultaat?
    Filmfotografie is een "ceremonie". Alles zelf afstellen, zo nauwkeurig mogelijk, nadien na ontwikkeling van de film (in een labo) nagaan of het verhoopte resultaat bereikt is.
    Is filmfotografie "beter" dan digitaal? Neen, maar op de oude topmerken vind je wel fenomenale lenzen, die zelfs ook nog op digitale apparaten passen. Zo kocht ik de eerste digitale Leica met een summicron 35 lens aan 200€, waar je vandaag voor dezelfde lens 2.200€ betaalt!
    Hasselblad 500: 6x6 negatieven. Bij vergroting krijg ik als resultaat, bekeken vanop afstand, een schilderij, zelfde foto bekeken op 30 cm een verzameling van vlekjes en streepjes waarbij je nooit denkt dat er iets behoorlijks uit voortkomt.
    Tenslotte: een vergroting op film naast een vergroting digitaal gefotografeerd? Een schilderij naast een prent.
    Mijn digitale fotografie en video vandaag: met mijn iPhone. Mooie prentjes en bij veel licht best genietbaar. Mijn Canon met een Primelens (½ kilogram) kijkt me verwijtend aan.
    Tenslotte: topapparaten met film worden professioneel opgekuist (een CLA) en werken als nieuw (en zien er ook nieuw uit bij Leica)

  11. Bob
    Bob schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 14:50  | reageer

    Michelle, dat je bij een systeem camera niet de dieptescherpte en andere effecten niet zichtbaar zijn is te kort door de bocht. Alle (bijna) cameras hebben een preview waarbij je het effect bij gekozen diafragma ziet. Zelfs zie je meer. Ook eventuele tegenlicht effecten bij de gekozen correctie is direct zichtbaar, in tegenstelling bij een spiegel reflex, tenzij je liveview aanzet. Maar dan heb je eigenlijk een systeem camera.
    Volgens mij gaat de spiegel reflex er langzaam maar zeker eruit, ter voordele van de systeem camera. Kijk maar naar de Sony A7, A9 ontwikkeling. Systeem camera,s waar de top v/d spiegelreflexen een puntje aan kunnen zuigen !
    Is het niet zo dat de oude garde (Nikon, Canon) " te lijden" hebben van hun erfenis, nl hun gigantische lenzen aanbod , allemaal ALLEEN maar geschikt voor hun spiegelreflex camera,s. En dat doet pijn te moeten overstappen. Toch ?

  12. osten
    Profiel osten schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 16:15  | reageer

    Een goede samenvatting.
    Spijtig is Leica zo duur
    grt.osten

  13.  Ben
    Ben schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 16:22  | reageer

    Mooi verhaal maar ik mis Fuji toch niet onbelangrijk, enn. mooie camera en nog mooier foto,s vooral in jpeg zijn ze al zo mooi dat nabewerken niet eens hoeft, lijkt mij ook een plus voor de mensen die geen gedoe willen om de foto,s te bewerken.

  14. Vincent
    Vincent schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 16:58  | reageer

    Jaak heeft trouwens wel een punt, niet over dat je door de lens kijkt, maar dat je in een elektronische zoeker (EVF) 'ziet wat je krijgt', en het heeft ook andere voordelen zoals Bob aangeeft. Zo zie je bij de EVF altijd 100% van het beeld (is bij de optische zoeker van de spiegelreflex vaak bijv 95 of 99%) en kan deze vaak ook precies weergeven zoals de foto zal worden inderdaad incl scherptediepte, witbalans etc. Elektronische zoekers worden steeds beter, sneller en geavanceerder, en kunnen ook (steeds meer) aangepast worden aan persoonlijke voorkeuren, een EVF kan ook veel extra info weergeven. Het is natuurlijk maar net wat je prettig vindt om mee te werken, een optische zoeker heeft weer andere voor- en nadelen.

    Je kunt het tegenwoordig qua cameramogelijkheden zo gek maken als je zelf wilt. Vaak is vooral het budget de beperkende factor.
    Wat ik in het stuk mis is de snelheid van autofocus. Door de bank genomen hebben spiegelreflexcamera's nog steeds een snellere autofocus dan systeem- en compactcamera's (zeker die uit het instapsegment), wat vooral bij actie- en sportfotografie wel belangrijk is.

    Systeemcamera's worden wel steeds sneller maar die zijn niet per se goedkoper dan spiegelreflexcamera's. Voor beginners biedt een instap-spiegelreflex volgens mij nog steeds de meeste 'waar voor je geld' - en zo'n camera kun je makkelijk wat 'upgraden' door er een betere lens bij te kopen. Deze camera's zijn meestal ook nog niet heel groot en zwaar en ze worden tweedehands ook heel veel aangeboden dus met een beetje zoeken kun je voor een habbekrats een prima camera vinden. En in principe is de kwaliteit van de lens vaak bepalender voor de scherpte van je foto dan de camera zelf! De bekende 'nifty fifty'-lens (50mm) van o.a. Canon is wat dat betreft echt een aanrader (lichtsterk en niet duur).

    Voor de rest geldt mi ruwweg toch: hoe meer eisen je hebt, hoe duurder het wordt. Zo zijn er ook heel erg goede compactcamera's te koop die in kwaliteit en snelheid niet onderdoen voor een spiegelreflex- of systeemcamera (eventueel zelfs met grotere sensor), maar die zijn dan ook minstens zo duur, vaak zelfs relatief veel duurder. En er zijn zelfs ook compactcamera's met vaste (zeer goede) lens die heel mooi zijn maar die zijn ook niet bepaald goedkoop - je betaalt ook wel wat extra voor het design natuurlijk...

    De ontwikkeling van systeemcamera's gaat op het moment heel snel: waar ze een paar jaar geleden bijv qua autofocus nog echt achterbleven bij (ook goedkopere) spiegelreflexcamera's kunnen ze zich - zeker de nieuwste en duurdere modellen zoals de Fuji X-T2 en een aantal Sony-modellen - daar nu echt mee meten. Er zijn hierin, net als bij compactcamera's - grote verschillen qua sensorgrootte en autofocus etc, vaak kom je toch al gauw in het duurdere segment als je wat meer eisen hebt. Datzelfde geldt wellicht nóg meer voor de bijbehorende objectieven.

    Tja, middenformaatcamera's kun je natuurlijk noemen in dit artikel, maar je kan er vanuit gaan dat voor de fotograaf die interesse heeft in zo'n camera informatie daarover waarschijnlijk al lang bekend is.
    Voor de meeste fotografen is een APS-C-sensor (of evt fullframe) meer dan genoeg, en inderdaad worden ook de camera's in smartphones steeds beter. Er zijn professionele fotografen die daar de mooiste foto's mee maken, wat dat betreft is het nog altijd de fotograaf die de foto maakt en niet de camera. En de beste camera is de camera die je bij je hebt... knipoog

    Verder zou ik adviseren: als je interesse hebt in een bepaalde camera, lees vooral veel (uitgebreide) reviews en testen over die camera, vraag informatie aan andere fotografen en ga vooral op zoek naar kritiekpunten. Er is geen enkele camera perfect, de kunst is om een camera te vinden die aansluit bij jouw wensen - voor een sportfotograaf is een snelle autofocus erg belangrijk maar als je stillevens fotografeert is een snelle autofocus van niet zo'n groot belang.

  15. Ben1250
    Ben1250 schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 19:54  | reageer

    Ik vind het een mooi en leerzaam stukje. En natuurlijk kun je het altijd nog wel verder aanvullen zoals hier met camera's die toch bijna niemand kan betalen. Daarom zou ik er liever op wijzen dat je i.p.v. altijd naar boven zeker in deze tijd ook best eens naar onder kunt kijken door je af te vragen of je altijd de allernieuwste snufjes wel nodig hebt. Als je het op kunt brengen om het met een tandje minder te doen liggen er geweldige kansen. Bedenk dat een mooie foto veel vaker tot stand komt door het vakmanschap van de fotograaf dan door de prijs van de camera. Bijna niemand die in een keer met een peperdure camera begint maar de paradepaardjes en vlaggenschepen bijna altijd als vervanger van een al bijzonder goede camera worden gekocht die dan niet zelden op de 2e handsmarkt verschijnen en voor een beginnend amateur met een beetje geluk heel geschikt nog jaren lang hele goede diensten kunnen bewijzen. Of een andere slimme truc is een nieuwe kopen die door nog mooiere nieuwkomers van de markt worden verdrongen en vaak voor heel weinig worden aangeboden. Zo betaal je als voorbeeld voor een kale body van Canon EOS800D nog gauw €750 terwijl je met een beetje zoeken nog een leverancier vindt die nog ergens in een verloren hoekje een spiksplinternieuwe EOS700D voor €350 heeft liggen. Dan vergeet de tweedehandsmarkt toch. En zo gaat straks de nog goedkopere EOS1300D in de aanbieding gaat omdat de pas geïntroduceerde EOS200D na de eerste verzadiging in prijs zal zakken richting de EOS1300D en deze voor bodemprijzen van vrijwel zeker onder de €300 van de markt zal verdwijnen. En dat geld voor de objectieven niet minder. Natuurlijk kun je de duurste merkobjectieven bij je camera kopen. En wie de middelen daarvoor heeft zal ik het zeker niet afraden. Maar en bestaan ook merken als Sigma en Tamron die ook kwalitatief goede objectieven bouwen die vele malen goedkoper zijn maar echt niet vele malen slechter. Wel verstandig om goed zo veel mogelijk reviews te lezen want daar kunnen nog wel eens een paar zwakke broeders tussen zitten die het echt minder doen wat je bij de bekende merk-camerabody’s bijna nooit tegenkomt.

  16. Free Hasselman
    Free Hasselman schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 21:50  | reageer

    Leuk informatief artikel, met plezier gelezen, maar mis Fuji in je verhaal. Door de X/ apsc-sensor, hebben zij de lat voor de apsc-camera's weer iets hoger gelegd en dichter tegen de Full-frame mogelijkheden.

  17. René Peterse
    René Peterse

    In navolging van enkele reacties, Sony heeft tegenwoordig spiegelreflexcamera’s met een electronische zoeker. Dan zie je in real time wat je doet met je instellingen (ongeveer, met een miniem verschil met de uiteindelijke foto). Dat werkt erg handig.

  18. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 22:32  | reageer

    Ik heb een aantal fouten gecorrigeerd in het artikel. Dank voor jullie opmerkzaamheid! Onder andere het verschil tussen een optische (spiegelreflex) en elektronische (systeemcamera) -zoeker en het formaat van full frame.

  19. Jef
    Jef schreef op dinsdag 9 januari 2018 om 23:28  | reageer

    Ik deel volledig de mening van Bob. Puur technisch gezien is het een goed artikel, maar de nadruk ligt te fel op Canon en Nikon. Zij krijgen inderdaad behoorlijk wat tegenwind van de nieuwste Sony-camera's, die schitterende beelden afleveren. Ik kan het weten, want ik ben ondertussen ook de "gelukkige" bezitter van een Sony A7 R II.

  20. Kurt M
    Kurt M schreef op woensdag 10 januari 2018 om 00:04  | reageer

    Op een website van het merk fototoestel dat ik gebruik ( schijnt slecht te zijn volgens gebruikers van een ander merk vrolijk ) staan er hulp routines die je het kiezen makkelijker maken. Vooral de lenstool is heel praktisch.

  21. M Foppen
    M Foppen schreef op woensdag 10 januari 2018 om 10:17  | reageer

    Goeden morgen.
    Interessant artikel,mijn keuze is gemaakt.Het artikel bevestigd dat ik een goede keuze hebt gemaakt.Het blijft een keuze. Vr,G.

  22. Vincent
    Vincent schreef op woensdag 10 januari 2018 om 10:21  | reageer

    @Emile, Jef: ik zie dat echt niet, als ik de tekst nog eens doorneem valt mij juist op dat Michelle het zo neutraal mogelijk heeft proberen te verwoorden en ook in de foto's diverse cameramerken heeft gebruikt. Het is in zo'n artikel bijna onvermijdelijk dat er wel eens een merk genoemd wordt als voorbeeld maar ik lees geen duidelijke voorkeur voor het een of ander. In de reacties die eronder volgen zie je wel wat merkvoorkeuren terug. Alleen de foto met de verzameling Canon-camera's en -lenzen is duidelijk een 'reclamefoto' (wel heel illustratief trouwens, om de veelheid aan keuzen aan te geven) maar er staan ook foto's van Leica's en Sony's etc bij.
    Overigens denk ik zelf wel dat een beginner (voor wie dit artikel toch het meest bedoeld is) vaak toch nog uitkomt bij Nikon of Canon als de keuze valt op een spiegelreflex, simpelweg omdat in die merken heel veel keuze is te vinden in betaalbare instapcamera's en -objectieven (zowel nieuw als tweedehands). En iemand die net begint en zich nog moet oriënteren zou ik zelf niet direct adviseren te beginnen met bijv een Sony A7 RII knipoog maar dat is dan mijn persoonlijke gedachtegang hierbij.

  23. Yannick
    Yannick schreef op woensdag 10 januari 2018 om 10:45  | reageer

    Voor mij is de Leica M toch wel een van de betere camera's. Stil, klein en onopvallend en er is genoeg top glas verkrijgbaar voor.

  24. Fuji
    Fuji schreef op woensdag 10 januari 2018 om 11:57  | reageer

    jammer dat mijn cameramerk nergens genoemd wordt. Een gemiste kans!

  25. Herman
    Herman schreef op woensdag 10 januari 2018 om 12:46  | reageer

    Prima verhaal! Gebruik zowel DX als FX camera's. Daarnaast een systeemcamera en de iphone Plus. Alle camera's komen tot hun recht.

  26. Casanova56
    Profiel Casanova56 schreef op woensdag 10 januari 2018 om 13:31  | reageer

    Hier dan eens duidelijk mijn mening.
    Als iemand vraag om advies welk camera te kopen.
    Maak hem dan duidelijk om zekers geen Instapkits te kopen, want dan spek je de winkelier, maar laat die persoon dan kijken naar een body hoger dan die Instapkits camera's.
    De reden daarvoor is: Bij die body's hoef je dan NIET meer op te letten of de aandriving voor de AF in het objectief zit, want die zit dan al in de body, dat is dus bij Nikon in de serie D7xxx en hoger.
    Als die persoon zo'n tweedehands body met objectief met vaste Diafragmaopening koopt, kan die goedkoper uit zijn dan zo'n kit uit de Instapserie.
    Ja ok, dan heb die er geen tele objectief bij, dat objectief kan die later dan gaan kopen wat betreft zijn belangstelling, vogels in de natuur heb je een langere tele objectief nodig, maar vogels in een Dierentuin kan dus met een kortere tele objectief.
    Geef hem dan ook een advies als die objectieven koop, om die te kopen van FullFrame, wil die dan later als nog overstappen van crop naar FullFrame, heb die daarvoor al de objectieven.
    Ja, mijn laatste Analoge foto's gemaakt in 2011, toen over gegaan naar Digitaal, na 4x Digitale crop body's gekocht te hebben, ben ik dus nu eigenaar van een tweedehands Nikon D750.

  27. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 10 januari 2018 om 14:26  | reageer

    @Casanova, ik heb voor u ook nog een dringend advies: Lees uw verhaal nog eens na en kom tot de ontdekking dat het een warrig verhaal is waar geen touw aan vast te knopen is. Hier kan met de beste wil van de wereld niemand iets mee.

  28. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 10 januari 2018 om 16:50  | reageer

    Een classificatie van digitale apparaten is te vinden op www.cameradecision.com. Zeer volledig met rangschikking en zover ik kan beoordelen, objectief. Mark Vierin.

  29. gast schreef op woensdag 10 januari 2018 om 18:07  | reageer

    Michelle, waar kan ik op die website het begrip Systeemcamera terugvinden?

  30. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 10 januari 2018 om 20:35  | reageer

    @gast: zoeken op ILC of kijken bij de mirrorless camera's!

  31. Wil
    Wil schreef op donderdag 11 januari 2018 om 08:54  | reageer

    Ja ik mis ook het Fuji verhaal , ik heb een Fuji X Pro 2 wat een geweldige camera als je die hebt uitgeprobeerd wil je niets anders meer.

  32. Mark Vierin
    Mark Vierin schreef op donderdag 11 januari 2018 om 14:43  | reageer

    Wie een overzicht van alle hobby digitale cameras will consulteren surft best naar www.cameradecision.com.
    Een absolute must en volgens mij objectief. Vergelijkingen in cijfers.

  33. José
    José

    Hallo Michelle
    bedankt voor je informatieve artikel.
    Ik ben nog maar een beginneling en heb een vraag over je artikel.
    Er stond ergens:

    Hoe groter de sensor, hoe minder scherptediepte je kunt creëren in je foto's. Wil je dus foto's van een hoge kwaliteit? Pak dan een camera die binnen je budget valt met een zo groot mogelijke sensor.

    Ten eerste begrijp ik niet waarom een GROTERE sensor MINDER scherptediepte creëert?
    Kun je dat uitleggen in niet al te moeilijke taal?

    Ten tweede vind ik dat de 2e zin de 1e tegenspreekt. Begrijp je wat ik bedoel?

    Ik ben heel benieuwd naar je antwoord
    hartelijke groeten
    José

  34. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 11 januari 2018 om 20:29  | reageer

    @José: een hele goeie vraag!

    Een kleinere sensor heeft een kleiner beeldveld (dat kun je zien in het plaatje van het carbidschieten). Om op dat beeldveld dezelfde foto te krijgen als bij een grotere sensor krijg je automatisch een kleinere afbeeldingsmaatstaf (de foto wordt immers kleiner afgebeeld op een kleinere sensor) en die kleinere afbeeldingsmaatstaf is hier de oorzaak van de toegenomen scherptediepte.

    In principe zal de sensorgrootte geen invloed hebben op de scherptediepte.Maar als je met een crop-en een fullframe camera een onderwerp op een dezelfde grootte op de foto wilt hebben, dan zal de afstand tot het onderwerp moeten veranderen, oftewel het brandpunt. Zoals je weet hebben afstand en brandpunt een hele grote invloed op de scherptediepte. De sensorgrootte en cropfactor hebben dus indirect invloed op de scherptediepte.

    Het lijkt alsof het brandpunt van een objectief met een cropsensor langer is dan op een full-frame. Dat is een groot voordeel voor bijvoorbeeld wildlife- of sportfotografen die met tele-objectief fotograferen: je krijgt het onderwerp veel groter op de foto en je hebt meer scherptediepte in het gehele plaatje!

  35. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 11 januari 2018 om 20:33  | reageer

    @José: hoe groter de sensor, hoe duurder de camera, is vaak de regel. Als je een beperkt budget hebt, kijk dan in ieder geval naar een camera uit met een zo groot mogelijke sensor.

  36. Vincent
    Vincent schreef op donderdag 11 januari 2018 om 22:47  | reageer

    @José: voor uitgebreide info over scherptediepte en de invloed van sensorgrootte hierop kun je ook even googlen op 'nandoonline' en 'scherptediepte': Nando legt het in zijn blog allemaal heel uitgebreid uit

  37. Tinne
    Profiel Tinne schreef op woensdag 15 augustus 2018 om 21:01  | reageer

    We hadden tot nu toe een heel simpele compactcamera. Zou graag een nieuwe (betere) compactcamera of een systeemcamera aanschaffen. Wil me hier wel wat verder in verdiepen. Maar in eerste instantie is het van belang dat ik kwaliteitsvolle foto s kan maken van vakantie, kinderen, feesten, familie,... (indien ik er goed mee wegben ook graag communiefoto's zelf maken) en enigszins ook makkelijk kan meegenomen worden. Bovendien zou het handig zijn dat hij door een (nu toch nog) leek vrolijk kan gebruikt worden. Welke zouden jullie mij aanraden ?

  38. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 16 augustus 2018 om 11:30  | reageer

    @Tinne: ik zou in ieder geval gaan voor een camera met een grotere sensor en zoom-mogelijkheden. Lastig te bepalen wat het beste bij je past. Vaak geven fotozaken goede voorlichting en het scheelt als je voor jezelf al hebt kunnen bepalen waar je niveau ligt en hoeveel creatieve vrijheid je wilt. Het zal dan of een systeem- of spiegelreflexcamera worden denk ik. Als je niet zwaar wilt sjouwen is een systeemcamera een betere uitkomst.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.631 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord