Witbalans onder de knie in 4 stappen
woensdag 12 december 2018, 11:34 door Peter van Veen | 90.967x gelezen | 11 reactiesHeb je ooit wel eens foto's binnenshuis hebt gemaakt zonder flitser en je toen afgevraagd waarom alles zo oranje werd? Dan moet je echt even verder lezen. Witbalans kan in eerste instantie wat lastig zijn om onder de knie te krijgen, maar wanneer je eenmaal de basisbeginselen snapt, dan wordt het allemaal vrij intuïtief. En het beheersen van de witbalans is essentieel om je foto's er goed uit te laten zien.
Stap 1; Wat is witbalans?
De witbalans (WB) bepaalt hoe accuraat de kleuren in je foto uitkomen. Specifiek: de witbalans bepaalt of de foto koel of juist warm toont. De witbalans goed instellen beschermt je tegen vervelende kleurzwemen die de foto een onnatuurlijke uitstraling geven. Verschillende kleurzwemen komen van wit wat niet als echt wit getoond wordt in verschillende lichtsituaties.
Stap 2; Hoe werk je met de Witbalans?
Elke modern digitale camera geeft je de mogelijkheid om de witbalans handmatig aan te passen of op de automaat (AWB) te zetten. De automatische witbalans is vaak goed geschikt voor normale daglicht situaties, maar in de meeste andere gevallen is het meer een computergestuurde gok wat de juiste witbalans is. Het meest voorkomende voorbeeld waarbij het fout gaat is wanneer je binnenshuis fotografeert bij (gloei)lamplicht.
Bij de meeste (digitale) spiegelreflexcamera's -en ook de betere compactcamera's- zul je deze voorinstellingen aantreffen om de juiste witbalans in te stellen:
Auto
Prima als je niet weet wat je met deze instellingen aan moet. Of wanneer je in RAW fotografeert en dit bewust zo laat om het later naar behoefte aan te passen.
Daglicht
Deze instelling kan het best aardig doen overdag, maar niet perfect. Toch is deze stand goed om overdag te gebruiken. Velen geven echter de voorkeur aan de automatische stand, omdat gemakkelijk vergeten wordt om de witbalans weer terug te zetten als je weer terug naar binnen gaat.
Schaduw
De Schaduw-stand maakt de foto's een beetje koel in de schaduw, daarom kunt je dan beter deze instelling gebruiken.
Bewolkt
Zelfde verhaal als bij Schaduw, spreekt voor zich wanneer je dit kunt gebruiken.
Kunstlicht
Deze voorinstelling kan gebruikt worden bij (gloei)lamplicht die je binnenshuis vaak tegenkomt. De Auto-stand zal hier met te warme, bijna oranje foto's komen.
Fluorescerend
Deze voorinstelling is bedoeld om te gebruiken bij TL-licht wat je tegenkomt in kantoren en ziekenhuizen bijvoorbeeld.
Flits
Deze voorstelling compenseert het ietwat koele licht wat uit de flitser komt.
Custom
Deze instelling kun je gebruiken wanneer je zelf de juiste witbalans of kleurtemperatuur bepaalt met behulp van een grijskaart.
Temperatuur
Voor de meer ervaren fotografen. Meer hierover later in dit artikel.
Al deze verschillende standen doen niet meer of minder dan je camera aangeven hoeveel kleurcorrectie er moet plaatsvinden in de foto die gemaakt gaat worden. De gebruikte kleurtemperatuur wordt, naast deze voorinstellingen, ook aangegeven in Kelvin.
Voorbeelden
Om te laten zien hoe deze verschillende standen de kleurtemperatuur van een foto beïnvloeden heb ik een foto gemaakt. Uiteindelijk zie je dat de instellingen die een kleurtemperatuur tussen 5000 en 5500 Kelvin kiezen het beste eindresultaat geven. En dat klopt ook wel, want dat is de temperatuur van een zonnige middag, precies zoals het toen was.
Auto – 5100K - Dit ziet er al heel goed uit
Bewolkt – 6500K - Redelijk, de foto begint nu wat oranjezweem te vertonen
Daglicht – 5500K - Deze instelling benadert de werkelijkheid het beste
Flits – 5500K - Geeft hier exact hetzelfde resultaat als daglicht.
Logisch, want de kleur van flitslicht is juist afgestemd op het midden van een zonnige dag.
Fluorescerend – 3800K - Deze instelling maakt de foto ook veel te koel
Schaduw – 7500K - Dit is weer het andere uiterste, hier wordt de foto veel te warm en te oranje
Kunstlicht – 2850K - Deze instelling slaat de plank volledig mis en wordt veel te blauw
Stap 3; Hoe krijg je een perfecte kleurenreproductie
De laatste twee voorinstellingen uit het rijtje hierboven kunnen gebruikt worden voor de meest accurate witbalans. Maar eerst even iets over het fenomeen grijskaart. De grijskaart wordt gebruikt om te bepalen welke witbalans het meest geschikt is.
Omdat een grijskaart gekleurd is met 18 procent grijs heeft deze kaart een neutrale tint. Het werkt door een beeldvullende (ongeveer) foto te maken van de grijskaart en dan dit instellen als witbalans op je camera. De camera ziet het verschil tussen het resultaat en de neutrale tint en bepaalt op basis daarvan de juiste balans.
De reden dat een grijskaart wordt gebruikt en niet een witkaart zit in het feit dat elke kleur die overbelicht wordt, uiteindelijk wit wordt. En witbalans gaat over kleur en niet over helderheid. En omdat de grijsfoto gemaakt wordt onder dezelfde lichtomstandigheden als de rest van de foto's, weet de camera precies in hoeverre de navolgende foto's gecorrigeerd moeten worden.
Custom
Bij deze voorinstelling maak je een foto van de grijskaart en stel deze in als de witbalans. Hoe dit exact werkt verschilt per camera. Check daarvoor de handleiding. Dit is tevens de meest accurate manier om kleuren correct vast te leggen op een goedkope manier. Je hebt echter wel de tijd nodig om de witbalans in te stellen.
Kleurtemperatuur
Dit is een mogelijkheid voor de professionele fotograaf die gebruik maakt van een (dure) kleurtemperatuurmeter onder studiocondities. De bedoeling is dat je de kleurtemperatuur handmatig instelt. Deze waarde wordt aangeduid als Kelvin. Genoemd naar de man die deze schaal heeft bedacht. Bijvoorbeeld heeft zonlicht een temperatuur van ongeveer 5200K en lamplicht ongeveer 3200K.
Stap 4; Welke setting is voor mij de beste?
Welke methode het beste is om te gebruiken hangt af van je eigen voorkeur. Er zijn in principe vijf opties:
- Gewoon altijd op de stand Auto. Prima wanneer je nog bezig bent de belichting onder de knie te krijgen. Ook goed wanneer je RAW fotografeert en later de witbalans aanpast.
- De verschillende voorinstellingen wisselend gebruiken, naar gelang de situatie is. In elk geval een stap in de goede richting, al zal de score zelden 100 procent correct zijn.
- De Custom stand gebruiken. Dit is de populairste methode onder professionele fotografen, maar het vergt even tijd om dit proces onder de knie te krijgen èn je moet altijd met een grijskaart op pad.
- Een lichttemperatuurmeter gebruiken. Dit is meest accurate methode, maar ook zeer kostbaar, dus voor de meesten onder ons niet echt een optie.
- Fotograferen in RAW. Dit formaat is ongecomprimeerd en bevat nog alle beeldinformatie, waardoor diverse zaken achteraf aangepast kunnen worden, waaronder de witbalans.
Meer weten over de basis van fotografie?
Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is vrijdag 3 februari 2012, 08:31.
Over de auteur
Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.
11 reacties
-
eduardvanmil schreef op vrijdag 3 februari 2012 om 10:11 | reageer
Een fantastisch helder geschreven artikel waar ik als een ervaren beginner veel van kan leren. Ik ga gelijk in de praktijk is oefenen. Ik kan mij ook voorstellen dat de gevorderde fotograaf deze informatie leerzaam vindt.
Handige tips want flitsen is niet altijd mogelijk (en soms storend) en dan kan je met deze handleiding goed uit de voeten. Dank voor de info! -
Jack van Dalen schreef op vrijdag 3 februari 2012 om 11:49 | reageer
Bedankt voor het heldere artikel! Goed om weer eens te lezen.
-
Griffin schreef op vrijdag 3 februari 2012 om 12:42 | reageer
Goede uitleg voor de beginnende fotograaf.
Maar ik zou wel willen toevoegen dat er geen "juiste" witbalans is, maar dat je vaak juist door af te wijken van een neutrale witbalans veel meer sfeer in een foto kan leggen.
Daarnaast is een neutrale witbalans op _bijvoorbeeld_ een foto genomen bij kaarslicht vaak veel te koud. Je wil dan juist een beetje warmer - omdat het dat ook in werkelijkheid is. Een neutrale witbalans (midden-grijs is dan ook echt midden-grijs) maakt het beeld dan juist erg onnatuurlijk. -
Jan schreef op vrijdag 3 februari 2012 om 14:33 | reageer
Voor handmatige witbalans (custom) is de Expodisc een heel handig hulpmiddel.
In dit artikel is de zin onder het subkopje Schaduw niet helemaal goed en logisch geformuleerd. -
-
martinphili schreef op vrijdag 3 februari 2012 om 14:41 | reageer
Goed en helder! Nog een kleine aanvulling misschien:
Ook bij het gebruik van een grijskaart is het van groot belang een juiste belichting te hebben. Ik ben ook wel eens de mist in gegaan toen ik een licht overbelichte foto van een grijskaart gebruikte voor de witbalans. Er kwam toch een nasty kleurzweem in de foto omdat het rood clipte. -
Marion schreef op vrijdag 3 februari 2012 om 16:32 | reageer
Erg duidelijk beschreven! Eén vraag: onder 'custom' is aangegeven dat je een foto van een grijskaart moet nemen en deze instellen als witbalans. In de handleiding van mijn camera (Sony 55) staat aangegeven dat ik de foto moet nemen van een wit vlak. Dan krijg je toch een andere witbalans?
-
leo schreef op vrijdag 3 februari 2012 om 17:42 | reageer
Helder stuk! Zelf staat mijn toestel altijd op auto en raw en pas ik later de WB aan. Met de aanpassing van de kleurtemperatuur zie ik dan ook de kleur schaal veranderen. De kleurtemperatuur snap ik wel, de schaal van de kleur eigenlijk niet. Ook heb ik begrepen dat in de nieuwe raw convertor van Adobe het mogelijk wordt in één foto de witbalans plaatselijk aan te passen. Zelf eigenlijk nooit bij stil gestaan dat je in één foto verschillende WB'en kunt hebben. Eigenlijk wel logisch als er plaatselijk een lamp voor de verlichting zorgt en de rest bijvoorbeeld natuurlijk licht heeft. Of zie ik dat nu helemaal verkeerd?
-
-
-
leo schreef op zaterdag 4 februari 2012 om 13:03 | reageer
Zonder grijskaart kun je in de rawconverter ook naar een plek zoeken waar alle waarden van R, G en B gelijk zijn. Het liefst niet in de hoge witten. Daar zet je dan je pipetje in en volgens Bartjes zou de WB dan goed moeten zijn. Maar nogmaals, je kleurenschuifje, hoe zit het daar mee?
martinphili, je hebt gelijk, ideaal bij belichten is van te voren je WB te weten, maar ik vind het vaak zo'n gedoe.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Spelen met licht en witbalans tijdens een portretsessie
door Nando Harmsen
-
Kies de witbalans naar smaak creëer de juiste sfeer
door Nando Harmsen
-
Het blauwe uurtje vastleggen met je telefoon
door Elja Trum
-
Witbalans en belichting in de sneeuw
door Nando Harmsen
-
Nachtfotografie tip: Kies een juiste witbalans
door Nando Harmsen
-
Verlichte paddenstoelen (deel 3)
door Erik Nevels
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.730 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.